הערה או שתיים:
- "נראה שחלב אם, אם הוא זמין, עדיף בריאותית" זה קצת יותר מ"נראה ש...". זה מתועד היטב במחקרים רבים, ומהווה המלצה רשמית של כל גוף שעוסק בבריאות הציבור, מה-WHO ומטה. - "בסופו של דבר זה טרייד אוף בין העדיף בריאותית לבין הנוחות של האם." זה לא חייב להיות טרייד אוף. נתחיל בזה שהזנה מבקבוקי פורמולה היא לא תמיד נוחה (לקנות, להכין בארבע לפנות בוקר, לחמם ל-37 מעלות, לנקות בקבוקים, להרתיח....). בסיטואציות רבות הפעולה הנוחה היא דווקא להיניק. אחת המטרות העיקריות של גופים לעידוד הנקה היא ליצור תנאים שבהם הפעולה הזו אכן נוחה ונעימה (למשל ע"י יצירת חדרי הנקה במקומות עבודה ומקומות ציבוריים). אבל גם אם נקבל את עניין הנוחות, השאלה של נוחות האם מול טובת התינוק היא חוקה מלהיות כל-כך פשוטה כפי שאתה מתאר - ולא בטוח שההחלטה חייבת להיות דווקא של האם בלבד. אם אני מעוניין בטובת התינוק (נניח לצורך העניין שהוא שלי), אז מדוע שאקבל את נוחות האם כשיקול מכריע כל-כך? אם היה מדובר במתן מנת חיסון לתינוק, לא רבים מאיתנו היו מקבלים טיעון של "נוחות האם" (לא מסתדר עם לו"ז העבודה לגשת לטיפת חלב, הילד בוכה וזה לא נעים, וכו' וכו') והיינו מצביעים לסטטיסטיקות שבהן רואים שיש תועלת רבה לתינוקות מחיסונים. סטטיסטיקות דומות קיימות לגבי הנקה - והטענות צריכות לפיכך להיות דומות. "אפשר להסתדר כבר היום גם עם התחליפים." אפשר להסתדר גם עם ארוחה אחת לתינוק ביום, או עם החלפת חיתול פעם ביום בלבד. השאלה היא מה המחיר שמשלם התינוק, משלמים הוריו ומשלמת החברה. אני לא אומר שצריך לחייב בחוק אמהות להיניק, אבל הגישה שלפיה האם היא הקובעת היחידה נראית לי מוזרה כשאנו משווים אותה לנורמות הקיימות בחברה שלנו לגבי אספקטים אחרים של בריאות ילדים. - "אני יודע שאני באופן אישי לא הייתי לוחץ על בת זוגי להניק אם יש לה בעיה עם זה." אני באופן אישי גם כן לא נתקלתי במצב הזה. כשאשתי נכנסה להריון היא התחילה לדבר על היחס שלה להנקה (חיובי). אמרתי "אני לא רוצה לשמוע עוד מילה לפני שאני בודק בספרות." הלכתי וקראתי, ואז חזרתי אליה ואמרתי לה "הספרות די חד משמעית. אז מבחינתי מה שיותר, יותר טוב, ואני אתמוך בך ככל יכולתי." זה בדיוק מה שקרה, לשמחתנו מערכת הבריאות המקומית תומכת מאד בעניין הזה, ושבלולון גם הוא הוכיח שהוא חבר גאה במשפחת היונקים, וינק עד גיל מתקדם. למותר לציין שהוא היה ונשאר בריא כמו שור, וגם חכם ויפה. עד הנקודה ההיא, ועד שהתעמקתי בנושא, לא היו לי שום מחשבות מיוחדות ביחס להנקה. אני מוכרח להודות שהדברים שקראתי בפאבמד גרמו לי להבין שנושא ההנקה הוא אחד הנושאים שבהם הפער בין הידע הקיים והפוטנציאל לשיפור החיים ובין הנורמות החברתיות והרפואיות הוא אחד הפחות מוצדקים שיש.