קוגניטיבית

Columbina

New member
התחומים דיי שונים

יש הבדל בין פסיכוביולוגיה לבין נוירוביולוגיה ואפילו אם מתעלמים מהמיקוד של כל אחד מהתחומים, נוירוביולוגיה זה תחום הרבה יותר מתמטי ולא כל אחד יכול להתמודד עם זה, במיוחד אם מגיעים עם רקע של פסיכולוגיה.
לטיב החוקרים אין קשר לתחום. יש חוקרים מעולים בכל תחום, מי שרוצה לעשות מחקר לרוב הולך עם תחום עניין ולא רק כסף. אם רוצים להרוויח מלא כסף הולכים להייטק.
ברור שהתקציבים יותר גבוהים בתחומים של ביולוגיה וחישוביות אבל צריך לחשוב קודם אם התחום מתאים ומעניין.

reakwind

New member
אני לא מתכוון לחישוביות עצבית

אני מתכוון למחקרים שמחפשים קורלציות בין משתנים ביולוגיים למשתנים פסיכולוגים (בעזרת מטלות קוגניטיביות בדרך כלל)
מחקרים כאלה נעשים גם מחלקות לפסיכולוגיה וגם במחלקות לנוירוביולוגיה ולמדעי המוח (חברה שלי עושה תואר שני במדעי החיים בויצמן והופתעתי מאוד מעד כמה המחקרים שעושים שם בקשר למוח נשענים מאוד על מטלות ופרדיגמות מפסיכולוגיה קוגניטיבית)
אני מניח שאת לדוגמא מתעניינת בקשב או משהו כזה ומנסה למצוא דיסוציאציות בעזרת מטלות קוגניטיביות כאלה ואחרות. אם היית מתעניינת בקשר של מבנים מוחיים מסויימים (מרמת האונה ועד רמת התאים הספציפיים או הגנים הספצייפים) לבין המבנים הקוגניטיביים שמעניינים אותך יכולת לבצע את מחקר שכזה במכון ויצמן ולקבל תקציב הרבה יותר גדול מאשר לבצע אותו במחלקה לפסיכוביולוגיה איפשהו ולקבל תקציב קטן יותר.

reakwind

New member
חישוביות עצבית זה בכלל קשור למדעי המחשב

ועושים את זה בעיקר במרכז לחישוביות עצבית בירושלים אם אני לא טועה
ושם יש השקעה כספית גדולה בגלל שהסבר מתמטי נתפס כההסבר הטוב ביותר שניתן לתת לתופעה מסויימת אני מניח.
אני מעלה את נושא של כסף בהקשר הזה, אגב, בגלל שבסופו של דבר מה שיהפוך אותך ביום מן הימים לפרופסורית זה לא העובדה שאת מאוד חכמה ואוהבת פסיכולוגיה קוגניטיבית אלא העובדה שבמקרה הגעת למעבדה שבה המחקר הצליח להמריא ולהגיע לתוצאות טובות ובמקרה הצלחת לפרסם את המאמר הנכון בזמן הנכון במגזין הנכון ובמקרה הצלחת להתחבב על האנשים הנכונים שקידמו אותך למקומות הנכונים מבינה?

Columbina

New member
אני לא מסכימה איתך,

יש הבדל בין פסיכוביולוגיה לבין מחקר יותר ביולוגי בו נדרשת הבנה יותר עמוקה בביולוגיה למרות שבחלק מהמקרים הם גם עושים שימוש בפרדיגמות דומות.
יש הבדל גדול בין מי שקיבל בסיס קוגניטיבי לבין מי שקיבל בסיס ביולוגי. לפני שבועיים היתי בהרצאה של מדענית מויצמן שאמנם המחקר שלה היה נוירופסיכולוגיה אבל חוסר ההבנה המחקרית שלה הובילה לכך שכל הבסיס של המחקר שלה היה שגוי.
לא שאני מזלזלת בחוקרים מויצמן, אבל עצם העובדה שעושים שימוש בפרדיגמות דומות, לא אומר שעושים בהן שימוש נכון.
מי שרוצה להתעסק בהיבט הביולוגי ימצא את עצמו במכון ויצמן. מי שמתעניין באספקטים יותר פסיכולוגיים ימצא את עצמו בפסיכולוגיה. מי שלא ממש משנה לו אולי עדיף מקום עם יותר כסף.

מה שיכול לקדם באקדמיה הוא הרבה דברים, כולל פרסומים רבים וטובים (לא חייבים להיות פורצי דרך), פוסט טוב, קשרים וגם כי אני חכמה ואוהבת קוגניטיבית כי זה מה שיאפשר לי להשיג את הדברים האלה.

doughnuts

New member
הטיעון הזה עובד לשני הכיוונים, לא?

יש גם אנשים שקיבלו הכשרה בתור פסיכולוגים והם לא מבינים דבר בביולוגיה. אז מה? לדעתי, בטווח הקצר קשה עד בלתי אפשרי לשפוט מחקר, כל עוד לא מדובר על איזה הדגמה דרמטית של משהו ממש מגניב. הרי שכל אחד יכול לטעות, ואנחנו לא יוצאים מהכלל. היכולת להפיק תוצאות משמעותיות לא קשורה חד חד ערכית לביצוע אובססיבי של פרוטוקולים מקובלים.

בכל מקרה, בפסיכוביולוגיה יש שימוש נרחב במודלים של בע"ח, וזה לא חייב להיות חישובי (דווקא הרוב אינו חישובי). בויצמן מלא דברים, גם מודלים על בע"ח, גם מחקר על בני אדם, וגם תיאורתי/חישובי. מה שכן, יש להם הרבה מהמחקר הפסיכולוגי שאפשר למצוא במחלקות לנוירופסיכולוגיה קוגניטיבית.

Columbina

New member
זה נורא תלוי

פסיכולוג שלא מבין בביולוגיה ועושה מחקר שמשתמש בפרדיגמות ביולוגית זה בעייתי במקרה הטוב.
הרבה מאוד נוירופסיכולוגים פשוט עושים שטויות. במקרה הסציפי שדיברתי עליו, למחקר אין שום ערך כי לוגית הוא שגוי. יש בו קונפאונד שלא מאפשר להסיק ממנו שום דבר, ולא יעזרו תמונות יפות של מוח שמלוות אליו. והחלק הגרוע הוא שמבצעת המחקר לא מבינה מה לא בסדר. וזה לא כזה נדיר במחוזות האלה.

doughnuts

New member
בקשה לפירוט

לדעתי עדיף שהדיון שלנו יקבל מעט יותר קונקרטיות כי כרגע אנחנו סתם זורקים מילים באוויר (לפחות אני, כי אין לי מושג על מה מדובר במקרה הספציפי שתיארת). האם תוכלי להסביר באיזה פרידגמה ניסויית השתמשה אות החוקרת, וכיצד השימוש שלה היה שגוי? כי כל עוד אני לא יודע על מה מדובר, אפשר להגיד כל מיני טענות כלליות שמאוד קשה לבדוק באופן אמפירי. אמנם אפשר לנהל דיון פילוסופי, אבל דיון כזה אינו מחייב שנגיע להבנה טובה יותר - יכול להיות אפילו שהוא רק ירחיק אותנו מהאמת.

Columbina

New member
אין לי בעיה לפרט לך במייל

מכיוון שאנחנו חיים בביצה, אתה בטח מבין למה דברים כאלה לא יכולים להאמר בפורום

יוניתי7

New member
הלימודים במכון וייצמן מתקיימים באנגלית

נכון?
כך ראיתי באתר שלהם. מישהו מכיר ויודע לאשר?
אני מתעניינת עכשיו בתואר שני בחקר המח (מסיימת תואר ראשון בפסיכולוגיה) וזו אחת האפשרויות שאני מבררת עליהם.
אבל לימודים באנגלית זה לא ממש ריאלי במצב האנגלית שלי...

reakwind

New member
הלימודים אכן באנגלית

כל ההרצאות וגם כל החומר הכתוב
באופן כללי כדי להיות חוקרת את חייבת לדעת לכתוב מאמרים באנגלית ולתקשר עם חוקרים אחרים מחו"ל כי זה פשוט חלק מהעבודה.

אגב, כל שנה מתקבלים בערך 4 אנשים למדעי המוח בויצמן לעומת בערך 60 למדעי החיים ככה שהסיכויים שלך להתקבל למדעי המוח (גם אם יש לך ציונים בשמיים והמלצות מפה עד ההודעה החדשה) הם אפסיים. מה שאני ממליץ לך ולאחרים זה להרשם למדעי החיים ואז לחפש מעבדה שעוסקת בנושא שקשור למדעי המוח ומעניין אותך.

doughnuts

New member
אתה בטוח?

ברור לי שיותר קשה להתקבל לויצמן מאשר לכל מקום אחר, אבל עד כדי כך? מצד שני, בהתחשב בתנאים שהם מציעים, ברמת ההוראה ובשם שלהם, זה בהחלט מצב אפשרי... מעניין עד כמה קשה להתקבל לחישוביות עצבית בעברית?

reakwind

New member
אני לא מכיר את התנאים בחישוביות עצבית

אבל בויצמן משום מה מקבלים רק 4 תלמידים למדעי המוח כל שנה.
אנשים ששאלתי אומרים שיכול להיות שזה בגלל שמדובר במחלקה חדשה וקטנה יחסית אבל יכול להיות שזה גם עניין של יוקרה כי גם בתל אביב ובר אילן התנאי קבלה למדעי המוח הרבה יותר נוקשים מתנאי קבלה לביולוגיה מתוך שיקולי יוקרה בעיקר.
אגב בחישוביות עצבית יש דרישה של רקע מסויים במתמטיקה מכל מי שנרשם, אם אני לא טועה, ובאופן כללי אני חושב שהם מחפשים בעיקר חבר'ה שלמדו פיזיקה\מתמטיקה\מדעי המחשב ופחות בעלי תואר ראשון בפסיכולוגיה...

softouch

New member
באיזה תחום?

אני לא כ"כ נמשכת לכל התחום הטיפולי. כל האופציות של "טיפול באומנות\מוזיקה" ותרפיות למיניהן, וקליני למיניהם, וגם עו"ס קליני ממש לא בשבילי. היחיד שעוד עניין אותי זה המגמה הקלינית-בהדגש של נוירו-שיקומית. מעניין אותי כיוון שדורש יותר התעמקות רפואית. תמיד תמיד נמשכתי לרפואה\מדעי החיים. שם נמצאת באמת התשוקה שלי. כל התואר בפסיכו', אהבתי רק את הקורסים של הפיזיולוגיה או בעלי ביסוס מדעי..

ofir_y

New member
יש שני תחומים בטכניון

פסיכולוגיה קוגניטיבית והנדסת גורמי אנוש, ופסיכולוגיה ארגונית.

softouch

New member
אני אברר תודה

שניהם מעניינים אותי. אף על פי כי שתי המגמות מצריכות ציון מתא"ם שטרם עברתי..

doughnuts

New member
פסיכולוגיה רפואית אולי?

אבל אני לא יודע מה תנאי הקבלה... אגב, אולי תוכלי לעשות הסבה למדעי הרפואה? למרות שגם שם יש תחרות לא פשוטה...

למעלה