קוצר ראייה- למה שרד בעולם?

deddy

New member
אבל אדם לא לבד

לפחות לא משהו יותר גדול מארנבת.
האדם (עד כמה שאני יודע, וזה לא יותר מידי) צד בקבוצה, אז העובדה שלאחד או שניים מהקבוצה לא רואים כל כך טוב לא יגרום להם לגווע ברעב, מקסימום הם לא יהיו מהאליטה של הציידים.

אנחנו יכולים עכשיו להתחיל לדבר על טכניקות ציד

מהיום עד מחרתיים, ולהסביר למה עדיף (מאד מאד) לקבוצה שכל חבריה יהיו בעלי ראייה טובה. אני בטוח ששבט שבו יש חבר אחד עם קוצר ראייה לא יגרש אותו בבעיטה מהמערה - אבל בוא נגיד שהסטטוס החברתי (ולפיכך גם הרבייתי) שלו לא יהיה בשמיים, וכיוון שהאדם צריך ראייה טובה גם בשביל לשמור על עצמו (מטריפה ומתאונות), ראייה טובה זה דבר חשוב מאד בחברת-ציידים -לקטים.

בתור משקפופר, אני אישית מאד שמח שאני חי בתקופה שבה גם עווארים כמוני יכולים להיות חלק מלא בחברה - חוץ, כמובן, מכמה מקומות שבהם באמת דרושה ראייה טובה, כגון יחידות העילית של הצבא (מקומות שהם המקבילה המודרנית לקבוצה של ציידים).

deddy

New member
כמובן שעדיף שיהיה עם ראייה טובה

עדיף לו ועדיף לשבט, השאלה היא, האם זה חיסרון כל כך גדול שיגרום להיעלמות של הגן הזה מהאדם?
אז אם אתה חושב על אדם כחיה בודדת שצריכה להסתמך על חוש הראייה שלה על מנת להצליח לצוד, אתה בהחלט יכול להגיע למסקנה שכן ויש כאן איזשהי סתירה, כי למרות החיסרון הגן כן שרד.
אבל זה לא יהיה נכון, כי האדם הוא לא חיה בודדת, והחיסרון הזה מתגמד כאשר מבינים את הסביבה של האדם, האם זה חיסרון? כן, כמובן, אבל האם החיסרון הזה מהווה איזו מגבלה שתגרום לברירה הטבעית "להעלים" את הגן הזה? בכלל לא, האדם שנושא גן כזה הוא לא הכי מוצלח, לכן הגן הזה לא ישתלט על האוכלוסיה, אבל החיסרון של הגן גם לא יביא להיעלמות שלו ממאגר הגנים.

או שאני טועה, מה אני יודע, בחיים לא למדתי באופן מסודר ביולוגיה.

פולספגן

New member

אם זה היה חסרון כ"כ גדול אז זה באמת היה נכחד כפי שציינת.

מה שאתה אומר הוא נכון - פרט להנחה הבסיסית,

שהברירה הטבעית היא יעילה וגורמת להיעלמות תכונות לא-רצויות.
קוצר-ראייה איננו "תכונה" גנטית. אין "גן לקוצר-ראייה" כמו שאין "גן לגובה", וכמו שאין במכונית חלק שאחראי לכך שהיא תתקלקל.

קוצר ראייה הוא פגם גופני שנובע מאי-התאמה בין שלל גדול של פרמטרים פיזיים, שכל אחד מהם מווסת ע"י כל מיני גנים ובנוסף גם מושפע מגורמים סביבתיים בעת ההתפתחות הגופנית. אין דבר אחד שגורם לקוצר ראייה, כמו שאין דבר אחד שגורם לדלקת, לסרטן או לנזלת. המשותף לכל הבעיות הללו שציינתי הוא שכל אחד מהם הוא סימפטום שיש לו גורמים אפשריים רבים.
(עוד דבר שמשותף לכל אלה הוא שהם עדיין איתנו ומציקים מאד, למרות שהם מזיקים לאורגניזם)

אצל אנשים שנחשפו לרעיונות אבולוציוניים באופן חלקי נפוצה לעתים ההנחה שהאבולוציה היא אדפטיבית לגמרי - כלומר, שהתהליך גורם לאופטימיזציה של האורגניזם לאורך הדורות. התפיסה הזו מוטעית מכל מיני בחינות. שתיים מהעיקריות שבהן:
1) לאבולוציה ברמת הגן (מה שנקרא "הגן האנוכי") לא איכפת מאופטימיזציה של האורגניזם, אלא רק מיכולות הרבייה שלו. לעתים קרובות שני הדברים הולכים ביחד, אבל לעתים לא.
2) התהליך האבולוציוני איננו מושלם, והוא עובד על בסיס סטטיסטי. יש הרבה גורמים לא-אדפטיביים שיכולים להשפיע על כשירות האורגניזם, ובראשם מה שנקרא "סחף גנטי".

פולספגן

New member
{אין "גן לקוצר-ראייה" כמו שאין "גן לגובה"}?

האם אתה טוען שהורים נמוכים לא גורר ילדים נמוכים?
האם אתה טוען שהורים ממושקפים לא גורר ילדים ממושקפים?

זה בדיוק מה שאני לא טוען

יש הרבה תכונות שיש להן מרכיב גנטי. גובה וקוצר ראייה ביניהן.
אבל "מרכיב גנטי" זה לא אותו הדבר כמו "גן".

יש תכונות שנקבעות ע"י גן יחיד, ואם יש לך את האלל ה"לא נכון" - אין לך את התכונה. גובה וקוצר ראייה אינם כאלה.
(זה די ברור כשחושבים על מישהו ש"אין לו גן לגובה"...)

פולספגן

New member
בדיוק מה שטענת שזה "מרכיב גנטי" שיכל להעלם אם

הוא היה קריטי להשרדות.

אבל שוב,זה לא מרכיב יחיד

שיכול להיות או להיעלם. מדובר ביחסי גומלין מורכבים בין הרבה גורמים נפרדים (אורך וצורת גלגל העין, הקרנית, וכו׳ וכו׳) שלכל אחד סיבות רבות. כפי שאמרתי, לשאול למה התופעה של מכונית שמתקלקלת עדיין קיימת , ולמה המתכננים לא הוציאו מהמכונית את החלק שגורם למכונית להתקלקל

פולספגן

New member
נכון, אך נראה לי הגיוני שיש מרכיב שהוא יותר

דומיננטי מהשאר, אחרת זה לא היה עובר בתורשה, כי בכל זאת יש את החצי השני בהנחה שאצלו הכל תקין.

פולספגן

New member
טוב, לפחות הוא עומד במה שחשבו עד עכשיו -

"That pooling of resources was necessary because the scientists knew that height was a complex genetic trait, with possibly a number of genes of small effect each adding up to influence whether a person would be taller or shorter"

אומנם מדובר שם על גובה, אך אני מניחה שזה גם תופס לגבי קוצר ראיה.

על הקישור המעניין

פולספגן

New member
החצי השני = בן/בת זוג

מקווה שעכשיו המשפט יותר ברור, אך אתה יכול להתעלם ממנו כי מילטון גון הביא קישור שמראה שמה שכתבתי לא נכון.

Cahill

New member
הואיל ולא היית צריכה לקרוא, לראות TV, מחשב,

אור מלאכותי, אז היה פחות קצרי ראיה באופן משמעותי מאשר היום בעידן המודרני.

נראה לי שהעניין הגנטי

שולי בדיון
ברוב המקרים מדובר בכושר וחיזוק שרירי העדשה
תלמידי ישיבה שעיניהם מורגלות לראייה מקרוב סובלים ממיופיה
הילידים האפריקאים שעיניהם מורגלות לראייה למרחק סובלים מהיפראופיה
בכל מקרה רוב המידע "האמיתי" על העולם מתקבל בעזרת חישובי המוח אוי ואבוי אם היינו צריכים להסתמך על העניים
(היינו רואים הפוך, נקודה אחת קטנה חדה, נקודה גדולה שלא רואים כלום וכל השאר מטושט לחלוטין)

למעלה