קטע ממאמר - הייתי שמח לשמוע תגובות

amichai58

New member
קטע ממאמר - הייתי שמח לשמוע תגובות

ניקח דוגמה אפילו מכאלה שלא מיצרים כלום, שיחסית זה נשמע טוב לסביבה: הינה הדוגמה: מורה בבית ספר, רזה וחיוורת, צמחונית, מגדלת כלב ו2 חתולים בבית. אישית - היא לא מייצרת שום דבר חומרי בעבודתה, וגם לא נהיה קיצוניים לטעון שבנית הכיתות, והספרים וכלי הכתיבה שיש צורך בשיעורים שלה - זה מעשה לא סביר. והיא יכולה לספר לעצמה כמה היא נפלאה ומוסרית, ואיך אישית היא מסורה לבעלי החיים שלה שאספה אותם מהרחוב או מאיזה אגודה, ושהיא לא תזרוק אותם כמו אחרים... אולי גם היא אפשרה לאגודה למען בעלי חיים כלשהי לעשות הפעלה לכיתתה על חשבון שיעור. ובכלל היא יכולה לספר לעצמה כמה היא צדקנית, כי היא עוסקת בחינוך - וזה דבר נעלה. נשמע לעצמה נפלא, היא חושבת שהיא דגולה ומוסרית. אבל בצד הדברים האלה 1. בעלי החיים שלה אוכלים בשר שהיא קונה ומשלמת לאחרים עליהם. 2. היא שותפה למערכת ענקית - מערכת החינוך - שתוצריה מחונכים כך שימשיכו את הרס כדור הארץ. ברובם הגדול 3. ומה היא עושה עם שאר הכסף שלה ? על פי רוב - לא צרכנות מוסרית או מה שבאמת צריך נו, אז מה אם היא צמחונית ? אז מה אם היא הצילה כלבים מהרחוב ? היא עוסקת בחינוך ? יופי, ולמה החינוך הזה בדיוק מחנך ? חשוב לראות את הדברים בהיבט היותר גלובלי.

Neta558

New member
חשוב לאזן...

ואילו מורה זו הייתה מחנכת לאהבת הסביבה והחי, הייתה יוזמת פרוייקטים לטיפוח איכות הסביבה, יוצאת עם תלמידיה לאסוף כלבים משוטטים לבתיהם ובלילות משחררת חיות ממעבדות ניסוי, אך לא הייתה צמחונית? תמיד יש משהו מעבר שאפשר לעשות, תמיד ישנן דרכים שונות לפעול. מצד שני, תמיד אפשר גם לעשות פחות, השאלה היא לאיזה כיוון שואפים. הנוכל להכתיב לכל צמחוני כיצד לפעול למען זכויות בעלי חיים, או שנקבל את הצמחונות שלו כצעד לזכויו בע"ח בפני עצמו? ושאלת האכלת חיות בבששר, היא שאלה מוסרית רחבה בפני עצמה... אשמח לפתוח כאן שרשור חדש בענין.

amichai58

New member
בעצם יש כאן נקודה

שהרבה פעמים אנו מתעסקים בדברים קטנים ששומרים על העולם, כמו צמחונות או מחזור בקבוקים של פחות מליטר וחצי, וכך אנו פוטרים את עצמנו בתירוץ מוסרי כלשהו מלהתעסק עם הבעיות האמיתיות, שמביאות להרס חיינו, להרס כדור הארץ להרס הדורות הבאים של צמחים, בעלי חיים ובני אדם. אז אמרת, נטע, שאם המורה היתה מחכנת ופועלת כפי שתארת - אכן זה היה עיסוק יותר בבעיה האמיתית, אבל כמה כאלה כבר יש. בד"כ למורה יש גם ילדים שלה לטפל, בעל, בית, אוטו, הוריה הזקנים, וכמה כבר היא תשקיע בבעיות האמיתיות של כדור הארץ ?. ובעצם - זה לא רק מורה, זה כמעט כולנו בתרבות המערבית, ובגלל זה אנו בעיצומה של קטסטרופה אקולוגית, שבמו ידינו ובמו טפשותנו אנו מביאים על עצמנו.

Neta558

New member
מה אתה מציע?

הרי גם לא הגיוני, ולא נכון לטעמי, שאותה מורה תוותר על חיי בית, על בעל, על ילדים וכו´ בשביל להתמסר בכל כולה לתיקון העולם. מהי, אם כן, דרך החיים אותה אתה מציע?

amichai58

New member
מה זה אגואיסט

תראי, לא רגילים לחשוב ככה, או שלמשל אימא מסורה מאוד לילדים שלה, זה נחשב ערך נעלה, או רעיה מסורה לבעלה, או בעל מסור לאישה וכו´. הבעיה שאנשים לא מתפנים לעסוק בבעיות העולם, זה כי הם מתעסקים רק בשלי: בית שלי, ילדים שלי, אבא שלי, סבתא שלי, בית שלי, כלב שלי, אוטו שלי, עבודה שלי וכו´. רק שלי שלי שלי. וזה אגואיסטי - כי בסופו של דבר מי שעושה כך דואג בעצם לענינים שלו, שקשורים אליו. ברור שצריך לדאוג גם לדברים האלה, אבל לא רק. מי ידאג לעולם ? באמת, מי ? אם לא כולנו - הקטסרופה האקולוגית תימשך וכל אחד צריך לבדוק - קודם כל את עצמו, ובעצמו להיות בסדר. ואז גם יגלה שזו הנאה לתת לאחרים, ולחיות במקום יותר טוב.

lifegirl

New member
את הדיון שפתחת פה,

מנהלים הרבה פעמים אקטיביסטים (מכל מיני סוגים)- בינם לבין עצמם, או עם אנשים אחרים. זה דיון חשוב, אבל גם דיי אישי. השאלה "כמה זה מספיק" היא דבר שאדם יכול להחליט בעצמו, ואך ורק בשביל עצמו (ולרוב- גם זה נכון לפרק מסויים בחיים, ולא לכל חייו...). המורה שתיארת. אתה רואה בה אגואיסטית? אני רואה בה אשה שמנסה לפעול- בתחום האפשרויות שלה (או- בתחום האפשרויות שהיא חושבת שיש לה). אני מעדיפה אותה צמחונית ו"אקטיביסטית-לייט", על פני מישהי שלא עושה כלום, בכלל. ולרוב- אלו הבחירות של אנשים. בין לפעול מעט- ללא לפעול בכלל. עצוב? אולי. אבל אתה יודע מה? אם כל אחד היה דואג ל"רק שלי שלי שלי" הזה- אולי היינו חיים במקום טוב יותר. הורים לא היו שולחים את הילדים *שלהם* להילחם זה בזה, אנשים לא היו משאירים את הכלבים *שלהם* בצער בע"ח כשהם טסים לחו"ל, אנשים לא היו זורקים זבל שמלכלך את השכונה/העיר/העולם *שלהם*... ישנן מיליון דוגמאות כאלה. שינוי, גם קטן, גם בסביבה הקרובה, מצטבר לסך השינויים- שיכול להיות גדול מאוד. צריך גם לזכור שאדם שיש לו מודעות מסויימת (נגיד, צמחוני), הוא אדם שקל יותר להחדיר לו מודעות אחרת (נגיד- צרכנות אקולוגית). עמיחי, אני לא מכירה אותך. יכול מאוד להיות שאתה פעיל מאוד. אבל פעמים רבות צמחונים מקבלים בקורת על זה שהם "לא עושים כלום", דווקא מאנשים שעושים עוד פחות.. (משפטים כמו "אהה! תפסתי אותך! את טבעונית, אבל אוכלת בפיצה האט! לא באמת אכפת לך! את סתם צבועה...", מרגיזים באופן כללי, ומרגיזים עוד יותר כשהם נשמעים מכיוונו של אדם שהענייו שלו בעולם מסתכם בצפייה במהדורת חדשות פעם בשנה-שנתיים). הנאה לתת לאחרים? זה נשמע כמו משפט של לימור לבנת... (לתת זה לקבל!!). ולא שאין בזה אמת. אם הייתי סובלת מהפעילות שלי- אולי הייתי פועלת פחות. ואני גם נהנית להרגיש שהמצפון שלי נקי.. רק מה? הוא לא נקי. זה הקטע הבאמת עצוב פה. שככל שאתה פועל יותר, מעורב יותר- אתה יודע יותר. וככל שאתה יודע יותר- אתה יודע שהפעילות שלך היא כלום לעומת מה שצריך לעשות... (ואז אתה מרגיש נורא רע כשאתה מעדיף ללמוד למבחן במתימטיקה על-פני הפגנה...). אני מנסה לשמור על איזון. אני חושבת שמגיעים לי גם חיים פרטיים, מעבר לאקטיביזם (למרות שהרבה פעמים אני מרגישה שאני מאבדת את האיזון, ושהאקטיביזם "משתלט לי על החיים"...). אני בטוחה שמותר לי להיות גם בת 17, לאכול אוכל לא מזין, ללכת למסיבת גיוס של חברים (למרות שברור לחברים שאני מתנגדת לגיוס הזה...), פשוט לחיות. אף אחד לא חייב לדאוג כל הזמן לעולם. ולכן, יסורי המצפון האלה, של "אולי אני לא עושה מספיק", מונעים ממני לפעמים לצרף אנשים למעגל הפעילות. כיוון שלפעמים אני חושבת שהייתי מעדיפה, גם אני, לחיות בבועה. כיוון שלא תמיד אני מרגישה שיש לי זכות לנפץ בועה של מישהו אחר... גרר.. זה ארוך.... ונטע כבר מכירה את זה... וזה אפילו לא ממש קשור לפורום. נו, מילא.

amichai58

New member
את הדיון שהמשך פה

אפשר להמשיך ככה: אני לא מתיחס לענין עם עדיף קצת מכלום, כי ברור שעדיף. השאלה מה קורה באמת: קודם כל איך המורה הזו מבינה את עצמה ? אני מניח שבעיקבות המעשים שתארתי, היא רואה את עצמה צדקנית, ולא כמו "אלה הרעים" - אך כפי שניסיתי להסביר תרומתה להרס כדור הארץ גדולה מהמעשים שהיא עושה למען הגנתו. המעשים הקטנים שהיא עושה - זה כדי לתת לה הרגשה שהמעשים האיומים שהיא עושה - לא כל כך נוראים (ושוב המורה זה רק דוגמה, למציאות של המון אנשים שעושים מעשים גרועים בהרבה). הדוגמאות שהבאת לכך שהעולם היה יותר טוב אם האנשים היו מקפידים יותר על "שלהם" כמו עם הכלב והילד -נשמע בהתחלה משכנע - מנסיון הם מזניחים דברים שלהם - לטובת דברים אחרים שלהם: דוג´: זורקים את הכלב שלהם לרחוב, לטובת הטיול שלהם לחוצלארץ, ולטובת חיסכון הכסף שלהם, זורקים זבל שלהם לחצר, כי אכפת להם רק מעצמם, וחושבים שמישהו אחר צריך לטפל בלכלוך שלהם. ואם עושים הפוך אז שוב: הם משקיעים רק בכלב שלהם, ובזבל שלהם, ומי ידאג לכל הלכלוך העולמי שגורם ממש עכשיו לאסון ? מישהו צריך לעשות את זה את עולם הילדים המוזנחים אני מכיר מקרוב. ושוב שאלה אם כל אחד ידאג רק לילד שלו, לכלב שלו, לעבודה שלו, להוריו הקשישים, לבית שלו, לאוטו שלו וכו´ - יופי - אבל מי ידאג לכדור הארץ ???

Neta558

New member
אתה מתעלם מהמובן מאליו...

הילדים של כולם, הכלבים של כולם, העבודות של כולם, ההורים של כולם, הבתים של כולם, המכוניות של כולם... כל אלה הם כדור הארץ! על משקל המשפט המעצבן "אם כל אחד ידאג לפה שלו יהיה פה שקט" אפשר לטעון גם, שאילו כל אחד היה דואג לכל הברים שקשורים אליו, היה עושה אותם על הצד הטוב ביותר, כדור הארץ כולו היה משתפר. אבל הכל תלוי, כמובן, בראיה של כל אדם. לדעתי, חלק מהדאגה לילדים שלך צריכה להיות שמירה על איכות הסביבה, מתוך הדאגה לאחרים שיחיו כאן אחריך. אחרים ידאגו לילדיהם ללא דגש על הענין הסביבתי. אולי מתוך חוסר מודעות, אולי מתוך דרך הסתכלות שונה על העולם.

Neta558

New member
אגואיזם אינה תכונה שלילית

להיפך. היום נהוג להתייחס לאגואיזם כאל אם כל בעיות העולם. לדעתי, אגואיזם זו אכפתיות, השאלה הא מה עושים איתה. כל אדם שפועל למען האידיאולוגיה *שלו* הוא אגואיסט מושלם. האם בשל האגואיזם המסתתר מאחוריו פעילות מבורכת עלי להתנגד לה? כמובן שלא. אני שמחה שאנשים פועלים מתוך אגואיזם, כי זוהי הדרך היחידה שהם יפעלו. כל דבר שאדם עושה נובע מתוך אגואיזם, ובעצם למה שזה לא יהיה כך? אני רק מקוה, שכמה שיותר אנשים יהיו אגואיסטים מספיק בשביל לדאוג ש*הם* יחיו בעולם נקי יותר, מוסרי יותר ובאופן כללי, טוב יותר. כי אז *להם* יהיה יותר טוב, וגם לנו.

amichai58

New member
עזבי פילוסופיה

אני יודע שאפשר לדון באופן פילוסופי מה זה אגואיזם ומה זה פילנטרופיה, וגם ברמה אקדמית לומדים טענות שאין סבר כזה פילנטרופיה. אבל גם יש דעות אחרות אבל בואי לא נתווכח על מילה, אלא על גישה. כתבת "אני מקווה שיותר אנשים יהיו אגואיסטים מספיק בשביל לדאול שהם יחיו בעולם נקי יותר..." זה מה שקורה, לדעתם, לכן הם משתלטים על שמורות טבע, בונים שם שכונות מגורים, עם גינה,מקררים את ביתם עם מזגן וכך יש להם מקום נעים, אך דוחקים את החיות, כורתים את רוב יער ששם, מישרים את הקרקע וכך מגרשים את כל החיות ששם... שלא נשאר להם מקום, וקונים המון דברים שהורסים את הטבע במקומות אחרים. אבל אותם אנשים רואים את עצמם נאורים, כי הם חים במקום נקי, גם גינה, ואוויר נקי, אבל לא מבינים שכיסוי הארץ בבטון, ואי מתן לחיות וליערות להיות, וכל הקניות שלהם הורסת את עצמם. וזו האגואיסטיות במובן השלילי: "לי זה טוב, מה אכפת לי מאחרים". מה שכל אחד צריך לשאול - זה לא רק מה טוב לי, אלא גם מה טוב לאחרים. יכול להיות שאפשר להגדיר את זה גם כאגואיזם (כי בסופו של דבר זה באמת טוב לאנו) אבל את זה לא עושים מספיק, ולזה אני מתכוון. לאגואיזם מסוג חיובי - אם תרצי. טוב ? - אז הבה לא נתווכח על מילה, אלא נסכים שצריך לראות את הדברים בראיה יותר גלובלית, ולחשוב מה גם טוב לאחרים, ולא להסתפק במחזור בקבוקים של פחות מליטר וחצי, או להציל גור חתולים מהרחוב וככה לספר לעצמנו שאנו עושים מספיק. כי לא אלה הדברים שבאמת יצילו את ביתנו כדור הארץ. זה עיסוק בדברים הקטנים, מהבחינה הזו.

Neta558

New member
לא מסכימה

איך אתה יכול בהינף יד לשלול את כל המעשים הקטנים הללו? איך אתה מבטל ברגע מיחזור או הצלת גור חתולים? הדברים הללו אינם סותרים את מה שאתה קורא "ראיה גלובלית", ואף מחזקים אותה. למעשה, אני לא חושבת ש"הצלת העולם" יכולה להתקיים ללא אנשים שיצילו קודם גור חתולים אחד קטן. אתה נסחף לדעתי, בשל אנשים שפוטרים עצמם מהתעמתות אמיתית עם המצפון שלהם, על ידי מעשה קטן אחד. פטירה זו אינה מגמדת ולו לרגע את המעשה הקטן שלהם, שמבחינות מסוימות איננו קטן כלל. אתה יכול לטעון שאנשים אינם עושים מספיק, אך אל תבטל את מה שהם כן עושים, אחרת לעולם לא יעשה דיי!

amichai58

New member
ובכל זאת, מי מתעסק עם הדברים הגדולי

ובכל זאת, מי מתעסק עם הדברים הגדולים ? הממשלות ? - לא הן עסוקות בענינים פנימיים כמו כלכלה, אבטלה, ביטחון, הישרדות פוליטית. ארגוני ירוקים למיניהם ? - גם לא ממש - הם עסוקים בפעילות נגד כביש אחד או מרינה אחת. מי מתעסק עם הדברים הגדולים ? מי ? יופי שעושים דברים קטנים אבל מי ידאג לגדולים ? ומינימום של דבר גדול זה לחיות חיים פשוטים מרצון עם צרכנות מוסרית ומינימלית בכל רובדי החיים, ולא לעבוד במקומות עבודה שפוגעים בסביבה (רוב המקומות). כמה כאלה יש ? זה המינימום הנדרש. אחרת האסון לכדור הארץ ימשיך, גם אם פי 2 אנשים יצילו גורי חתולים וכלבים עזובים, גם אם יבוטל כביש חוצה ישראל, וגם אם ימחזרו בקבוקים של מעל ליטר וחצי.

Michelle1

New member
היבט גלובלי

ברגע שמישהו משתמש במילים היבט גלובלי, מיד נראה לי שהוא מחפש תירוץ לחוסר עשיה. משהו בנוסח: בשביל מה שאני אהיה צמחוני, הרי כל עוד כל שאר העולם לא צמחוני, אז עוד אחד יותר או פחות לא יזיק... לא כך הוא. הגלובלי מתחיל מאוסף היחידים המרכיבים אותו. כל אחד צריך לשאוף להיות הכי טוב והכי מוסרי שהוא עצמו יכול היות. כל שינוי ומהפכה נבע מיחידים. אני לא הפכתי לצמחונית בכדי לשנות את העולם. הפכתי לצמחונית כדי שאוכל להסתכל לעצמי בעיניים ולדעת שידי לא תהייה במעל. אני לא מקדישה את חיי להצלת כלבים בשביל לקבל פרס נובל ואפילו לא כדי לשנות את היחס העולמי לבעלי חיים. אני מסתפקת בזה שכל כלב שעובר תחת ידי, יזכה לעתיד טוב יותר. קטנוני? אני בספק. אני לא עולה על בריקדות, לא משתתפת בהפגנות - אבל כשצריך להשפיע - אני משוכנעת שכל חוג ידידי ומכרי מושפע וההשפעה הזו היא מדבקת. אם כל אחד ינסה להיות שלם עם עצמו ולא לעשות את החשבונות של העולם, זה יבוא כבר מעצמו. אם לעומת זאת כל אחד יפטור את עצמו בזה שממילא אינו יכול להשפיע ולכן אין טעם לעשות דבר, אכן, שום שינוי לא יקרה- לא גלובלי ולא פרטי. כדי להתחיל מסע של אלף קילומטרים, צריך צעד אחד. שכל אחד יתחיל את שלו, דייני.

amichai58

New member
שוב - עיסוק בדברים הקטנים

אני מסכים במאה אחוז עם זה שקודם כל - כל אחד צריך לדאוג שהוא יהיה בסדר. אבל הדברים שתארת -צמחנות והצלחת כלב זה עיסוק בדברים הקטנים. מה שאני מנסה להדגיש שאנשים עוסקים בדברים הקטנים - וככה מספרים לעצמם שהם בסדר, ולא שמים לב לדברים האיומים שהם עושים. אני לא מכיר אותך אישית אבל אתייחס באופן כללי ל2 הדברים: - הצלת כלב, היא על חשבון גידול בסבל והריגה של חיות אחרות שהוא אוכל - בין אם ישירות ובין אם דרך כופתיות המזון שהוא אוכל. - מישהו צמחוני - יופי. זה באמת טוב יותר לכדור הארץ אבל מה עם שאר הדברים שהוא עושה ? במה הוא עובד ? - לא במקום שקשור בהרס כדור הארץ (גם אם הוא רק הפקיד), מה עם שאר הדברים שהוא קונה ? אני מצרף עוד חלק מהמאמר: גם אם השטח מפונה לטובת גידול של בעלי חיים בגידול אורגני, אז בצד זה שיש פחות סבל לחיות ששם לעומת גידול של אותו סוג בצורה לא אורגנית, אז עדיין הורסים סביבה טבעית של הרבה יצורים שהיו שם באזור, וגם להם זכויות. ומי יודע, אם לא עדיף לחיה למות מהר מריסוס או רעל, מאשר למות מחוסר מזון ומחסה אחרי שחרשו לחיה את הסביבה, כיסו את מקום מחיתה ברשת, בנו עליו מבנים וגרשו ביחד איתה עוד הרבה חיות למקום שבטוח לא כולם יסתדרו בו. עוד חסרון לחקלאות האורגנית בשמירה לכאורה על החיות מפני סבל: הואיל ומה שמגדלים בצורה אורגנית יקר יותר לצרכן, אזי התוצאה היא, שאנשים צריכים לעבוד יותר בשביל שיהיה להם כסף לקנות אותו. ואיפה רוב האנשים עובדים, אם לא במקומות שהרסניים לטבע ולחיות ? יתר על כן חלק גם כאשר מישהו צימחוני - חלק כנראה גדול מהאוכן שהוא אוכל מיוצר על ידי אנשים בתנאי סבל ועבדות - כולל עבדות ילדים וסחר בהם כבחפץ. בכך שקונים אוכל שיוצר כך - מעודדים וממנים את העוולה הזו. האם טוב ילד-עבד שעוסק בעבודת ניפוי גרגרי הסויה לצמחונים, מלפרה ברפת ? ומה קניה של מוצרים שמסיעות למדינות רודניות ? ומה עם קניה מתאגידים שפועלים בשחיטות - לדוגמה חברה שמזמת ופוגעת בסביבה, כאשר התושבים מגלים התנגדות - הם משלמים שוחד לקציני צבא שיטבחו בהם ? אם כן, אם בבחירת מזוננו אנו רוצים למנוע פגיעה באחרים, הרי שצמחונות היא לאו דווקא פתרון ממשי לכך. לא אחת היא פותרת בעיה אחת במחיר של בעיה אחרת. הפתרון צריך להיות בגישה כוללת של צרכנות מוסרית. הסיפור של צמחונות, וחקלאות אורגנית מתוך אהבה לחיות, הוא מן סיפור, אשר אנו מספרים לעצמנו, כדי שלא נרגיש מפלצות אחרי מה שאנו גורמים לחיות, וככה פותרים את עצמנו מלהתמודד עם הבעיה האמיתית

InvisibIe

New member
אבל עדיין עדיף קצת על כלום

אתה מזכיר לי מישהי שניסתה להסביר לי שטבעונות זה לא מה שיעזור לחיות, אז היא התחילה להסתכל לי על הסנדלים (היה די ברור שהיא קיוותה שהם יהיו מעור ואז היא תוכל להגיד על זה משהו, אבל הם היו מפלסטיק) וכשזה לא הצליח היא עברה לחולצה שלי ואמרה לי שיכול להיות שתפרו אותה ילדים מורעבים באיזו מדינת עולם שלישי, ובגלל זה אני לא צריכה להיות טבעונית כי ממילא אני אפגע במישהו ואי אפשר להיות בסדר מכל הבחינות. זה היגיון ממש משונה. תמיד טוב לעשות משהו, ולו הכי קטן. אתה יכול לטעון עד מחר שצמחונות פותרת בעייה אחת במחיר של אחרת, אבל זה לא ככה. אולי כרוכים בה נזקים מסוימים (שלא נובעים מעצם הצמחונות עצמה - אכילת סויה היא לא הכרחית כדי להיות צמחוני ובריא, למשל) אבל הם בשום אופן לא מכסים על התועלת וגם לא מתקרבים לזה.

Snoop4Ever

New member
כל המציל נפש אחת

שלום, אני מקווה שזה בסדר שהצטרפתי לדיון :) אני חייבת לציין שמי שלא אוכל בשר מציל אלפי בע"ח במשך ימי חייו, ואם כל הכבוד ל"תמונה הגדולה"...הסבל הפרטי של יצורים חיים הוא ממש לא משהו שיש לזלזל בו. אין שום משמעת לקיום של כדור הארץ ללא היצורים החיים עליו, מכל גזע שהוא. מה הטעם בלענות את עצמך במחשבות על כמה "הכל חסר משמעות". בעייני זה גם ממש לא נכון, כל שיפור באיכות החיים של יצורים החיים איתנו ע"פ כדור הארץ היה שווה את המאמץ. ובקשר להשלכות של כל פעולה שלנו, אז נכון שיש השלכות שליליות גם לדברים חיוביים, אבל ככל שמודעים אליהם אפשר לעשות יותר כדי למנוען, הפתרון הוא בטח לא לא לעשות כלום, כי זה ממילא לא יעזור לפתור את כל בעיות העולם. לדוגמא, מי שמוצא סתירה ענקית בין אהבת בע"ח והצלתם לבין האכלתם בבע"ח אחרים (כמוני למשל) מוזמן לפנות אלי ([email protected]) לצורך ארגון רשימה להזמנת מזון צמחוני לבע"ח מחו"ל. המזון הנ"ל מספק את כל הצרכים שלהם (בדוק!) ויכול לפתור את הדילמה המוסרית הנ"ל. החוכמה היא למצוא פתרונות לדילמות האלו, בדיוק בגלל זה אנחנו יצורים חושבים... יאללה, מספיק :) יום טוב לכלום

amichai58

New member
האם את מודעת ועושה פתרונות אחרים ?

האם את מודעת ועושה דברים נוספים שעוזרים ? או מסתפקת בזה שאת אומרת לעצמך שאת צימחונית וזה מספיק. כתבתי את זה כבר לנטע וחוזר כאן: ומינימום של דבר גדול זה לחיות חיים פשוטים מרצון עם צרכנות מוסרית ומינימלית בכל רובדי החיים, ולא לעבוד במקומות עבודה שפוגעים בסביבה (רוב המקומות). כמה אנשים כאלה יש ? אחרת האסון לכדור הארץ ימשיך, גם אם פי 2 אנשים יצילו גורי חתולים וכלבים עזובים, ויהיו פי שלוש אנשים צמחוניים, וגם אם יבוטל כביש חוצה ישראל, וגם אם ימחזרו בקבוקים של מעל ליטר וחצי. וכמובן יש פעילות ברמה ממשלתית וברמה של ארגוני ירוקים למיניהם. אבל זה המינימום מהבחינה ש"כל אחד ישמור על עצמו". האם את עושה לפחות את המינימום, או פותרת את עצמך בכך שאת צמחונית על זה חשוב שתעני לעצמך.

chomed

New member
שלום לכולם, לפעמים אני מוסיפה תגובה

כשהנושא קרוב לליבי... אני מורה, לא רזה, לא חוורת, מגדלת שלושה כלבים וחתולה בבית צמחונית תמיד ובדר"כ טבעונית (מדי פעם חוטאת כי אני יודעת שאלמלא חטא קטן פה ושם, לא אחזיק מעמד - אתה יכול לקרוא לזה צביעות). וכן, אני יודעת שצריך לשנות עוד כל כך הרבה דברים בעולם, ואני יודעת שאצטרך לוותר על כל כך הרבה דברים כדי לשנות אותם ואני חייבת לעצמי קצת לחיות, ומדי פעם לאכול גלידה, ולהשקיע בבן זוגי, ולחשוב על הקמת משפחה - למעני. וכן, אני מרשה לעצמי להיות אגואיסטית מדי פעם, כי אם לא, אהיה פחות מאושרת. ואני משתדלת לחנך את הילדים בכתה להתחשב, ואני מציינת בכל אפשרות שהיא את מקומם של בעלי החיים בחיינו וכו´. ועם זאת, אני קצת מרגישה שאני מנסה לטעום מכל העולמות ולא תמיד מצליחה, אבל התירוץ האולטימטיבי שלי הוא, שמה שלא יהיה אני רק בת אדם ובמסגרת המגבלות שלי אני חושבת שאני עושה את המירב שאני יכולה ועדיין שומרת על שפיות. אז סליחה אם אני לא עושה מספיק, אבל פגשתי יותר מדי אנשים שעשו יותר מכפי שהם יכולים במשך שנים, ונשברו והפסיקו לעשות בכלל. אז כשאנחנו נוער אנחנו יודעים שאנחנו יכולים לשנות את העולם, אבל אני מצטערת, העולם כבר קיים וגם שינוי קטן הוא שינוי גדול. בהצלחה לכל המנסים לשנות, ואל תישברו מאנשים שיאמרו שאתם לא עושים מספיק, כי תמיד יהיה מי שיודיע לכם שיש עוד רעבים/מסכנים בעולם. וזה נכון, וזה כואב, אבל כל אחד מאיתנו צריך להיות קודם כל שלם עם עצמו, ורק לאחר מכן יוכל לנסות לשנות את העולם. רקפת

למעלה