קידום נוער מול עו"ס

קידום נוער מול עו"ס

התפתח דיון על קידום נוער בפורום סטודנטים. היה לי קצת קשה לבטא את עצמי בשירשור, במיוחד כשהיא כתבה כל כך בחריפות שלעו"סים אין הכשרה מתאימה כדי לעבוד עם נוער. (לא יודעת למה, אבל מספר פעמים ניסיתי לכתוב תגובה ופשוט הרגשתי שהמילים ממני והלאה). אשמח לשמוע מה דעתכם על מה שמורני כתבה בשירשור הזה, בנוגע להכשרה שיש (או אין) לעו"סים לטיפול בנוער, וכמו כן מה באמת עמדת ה"שוק" לגביי זה, ובכלל כל השירשור שם ומה שהועלה בו.

Aisha

New member
גם אני קראתי ולא ממש הבנתי

את ההבדלים האם עו'ס נוער אכן יוצא לשטח או לא? האם עו'ס נוער אכן מקבל הכשרה מתאימה לאורך כל שנות הלימוד או רק כמה קורסים בשנה ג'?

Aisha

New member
קראתי (יותר מפעם אחת)

עדיין לא הבנתי מה ההבדל בין התפקידים(לפי איך שאת רואה את זה. מנקודת מבט של עו'ס) האם ההתמחות בנוער נעשית רק בשנה ג' וזה בכמה קורסים? האם זה מספיק כדי לצאת לשטח עם סיום הלימודים?

ההבדל בתפקידים

ההבדל בתפקידים בין עו"ס לבין קידום נוער? אני עדיין לא לגמרי הבנתי מה זה קידום נוער, אז אני לא יכולה לענות לך על זה. באת"א ההתמחות במגמה היא באמת רק בשנה ג'. האם זה מספיק? אני לא יודעת לענות לך על זה, כי אין לי ניסיון בשטח. אבל אם זה לא מספיק, יש המון השתלמויות גם באוניברסיטה וגם של משרד הרווחה לעו"סים בתפקידים שונים. אני בטוחה שיש כאן חכמים ומנוסים ממני שיכולים להגיד לך אם זה מספיק או לא.

SuperGirl 25

New member
אצלנו...

קידום נוער שייך למחלקת החינוך ולעומת זאת עו"ס נוער וצעירים (אני במקרה הזה) שייך לרווחה. המטרות של שני התפקידים הן זהות- לעזור לנער להשתלב בחברה (ביה"ס, פרויקטים של מניעת שימוש בסמים ואלכוהול, צבא, תעסוקה וכו'). בקידום נוער המטרה המרכזית היא שילוב במסגרת חינוכית (שכן הם שייכים גם לחינוך). אצלנו יש שיתוף פעולה פורה בין קידום נוער ליחידת נוער וצעירים, בעיקר כיון שקידום נוער מפעיל את פרויקט היל"ה (השלמת 12 שנות לימוד), פרויקט אטרקטיבי לכמה נערים שמטופלים בנוער וצעירים. שירות נוער וצעירים החל כשירות של חבורות רחוב והתפתח עם השנים. המהות המרכזית של העבודה היא יציאה לשטח, למקום בו מצויים הנערים וכך לאתר אותם ולשווק את עצמנו. אצלנו יש מדריך איתור שעושה זאת ולפעמים אנו עושים זאת במקביל-יוצאים לשטח ביחד (רוב הנערים לא צריכים שיאתרו אותם, כלומר הם בדר"כ מוכרים לביקור סדיר/שירות מבחן וכו' או שהם היו מוכרים כילדים שהוריהם מטופלים ברווחה וכשבגרו, הועברו לעו"ס נוער). למעשה, חשוב להגיע למקום בו נמצא הנער, כי הוא בדר"כ מעדיף שלא להגיע לרווחה או לכל מה שמזכיר משרד ממשלתי ובעיקר כשיש שומר בכניסה... בקשר להכשרה-אני לא למדתי בכלל על נוער. היה לנו איזה קורס בחירה בשנה ג' על נערות במצוקה, אך לא בחרתי בו...הגעתי לעבוד ללא ניסיון ולדעתי כל אחד יודע בתוך תוכו האם הוא יוכל לתקשר עם נוער או לא (כמו לחילופין עם נפגעי נפש/רוצחים או כל אוכלוסיה אחרת). מה שכן, למדתי בקורס בסיסי של נוער וצעירים במשרד הרווחה במשך כשנה. מהתגובות ומתוך תחושתי- הקורס לא לימד דברים חדשים, אך כן חידד דברים מסוימים. לא קראתי את השרשור לעומקו, אז אם יש לכן שאלות נוספות, אני פה.

Aisha

New member
לי יש שאלה או תהייה יותר נכון

אם קידום ועו'ס נוער כלכך חופפים האים אין את החשש שק'נ ישטלת על התחום? הרי ממה שהיא אמרה בק'נ יש יותר הכשרה ספציפית לנוער . אז אם למשל אני רוצה לעשות הסבה ורוצה לעסוק בנוער מה עדיף לי ללמוד? שאלה שנייה חשבתי שבעל'ם והפוך מקבלים כן טיפול ראשוני . עדיין קצת מבולבלת

SuperGirl 25

New member
קידום נוער לא יכול להחליף עו"ס

ברשות בה אני עובדת, בקידום נוער יש עו"סים וגם מדריכים ואולי באמת המגמה היא להכניס בעתיד את אלה שלמדו את המסלול של קידום נוער (שלדעתי הוא מסלול ולא תואר ראשון). אבל במחלקת הרווחה חייב שיהיה עו"ס, שלמד שיטות טיפול שונות ולא רק עם נוער, כיון שהעבודה עם נוער היא לא רק עם נוער, אלא הרבה פעמים גם תיווך עם גורמים שונים, שיחות עם הורים מתוסכלים, ייצוג וכו'. אני שמחה שהשירות של נוער וצעירים אינו סטיגמתי והוא מקבל לשירותיו גם עו"סים בתחילת דרכם, ללא קשר לאיזה מגמות למדו והיכן עשו הכשרה, כי בתכל'ס, אישיות האדם היא זו שקובעת והניסיון בא עם הזמן. עד כה קידום נוער ונוער וצעירים חיו יחד, לפעמים בשלווה ולפעמים לא, עקב אינטרסים מסויימים, אבל לא נראה לי שתהיה השתלטות אחד של השני. לדעתי עדיף לך ללמוד עו"ס, כי זה יבטיח לך מקצוע כללי מאוד ולא התמחות בקטגוריה מאוד ספציפית. בעלם ובהפוך על הפוך מקבלים טיפול ראשוני, אך רק ראשוני. אין להם סמכות ויכולת להיות עו"סים או פסיכולוגים. הם עושים עבודה נפלאה, אך הם לא מחליפים את העו"סים. חבל שהיא נתנה תחושה של אחד נגד השני, כי היכן שאני עובדת זה ממש לא ככה ומנסים באמת לשמור על יחסים תקינים.

Aisha

New member
כן היא נתנה כזה רושם

שהעוסים עושים את העבודה של הקידום והמטרה היא להחליף אותם למייטב ידיעתי זה תואר ב BED . אגב היא גם אמרה שהתקציבים בפנימיות לקידום באים מהרווחה . אני לא חושבת שהק'נ סגורים על המקום בהם הם שייחים. אגב התחום די חדש לא?

SuperGirl 25

New member
נראה לי...

שבפנימיות הם עובדים כמדריכים ובעיריות הם עובדים בקידום נוער, גם כמדריכים, כי שוב-הם לא יכולים להחליף עו"סים, עם כל הכבוד למה שלמדו ואני לא אומרת את זה כהתנשאות, אלא כי התקן ברווחות הוא לעו"ס. אני לא מאמינה שהם יחליפו אי פעם את עובדי הנוער ברווחות. אני חושבת שהתחום הלימודי יחסית חדש, אבל קידום נוער בעיריות זה משהו ישן.

מורני !

New member
תחום הלימוד

בבית ברל הלימודים התחילו לפני 21 שנה לערך, לכן אני לא חושבת שניתן להגיד שזה משהו חדש. והמחשבה הזו הייתה גם אצל הפסיכולוגים, כאשר השוק התחיל להיות מוצף בעוסים.. אבל העוסים עשו לעצמם איגוד והחלו לדרוש תקנים, וגם קיבלו. לא רחוק היום שגם העקנים יתאגדו, וידרשו את התקנים שמגיעים להם.

SuperGirl 25

New member
טוב, רואים שהיא מאוהבת בקידום נוער

והתחושה ממש לא נעימה כשקוראים את ההודעות שלה, כי רובן לוקות בחסר ומעלות את ערך קידום הנוער. אני מאוד מסכימה עם התשובות שרשמתן. לגבי שאלתך על עמדת השוק-לא פלא שאת ההכשרות מורני עשתה בעלם ובהפוך על הפוך-כי אלה שירותים שלא מחייב שיהיה בהם עו"ס וטיפול של ממש.

אוקיי,

אני לאט לאט מבינה את מהות העבודה של קידום נוער (מההודעות שלה לא כל כך הבנתי, כי פעם היא אמרה טיפול, פעם ליווי, פעם הדרכה). אני חושבת, שכמו בדוגמא שהצגת - נראה שיש המון מקום לשיתוף פעולה, ואף אחד לא בא על חשבון השני. אבל היא קצת הציגה את זה כאילו עו"סים בכלל לא יודעים מה הם עושים כשהם מטפלים בנוער. על אותו עיקרון שאין הכשרה ספציפית על נוער (מעבר לקורסי בחירה), אין הכשרה ספציפית לשום אוכלוסיה - ואני מניחה שאלה דברים שיותר מגיעים מהניסיון, ואולי גם השתלמויות. אני חושת שדיברנו על זה פעם בפורום (או אולי באוניברסיטה?) שעו"ס זה יותר עניין של אופי, ופחות עניין של הכשרה. ברור שלהכשרה יש חלק מהותי, אבל בסופו של דבר אין סכימה מדויקת לאיך מטפלים ומה עושים בכל מצב. צריך להרגיש את זה בבטן, ולומדים מהניסיון.

מורני !

New member
עו"סים, כמו עו"סים.

ההתרשמות שלי מהעבדוה עם העו"ס היא שהם שמרים הכל לעצמם. אין להם חלוקת עבודה עם מגמות אחרות, אין להם מבט מלמעלה על הדברים, במיוחד על הטיפול בנוער. וכאן זה בדיוק אותו הדבר. עשיתם שרשור עליי שפטתם, העברתם ביקורת, והאם לרגע לא חשבתם שאולי כדאי לשאול אותי ישירות? ולענייננו - אני אכן אוהבת את התפקיד שלי. אני אוהבת את מה שאני לומדת, ואני לא חושבת שזה משהו רע. תחושה לא נעימה? זה שלך. תבדקי את זה עם עצמך. ואני לא יודעת איך הגעת לזה שעשיתי הכשרה בעלם ובהפוך. אמרתי שהתנדבתי שם. אנא תקראי את ההודעות שלי כמו שצריך, אם את מחליטה להגיב עלייהן. וחוץ מיזה, עשיתן לי כאן בחילה קלה, וגם הראתן לי שבסופו של דבר עמדתי בקשר לעוסים אכן צודקת.

למה את מתגוננת כל כך?

אף אחד לא ביקר אותך, רק כתבנו שההרגשה שהייתה לנו כשקראנו את ההודעות שלך היא לא נעימה. אף אחד לא ביקר אותך, לא שפט אותך או את העבודה שלך, ואם את אוהבת את העבודה שלך או לא. אחרי שקראתי את ההודעה שלך חזרתי וקראתי את כל השירשור הזה, ואני ממש לא מבינה על מה את מתלהמת.

SuperGirl 25

New member
אני רשמתי שרואים שהיא מאוהבת

בקידום נוער, אני שמחה שהאבחנה שלי נכונה
בעצם זו לא אבחנה- ראו זאת בבירור וזה אחלה!! זה רק נותן מוטיבציה לעבוד כשאוהבים את המקצוע, את מקום העבודה ואת האוכלוסיה. מה שקורה כשמאוהבים
, זה שרואים דברים קצת אחרת וחבל שהדברים היו לוקים בחסר.

SuperGirl 25

New member
וגם אני קראתי שוב את השרשור

ורשמתי שם דברים חיוביים מאוד על עלם, הפוך על הפוך וקידום נוער ושחבל שהיא נתנה תחושה של אחד נגד השני, כי היכן שאני עובדת זה ממש לא ככה ומנסים באמת לשמור על יחסים תקינים ושיתוף פעולה פורה! אצלנו שמחים על כל משאב חדש שמתווסף בעיר ויכול לעזור לנערים ולכן אנחנו גם משתפים פעולה! ולכן בכלל לא נראה לי שמישהו ישתלט על מישהו

SuperGirl 25

New member
יש לך בחילה קלה?

"תבדקי את זה עם עצמך. זה שלך". סתם, סתם, אני צוחקת, אני פשוט רושמת את מה שרשמת לי, כשבכלל לא התייחסת למה שרשמתי במלואו-התחושה הלא נעימה היא בגלל שדבריך היו לוקים בחסר והעלו את ערך קידום הנוער. אז מה בדיוק יש לי לבדוק עם עצמי?? זה שלי?? טוב, שיהיה. מניסיון, גם של אחרים, עו"סים משתפים ה-מ-ו-ן פעולה עם גורמים אחרים וחלק נכבד בעבודתם היא תיווך. השרשור לא היה עלייך, אלא על קידום נוער מול נוער וצעירים. ואגב, בשרשור בפורום סטודנטים כן שאלו אותך ישירות ואפילו כמה וכמה פעמים. רשמת שם בעצמך הבוקר שאת לא מבינה מה ההבדל ביננו (אחרי שדובת הקוטב הסבירה לך מה עו"סים עושים), אז איך רשמת קודם את מה שרשמת על עו"סים? רשמת גם שכל התפקידים בעלם אמורים להיות של קידום נוער. כמו שרשמתי, שם נותנים טיפול ראשוני ולפעמים מפנים לעו"ס, שאמורות להיות לו יותר סמכויות ויכולת להתמודד עם המקרה. רשמת שסטודנטים של ק"נ עושים הכשרה בהפוך ובעלם, לא טעיתי. טעיתי רק בכך שאת לא עשית שם.

Aisha

New member
למיטב ידיעתי

בהפוך יש גם אנשי מקצוע שמתנדבים או עובדים שם (עוס'ים , פסיכולוגית וגם עורכי דין)

SuperGirl 25

New member
נכון וגם אצלנו עו"ס נוער הצטרף

אליהם לפעמים, כי שוב-שיתוף הפעולה הוא הכרחי!! כשיש קשר טוב בין הנער להפוך על הפוך/עלם, אז קל יותר לעשות את הקישור לעו"ס (מהרווחה), אבל אם העובדים/מתנדבים שם בעלי דעה שלילית על העו"ס ברווחה, זה רק לרעת הנער! כי הוא יתנגד לדבר עם עו"ס ולנסות לראות האם ניתן לסייע לו בכלל. זה קרה ברשות בה אני עובדת ואנשי עלם חטפו ביקורת קשה על אופן תיפקודם-בעיקר בעניין שיתוף הפעולה, כי שוב-זה רק לטובת הנער וחבל שמכניסים דעות ואינטרסים אישיים. אבל, כמו שרשמת-הם מתנדבים ולפי החוק/התקן, לא חייב שיהיה להם עו"ס שעובד במשרה של ממש. ככה זה ברשות שבה אני עובדת, אם אני טועה, אשמח לדעת.

למעלה