לאן נעלם שמוליקיפוד ?
אני מתגורר באיזור כפרי למחצה (צמוד קרקע) בשרון , בישובנו קיפודים למכביר מהמין המצוי בלבד . מדי קיץ מוצאים מס' פגרים (בעיקר מדריסות) אבל לא התרשמתי שיש עליה במספרי הפגרים , ובאופן כללי גם לא התרשמתי שהאוכלוסיה מתמעטת ו/או נכחדת . בגינת ביתנו פעילות קיפודים ערה כל קיץ , נתן לשמוע את הרעש שהם עושים בזמן התקדמותם ונבירתם בעלווה היבשה (אני ממעט לגרוף עלים בפרנציפ) . אם אתה טורח לצאת עם פנס , הרי לאחר כמה רגעים של המתנה סבלנית בשקט , הקיפוד שקפא על מקומו כשהתקרבת יחדש את פעילותו ותוכל גם להאיר עליו ולראותו . בחורף הם כנראה נכנסים לתרדמה וחדלים להיות פעילים , כי מעולם לא נתקלתי בהם במהלכו . כמה הארות מניסיוני הפרטי ודברים שקראתי בחי וצומח : 1. בנוגע לדריסות ולמהירות הקיפודים , ובכן הסיבה העיקרית לדריסות היא כמובן זאת שציין הקרקרל ולא איטיות תנועתם . אמנם בחי וצומח מצויין שמהירות ההליכה הרגילה של קיפוד מצוי היא 1 ק"מ בשעה , אבל הם שכחו לציין שהקיפוד המצוי גם מסוגל לרוץ קצת ! הוא אמנם לא בר תחרות לקרל לואיס (גם כיום אני מניח ...) אבל מדובר בקצב ריצה שמאפשר חציית כביש בשניות ספורות . לעומת זאת מצויין בחי והצומח כי קרובו הזריז (והאמיץ) יותר של הק. המצוי הלא הוא קיפוד החולות מסוגל לרוץ 1 ק"מ ב 5 דקות (כלומר קצב של 12 ק"מ בשעה !) . 2. בנושא הטריפה ע"י חתולים / כלבים , בישובנו כמויות נכבדות (מדי) משני הסוגים ובכל זאת אוכלוסית הקיפודים לא מגלה סימני דעיכה . 3. בנושא ההרעלות , כפי שצויין מדובר בהגדרה באוכלי חרקים אלא שהקיפודים המצויים ידועים בעצם כאומניבורים (אוכלי כל) . הם לא יסרבו לקרפדה ללטאה ואפילו לצפע צעיר ! כמו כן הם יאכלו חומר צימחי והיו גם תצפיות בקיפודים שניזונו משיירי מזון במיזבלות . האם כל זה מרמז שהם גם יאכלו רעל עכברים למשל ? אין לי תשובה בנידון , אבל אולי מדובר בהרעלה מישנית אחרי טריפת חיות שהורעלו . שורה תחתונה - מדובר בחיה מקסימה ומועילה , ורצוי לתת את הדעת כיצד להמשיך ולאפשר לה חיים גם לצד מגורי האדם .