קניין רוחני של עובד

מצב
הנושא נעול.

hibonit

New member
קניין רוחני של עובד

קניין רוחני של עובד
בעבודתי הנוכחית הכנסתי פיתוח רעיוני העושה שימוש חדשני במוצר מסוים, שאינו מוכר באופן נרחב אך הנגיש לקנייה בידי כל המעוניין. הכוונה היא לכך שלקחתי מוצר שנועד במקור לשימוש בתחום א', והכנסתי אותו לשימוש בתחום ב', באופן הייחודי לי (ככל הידוע לי איש בארץ לא עשה זאת). רעיון זה זכה להצלחה ניכרת והביא לקוחות רבים לחברה. עם זאת, פיתוח זה שלי נעשה עוד לפני שעבדתי כשכירה בחברה, והראייה - עשיתי בו שימוש בעת שעבדתי כפרילאנס עבור החברה בה אני מועסקת כיום. שאלתי - האם הפיתוח הרעיוני בנדון מהווה קניין רוחני שלי? האם במידה ואעזוב את מקום עבודתי אוכל לתבוע מהחברה להפסיק לעשות בו שימוש?

שיר ורד

New member
קנין רוחני

קניין רוחני של עובד
בעבודתי הנוכחית הכנסתי פיתוח רעיוני העושה שימוש חדשני במוצר מסוים, שאינו מוכר באופן נרחב אך הנגיש לקנייה בידי כל המעוניין. הכוונה היא לכך שלקחתי מוצר שנועד במקור לשימוש בתחום א', והכנסתי אותו לשימוש בתחום ב', באופן הייחודי לי (ככל הידוע לי איש בארץ לא עשה זאת). רעיון זה זכה להצלחה ניכרת והביא לקוחות רבים לחברה. עם זאת, פיתוח זה שלי נעשה עוד לפני שעבדתי כשכירה בחברה, והראייה - עשיתי בו שימוש בעת שעבדתי כפרילאנס עבור החברה בה אני מועסקת כיום. שאלתי - האם הפיתוח הרעיוני בנדון מהווה קניין רוחני שלי? האם במידה ואעזוב את מקום עבודתי אוכל לתבוע מהחברה להפסיק לעשות בו שימוש?
קנין רוחני
באופן עקרוני נושא קנין רוחני חורג מהתחום הרגיל של יחסי עובד מעביד ואפילו מהתחומים הנידונים בפורום חוק ומשפט. אני מציע לך לפנות לעו"ד המתמחה בנושאי קנין רוחני ופטנטים. מנתוני שאלתך כלל לא ברור האם יש ברעיון שלך זכויות של פטנט או קניין רוחני. גם אם יש, ישנו הבדל מהותי בין קניין רוחני הניתן ליצירה של אדם (כמו סופר או משורר) שהוא קנינו של המחבר ללא צורך ברישום כלשהו (לעיתים יש צורך בהוכחת היצירה), לעומת המצאה שהיא בגדר פטנט , שאם לא נרשמה ע"י הממציא כפטנט, אין לו כל זכויות בה. כפי שנראה משאלתך, כנראה מדובר בהמצאה שיכולה ליפול על גדר של פטנט המחייב רישום כדי להקנות זכויות לבעליו. במידה ותבצעי רישום כזה, והמצאתך תרשם כפטנט והמעביד לא יערער ויטען שהפטנט הוא שלו, מאחר והוא היה חלק מעבודתך, אזי תהיי זכאית לקבלת תמלוגים על השימוש בפטנט ולאסור על אחרים לעשות שימוש בפטנט ללא רשותך. גם אם הפטנט ירשם כחוק, אני מסופק אם תוכלי לדרוש מהחברה להפסיק להשתמש בו (מאחר וכבר נתת לחברה היתר לעשות בו שימוש בפועל) , אך כנראה שתוכלי לקבל תמלוגים מהחברה בגין השימוש בו.

מצב
הנושא נעול.
למעלה