חישוב פחת
ציינתי שהפחת מופחת ממחיר הרכישה במסלול פטור מלא ובשאר המסלולים הוא מתווסף למחיר המכירה (ולא מתווסף למחיר הרכישה דבר שאכן מקטין את השבח ולא הגיוני). בשני המקרים מדובר בהגדלה של הרווח, דהיינו של המרווח בין מחיר הרכישה למחיר המכירה.
לגבי חישוב הפחת, אני לא יודע אם דרך החישוב שלך היא נכונה, לפי החישוב שלך צריך לקחת בחשבון שמכירה במחיר של מיליון ש"ח, היא למעשה מכירה בהפסד ריאלי לאור כך שמחיר הרכישה המתואם למדד הוא גבוה יותר.
בחישוב שלך לא הבנתי איך הגעת למחיר מתואם של 1,141,624 ש"ח, לפי החישוב שלי במדד של 1.333 לשנה, סה"כ המדד המצטבר ל- 10 שנים יהיה 17.318 אחוז (כמו ריבית דריבית). דהיינו מיליון ש"ח כפול 1.17318= 1,173,180 ש"ח, אבל זה לא עקרוני לצורך החלטה מהי שיטת החישוב הנכונה.
שיעור הפחת במקרה זה יהיה 0.02 כפול 666,666 כפול 1.17318 כפול 10= 156,423 ש"ח. זה סך הפחת שאותו יש להפחית ממחיר הרכישה של הדירה.
לפי החישוב שלך צריך להפחית ממחיר הרכישה המקורי את מחיר הרכישה המתואם דבר שיוצר הפסד ריאלי ואת ההפסד הזה יש לקזז מסכום הפחת.
16,757 ש"ח= 156,423 ש"ח + 1,173,180 ש"ח - 1,000,000
מסכום זה ישולם מס שבח של 25%= 4,189 ש"ח.
זה נראה לי סכום נמוך מדי- רשויות המס לא כאלו נדיבים
ולא ראיתי באתרי אינטרנט שהסתכלתי בהם שזאת דרך החישוב. שם מצויינת תמיד התייחסות למחיר הרכישה המקורי ולא למחיר הרכישה המתואם. על פניו הדרך שלך הגיונית.
יש מחשבונים לחישוב השבח ממכירת דירה שהושכרה באתרי אינטרנט אבל הם עולים כסף. אולי מישהו שמבין בתחום החישוב הזה בפועל ירים את הכפפה ויראה מה החישוב הנכון?
לגבי הנושא השני, אני מבין שאתה מתכוון לניכוי לות השיפוץ ממס השבח בעת מכירת הדירה, בתקופות בהן הבחירה היתה של מסלול תשלום מס מלא ולא לניכוי שוטף מדמי השכירות השוטפים. אכן להבנתי החישוב יהיה יחסי, כלומר מספר השנים בהן הדירה הייתה במסלול מס מלא לעומת מספר השנים בהן היא הייתה במסלול מס אחר שבו לא ניתן לנכות הוצאות שיפוץ כאלו.
שים לב כי במסלול מס מלא לא ניתן לנכות את עלות השיפוץ מדמי השכירות החודשיים, אלא ניתן לנכות רק עלות של תיקון שוטף (עלויות קטנות- תיקון נזילה של אינסטלטור וכד'). כאמור את עלות השיפוץ ניתן יהיה לנכות מהרווח לצורך חישוב מס השבח בעת מכירת הדירה.
הדברים המרכזיים שניתן לנכות באופן שוטף מדמי השכירות החודשיים במסלול מס מלא הם הוצאות ריבית על המשכנתא והוצאות פחת וכאמור תיקונים קטנים. מחישובים שאני ערכתי זה עדיין יוצא לא משתלם ושיעור המס השוטף השנתי נותר גבוה יותר ממסלול של 10% מס (למרות שבחישוב בעת מכירת הדירה כאשר נוסף את הניכוי של הוצאות השיפוץ מהרווח הדבר יכול לשנות את התמונה הכוללת).
לעומת זאת בחישוב מס חלקי עם תקרה מתואמת, בו ניתן לנכות את ההוצאות השוטפות הנ"ל באופן יחסי, ישנם מקרים שאכן משתלם לנקוט במסלול זה. דהיינו שיעור המס השוטף השנתי שתשלם במקרה שמדובר בסכום שכירות גבוה מרף הפטור (5,030 ש"ח) יהיה נמוך יותר מ- 10 אחוז.