קשיים
קודם כל עלי לציין לפני שעונה על שאלתך, שלצד הקשיים יש המון כיף ואושר והרבה משפחות מרגישות חרף הקשיים, שמחה וסיפוק עצום על המהלך שעשו כשהחליטו לאמץ.
קשת הקשיים בקרב ילדים מאומצים מאד רחבה ויש רמות שונות של קשיים בקרב משפחות שונות ומאומצים שונים.
לדעתי ומניסיוני המקצועי זה קשור לא רק לעומק ורוחב הקשיים שהילד מביא עימו, המשתנים מאד מילד לילד, אלא גם לאופן שהמשפחה לוקחת את הקשיים האלו, מוכנה להם, ולאופן שבו היא מטפלת או דואגת להעזר באנשי מקצוע שיטפלו וייסייעו.
קשיים נפוצים: בעיות רגשיות, בעיות בהתקשרות, ויסות רגשי בעייתי, נטייה לנפיצות רגשית, התקפי בכי, התקפי זעם, חרדת נטישה עזה, חוייה תמידית של חסר, עצמאות יתר וכולי. במקרים קיצוניים מדובר בהפרעות פסיכיאטריות וצורך במתן תרופות ולעיתים אף אשפוז מוסדי. צריך לזכור שאלו ילדים שחוו לא מעט נטישות וטראומות בחייהם הקצרים בטרם הגיעו לאימוץ. הפרדה של תינוק מאימו לא משנה באיזה שלב היא טראומה, שהייה בבית ילדים (טוב ככל שהייה, היא טראומה, חסך ועקה נמשכות) וגם המעבר לאימוץ, למרות שמטרתו טובה, הוא טראומה בגלל השינוי החריף והפרידות שהוא טומן. וכמובן שרבים מהמאוצים כבר חוו תנאים קשים עוד בזמן ההריון.
הפרעת קשב וריכוז לרוב עם היפראקטיביות. לעיתים ברמות מאד סוערות. יש הטוענים שכ-80-90% מהילדים המאומצים סובלים ממנה. יש המדברים על 70%, תלוי איזה מאומצים (שהו בבית ילדים או לא, ועוד) ואיך מגדירים את התסמונת בדיוק.
הפרעות קוגניטיביות: מחקרים מראים כי ממוצע ה-IQ של ילדים מאומצים נמוך משמעותית משל ילדים שלא אומצו. יש לא מעט הסברים לנושא. חלקם קשורים להשערה שאולי גם ממוצע ה-IQ של הוריהם נמוך מהממוצע באוכלוסיה, אחרים קושרים זאת לחסכים רגשיים, גרייתיים, קוגניטיביים, תגובתיים ותזונתיים בינקות ובילדות המוקדמת, שימוש של חלק מההורים באלכוהול וחומרים אחרים ועוד ועוד.
ליקויי למידה: מחקר אמריקאי מדבר על 75% בקרב ילדים מאומצים, מחקר אנגלי על 80%.
קשיי שפה: מאומצים רבים סובלים מקשיי שפתיים ברמה זו או אחרת.
בעיות בויסות חושי, בעיות התנהגות.
עד כאן קשיים נפוצים מאד ולא חמורים בהכרח, לעומת זאת בצד החמור של הסקלה ישנן שלוש תסמונות חמורות עוד חמורות מאד ששכיחות יותר בקרב מאומצים מאשר בקרב ילדים שלא אומצו:
תסמונת אלכוהול עוברית (FAS או FASD) שרבות דובר בה פה אז לא אפרט.
תסמונת RAD -Reactive Attachment Disorder שזו תסמונת של כשל או קושי גדול בהתקשרות עם הפרעות רגשיות והתנהגויות נלוות. נחקרה רבות בקרב מאומצים מבתי יתומים ממזרח אירופה, אפשר לקרוא קצת מהי כאן
http://www.betipulnet.co.il/lexicon/הפרעות_התקשרות/
ותסמונת שנקראת conduct behavior שנפוצה אף היא בקרב מאומצים פי 4 בערך מאשר באוכלוסייה ומאפיינת התנהגות פרועה ומרדנית.
מחקרים מראים כי בגיל ההתבגרות התנהגויות כמו צריכת אלכוהול וחומרים אחרים, בריחה מהבית, התנהגות מרדנית, התנהגות מינית לא מובחנת, גם שכיחים פי 6 בקרב מאומצים מאשר באוכלוסייה הכללית.
בעבודתי אני רואה שיש משפחות שבאמת הקשיים הנ"ל מכריעים אותן והן מתקשות להתמודד, בפרט כשמדובר בהפרעות התנהגות קשות, קשיים רגשיים קשים או בעיות פסיכיאטריות, אישפוזים במוסדות ובתי חולים וכולי, אך ברוב המשפחות הקשיים נעים על הקשת שבין סבירים לנסבלים והן מתמודדות עימם באופן מדהים ומרגש.
בהצלחה!