יום הקוסקוס(המשך)3
הכנת הארוחה החלה משעות הבוקר המוקדמות עוד לפני עלות השחר. אימי הדליקה את עששית השמן, הרימה את שרווליה שילבה את רגליה הבשרניות והתיישבה על שרפרף קטן ונמוך באמצע המטבח. אני שהתעוררתי רק למשמע השם "יום הקוסקוס", הייתי מצטרף אליה לכל ההכנות. הכנת הקוסקוס כרוכה בטרחה מרובה ובמומחיות, תחילה יש להכין את הגרגירים. אימי שמה בקערת נחושת גדולה כמה כוסות סולת ולידה הניחה בקערה קטנה תערובת של מים מלח ושמן. היא לקחה מהנוזלים וטפטפה על גרגירי הסולת, יוצרת מהם את הגרגירים בתנועת יד סיבובית מאומנת, לאחר מכן פיזרה כף קמח על הגרגירים וניפתה ברלבל, נפת ברזל גסה, אל קערה אחרת, שהתמלאה תוך שעה בגרגירי קוסקוס זהובים ושקופים. אני עשיתי לאורך השנים ניסיונות יפים להכין את גרגירי הקוסקוס. אימי הייתה מביטה בגושים שהוצאתי תחת כפות ידיי, מחייכת ומנחמת אותי שבוודאי בחודש הבא אצליח להכין אותם בעצמי. בינתיים שיחקתי עם העיסה ויצרתי ממנה כוכבים, עיגולים וצורות אחרות, בעוד אימי מכינה את הקוסקוס המיוחל. השכנה הקרובה שלנו, רחל שאני מאוד אוהב, באה לעזור. רחל, אישה גדולה, לא שמנה אבל גדולה קרובה לארבעים לובשת שמלה פרחונית קלילה שיש לה שרוך אך היא לא משתמשת בו אף פעם וגם הפעם הוא היה פתוח וגילה זוג שדיים נהדרים ושופעים. היא ישובה על כסה עץ קטן ברגלים פשוטות לפנים שולי שמלתה הפרחונית מורם עד הברכיים בגלותה זוג רגליים בהירות וחלקות, על בטנה מונח סיר הירקות, היא קילפה את הירקות בסכין קטנה שנעלמה בין אצבעותיה והכניסה אותם לסיר עם בשר הכבש החומוס והמים, הוסיפה תבלינים ובסוף זרקה פנימה גם את הדלעת. את הסיר הכבד הניחה יחד עם אימי על ה"כאנון" הכיריים מחרס שהיו כבר מחוממים בגחלי-פחם- עץ הסיר הכבד התבשל בישול איטי ובריא שמילה את הבית בריח ניחוח. והלכה להכין קומקום תה עם נענע בשבילה ובשביל בעלת הבית. בישיבה הזאת בצוותא , העבודה הייתה קלה יותר. תוך כדי עבודה שתי הנשים משיחות אחת לרעותה את סודותיהם הכמוסים ביותר, מרכלות, מצחקקות. -" רינה במה את רוצה עזרה"? שואלת רחל את אימי. - " הכנתי אתמול "ערבסקות בדבש" סהרונים מבוטנים, סיגרים מתוקים ובקלאווה"? - " רינה, על הכל חשבת, כל הכבוד לך, אני ילידת מוגדור מומחית רק במרציפן, אני יכין לך עוגיות מרציפן מרציפנים קטנים צבעוניים וטעימים ויפים, זוזי,זוזי אני לא יכולה לעבוד במקום צר כל כך, אני צריכה הרבה מקום", - " בסדר, בסדר עם התחת שלך את באמת זקוקה להרבה מקום. -" חמש, חמש בלי עין הרע!" צעקה רחל. - "עוד לא עשית כלום וכבר את מתלוננת, הנה בצק השקדים הטחונים בצבעים אדום ורוד ירוק וצהוב אני לא יפריע לך יותר".אומרת לה רינה. - "רינה ,הזמנת את פריחה?, אני יודעת איזה קפטן היא תלבש הירוק המוזהב". - "היא חושבת לגנוב את ההצגה מאז שרזת קצת היא לא מרגישה את עצמה , כבר מההתחלה תגיד לנו שהיא שומרת". אבל במטבח היא תוכל בסתר. - " שומרת או לא שומרת, תגידי לה: "אכלת או לא אכלת לשולחן ישבת". - " מה עם סולטנה, "אנפיסא" היולדת הטריה , הזמנת אותה? לא נראה לי שתחזור לעצמה במהרה? זה ארבעים יום לא ירדה מהמיטה, כל השכנות מפטמות אותה ב-"ממתק- לחיזוק", כולו שקדים, אגוזים, סומסום, ודבש כדי להעשיר את החלב שלה, מסכנה בלילות לא ישנה בגלל התינוקת המתעוררת כל שעה וגם סובלת ייסורי תופת מחמת שפע תנובת החלב. - " תגידי ,מאיפה הם"? - " מוורזזאת, הרי אטלס, שלוחים, ברברים!! - " מי זה בעלה"? - "שלמה!, שלמה!, זה שעטור זקן שחור וצר ולבוש תמיד בבגדים מזרחיים כהים עובד סבל בשוק המקומי". -" אה, כן... הוא נראה לי מבוגר ממנהו בכמה שנים טובות?" -" לפחות עשרים שנה. -" כמה היא יפה, חבל עליה"... -" וראית איך הם חיים"? הם היגיע למוגדור לפני שנה בלי כלום מעיירה קטנה וציורית "וורזזאת" שנמצאת לא רחוק ממרקש רוב תושביה "ברברים" .הנשים בעיירה מתחתנות בגיל צעיר מאוד כמו שכניהם המוסלמים, נשים כנועות שקבלו, בלי ברירה את החתן שבחר להם אביהם. זה גם מצבה של סולטנה התחתנה בגיל צעיר מאוד. השכירו חדר בקומת קרקע החדר שלהם קטן וצר מלהכיל את כל מטלטליהם. -"באמת אך הם יכולים לחיות בחדר אחד עם שני ילדים". -"כן, את צודקת זה קשה מאוד". -"איפה פטימה, היא צריכה להיכנס למלאח לפני החשיכה!" -"היא יודעת, הבטיחה להביא עוגיות טעימות". - " תגידי, רינה, את חושבת שטוב שהזמנת אותה!" - " למה לא , היא אוהבת אותנו, אחרי המסיבה היא ישנה אצלי" . - " רחל, השארתי לך את כל המטבח נראה לי שאת רק מפטפטת ! מה עם המרציפן? - " מה קורה לך?, ככה את מודה לי? תראי איזה יופי ורדים מכל הצבעים, ואפשר אפילו לאכול אותם. אחרי שעה הסיר רתח, נאנחו השתיים, קמו ממקום מרבצן והניחו מעליו את מסננת האידוי המחוררת המלאה בגרגירי קוסקוס זהובים. כשעלו אדים מהמסננת ברור היה שהגרגירים מוכנים. אימי הניחה את גרגירי הקוסקוס החמים בקערת הגשה גדולה ורחבה, וכיסתה אותה עם מגבת מטבח נקיה. בזמן שהיא חזרה על התהליך עד שהיו לה מספיק גרגירים, אני התגנבתי תחת השולחן לוקח חופן ועוד חופן של גרגירי חומוס חמים... הערב ירד. רחל הלכה לביתה להתלבש, כשעברה לידי ליטפה לי את הראש. אימי יצאה מהמקלחת לבושה קפטן צבעוני נקי כדי לקבל את חברותיה. אותי השכיבה לישון והשביעה אותי אלפי שבועות שהפעם לא אצא מן המיטה ואתגנב לשמוע. הבטחתי את אשר הבטחתי – הבטחה שלא היה בה דבר. ברור היה גם לי וגם לאימי שאי אפשר לישון ביום הקוסקוס. איך אפשר לישון כשבחוץ קורים הדברים הכי מעניינים ומספרים את הסיפורים הכי חשאיים? אל רחבת הפטיו הגדולה והמרווחת שכתליה צבועים לבן ומנורות אצטון מאירות אותה היטב החלו להגיע האורחות הראשונות. אימי קבלה אותם בשמחה והושיבה אותן על המזרונים הכפולים מסביב לכתלים והלכה להוסיף שקדים טחונים לקוסקוס. הגרגירים הזהובים והחמים נימוחו בכפות ידיה והיא הניחה במרכז קערת החרס החומה את הירקות, הבשר והחומוס. המעדן הוגש לנשים שהתאספו ברחבה, יום הקוסקוס כבר כאן.