גילוי דעת על אחריות, מוסר ותדמית
השרשור הזה הוא הזדמנות להעלות שוב ולחדד 3 נקודות שעלו כבר בשרשור ובשרשורים אחרים בזמן האחרון. יצא קצת ארוך אז קצת סבלנות. גידול בע"ח בכלל וזוחלים בפרט כרוך בכמה משמעויות. משמעויות הנוגעות לא רק לעניין האתי הכרוך בגידול בע"ח אלא גם בעובדה שמגדלים לא מצויים בואקום ולמעשיהם השלכות רבות על הסביבה (תרתי-משמע) ועל האווירה הקיימת בקרב גורמים שונים הנוגעים לתחום, כמו: גורמי שמירת טבע, גורמים אקדמיים, גורמים מסחריים והשפעה על התודעה החברתית והסביבתית הקרובה להם. אחריות גידול בע"ח נושא בקירבו אחריות רבה. לא רק אחריות כלפי בע"ח עצמו אלא מול הסביבה (האנושית והטבעית). כמו שאמרנו מגדל לא מצוי בריק והסביבה בא הוא מצוי מושפעת באופן ישיר או עקיף ממעשיו. כאשר מגדל נוקט במעשים המאלצים את הסביבה להתגונן (פסיבית, אקטיבית ובתת-מודע) הוא יוצר אווירה שלילית הפוגעת לא רק בקהילת המגדלים עצמם, אלא גם בבע"ח בסביבתם הטבעית. החברה האנושית לא תמיד יודעת או רוצה להבדיל בין איומים מלאכותיים או טבעיים (נחש "מפחיד" אצל מגדל או נחש "מפחיד" בטבע) והיא יוצרת לעצמה הצדקות להגן על העצמה, לעיתים קרובות, ללא הצדקה או הבנת המהות, על חשבון הסביבה והטבע. גידול נחש ארסי או כל בע"ח "מסוכן" הוא דוגמא טובה לחוסר אחריות כאשר הוא נעשה בצורה לא מבוקרת ולא תחת כללים נוקשים וברורים שנועדו להגן על הסביבה, המגדל וכמובן על בעה"ח בעצמו. או כאשר מגדל משחרר מסיבות "מוסריות" את בן חסותו לסביבה שאינה הולמת את בעה"ח. לדוגמא שחרור נחש לא מקומי למערך האקולוגי אחר בשל הרצון לספק לו "תנאים יותר טובים". מוסר מוסר היא מילה יפה ומרוטה אבל היא טומנת בחובה עוצמה רבה. אמר מי שאמר מזמן "דייג אוהב דגים? אז למה הוא מוציא אותם מהמים?" לכולנו יש פנטזיות וגחמות יוצאות דופן. ברור לנו שלא את הכול אנחנו יכולים להשיג או למצות. חלק מהסיבות לכך הן גם סיבות מוסריות. האם נתונה לנו הזכות בשל הרצון לממש גחמות לפגוע במישהו אחר וליטול ממנו את חירותו או את ביטחונו? האם בשל הרצון העז לממש גחמות אנחנו מוכנים לפגוע בסביבה הקרובה לליבנו? האם העובדה שאנחנו מגדירים את עצמנו כ"חובבי זוחלים" נותנת לנו את הזכות לפגוע בהם - באופן ישיר או עקיף - על מנת לממש את ההגדרה עצמה? שמירת טבע היא לא רק עניין של מוסר כללי ועצמי. אבל כל שמירת טבע מתחילה במימוש עצמו של עקרונות מוסריים כלפי הסביבה בה אנו חיים וכל שכן אנו אוהבים. אבל מוסר היא מילה גדולה ומי שם עליה ולכן אני עובר לסעיף הבא תדמית העלו פה את נושא התדמית של חובבי זוחלים בקרב החברה בכלל וגורמים שונים בחברה שלנו ואין טעם לפרט. נושא התדמית הוא הרבה יותר חשוב ממה שנראה לנו על פניו. לא מדובר פה רק על ההשפעה הישירה של תדמית שלילית על מגדלים ואיך מגדלים רואים את עצמם במימד הזה. כאן מדובר על כל המארג העדין הבונה את הקהילה של גורמי שמירת טבע בין בעקיף ובין בישיר. הדרך היחידה שלנו כפרטים להשפיע יחד עם גורמים רשמיים על שמירת טבע יעילה היא שיתוף פעולה. מבלי להיכנס לדרכי שיתוף הפעולה האפשריות, הבעיה הבסיסית שלנו כיום היא שלמעשה אין שיתוף פעולה או ששיתוף הפעולה אינו מספק ויעיל. אחת הסיבות לכך היא חוסר האמון וההכרה השורר בין הגורמים השונים המרכיבים את הקהילה. מנקודת המבט שלנו כחובבים, זו כמובן פגיעה משמעותית. חובבים רבים אינם מסתפקים בקישוט הבית בטרריום מטופח, אלא משתדלים להעמיק את הידע וההכרה עם הסביבה הטבעית במטרה למלא אחר צרכים אישיים אבל גם במטרה להשפיע. היכולת להשפיע באופן ישיר ועקיף כרוכה בשיתוף פעולה. שיתוף פעולה מעשיר את הידע הקולקטיבי ומאפשר באיזון חוזר לשפר את ההבנה שלנו כיצד לשמור על הסביבה טוב יותר. תדמית שלילית (ולא משנה מה טיבה) הנוצרת בעקבות צעדים לא אחראיים ובלתי מוסריים של חובבי זוחלים פוגעת ביכולת של הקהילה להשיג מטרות החשובות לא רק למגדלים עצמם אלא בעיקר לסביבה עצמה שהיא למעשה הבסיס שעליו מושתת כל הצורך המנטלי שלנו, כמו גידול זוחלים. מנקודת המבט שלי, אני יכול להוסיף שבשנים בהם הייתי פעיל ב"מרכז המידע על זוחלים" ההשפעה של חובבי זוחלים לא אחראיים, לא מוסריים ואפילו עבריינים על היכולת שלנו לשתף פעולה עם גורמים מוסדיים הייתה מכרעת ומקשה ביותר. ויותר מזה, העניין נוצל ע"י גורמים אינטרסנטיים שונים לשמר מצבים של אי-שיתוף פעולה בשל חיכוכים אישיים ואחרים שלא נגע כלל לתחום בו אני עוסקים. לסיכום. כפי שהצהרתי בעבר אני לא מגדל זוחלים, אבל כמי שהעניין קרוב לליבו, אני רואה חשיבות עליונה בהתנהגות אחראית ושפויה. נכון אי אפשר לחנך ולרצות את כולם אבל אם כולנו כקהילה בעלת אינטרס משותף רחב נדע לייצר משקל נגד לאלה שפוגעים בנו בשל הרצון לממש גחמות אגואיסטיות, נוכל, אולי לשפר במעט ובמצטבר לא רק את מעמדנו אלה גם לתרום לעניין המשותף שהוא בעיקרו שמירה על זוחלי ארצנו בפרט ושמירת טבע בכלל. ומילה אחרונה. תגובות מתלהמות לא תורמות לכלום. לא חייבים להגיב לכל דבר. גם התעלמות היא הצהרה חזקה מאוד. ואם כבר עונים, אנא בצורה עניינית ומכובדת. זכרו שכל תגובה נקראת גם ע"י הרבה מאוד אנשים (חלקם סמויים) וביכולתה להשפיע גם על כאלה שמצויים בעמדת התלבטות. דווקא כלפי אלה חשוב שהתגובה תהיה בונה ומתקנת כי הם אלה שעשויים להשפיע יותר על האינטרסים המשותפים מאשר אלה שעושים הרבה רעש.