ראיון של מתי כספי ב"ידיעות אחרונות"

shellyland

New member
אם הקהל לא צריך לעניין אותו

שיפסיק להתלונן שלא משמיעים אותו.

liavt

New member
ובנוסף

אני לא חושב שאיכפת למישהו באופן אישי במיוחד שמתי מקליט אצל ארן לביא את האלבום החדש שלו - חוץ מאשר ערך לביא שאולי לא יכול לישון אחה"צ.

caspit

New member
אני מצטערת לאכזב אותך,

ובמקרה הזה אני באמת מצטערת, אבל אני מכירה את הדעות האלה שלו לא מהיום, וכן, אלה מרגליות שיצאו מפיו.

רוֹנָה

New member
דווקא בכתבה עצמה,

הדברים הוצגו בצורה הרבה יותר סולידית מאשר כאן. זו חוכמה קטנה מאוד להוציא כמה משפטים מהקשרם, ובכתבה, בה כל משפט בא בקונטקסט רחב יותר, הבנאדם לא יוצא כל כך משתלח וקיצוני (לדוגמא: "בינתיים לא תפסה את אוזני שום בת קול של בית-הספר "רימון" שראויה להישמע" - ובהמשך הוא אומר משהו כמו: אבל אולי אני לא מקשיב מספיק לרדיו..). רוב הדברים שהוא אומר הם בהחלט דברי טעם, ולא איזשהם דברים חריגים או קיצוניים, אלא מתיישרים עם כתבי המוזיקה והמבקרים למינהם. חוצמזה, כבר הרבה זמן לא זכיתי לקרוא כתבה על מתי כספי שמתעסקת ב"מה מתי כספי חושב על מוזיקה", ולא ברכילויות למינהן...

zoharrr1

New member
תגובה לכל המגיבים על התגובות

בעבר, כאשר עוד היה פורום באתר של מתי כספי נהגתי לכתוב פה פעמים רבות. אני נוהג להגיע למופעים של כספי, שומע את אלבומיו, ונראה לי שהוא אחד האנשים שהשפיעו עליי מאוד במוזיקה, ובעצם גם דעותיו בנוגע למוזיקה הישראלית תואמות את הדעות שלי. אבל, יש לי ביקורת מאוד קשה על האלבומים האחרונים שהוציא, לא על השירים הנפלאים ברובם, אלא על דרך ההפקה, הכל נשמע פשוט זוועה אני מצטער לומר את זה. אבל, ההופעות עדיין מושקעות, מרגשות ותמיד נותנות לי לרצות לשמוע עוד ועוד מתי כספי.. אבל מה שבעצם רציתי להגיד פה, זה עכשיו, כשאני רואה כמה ביקורת קשה שיש פה על אנשים ש"מעיזים" לבקר את מתי כספי, זה הזכיר לי למה הפסקתי לכתוב בפורום כשעוד היה באתר. יש פה כמה מספר אנשים פנטיים שלא מסוגלים לשמוע טיפת ביקורת על מתי כספי. אפילו מתי כספי, שבעיני הוא הגדול מכולם מבחינת המוזיקה הישראלית, ואולי אפילו מוזיקה בכלל בעולם, הוא עדיין רחוק מלהיות מושלם... זה כמובן לא יעזור לי להגיד את זה, כי עדיין תהיה פה קבוצה צעקנית קטנה שתמיד לא מוכנה לשמוע ביקורת והופכת כל ביקורת עניינית, מוזיקלית, או תרבותית למעין פגיעה אישית בזמר או במעריציו הפנטיים. במדינה שלנו שלקואליציה מצטרפת לאט לאט מפלגה שמנוגדת לעקרונות בסיסיים בדמוקרטיה, אני לא מתפלא שגם פה אין אפשרות להביע דעות מנוגדות ושונות.. אז אולי צריך לשתוק.. אולי פעם, לפחות פה, תהיה דמוקרטיה........... בהצלחה לכם.. אני אחזור להגיב פה, מבטיח רק כשיהיו לי דברים טובים להגיד.. כי ביקורת שלילית כנראה שאסורה כאן. לא נורא, עוד מעט יש הופעה בפסטיבל הפסנתר, אני בטוח שאצא ממנה רק עם רגשות חיוביים ואספר לך..

Shykedmi

New member
אל תדבר ברבים, יקירי, אני פה

אני היחיד שמדבר כאן בעד מתי כספי באופן עיוור, אני היחיד שעושה לו האלהה ואני היחיד שפנאט כאן. אל תפנה אל חברי הפורום, אלא תפנה אליי. אני זה שמשתלח ומתעצבן עד כלות, לא אף אחד אחר פה. זו אגב בדיוק הבעיה שלי בנושא הזה, אבל נניח לזה. אין לי שום בעיה עם הדיעה השלילית שלך על מתי כספי כאדם (טוב, יש לי, אבל לא כמו שיש לי עם הדבר הבא). יש לי בעיה רצינית מאוד עם סילוף העובדות שלך. אני, אם אני לא בטוח במשהו, אני נותן לאנשים לתקן אותי, ואם טעיתי אני יודע להגיד: "תסלחו לי, אני מצטער". אתה, לעומת זאת, יצאת בהצהרה פופוליסטית שלא שמעתי הרבה זמן, שמזכירה לי רק רכילות בסגנון גירושיו של כספי. הקלטות מידי והפקה ביתית של האלבומים האחרונים שלו. ואתה יודע מה? הערתי הערה לגבי "עולם אחר", שאולי שם הוא השתמש במידי. יש לי חדשות בשבילך, שמעתי את האלבום הזה בפעם השניה אתמול (יש לי אותו בסך הכל משהו כמו חודש וחצי חודשיים), ויש שם המון גיטרה, המון פסנתר, המון קולות, והמון תופים ובאס אמיתיים, שכן גם שם מתי ניגן בכל הכלים. אז מההצהרה הכל כך גרנדיוזית שלך ש: "מתי כספי עושה הפקות מידי דלות ומעליבות" לא נשאר הרבה, שכן אפילו את הפקות המידי שלו (הפקות מידי... קטע או שניים בתוך אלבום!) הוא עשה טוב. אתה יכול להתווכח על הרבה מאד דברים, אבל לא על זה. אפילו תיקנתי את הניסוח שלי מהתקוממות על ניסוחך על "הדלות" שבאלבומים, שזה כבר אולי כן נתון לויכוח, אבל לא על ההקלטה הביתית. ומה שהרתיח אותי הכי הרבה זה שטענת בכל כך הרבה בטחון שאת האלבום האחרון שלו הוא הקליט בבית. רבאק, תפתח את החוברת של הדיסק ותראה! אפילו אני מגלה לעצמי עכשיו הפתעה. ב"עולם אחר": הוקלט באולפני טריטון, 1998. איך אתה בכלל מעז להגיד שהוא עשה הפקה ביתי כשאתה קורא את הבוקלט? וגם ההפקה של "עולם אחר" רחוקה מלהיות דלה. היא אולי משפחתית, אבל היא לא דלה. "השלום" מתוך "את האישה שלי", זה דל? זה אחד מהקטעים הכספיים הטובים ששמעתי, בעיקר מבחינת הפקה. ואני עוד לא מכיר את "עולם אחר" בצורה עיוורת בשביל להתחיל לדבר עליו ולתת דוגמאות, אבל ממה ששמעתי, האלבום הזה מאד מושקע. מה שאומר, אגב, שלא היה אפילו אלבום אחד שהוא הקליט "בבית", לצורך העניין. אתה יכול לא לסבול את האלבום הזה מצידי. עם ביקורת עניינית על אלבום אף פעם לא הייתה לי בעיה, ולעולם לא תהיה לי גם בעיה. אבל אל תמציא עובדות, שכן זה נקרא בעברית שקר. אפילו אלבום "הדואטים" המושמץ כאן, הוקלט באולפן של יזהר אשדות (ומי שיקום ויגיד שהאולפן של יזהר אשדות לא טוב, פשוט לא בירר מספיק, וזה בלשון המעטה. כל מאסטרינג וסאונד ששמעתי ואהבתי, יצא באופן מקרי לחלוטין מהאולפן של יזהר אשדות). ולכל היתר - אין לי שום בעיה עם אנשים שחושבים אחרת ממני. יש לי בעיה עם הלעזות. יש לי בעיה עם סילוף עובדות, כי זה הופך אותנו ללא יותר טובים מעוד איזשהוא צהובון. מה שזוהר רשם, ותסלחו לי על הביטוי, מתאים לצהובונים הכי צהובים כאן. מאנשים שלא אכפת להם מהאומן, אני מבין, אבל ממכם??

zoharrr1

New member
אוקיי אתקן

צודק, האלבומיים הוקלטו באולפנים מקצועיים, אבל סומפלו בבית בשיטת מידי. אולי לך זה נשמע טוב, לי זה נשמע זוועה. למעשה, לפני כמה חודשים שמעתי את מתי כספי בראיון בגלי צה"ל ממזמן, שבו הוא מצטער בעצמו על שיטת ההפקה הביתית ואמר שבאלבום הבא, "נפש תאומה" לא יעשה כך... אז אם אפילו מתי כספי בכבודו ובעצמו מודה באיכות הגרועה של הפקת הדיסקים האחרונים, אפילו לך מותר להגיד משהו רע. אז אתה צודק,טעיתי בניסוח שאכן יצא כלעז חסר שחר. אני מתנצל על השימוש במילה "הקלטה" ההקלטה אכן נעשתה באולפן מקצועי, אך ההפקה, אין מה לעשות, ביתית, גם אם בשירים מסויימים זה נשמע בסדר. אני מניח כי הכלים אכן אמיתיים, אך סומפלו בצורה ביתית זו (כאשר אני מדבר על שיטה ביתית, אין זה בהכרח שאכן נעשו בבית מתי או בבית של מישהו אחר, אלא על שיטת הסימפול עצמה). , ושוב, לא מדובר בביטוי צהוב, אלא מידע מפי מתי כספי בעצמו. האלבומים האחרונים נשמעו לי גרועים מבחינת ההפקה, למרות הלחנים והשירים הנפלאים בעיניי. כאשר שמעתי את מתי כספי מדבר בעצמו מדוע זה נשמע כך, אז רק נותר לי אלא להבין מה קרה.. לא נראה לי שהוספתי לפה איזה שהוא גורם צהוב.

zoharrr1

New member
והמשך קצר

אם אשמע כי שמעתי לא נכון את מתי כספי והראיון איתו אולי מפי דמיוני, (מה שמאוד יכול להיות.. אני בעל דמיון מאוד פורה) כמובן שאתנצל...

אתה יכול להסביר מה כוונתך

במושגים הטכניים שהעלית? אני לומד סאונד, ומשפט כמו "האלבומים הוקלטו באולפנים מקצועיים, אבל סומפלו בבית בשיטת מידי" לא כ"כ ברור. איך הוא הוקלט חי וגם סומפל? מה זה סימפול בשיטת מידי (מידי היא שפת תקשורת דיגיטלית בין כלים מוסיקליים אלקטרוניים שאין לה קשר בהכרח לדגימות קול, וסימפול מתייחס לתהליך הפיכת הקלטה אנלוגית לדגימה דיגיטלית)? למה להקליט כלים באופן חי ואח"כ לסמפל אותם גם כן? יש לי תחושה שאתה לא במאה אחוז מבין מה כל אחד מהמושגים אומר, וכמובן שאשמח אם תתקן אותי ותבאר את דבריך. אמנם לא שמעתי את "עולם אחר", אבל אני מסכים בעניין "את האישה שלי": רמת הסאונד באלבום בהחלט שונה לרעה ממה שהתרגלתי לשמוע ממתי. המיקס בהרבה מהמקרים לא מי יודע מה לדעתי. וכן, יש שם שימוש בכלים מוסיקליים אלקטרוניים בנוסף לאקוסטיים, וזה מורגש, וחבל. אבל אקוסטיים יש גם יש. לדוגמה, כלי המיתר ב"חרוזי אהבה". אני מאד מקווה שבאלבום הבא, הוא אכן יחזיר "עטרה ליושנה".

zoharrr1

New member
אתה בהחלט צודק

אני לעומתך ללא ידע מקצועי בסאונד והקלטה. שמעתי כל מיני משפטים ממוזיקאים שמבינים וייתכן וחיברתי כמה מהם. אז, אני אוציא את המושגים המקצועיים החוצה, כיוון שבאמת ואיני מבין בהם לגמרי. כל מה שאני רוצה להגיד זה ש"את האשה שלי" , "דואטים" ו"עולם אחר" נשמעים כמו הפקה משפחתית של בית משפחת כספי, לא משהו שמתי כספי התכוון להוציא החוצה. נשמע כמו סקיצות שבטעות יצאו החוצה........ולא התוצאות האמיתיות. לפי מתי כספי, הבנתי שמתי כספי מצטער בעצמו על הוצאת ה"סקיצות" (לפי תיאורי) ושלא ימשיך בשיטה זו, שאכן, איני מבין לגמרי מהי אותה שיטה, רק שאני יכול לנחש שמדובר בשיטה שחוסכת בתקציב, בזמן ובאיכות. לפני הוצאת האלבום "את האשה שלי", שמעתי במספר הופעות של מתי כספי עם הפסנתר בלבד מספר שירים מהאלבום שאמור לצאת לאור. השירים נשמעו כל כך נפלאים. כששמעתי כיצד יצאו באלבום, דמעתי קלות. לא הבנתי מה קרה לאיכות ולמושלמות בהפקות המוזיקליות. באתר של מתי כספי יכולנו לשמוע את "שיר מספר 6" ואת "האישה שלי". קיוויתי שאולי הרמקולים של המחשב שלי מזויפים, מקולקלים, אך כאשר שמעתי גם ברדיו, וגם כאשר רכשתי את הדיסק שעדיין השירים נשמעים כמו סקיצות, כמו 2 האלבומים שקדמו לו.כאב לי, אחרי שציפיתי כה רבות לאלבום זה....הייתי מציע ברוב חוצפתי אפילו לבקש ממתי כספי, שיקליט ויפיק מחדש את 3 אלבומים אלו, או לפחות שבאלבום הבא, שלפי הבנתי הולך ומתקדם, יפיק כמו שפעם הפיק ולא ינסה לחסוך בזכות הקידמה הטכנולוגית.

היי כספית

סקרנת אותי, האם יש לך ציטוטים של מתי המשקפים את דעותיו על המוזיקה בארץ?

smart one

New member
גם ג'ון לנון אמר כמה דברים פה ושם..

וגם עשה. קורט קוביין - כנ"ל. הרשימה ארוכה. מראדונה ופול גאסקויין הם מגאוני הכדורגל אבל אמרו ועשו שטויות. זה לא מפריע לי להנות מהיצירה ומהגולים. מה האמן אומר? איפה הוא היה? איזה רכב יש לו ועם מי הוא התחתן, כל זה היה חשוב לי כשהייתי נער ואספתי חומר על יו2 וגם החלפתי עם מעריצים אחרים באמצעות "מעריב לנוער". יתכן שכספי חושב שתפקיד מעריציו אינו מסתכם באופן אקטיבי רק בקניית תקליטים ורכישת כרטיסים להופעותיו, בכסף רב. אז הוא גם חושב שצריך להרים טלפון לרדיו. נו, שיהיה. גם אני חושב שמגיע לי הכל אבל אף אחד לא מבין את זה מלבדי ועדיין אנשים שמחים לשוחח איתי לא אחת (אני שר חרא, אגב). נ.ב לא קראתי את הכתבה אבל אם מה שנזכר לעיל משקף את הכתבה, נראה לי שהטעות של כספי היא שהוא לא לוקח בחשבון את החתך הסוציו-אקונומי-מנטאלי של מעריציו. בכלל, לו כספי היה היום בן 19 אין ספק שהרדיו היה מפוצץ בטלפונים ואולי היו עורכים הפגנה בעניין. אבל הוא לא בן 18 וגם אני לא ותפקידי בחיים אינו כולל דאגה למספר ההשמעות שלו ברדיו. יחד עם זאת, זכותו לחשוב מה שבא לו וגם זה בסדר גמור כל עוד הוא לא מכריח אותי לעשות את זה.

סתם תגובה לא קשורה ->

סוף סוף יש פה קצת בלאגן ! איזה כיף ! התגעגעתי ! (רק נותר לצבוע קצת בכחול...)

למעלה