רק הגרמנים יכלו לבצע את השואה !

עמי60

New member
רק הגרמנים יכלו לבצע את השואה !

כך לפחות טוען אבי ( יליד ברלין 1914 עלה ב 1935 ) ואני תוהה האם יש צדק בדבריו או שכל עם ארופאי תחת משטר דיקטטורי של שליט מטורף היה יכול לעשות אותו דבר ?

אבי ז"ל הביע רגשות שינאה גם

נגד הפולנים, לא הסכים לדבר פולנית, אפילו לא לשמוע. שהעליתי לו רעיון שהייתי רוצה לנסוע לפולין, הוא תמיד אמר לי לשם אני לו חוזר. רק לאחר שהורי נפטרו נסעתי לפולין. מצאנו כתביו (יומן) שאבי ז"ל כתב איך התחילה המלחמה, בצורה מדוייקת ופרטנית שהזכיר שמות שכנים ומשפחה שלא הייתי מודע קודם. אחד הסיפורים שזעזו אותו הוא: שהודיעו לו להתייצב לאיסוף אנשים למחנות עבודה (אוקטובר 39), משפחתו הכנה לו תיק עם אוכל ובגדים, נפרד מכולם, הלך עם אביו למגרש האיסוף פתאום עברו קבוצה של פולנים גויים לקחו מוט עץ והכניסו לאביו מכה חזקה בגב, לסבי היה קשה לקום בסוף קם והמשיך עם אבי. בכל כתבי אבי הוא הזכיר שחורה לו למה הפולנים השכנים הביעו זעם עויין כל כך. לפי זה ההרגשה שלי, הגרמנים עבדו לפי פקודות. הפולנים סתם מרוע לב. הסיפור המלא כתוב במאמרים של פורום זה בשפת יידיש "הטרגדיה בבנדין".

deebeebee

New member
הסיפור שלך, בני, מזכיר לי---

סיפורים דומים של אבא שלי. סיפורים אפילו מלפני השואה. פעם אחת, כאשר היה ילד בוורשה, הוא נתקל בחוליגנים בגן הססקי (גן מפורסם בוורשה) שכמעט והרגו אותו במכות רק בגלל שידעו שהוא יהודי. למזלו ראתה את זה אשה שגרה קרוב והצילה אותו בכך שהכניסה אותו לביתה. בזמן המלחמה, כאשר אבא שלי היה שבוי ועבד עבודת פרך במכרה עופרת באוסטריה השומרים היו פולנים ששיתפו פעולה עם הגרמנים. אבי היה פצוע ובגלל שחש ברע הוא האיט קצת את הקצב. השומר הפולני היכה אותו בגלל זה ואבי החזיר לו וכמעט הרג אותו. אחר-כך לקח אותו הפולני השני לממונה הגרמני שגילה הבנה (היו כמה כאלה) הרבה יותר מהפולני! מאוחר יותר, כאשר הוחזר אבי למכרה, הפולני הראה לו אבא שלי סכין ששימשה לחיתוך חלה בקידוש ואמר לו שעם הסכין הזאת הוא ישחוט את אבי. את הסכין יתכן מאד שהוא עצמו בזז מיהודים מגטו וורשה כי הוא אמר לאבי שהוא יודע שיהודים בגטו קברו אוצרות באדמה כי הם חשבו שהם יחזרו לקחת אותם. הוא אמר לאבי שהוא יחזור לוורשה ויחפור ויקח בעצמו את האוצרות. אבא שלי ענה לו שהוא יחפור לעצמו קבר.

deebeebee

New member
עיין ערך- סטאלין

לומר שרק הגרמנים יכלו לבצע את השואה? נשמע קצת גדול עלי. אני גם לא אוהבת להתעסק בשאלות היפוטטיות. עם זאת, כשאני חושבת על כל הזוועות תחת שלטונו של סטאלין, ואפילו קצת אחריו, בהם נרדפו ונרצחו מאות אלפים, ובכללם רבים מבני עמנו, אני חושבת שהטענה של אביך שגוייה. גם אבי אמר לי בכמה הזדמנויות שהוא שונא את הגרמנים "שנאה תהומית", אבל אבי שונא גם את הפולנים, האוקראינים והבלטים כי גם באכזריותם הוא נתקל.

davidncsy

New member
כדאי לקרוא את ספרה של רבקה שכטר

"השורשים התיאולוגים של הרייך השלישי" שמסביר מדוע רק הגרמנים היו מסוגלים לעשות שואה. הספר מראה את ההשתלשלות של הסגידה לרוע המתחילה התפיסה הדתית הלותרנית דרך מיתוס פאוסט ועיבודיו השונים בידי אנשי רוח גרמנים ועד להיטלר. הספר כתוב בצורה מרתקת, התיאוריה שלה גם אם לא משכנעת ב 100 אחוזים, מתבססת על אירועים היסטורים שהתרחשו בגרמניה וללא ספק נותנת תחושה שיש למעלה מגרעין של אמת בדבריה של רבקה שכטר.

mahaian

New member
כדאי גם לקרוא את הספר :

''מגולגתא לאוושביץ'' של הפרופסור, קרימינולוג ופילוסוף, גיורא שוהם שאף הוא מסביר את תפיסת העולם והפסיכופתולוגיה של הגרמנים כקולקטיב, כמניע להתרחשות השואה. אגב רבקה שכטר כתבה עוד ספרים אודות הקשר בין האופי הקולקטיבי של העם הגרמני והשואה שחוללו.

deebeebee

New member
אבל השאלה הנשאלת היא

לא אם הגרמנים יכלו לבצע את השואה אלא האם הם היחידים שיכלו לעשות זאת? האם לשום עם אחר אין את אותה תפיסת העולם והפסיכופתולוגיה כקולקטיב?

Yoavsagi

New member
אמירה בעייתית...

האמירה הזאת גם פותרת אותנו כבני אדם מהיכולת להבין שגם בנו כבני אדם יש את היכולת לבצע דברים כאלה ולהגות אותם, ושפשעי הנאצים הם דברים שנמצאים גם במוחנו אנו, הלקח המרכזי ביותר שאני יכול להפיק מאירועי מלחמת העולם השנייה- וגם זאת אמירה שמחזירה גזענות ביחס לגזענות שהפעילו הנאצים כלפינו, הרי שזה פשוט לא נכון להגיד שלגרמנים יש גנים מיוחדים בגוף שגורמים להם לשנאה חסרת הגיון שכזאת, או שזה משהו באוויר... אני מניח שזאת אמירה אמוציונאלית יותר מהגיונית, וכן, כל עם יכל לעשות את זה, ראו טקסט "אלוהים מי ברא את אושוויץ" של ק.צטניק, מדבר על הנושא.

mahaian

New member
יש כאן כמה אלמנטים שהתחברו

ויצרו תוצאה הרסנית. גם עמים אחרים ביצעו ג'נוסייד כמו: התורכים בארמנים, הטבח בברורונדי ובאוגנדה, פול פוט בקמבודיה, הגרמנים חוללו ג'נוסייד באפריקה בקולוניות שבהם שלטו, בתחילת המאה ה- 20 (הם למעשה עשו שם את הסטאז' שלהם על הילידים באפריקה כמו בטנזניה ובנמיביה ) ועוד. העניין הוא במאניפסטאציה ובשידרוג של ההרג ההמוני. ברמת ההגות, כאשר נוצרה גרמניה כישות נפרדת בעקבות הרפורמציה של לותר, בכתביו של לותר כבר יש ניצנים לרעיון רצח העם של העם היהודי, כאשר לותר קרא לשרוף את בתי הכנסת של היהודים ולהרוג בהם (ולא שלפני זה לא היו רציחות המוניות של יהודים בגרמניה ובאירופה עלידי גרמנים. במסעי הצלב לדוגמא נכחדו קהילות יהודיות שלמות באזור הריין: מיינץ וורמס כמשל).שימי לב, שבד בבד עם רעיון ביטול המיצוות (למען הדיוק הסקרמנטים של הכנסייה הקתולית)וביטול המוסר (היהודי) עלידי לותר, נולדה גם ההצהרה בדבר הצורך בהשמדת היהודים. כלומר האומה הגרמנית נולדה כאומה עם הציווי הנורא הזה, הדברים הופנמו וחילחלו בתודעתם במשך מאות שנים עד אשר הבשילו במוחו של היטלר ובאו לידי ביטוי בשואה.

mahaian

New member
למען הדיוק

האומה הגרמנית נוצרה כישות מדינית פוליטית בתקופת ביסמארק במאה ה-19 אבל כישות לאומית בעלת תודעה נפרדת, היא נוסדה בד בבד עם הרפורמציה. למעשה למרבה האירוניה , היה זה תרגום התנ''ך מעברית ויוונית לגרמנית עלידי לותר, ביחד עם ההגות, ה''תאולוגית של לותר'', האתוס המאחד של הגרמנים...

deebeebee

New member
אולי יש מקום לבחון את---

אותם האלמנטים אצל עמים אחרים ואז להחליט אם גם לאחרים יש את אותו "אתוס מאחד". הגרמנים הם לא היחידים, למשל, שקיבלו את מרטין לותר. אמנם הוא בא מתוכם אבל הכנסיה הלותרנית על התיאולוגיה ועיקרי האמונה שלה נפוצים גם בקרב עמים אחרים.

davidncsy

New member
זהו שלא.לותרניים קיימים רק בגרמניה

רבקה שכטר מתייחסת לעובדה המעניינת הזאת. עמי אירופה האחרים המשתייכים לכנסיה הפרוטסטנטית נטו לקבל יותר את עקרונותיהם של מתקני דת אחרים, בעיקר קלווין, שהוא שונה מאד מלותר. בנוסף לכך מלחמות האזרחים שהתרחשו בגרמניה (מרד האיכרים ב1525, מלחמת 30 השנה ומלחמת 7 השנים) היו ארוכות ועקובות מדם לאין ערוך מאלו שהיו בשאר מדינות אירופה.

davidncsy

New member
רבקה שכטר מתייחסת גם לשאלה

אם בכל חברה יש שוליים מטורפים, איך בגרמניה הם הצליחו להשתלט על התודעה הציבורית? היא מסבירה בצורה ארוכה ומנומקת שהכנסיה הלותרנית, שמאמיניה הם רק גרמנים היא היסוד הדתי שאפשר את עליית הנאציזם.

deebeebee

New member
הכנסיה הלותרנית קיימת

בכל העולם. בסקנדינביה, בארצות אחרות באירופה. יש לי חברה בארה"ב שאבא שלה היה כומר לותרני. גרתי שנים בארצות-הברית וראיתי הרבה כנסיות לותרניות. גרתי ליד כנסיה לותרנית ומאמיניה הם לא רק גרמנים או ממוצא גרמני.

davidncsy

New member
ברור, בגלל מהגרים גרמנים

13 אחוזים מאוכלוסיית ארה"ב היא ממוצא גרמני שזה משהו כמו 40 מליון, וכידוע מיעוטים גרמניים נמצאים בכל מדינה אירופאית כמעט. יכול להיות בהחלט שמאמינים נוצריים פשוטים הצטרפו לכנסיות לותרניות בסביבת מגוריהם,ולא מתוך בקיאות בהבדלים התיאולוגים בין הכנסיות. אבל באופן כללי, זו כנסיה גרמנית.

mahaian

New member
הלותרנים

הלותרנים מרוכזים בכמה מדינות באירופה ובאמריקה. המדינות הסקנדינביות :שבדיה, נורבגיה, דנמרק, פינלנד ואיסלנד הן לותרניות ב -% 90 וכמובן- 60% מהגרמנים. כמו כן יש קהילות לותרניות גדולות בארה''ב בעיקר במיניסוטה, וויסקונסין ואיווה, שם התיישבו מהגרים מסקנדינביה וגרמניה בכמויות רציניות במאה ה-19 . אכן מקרב הלותרנים ישנה אנטישמיות מכוערת פסאודו ''מדעית''. הסקנדינבים הינם ברובם אנטישמיים ארסיים ופשוט לא היו שם הרבה יהודים בזמן השואה כדי שיתעללו בהם. היה שיתוף פעולה גדול ומאסיבי עם הנאצים (ועל הדנים בשואה אכתוב בהזדמנות אחרת) והם שלחו אלפי חיילים ל-SS. המדינות ה''לותרניות'' בארה''ב בהן ישנה אנטישמיות גבוהה יותר מהממוצע. גם לטוויה ואסטוניה הבלטיות הן לותרניות ברובן, ותושביהם היו הגרועים שבמשתפי הפעולה...

deebeebee

New member
לא, לא בגלל מהגרים גרמנים

כל הלותרנים שאני הכרתי היו ממוצא אחר ונהגו ללכת לשעורי דת ותיאולוגיה בימי ראשון ובאמצע השבוע.

deebeebee

New member
החברה שאביה היה כומר לותרני

היא בת למשפחה ותיקה מאד בארה"ב, מוצא המשפחה הוא אנגלי ואירי, שום רקע גרמני. היא עצמה עזבה את הכנסיה כשהיתה בשנות העשרים לחייה.

mahaian

New member
ידוע לי על אחרים שהצטרפו לכנסיה

הלותרנית כמו אפרו אמריקנים, אירים, הולנדים וכו' אבל הכנסייה הלותרנית ביסודה היא גרמנית ובמידווסט של ארה''ב היא הוקמה עלידי גרמנים וסקנדינבים. התאלוגיה הלותרנית שטופה ברוע ולותר טען שבעולם קיים דואליזם: אלוהים הוא מעבר או מחוץ ליקום ואילו בעולם שולט השטן. משום כך אין להלחם ברוע (על סמך דברי ישו מהברית החדשה) אלא להשלים עם הרוע או במילים אחרות עדיף לזרום עם הרוע הקיים ביקום מאשר להלחם בו. על פי לותר אפשר להאמין בישו אמונה שבלב מבלי לוותר על השיעבוד ליצר הרע.

davidncsy

New member
וכשאדם גדל באטמוספירה דתית כזאת..

וכשחברה שלמה מתפתחת בהתאם לחשיבה זאת..היא יכולה להמציא בתי חרושת למוות.

למעלה