שאלה ארוכה - על מנת להבין את הנושא לעומק.

שאלה ארוכה - על מנת להבין את הנושא לעומק.

אנא עזרתכם, אני ממש מבולבל. דברתי היום עם נציגות רישום הפטנטים במשרד המשפטים בירושלים. ושאלתי אותם מספר שאלות לגבי היתכנות של פטנט. למען האמת יצאתי יותר מבולבל ממה שהתחלתי. אני אפרט: כאשר מביטים באתרים באינטרנט לחיפוש פטנטים ניתן לראות פטנטים ממש מגוחכים שנרשמו ועוגנו כפטנט. לדוגמא: מצאתי אולי 50 פטנטים רשומים לכל מיני שיטות אוורור לקסדת אופנוע , וזה אומר חוריי אוורור מקדימה, או חורים בצדדים אבל כולם מתייחסים לרעיון שהאוורור יתקיים בעת נסיעה ובעזרת האוויר שיזרום לתוך הקסדה. כאשר דברתי היום עם המשרד לפטנטים הם אמרו לי בפרוש שפטנט הינו מה שמהווה התקדמות המצאתית. אם יש שיפור ביצור או בחומרים אז יש עילה לפטנט. שהרי קסדה קיימת מאז שהומצא האופנוע ולפני כן גם. אז על קסדה לא ניתן לרשום פטנט. אלא רק על השוני. אז שאלתי , מה לגבי התבניות אפיה מסיליקון? האם הרעיון הזה , כשהמציאו אותו היה עליה לפטנט? והיא הסבירה לי כי תבנית אינה משהו חדש. וגם לא סיליקון. רק אם הטכניקה של יצור הסיליקון כך שיתאים לאפיה , אז ורק אז יש עליה לפטנט. ועוד דבר, פעם ראיתי הטלביזיה על 2 ממציאים שרשמו פטנט ועשו גם קצת כסף מזה. הראשון היה זה ששילב גלגל של סקטים בעקב הנעל (ניתן לרכוש את זה היום בחניות) והשינה הייתה אישה שהמציאה מספריים לסלט. בשני המקרים נעל וגלגל וגם סקטים היו בעבר. השילוב בין הנעל לגלגל האם זה ההתקדמות ההמצאתית? האם השילוב של מספריים לחיתוך יקרות לסלט , זה התקדמות המצאתית? על בסיס חשיבה מסוג זה, כיצד בכלל ניתן להגן על רעיונות? ואני אפרט, נגיד ויש לי כפפה שאני מתקין עליה צעצוע כלשהו (בובה או כדור או כל דבר אחר). השימוש של המוצר יהיה למטרת משחק. על מנת להגן על הרעיון בכדי לגייס משקיע אני צריך לרשום את זה. אבל מכיוון שאין התקדמות המצאתית, כי רק איחדתי שני מוצרים אז לא ניתן לרשום זאת כפטנט. אם רושמים את זה כמדגם, ומכיוון שמדגם לא מפרט את הרכיבים ותועלתם, אלא רק את הוויזואליות של המוצר . אז כל אחד אחר יכול לשנות צבע או צורה ולרשום על זה מדגם חדש והוא יהיה מוגן כחוק. אז היכן ההגנה שלי לרעיון. ושאלה אחרונה, האם שימוש חדש למוצר קיים הוא מהווה עילה ל"התקדמות המצאתית". אני אחזור לנושא הכפפה, נגיד כפפה האצבעות מוצגות בצבעים אחרים ועם ציורים ומוצר זה משמש בסופו של דבר למשחק, או כרית שעוצבה כך שניתן לעשות עליה מסאז'ים, וכבר לא יכולה לשמש לכרית שינה אלא למסאז'ים בלבד. האם השינוי ביעוד (על ידי המשתמש) היא עילה להתקדמות המצאתית? (בהתייחס כמובן לנאמר לעיל (קסדה, נעל עם גלגל, ומספרים לסלט)). תודה רבה לעונים וזמנכם היקר.

שאלות יש להפנות למקום הנכון

שלום קליידיוסקופ, פניה לרשות הפטנטים היא מעשה שרבים עושים אבל חשוב מאוד להבין שהעובדים ברשות הפטנטים אינם מעניקים ייעוץ משפטי ולמעשה עזרתם מוגבלת לעניינים פרוצדוראליים ולא לעניינים מהותיים. אם מעונינים בהסברים מהותיים יש לפנות למשרדי עורכי פטנטים. שאלתך אכן מעידה על בלבול רב, אני ממליץ שתקרא את המאמר הבא. תוכל במאמר זה לקרוא על עניין ההתקדמות ההמצאתית, אך אנא שים לב כי מאמר זה נכתב לפני פרסום פס"ד KSR בבית המשפט העליון בארה"ב וכעת המבחנים מעט שונים (על אף זאת, המאמר יכוון אותך). בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים

למעלה