שאלה - הצדדים החיוביים של הדיכאון

11161

New member
יצא לי לחשוב מדוע דיכאון קיים בכלל מבחינה

ביולוגית.

אני לא מדבר על דיכאון כמחלה, אלא על העובדה ש(כך לפחות אני התרשמתי) זה מנגנון שעל פניו קיים למרבית האנשים במצבים שהם לא מצליחים להסתדר איתם.
ההגדרה שלי לדיכאון היא "חוסר יכולת לשאת את אובדן התקווה".

השאלה ששאלתי את עצמי, למה שהאבולציה תשכפל ותעביר מנגנון כל כך הרסני ומסוכן.
הרי דווקא כשאדם בבעיה של ממש, הוא זקוק למיטב כוחותיו כדי להתמודד, ודיכאון גורם למצב הפוך - חוסר אנרגיה למשהו בכלל, ובטח להתמודדות.
אם לומר את זה באופן חד יותר - דיכאון לא רק שמקשה לצאת מבעיה, בסופו של דבר הוא גם מסכן את היכולת של האדם לצאת ממשבר, ולפעמים גם את החיים.

מה שהיה לי קצת תמוה, זה למה מנגנון שעל פניו נשמע הרסני, מסוכן, ואולי אפילו חולני במקצת (בהיבט ההישרדות ויכולת ההתמודדות של הפרט)
קיים באופן נורמלי אצל מרבית האנשים (שוב, כך התרשמתי. לא הכוונה שהרוב בדיכאון, אלא שהרוב יהיו בדיכאון כשאין להם יכולת להתמודד עם מצב שהם חייבים להתמודד איתו).
ויותר מזה, ההתרשמות שלי היא שקיים קשר הדוק בין המנגנון של מצב הרוח בכלל, לבין המנגנון של הדיכאון, כאילו דיכאון זה מקרה ספציפי של המנגנון של מצב רוח במצבים קשים.
ולכאורה מצב רוח זה מנגננון חשוב והכרחי, לעומת כל החסרונות של הדיכאון.

לי זה מזכיר את הסיפור על נדמה לי פוטרוגל? או ספרד? כשהגיעו לאמריקה עם משלחת של כמה מאות חיילים, המפקד שלהם שרף להם את כל האספקה והמזון.
נשמע הזוי, לא? אבל הרעיון היה לא להותיר לאנשים שלו ברירה אלא להיכנס לאמריקה.
שריפת המזון והאספקה חסמה סופית את האפשרות לחזור חזרה (כי גם הם יפליגו חזרה, הם ימותו ברעב בהפלגה שלקחה אז מספר חודשים).

נדמה לי שהמנגנון של הדיכאון עובד באותה צורה קשוחה ואכזרית, יש לומר, אבל בעלת עוצמה.
זה איתות שאי אפשר להמשיך במצב הקיים. נקודה.
ובגלל שלמין האנושי יש יכולת הסתגלות מופלאה, הדיכאון הוא טוטאלי.

אי אפשר להמשיך ככה. אין גם משהו שגורם הנאה, או שמחה, או רצון. וכך נחסמים הנתיבים שהיו יכולים לאפשר איכשהו להסתדר או להשלים עם המצב.
גם דברים שפעם עניינו וגרמו הנאה, כבר תפלים וחסרי טעם ועניין לחלוטין.
בסוף הברירה היא פשוטה - או שיתאפשר לבצע שינוי, או שלא יהיה טעם בכלום. והדיכאון לא מאפשר לברוח מהחדות של הברירה הזו.

ונכון, זה מסוכן. מעל 400 אנשים בישראל מתאבדים בכל שנה. אני מניח שחלקם הגדול כשהם בדיכאון.
לכן זה נשק שהייתי קורא לו "נשק יום הדין".
משהו כמו אם מישהו קרא שר הטבעות, הקריאה של מלך גונדר (אם אני זוכר נכון) בקרן "עורו פרשי רואהן"... גיוס טוטאלי למלחמה - והם יוצאים למלחמה לחיים ולמוות.

בתורת המשחקים מסבירים שכשיש 2 שחקנים, אחד ש"הולך עד הסוף", ואחד שזהיר ומחושב - הראשון יצליח יותר (כל עוד האיומים שלו אמיתיים).
כי הוא מוכן ללכת עד הסוף. כך שזה מנגנון רב עוצמה בעיני. כמו כל "כלי רב עוצמה" זה יכול להיות גם מסוכן.
(מקווה שהצלחתי להסביר את עצמי).

בכל מקרה לי זה שינה במידה מסויימת את הנקודת מבט על החיים.

11161

New member
מעניין אותי מה דעתכם על התיאוריה הזו

(נדמה לי שהיא "שלי", אבל אני לא באמת זוכר את כל מה שקראתי, כדי לדעת על כל מחשבה שלי, כמה היא מקורית, וכמה היא מתבססת על דברים קודמים).

מתקשה להתחבר להגדרה שלך

והאמת היא שאני גם לא רואה את זה כמנגנון. לרוב אני רואה את זה כפגם בייצור של משהו שהגוף צריך. כמו נגיד, אי ספיקת ברזל או סוכרת.

דיכאון הוא הרבה יותר מחוסר יכולת לשאת את אובדן התקווה. הוא חוסר היכולת לראות מה הלאה. הרבה אנשים שסובלים מדיכאון שואלים שאלות כמו "ואז מה?" "ואחרי זה?". הם לא רואים עתיד והם לא רואים תקווה. אין פה עניין של אובדן, כי אתה לא יכול לאבד משהו שאין לך. זה בור שחור ללא תחתית ואתה יכול רק ליפול בו.

11161

New member
זה בדיוק מה שאני מתכוון

"ואז מה", "ואחרי זה" - בהסתכלות על העולם נעלם המושג "תקווה", ו"עתיד".

במצב תקין, כן יש הרגשה שיש פוטנציאל חיובי במשהו, או שיכול להיות משהו טוב כלשהו, או שיש משהו שיכול להועיל.
ובדיכאון הרגשתי ששהרגשה הזו כבר לא קיימת.

לי יצא לחוות מגוון רחב: דיכאון ויאוש עמוק, שמחה והתלהבות עד כדי רצון לצאת בריקוד נניח, ממש מגוון צבעי הקשת,
אז לכן אני מסתכל על מצב רוח כעל "מנגנון". (אני מסתכל על זה "מבחוץ".

Lady Stark

New member
ברמה התיאורטית

אם הבנתי נכון את כוונתך, אני יכולה לומר שדיכאון הוא בהחלט מצב של חוסר ברירה. לי אישית הוא גרם להגיע למצב של אין ברירה אלא להפוך את הקערה על פיה.
גדלתי בפחד תמידי שאני לא אהובה ולא מקובלת כפי שאני. היה לי בית קשה ועם השנים סיגלתי לעצמי דרכי הישרדות. ממש כמו שחיה מסווה את עצמה ביער, גם אני הסוויתי עצמי. שתקתי, נעלמתי מתחת לרדאר, דיכאתי את עצמי כדי לא להיכנס בטווח האש. זה הפך אותי עם השנים מילדה מפוחדת לבחורה מפוחדת שבוגדת בעצמה 24 שעות ביממה ומזדהה רק עם מי שפוגע בה. ואז בא הדיכאון הקליני, ששם אותי בצומת: או שאת מוותרת על עצמך לחלוטין או שאת מתחילה לשנות הכל.
אז נאלצתי להתחיל להבין מאיפה הכל הגיע. לשנות את דרכי התקשורת שלי עם המשפחה, להתחיל לעמוד על שלי, להתחיל לעזור לעצמי. ורק חוסר הברירה הביא אותי לשם, לצערי.
דיכאון הוא פרדוקס. מהגדולים שיש. אתה צריך תקווה כדי להרגיש טוב יותר, אבל מה תעשה כשהמצב שלך מראש מונע ממך תקווה?
בצד החיובי, אני חייבת לומר שאתה מוצא בעצמך כוחות עצומים. זה כן נותן איזושהי תקווה.

הדיכאון העיר אותי וטלטל אותי והוא כמו תזכורת כואבת למנגנוני החשיבה ההרסניים שנוצרו אצלי עם השנים. כשאני בוגדת בעצמי שוב הוא מרביץ, כשאני מצליחה ליישם הוא נותן לי לחיות. לזה אני קוראת אין ברירה.

נועָה

New member
לגבי הצד החיובי שבדיכאון, מסכימה איתך ליידי

דיכאון גם נובע מהעובדה שבעבר לא התמודדנו עם רגשותינו, ואין ברירה, חייבים להזדהות עם הרגשות האמיתיים כשרוצים לטפל ברגשות הכואבים ולרפא אותם.
חייבים להפסיק לרָצות אחרים וחייבים להפסיק להיות קורבן. מבחינה זו, מפסיקים "להבין" את האחרים, ומתחילים להבין את עצמנו. מתחילים לאפשר לעצמנו להיות במקום הראשון.
גם נעשים רגישים יותר לאנשים אחרים שהם קורבנות.

לכתוב

בהתחלה הייתי כותבת המון. שירים על גבי שירים. התפרצויות זעם על האנשים. רשימות של דברים שאני רוצה להספיק.
וגם הייתי מנגנת. אני חושבת שזה הדבר שהכי מבאס אותי. שכשהייתי מדוכאת יותר, היה לי יותר חשק לנגן.

ובהחלט מה שאמרת על האינטיליגנציה ריגשית. אני חושבת שגם העברתי הלאה לחברות שלי חלק מהעצות שהפסיכולוגית נתנה לי.

השפיע על האמהות שלי

מנסה להמנע מהטעויות שהורי עשו...
מקווה שאני מצליחה או לפחות פחות מקלקלת את הנפש של ילדייי.

לא מוצא צדדים חיוביים בדכאון

בטח לא בהתקפי חרדה קשים.
שום דבר יצרני לא יוצא מזה, אני לא רואה איך הו מעודד שינוי, רק שיתוק.

קליופיה

New member
כל מה שציינת אכן קורה לי, אבל -

אני, לצערי, לא רואה בזה צדדים חיוביים

תמיד הייתי חזקה מאוד באינטליגנציה רגשית, וזה למעשה מה ש"דפק" אותי עוד יותר.
בזמן שאני הצלחתי להבין אחרים, ולנתח את עצמי בסיטואציות מסוימות, הסביבה שלי נשארה מקובעת, חסרת רגישות, חסרת אינטליגנציה רגשית, ואני מצאתי את עצמי עוד יותר פגועה רגשית וכאובה.
הרבה פעמים אני מרגישה שהלוואי והייתי פחות רגישה, עם פחות אוריינטציה לסביבה. יותר קהה. אולי כך היו לי חיים קלים יותר...

נועָה

New member
עוד לא מאוחר לשנות את מה שטוב לשנות

אני לא חושבת שזה שלילי להיות רגישה לסביבה. זה דווקא חיובי. אבל זה שלילי להיות רגישה לסביבה שלא רגישה כלפיך. זה עניין של ניסיון אישי ושל הדדיות; אחרת את מגיעה למצבים שאת כותבת עליהם, שבהם את מוצאת את עצמך עוד יותר פגועה רגשית וכאובה.

כשאת לא מפיקה את הלקחים, כשאת לא מתייחסת לרגשות האמיתיים שלך מגיע המשבר.
משבר הוא חשיבה שלילית על עצמך. משבר אף פעם לא נגרם מסיבות חיצוניות, משבר נגרם תמיד מסיבות פנימיות.
הנסיבות החיצוניות רק שיקפו לך את מה שקורה לך בתוכך באמת, ואולי לא ידעת או לא היית מודעת לזה.
משבר משקף את הדפוס שלך שגורם לך להתכווץ, להרגיש קטנה יותר ממה שאת באמת.

משבר אומר לך שאת שווה ובעלת ערך הרבה יותר ממה שאת מעריכה את עצמך. אז הנה הצד החיובי!
את לא צריכה לתת למשבר לשבור אותך.
ברגע המשבר אל תעשי דברים שהנפש שלך לא רוצה לעשות.
תעשי דברים שאת מרגישה שאת רוצה לעשות, שאת מרגישה שטוב לנפש ולגוף שלך לעשות, ושמחזקים אותך.

קליופיה

New member
הי נועה -

נגעת בנקודה הכי בעייתית -
אני רגישה בעיקר לסביבה שלא רגישה אלי. בעבודה !
ואז מתעוררת הבעיה שאני לא יכולה לפעול לפי מה שהנפש שלי רוצה לעשות באותו זמן של משבר.
כי כשאני חווה את המשבר, שבמרבית המקרים מתבטא בעלבון ותחושות של היעדר ביטחון עצמי והרגשה של אפס ערך עצמי, כל מה שאני רוצה לעשות, וכל מה שהנפש שלי מבקשת זה לחזור הביתה.
להיות במקום שבו אני מרגישה הכי בטוחה. להיות במקום שבו אני יודעת שאני מוערכת.
ואת זה אני לא יכולה לעשות אחרת הייתי נשארת מובטלת

נועָה

New member
היי קליופיה

מה האלטרנטיבה? רק להמשיך לסבול? אין אופציות אחרות? למשל לבקש העברה, להישאר ולחפש עבודה אחרת ...
או לחילופין, לשנות גישה ולא להיות רגישה לסביבה שאיננה רגישה אליך. לשים את עצמך במקום הראשון. להיות הסנגור של עצמך. העיקר לצאת ממעגל הקסמים הזה של חוויית המשבר.

קליופיה

New member
הלוואי ויכולתי -

כבר שנים שאני שומעת מהקרובים אלי : "אל תיקחי כל כך ללב".
"אל תתרגשי ממה שאחרים אומרים".
לא מצליחה לשנות גישה...
נפגשת עם הפסיכולוגית פעם בשבוע ושופכת שם את כל מה שמצטבר.
ובהחלט לא פוסלת לעבור מקום עבודה.
בעבר, כשהייתי במקום עבודה שממש איים לפגוע בשלמותי הנפשי, עזבתי בלי להסתכל לאחור. בינתיים אני סוחבת

לך על ההתייחסות האישית וההבנה !

אני לא פוחד למות

לא במובן האובדני ולא במובן של לקיחת סיכונים מיותרים.
פשוט שלם עם עניין הסוף, מתי שזה לא יקרה.
כל הרעיון של הארעיות שלנו כאן לא משרה בי חרדה או מתח.

מצרף לינק לסקירה לכתבה בYNET שראיתי היום.
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4347241,00.html

אתם מדברים על מצבים רוחניים ואני.............

לעיתים לא תמיד אבל לעיתים .מסתובבים לי פרפרים בבטן.
או מהחזה לבטן יורדת רוח קרה.שמזעזעת את כולי.
לעיתים הרקות דופקות לי .ועוד ועוד. מצבים גופנים לא נעימים.
בגלל האלמוניות אני מרשה לעצמי לגלות לכם ,מה עובר עלי.
האם מי ממכם עבר תחושות אלו.?

צ'י

Lady Stark

New member
היי

מה שאתה מתארת נשמע כמו התקף חרדה. המון אנשים חוטפים אותם והם מתבטאים בכל מיני צורות. ממליצה לך להיבדק אצל רופא משפחה כדי לקבל ממנו אישור שזה באמת המצב. ואם אכן זו חרדה, יש המון דרכים לטפל בה. החל מספורט ורפואה משלימה וכלה בטיפול פסיכולוגי ואף תרופתי, למי שההתקפים פוגעים באורח חייו.
תרגיש טוב

למעלה