שאלה טכניות לגבי רמקולים אקטרוסטטים

רוב הזמן נח

Well-known member
חחח... לא ידעתי את השם שלו, אבל תארתי אותו היטב

בסך הכל רציתי למצא את התמונות שלו בגוגל. וחיפוש לפי המילה רמקול (גם באנגלית) עם תוספות שונות לא מצאו את הרמקול הספציפי הזה.
&nbsp
&nbsp

רמקול אלקטרוסטאטי - מדוע לא מתחשמלים?

הייתי ממליץ לך לקרוא קצת חומר על "How Electrostatic Loadspeaker Works"/
שם תוכל לראות כי הממברנה "כלואה" בין שתי רשתות וספק מתח גבוה מספק מתח ישר (DC) לממברנה (קוטב אחד) ולשתי הרשתות ביחד (הקוטב השני).
מאחר וספק מתח הגבוה צף, ניתן לחבר איזה קוטב שרוצים לאדמה. ויהיה זה אך הגיוני כי צד האדמה תיהיינה הרשתות.
כאמור, שתי הרשתות מוזנות מאותו קוטב של המתח הגבוה לכן אין ביניהן הפרש פוטנציאלים.
למעשה, בגלל הפרש הפוטנציאלים הגבוה (שדה חשמלי) הקיים בין קוטב אחד של המתח (הממברנה) לבין הקוטב האחר (שתי הרשתות) הרי שקיים כח משיכה (חוק קולון) בין הממברנה לרשתות. מאחר ושתי הרשתות בעלות אותו פוטנציאל, הכח המופעל על הממברנה שוה משני צידה ולכן לא תזוז ממקומה.
כל אלו היו ענין הממתח.
אך, המתח הגבוה הנמסר לשתי הרשתות, מוזן באמצעו של סליל משני של שנאי אודיו, שהראשוני שלו מקבל את הסיגנל ממוצא המגבר.
כאשר נמסר מתח הסיגנל לראשוני של השנאי (AC), מתח זה מושרה למשני של השנאי עפ"י יחס הליפופים. כזכור צד הרשתות מוארק לאדמה - כלומר, מרכז הסליל המישני באדמה, ולכן הסיגנל המתפתח במישני, נמסר בפאזות הפוכות לשתי הרשתות.
מתח הסיגנל הנמסר לרשתות, מתחבר חיבור אלגברי למתח הDC שבינן לבין הממברנה אך הפעם כבר ישנם הפרשי פוטנציאלים שונים בין שתי הרשתות לממברה מה שגורם לה לזוז, עפ"י הסיגנל, קדימה ואחורה.
אם תתבונן היטב, תוכל לראות כי מדובר במעין "קבל" גדול בין הלוחות לבין הממברנה. לקבל יש קיבול עפ"י שטח החפיפה בין הלוחות לממברנה והמרחק ביניהם ובמקביל אליו ישנו נגד (דמיוני) - התנגדות האוויר.
העובדה כי יש קיבול במערכת גורמת לאימפדנס של הרמקול לרדת ככל שהסיגנל הנמסר לרמקול בתדר גבוה יותר ועל הנגד הדמיוני מתפתח ההספק האמיתי, שזהו ההספק של הרמקול. ובאמת, כמו כל הרמקולים, נצילות המרת ההספק אינה עולה על 5% ןבדרך כלל, הרבה פחות (לרמקול בעל נצילות אקוסטית של 90 ד"ב לוואט, ישנה נצילות אנרגטית של כשלושה אחוז!).
אריאל אריאלי

EB10000

New member
זו לא הסכימה שראיתי.

שים לב לסכימה הזאת:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/85/Es_spk.gif

מתח המגבר מזין את שתי הרשתות שנקראות סטטורים. לשנאי יש יציאת CT (אמצע) בפוטנציאל אפס ביחס לשתי הרשתות, אשר לפוטנציאל זה מוסף מתח DC גבוה. עדיין בין הסטטורים שורר מתח AC גבוה המגיע מהשנאי שמקורו מאות השמע...

לפי ההסבר שלך, הממברנה יכולה רק להמשך או להדחה לשתי הרששות בו זמנית, וזה לא הגיוני. אות שמע צריך לגרום לה להרגיש דחיה מרשת אחת ומשיכה לאחרת, בהתאם לקוטביות. ולכן הסכימה שצרפתי הגיונית. עדיין שורר מתח בין הרשתות. אולי מתח זה לא גבוה מספיק, והמתח הגבוה באמת הוא בין כל רשת לממברנה עצמה. מה שאומר שאם משהו ינסה לדקור אותה עם סיכה מוליכה הוא כן יתחשמל...

רמקול אלקטרוסטטי

שלום
האם יש אחד שתפס אותך ושמעת בו כמו שלא שמעת בשום רמקול אחר?
או שבגלל כתבות ותיאוריות אקוסטיות אתה הולך על זה?
לא בטוח שהימהה שלך מתאים לדחוף זוג אלקטרוסטטי...

EB10000

New member
אגב ברור לי כי הרמקול הוא קבל גדול ומשתנה

רק להזכירך, אני בעל תואר שלישי בהנדסת חשמל. אגב ההסבר שלך לגבי צריכת ההספק לא מדוייק. קבל או סליל שערכיהם משתנים כתלות במיקום (ולכן גם בזמן), יכולים לשמש או כמחולל או כמנוע ולהפיק הספק ממשי (חיובי או שלילי). אפקט כזה נקרא תופעת אוסילציטור פרמטרי. זה אותו העקרון שלפי ילד מסוגל לפתח תנודות על נדנדה מבלי שמבוגר ימשיך לדחוף אותו מעבר לדחיפה ראשונית. הילד משחק בנקודת מרכז הכובד ומפתח תנודות. רמקול אלס"ט הוא פעולה גנראטורית של מקרופון קיבולי גדול. עכשיו אחרי שקראתי קצת יותר, הבנתי שבין הרשתות שורר מתח AC של הסגנל שאינו עולה על כמה מאות וולטים בודדים, והרשתות גם מצופות בחומר דיאלקטרי מבודד. המתח הגבוה באמת באלפי וולטים הוא מתח ה DC BIAS המוסף לממברנה ביחס למרכז מוצא השנאי. הכוח שהפועל על ממברנה משנה סימן בהתאם לקוטביות רגעית של אות השמע. ככל שאני קורא יותר, אני מגלה כמה מגרעות יש לטכנולוגיה הזאת. ה IMAGING ממש גרוע ומשתנה גם בהטיה של הראש. יש בעיה של החזרים מקירות, כי הגלים האקוסטים מופקים משני כוונים בלבד. יש המון שטחים מתים בהם גלים מתאבכים ומבטלים זה את זה. וכמובן בעיית גלים עומדים...

הסכימה שראית, היא בדיוק התיאור שתיארתי.

רק שיש לשים לב כי צד ה (-) של מתח הביאס מתחבר לאדמה.
עכשיו, למה שלא הבנת מההסבר שלי.
נניח כי קיים הפרש פוטנציאלים של 1500 וולט בין הממברנה לבין הסטאורים. הפרש זה מושך את הממברנה, בצורה שווה לשני הצדדים והממברנה לא זזה.
אבל, נניח כי ברגע מסויים נמסר מתח שמע דרך השנאי. מאחר והסנף האמצעי של השנאי באדמה, הרי שסטאטור אחד יקבל את צד המתח החיובי של השמע והשני את השלילי.
המתח החיובי יתחבר ל1500 הוולט והמתח השלילי יתחסר מה1500 וולט. עכשיו הכוח הפועל על הממברנה יהיה בכיוון שבו המתח גבוה יותר מאשר היה קודם ולכן הממברנה תימשך לצד זה. ובאותו הזמן, הצד שהמתח שלו יותר נמוך, מפעיל עכשיו פחות כוח משיכה מה שיאפשר לממברנה להמשך לצד שבו המתח עלה.
מתח ה AC הוא מתח בסדר גודל של כמה עשרות וולטים. ממתח זה אי אפשר להתחשמל.
ובאשר ל"תקיעת מחט" בין הסטאטורים לממברנה. תהיה שם פריצת מתח (ניצוץ) שישרוף את הממברנה באותו אזור.
אריאל אריאלי

Ron W

New member
איך בדיוק אתה נוגע בסטטורים באיזה עוצמה ולא מתחשמל?

הרשת החיצונית מבודדת בהתיחס לאלו שממתכת היא מוארקת
במודל 63 הכל בידוד כפול
המתח הגבוה מוזן לממברנה הפנימית בין הסטטורים, יריעה דקיקה
שמצופה באבקת מתכת וכך מוליכה את המטען החשמלי לכל שטחה.
מעל המודולים יש עוד יריעה מן ניילון מבודד המגן מאבק לחדור פנימה
ולמעשה מעביר את הסאונד לכן גם מתוח במידה שלא ירשרש מרפיון.
המתח על הסטטורים תלוי בעוצמת השמע.
הכשל האופייני ברמקולים הללו בעיקר בנטיה של הממברנה הפנימית
להתנתק בשוליים או להקרע ולגעת בסטטורים
או אז נוצר קצר וניצוץ שנראה וגם נשמע תחילה רק באות שמע גבוה
עד שוהא משבית את כל המודול / והרמקול.

מ ש ה 53

Well-known member
מנהל
בצעירותי שמעתי כאלה של קווד. היה להם צליל נהדר, עם חסר בבס.
ואם הייתה שריטה בתקליט,,, זה נשמע כאילו שזרקת אבן על יריעת פח. זה היה סיוט...

Ron W

New member
אני החלפתי כמה וכמה מודולים של ה 57 ו 63 כולל ה pro

לא הביאו לי חשק לרכוש לעצמי מעצם הרגישות לתקלות
במיוחד מקרינת שמש ישירה וגם מהמקום שהם תופסים..
יד 2 נמכרו באלפי ש"ח בודדים
האבסורד היה שניתן לנתק מודול והרמקול עדיין נשמע טוב
ב 63 היו 4 מודולים מחולקים ל 7 תחומי תדר העליון והתחתון היו יותר bass
היה מי שהצליח למכור רמקול כזה עם מודול אחד מנותק
והקונה לא שם לב שנים עד שפתח מסקרנות להציץ מאחרי הכסויים.
כל מודול נמכר במאות יורו נכון לאותם זמנים (ללא פו"ה)

למעלה