שאלה (כן כן קרציה)

שאלה (כן כן קרציה)

מה ההגיון שבהגשת רישום לפטנט על תוכנה בארץ אם המדינה לא מכירה ברישום תוכנה כפטנט (נתקלתי בזה בכל אתר עו"ד שנכנסתי ) מעניין איך עושות חברות הסטארט אפ בארץ ואיך הן בעצם מגנות על ההמצאה שלהם, הם רושמים בחו"ל? אולי זה חלק מהפתרון לרשום בחו"ל?
 
שאלות רציניות תמיד מתקבלות בברכה

שלום בובי, בספטמבר (אם איני טועה) 2006 ניתנה החלטה של הרשם הנוגעת לעניין זה (בעניינו של אלי תמיר), עד לאותה ההחלטה המצב היה בתחום האפור. בהחלטה זו נקבע כי תוכנה כשלעצמה אינה כשירה להירשם כפטנט וכנ"ל לגבי שיטות לעשיית עסקים באינטרנט המבוססות על תוכנה בלבד, אולם במידה והיא מהווה חלק ממערכת בעלת מרכיבים פיסיים כן תהיה כשירה. בכך קירב הרשם את המצב המשפטי בישראל לזה באירופה והרחיק אותנו מהמצב בארה"ב. חשוב לזכור שבכל מקרה לתוכנות ישנה הגנת זכויות היוצרים. בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים
 
אתה בחור טוב

אם ככה מה מכסה ההגנה של זכויות יוצרים בניגוד לפטנט? יש בטוח הבדל עצום, ואגב אתה במילים עדינות בעצם אומר שעדיף לתרגם את הפטנט לאנגלית ולשלוח אותו לרישום בארה"ב שהוא מהווה נתח שוק מרכזי, ובעצם גם נותן לפטנט תוקף מה שלא ניתן להשיג בארץ, ייתכן שבעצם ככה פועלות חברות סטארט אפ בארץ?
 
הגיוני מאוד

הצעתך הגיונית. שתי הערות לדבריך: א. למרות שאפשר להגיש בקשת פטנט ישראלית בעברית או בערבית, מקובל מאוד להגיש באנגלית, למרות שמעמדה הרשמי בארץ אינו כשל העברית והערבית. לעומת זאת, את ההתכתבות עם רשות הפטנטים יש לעשות בעברית או בערבית ולא באנגלית. ב. מהות הפטנט אינה נבחנת עם קבלת הבקשה ואפשר להגיש בארץ בקשת פטנט על שיטה עסקית ולזכות בדין קדימה על תאריך ההגשה. דין הקדימה יוכר בארצות בהם יוענק לך פטנט על השיטה העסקית, בלי קשר למעמד הבקשה והפטנט בארץ.
 
אוקיי זה אולי עוזר במשהו

ואני אתייחס לסעיף ב' מהות הפטנט אינה נבחנת עם קבלת הבקשה, השאלה היא האם בזמן שאני נותן את הטיוטה (והאם נדרשת כתיבה פיזית של הפטנט ע"י מתכנת לצורך הפיכת המוצר לפטנט, יש פעולות שהתוכנה מבצעת, שהרי היא תוכנה זאת אומרת צריך להגיש תוכנה מוגמרת, או שמספיק להסביר מה היא מסוגלת לעשות, איך היא עובדת לפרטי פרטים, שהרי בין זה לבין ללכת ולגייס מתכנתים שיעשו את העבודה זה משהו אחר , לגמרי) מבחינתי אני הולך לגאידמק, אחרי הייעוץ עם עו"ד הפטנטים אם העו"ד פטנטים הוא בעל קשרים, יהיה אפשר לגייס הון אבל על טהרת איזה הגיון? חשיפה של הרעיון? או שהוא יגיד למשקיע (אנלא יודע מה הוא יגיד לו) שמע יש לי מישהו עם רעיון בקנה מידה שאי אפשר להסביר,(ואסור להסביר) אתה מוכן לקנות רבע אחוז? חחחחחחחחחחח זכויות יוצרים האם על הרעיון אני לא יכול לשמור את החומר? גם אם אני מפרט איך היא עובדת עד לפרט האחרון, מה היא נותנת מה ההשלכות, איזה סוג שירות, קהל יעד וכו'? אני חייב לצייר נתיב שבו אני מביא את הרעיון לכדי בשלות וחושף אותו לכמה שפחות גורמים. אולי שווה לגייס קודם כל הון, ליצור את התוכנה, כשהתנאים של המתכנתים יהיו ללא פלאפונים סוללרים, כשהם מחולקים לחדרים נפרדים והם מקבל סכום עתק מהממן, אבל לא יוצאים מהמבנה עד שהם מסיימים את הפרוייקט וככה אני מונע הדלפות , אפשר לסדר להם מענקי חתימה במקביל על בסיס של אחוזים או סכום כסף בנוסף. הרעיון לא להוציא מפתחים קרחים, הרעיון שבאמת הרעיון לא יודלף ופה אני רוצה לנקוט במשנה זהירות. גם החשיבות של העו"ד, אם יש לו קשרים למשקיעים זה מצויין, השאלה אם הקשרים הם עד כדי כך חזקים, שהוא לא צריך להסביר להם במה מדובר.
 
סלט

בובי יקר, אם אתה אכן כל כך מאמין ברעיון שלך, הגיע הזמן שתלך לפגוש עורך פטנטים (בשונה מ 'עו"ד פטנטים' כפי שאתה בטעות שב וכותב) כדי שסוף סוף יעלים לך את סלט המונחים והרעיונות ויסביר לך בצורה מסודרת ומושכלת את התהליכים והמשמעויות. את בקשת הפטנט כותב עורך פטנטים ולא מתכנת, גם אם ההמצאה היא תוכנה. בקשה הפטנט אינה מסמך שאפשר לכתוב בו כל מה שרוצים, יש כללים משפטיים ויש פסיקה רבה שרק מי שמכיר, מבין ובעל השכלה וניסיון בתחום יוכל ליישם. כדי לגייס משקיעים אין מנוס מלהציג את הרעיון בכללותו למשקיעים, ולא רק זה, סביר מאוד להניח שבלי תוכנית עסקית רצינית ומסודרת תתקשה לגייס משקיעים. כמו כן, דבר מאוד שחשוב מאוד למשקיעים הוא היזם עצמו, עליו להציג את עצמו בצורה רצינית וכמי שיכול לקדם עסקאות בצורה מוצלחת. אני גם בספק רב מאוד אם מישהו יהיה מוכן לתת לך כסף תמורת רבע אחוז, הרי ברור לך שזה לגמרי לא הגיוני וחסר כל ביסוס במציאות. לגבי שאלתך בנוגע לזכויות יוצרים- זכות יוצרים מגנה על יצירה ולא על רעיון. עניתי לך על עניין זה בעבר. לגבי העניין עם כליאת ובידוד המתכנתים.... תרשה לי שלא להגיב. בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים
 
אם החוק בישראל

לא מאפשר לרשום תוכנה כפטנט איך מתאפשר הליך הרישום במתכונת של פטנט? אפלפלד ישר כוח אתה תצ'ופר אם אני יהיה שווה משהו יום אחד אוהב אנשים כמוך.
 
אפלפלד פישר הקרציה חזר עם כמה תובנות

אם אני רוצה להגן על הרעיון שלי משפטית ולצמצם את הסבירות לתביעות משפטיות עתידיות כדאי שהאופן שבו אני עצמי עורך את טיוטת הפטנט יהיה קרוב ככל שניתן לרמת הניסוח של עריכת פטנט/כתוכנה המקובלת, שהרי באופן הזה אני עשוי לצמצם את הסבירות לחשש פגיעה ברעיון גם אם אני חושף אותו בפני עורך פטנטים ויותר מאחד, למרות משני הזהירות שנוקטים בהסכמי סודיות שנכתבים בין לקוח כמוני נניח לבין עורך הפטנטים. ומגבה את עצמי בצורה שעשויה ללבוש שיניים כשעשויה להתעורר בעיה משפטית אודות הבכורה ונניח מקרה רציני של עורך פטנטים מושחט או סחטן (מה שאולי לא סביר אבל קרו דברים מעולם) תקדימית אני לא נתמך בו, למרות שגם אם יש בידי גיבוי כזה משוכתב לרמת ואופן הנוסח הדרושה שדומה לרמתה של אותו כותב עורך פטנטים פוטנציאלי, (ואחרי פטנט הגיבוי במעטפות) יהיה למסמך יותר שיניים בבית הדין כשיתרון הניסוח מובהק. (למרות שאני הולך לצמצם את האפשרות הזאת כשאני יוצר מגעים עם בעלי חברות הייטק לשעבר ובהווה ש"דפקו" "אקזיטים" ומכירים בפרוצדורה) אז ככה האם אתה מחזיק בטיוטות לעריכת פטנט תוכנה, אני אשמח לרכוש ממך כמה תמורת כסף כשאת התכתובת הזאת נמשיך במסרים, הסכום אומנם זעום כרגע, אבל מוסרית אני חושב שאין ראוי ממך בשלב זה לקבל איזה שהוא גמול כספי. (העברה בנקאית כי אני לא מעוניין לחשוף פרטי אשראי וזהות בשלב הזה) ואני מוסיף שאלות נאג'ס ברשותך שלו ברורות לי שמעתי שיש הגנת פטנט זמנית שתקפה אני לאיזה שהיא אמנה ונגבה לגביה סכום של שמונים דולר והיא תקפה כאמנה ויוצרת איזה שהיא בכורה, העניין שיש לי משהו כמו שישה פטנטים כרגע שאני מעוניין לגבות כנראה את כולם, כולם על טהרת התוכנה למרות שזה לא משנה לאף אחד. האם הקמת אתר עם אופי עשויה להחשב כפטנט? למשל אתר שיש לו יחודיות מסויימת משהו גימיקי ניתן להגן את זה כפטנט, גם אם אופן הביצוע לפטנט קיים, אבל לא נעשה בו שימו לייעוד המדובר? צור איתי קשר במסרים לגבי פלטפורמות של פטנטים ערוכים, נקוב סכום אני מעוניין בדוגמאות של תוכנה למחשב, תגיד לי כמה אתה מבקש, לגבי אופן השליחה אפשר במייל לגבי הגביה נדבר כבר שם, רק אל תשכח את הסכום. תודה רבה דוק עלה והצלח.
 
המלצות

בובי יקר, לא נעים לומר אבל אתה נותן פול גז בניוטרל. אתה גם לא שומע להמלצה הבסיסית והחשובה ביותר - לפנות לייעוץ מקצועי אצל עורך פטנטים. עם כל הכבוד לפורומים, אתה בוודאי לא יכול לצפות לקבל בפורומים ייעוץ רציני ומסודר. אני שב וממליץ שתפנה לייעוץ מקצועי, פנים אל פנים, במשרד עורכי פטנטים בטרם תגרום לעצמך נזקים בלתי הפיכים. בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים
 

rzzr

New member
בתשובתך כאן כתבת משפט מעניין

ואני מבקש מעט יותר הסבר - במידת האפשר, כתבת ..."אולם במידה והיא מהווה חלק ממערכת בעלת מרכיבים פיסיים כן תהיה כשירה"... למה כוונתך כאן - בעלת מרכיבים פיסיים. האם כאשר אני כותב תוכנה מסויימת/אפליקציה שעד היום לא קיימת כדוגמתה שנשענת על מרכיב פיסי שלא עשו בו שימוש דומה קודם לכן, האם זה יוכל לקבל הגנה כפטנט, כאשר ההמצאה היא יצירתית, השימוש חדשני, יעיל למשתמש ומעולם כאמור לא נעשה שימוש דומה? תודה מראש להתייחסותך.
 
למה כוונתך

למה כוונתך ב"מרכיב פיסי שלא עשו בו שימוש דומה קודם לכן" ? בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים
 

rzzr

New member
כוונתי לברר פיסקה בתשובה שלך

בתשובה שלך שכולה משוחזרת כאן להל"ן ראה הפיסקה המסומנת בתוך גרשיים ("): מה משמעותה? שלום בובי, בספטמבר (אם איני טועה) 2006 ניתנה החלטה של הרשם הנוגעת לעניין זה (בעניינו של אלי תמיר), עד לאותה ההחלטה המצב היה בתחום האפור. בהחלטה זו נקבע כי תוכנה כשלעצמה אינה כשירה להירשם כפטנט וכנ"ל לגבי שיטות לעשיית עסקים באינטרנט המבוססות על תוכנה בלבד, "אולם במידה והיא מהווה חלק ממערכת בעלת מרכיבים פיסיים כן תהיה כשירה". בכך קירב הרשם את המצב המשפטי בישראל לזה באירופה והרחיק אותנו מהמצב בארה"ב. חשוב לזכור שבכל מקרה לתוכנות ישנה הגנת זכויות היוצרים. בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים
 
למעלה