שאלה לאנשי מד"א

inbale

New member
שאלה לאנשי מד"א../images/Emo101.gif

הגעתם לזירת תאונה. רוכב אופנוע שפגע בשתי מכוניות עומדות. אתם מוצאים אותו שוכב ונאנק מכאבים. מה תעשו? תשימו אותו על קרש גב וצווארון ותפנו לחדר המיון? תקראו לנט"ן? תודיעו לחדר מיון להכין חדר טראומה? באיזה מיקרים אתם או הנהגים שאיתכם מודיעים טראומה לחדר המיון?

chanand

New member
יש לנו סכמה...

לא נקרא לנט"ן, לא נודיע לחדר מיון! קודם כל ABCDE ורק אחרי זה שיקול פינוי.

inbale

New member
נו באמת

אני יודעת שיש סכימה של טיפול..תן לי קרדיט אני בכל זאת כמה שנים טובות במקצוע. השאלה שלי היא לפי מה אתם מחליטים לקרוא לנטן לפנות פצוע כזה או אחר ומתי אתם מחליטים להגיד למוקד שידיעו לנו? זה נושא בעייתי מאוד האמת.

טומי*

New member
טוב אומנם אני כבר מיזמן......../images/Emo73.gif

לא נהג,אך אצלי מצב ההכרה ומרחק הפינוי היה השיקול העיקרי.אפ הפצוע בהכרה והמרחק לב"ח בנסיעה דחופה לא עולה על עשר דקות הייתי כמובן מפנה לאחר קיבוע ללוח גב.ובדיקת מדדים כמובן. להודיע לב"ח היתי רק במקרים קשים במיוחד,כמו קטיעה למשל או כוויה קשה. בעבודתי במוקד כקצמ"ש בשנים האחרונות זכורות לי מקרים שנהגים היו מבקשים להודיע לב"ח על כל מיני מקרים "פשוטים" כגון שבר או כאבים עזים בכל מיני מקומות בגוף.האמת שלא הייתי מודיע הפעלתי שיקול דעת שונה מיזה של הנהג. לדעתי יש להודיע רק על מקרים קשים או לחלופין שיש צורך במיטה פנויה לבצקת קשה או דומה לכך טומי

chanand

New member
למה את מתכוונת?

קל - יפונה ברגיל קשה יציב - ברגיל בדחוף קשה לא יציב - לנט"ן ובקשר לאופנוען, לא נתת מספיק פרטים כדי שנוכל להכריע.

inbale

New member
הנקודה היא כזו../images/Emo70.gif

רבותי - בלי שום קשר לפרטים נוספים - תסתכלו על המנגנון של התאונה - רוכב אופנוע שהתנגש בשתי מכוניות חונות. המילה רוכב אופנוע צריכה להדליק לכם כבר נורות אדומות. אי אפשר בשטח לפי הסתכלות ראשונית להעריך את המצב. נכון עושים את הסכימה הטיפולית הראשונית - הבחור נושם בהכרה מלאה אבל עדין המנגנון כאן הוא זה שקובע. בחדר המיון שלנו יש קרטריונים מאוד ספציפים לגבי מתי מזמינים צוות טראומה בינהם רוכב אופנוע. רוכב אופנוע גם במצב קל כפי שהוא נראה בשטח עדין תיתכן פגיעה רב מערכתית. ולמיקרה היותר ספציפי שלנו : נהג האמבולנס העריך שמדובר במקרה קל ולכן הפצוע קיבל צווארון קרש גב והוסע אחר כבוד לחדר המיון. בחדר המיון בשניה שהוא הוכנס קראנו לצוות טראומה ,דבר שלא תקין בכלל אגב כיוון שהיה פה מקום להודעה מקודמת, תוך שניות הבחנו שיש לו סטית קנה. הוא קיבל needle ולאחריו טרוקר והורץ לחדר הניתוח. בחדר הניתוח נכרת הטחול. כלפי חוץ לא היתה עליו אפילו שריטה. כשנהג האמבולנס פינה אותו הבחור אמר שכואב לו אבל לא התלונן על קושי בנשימה. שימו לב - לא תמיד ניתן להעריך בשטח פגיעות טראומה לפעמים המנגנון של התאונה מספר לנו הכל. לא לקחת סיכון! ותמיד תודיעו על מיקרה בעל מנגנון קשה לצוות בית החולים על מנת שיערך בהתאם.

אוי עניבל עינבל...../images/Emo43.gif../images/Emo104.gif

אם את היית יודעת כמה פעמים החלטתי בגלל קינמטיקה לבקש חדר טראומה וקיבלתי בבית החולים : זלזול, הערות מעליבות (איזה מן נהג אתה ? בשביל זה חדר טראומה ?), מכתבי תלונה (כן ! הם לא מ ת ב י ש י ם ), ואפילו עד קללות הגענו...(אגב, אני מדבר , ואין לי שום בעיה לחשוף, על חדר מיון בבית החולים אסף הרופא, זוכרים שאני שונא שמשמיצים סתם את כולם ?) אז...יום שישי האחרון פניתי גברת כבת 28 שנפלה מגג של מבנה בגובה 2.5 מטר
וספגה חבטה קשה בגב בצידה הימני. כל האינדיקציות הצביעו על פגיעת עמש"צ. קיבעתי כראוי כולל 3 רצועות, רצועת מיטה, שמינית ברגליים, כמובן צווארון, שמיכה מרפדת את הצד הכואב ועקב התדרדרות במצב הכרה שהיה , ללא כל ספק, על רקע הכאבים העזים (מדדים תקינים כולל נשימות) ביקשתי חדר טראומה בביה"ח הנ"ל... בכניסה לחדר טראומה עצר אותי אח , בדק אמר "היא בהכרה , למה חדר טראומה?" אמרתי לו שנפילה מגובה כזה מחייבת חדר טראומה. התשובה "אתם והשטויות שלכם...." בסופו של דבר ? הגברת שברה את הצלעות בצד
האח טעה
ולכן על אף ההשמצות שאני סופג בבי"ח זה אני אמשיך לבקש חדר טראומה כשלדעתי צריך.... אגב, אני מאד משתדל לפנות לתה"ש...שם מקבלים אותי כמו מלך...ולא משנה מה אני מחליט...תמיד מקבלים את ההחלטה... הרבה בריאות
אמנון מרגלית

inbale

New member
אמנון אמנון ../images/Emo13.gif

לפי הכותרת חשבתי שאני עומדת לחטוף על הראש
אני לא יודעת איך בבתי חולים אחרים אני יכולה רק להגיד שאצלנו יש נוהל מאוד פשוט מתי קוראים לצוות טראומה. קרטריונים מאוד ספיציפים ופשוטים. אני פשוט חושבת והצעתי את זה אתמול לאחראית שלי שהמוקד של מד"א צריך להחזיק נוהל דומה ולדעת מתי מיידעים אותנו. אתם לא יודעים כמה זה קשה כשבמשמרת עמוסה פתאום מגיע פצוע קשה ללא הודעה ואנחנו צריכים להתארגן. מעבר לקושי שלנו להתארגן מדובר בזמן יקר שמבזבזים. כל דקה קריטית במקרי טראומה!! אישית - אני מעדיפה שיגידו לי להכין חדר טראומה וצוות ושאני אגלה שזה היה לשווא מאשר להיפך. מישהו ממשתתפי הפורום עושה גם תורנות מוקד? אני אשמח לשמוע מהזווית שלכם מה דעתכם.

אני../images/Emo70.gifאני../images/Emo70.gifאני../images/Emo70.gif...../images/Emo43.gif../images/Emo104.gif

אני עושה תורנות מוקד מידי יום רביעי במוקד איילון אשר בראשל"צ. (זוכרת שסיפרת לנו על זוג קשישים שהוכה עד כמעט מוות ברחובות ? אני קיבלתי את הקריאה וזה היה מחריד....) רק לידיעה - אין לתורן מוקד שיקול דעת בהחלטת נהג. אם זה להפעיל או לא להפעיל סירנה (נסיעת חירום), אם זה להזמין או לא חבירה עם נט"ן ואם זה להזמין חדר טראומה... הרבה בריאות
אמנון מרגלית

טומי*

New member
לצערי אני לא מסכים איתך../images/Emo12.gif

למעשה מי שקובע איך לנסוע לכתובת עם או בלי סירנה באחריות המוקד בלבד. זכורות לי מקרים שנהגים נסעו למקרה דחוף (לפי המוקד) ללא סירנה וננזפו כי הרי לנהג אין את כל הפרטים שיש למוקד. בקשר לחבירה עם נט"ן אני מסכים בהחלט שנהג מבקש נט"ן אז בטח שצריך לשלוח נט"ן. בקשר להכנת חדר טראומה יתכן שאתה צודק טומי

טומי ידידי...../images/Emo43.gif../images/Emo104.gif

מדובר בנסיעה מבית החולה לבי"ח ... הרבה בריאות
אמנון מרגלית

MK4

New member
לא מבין גדול אבל...

סתם חשיבה שנראית לי הגיונית: לא עדיף לבקש חדר טראומה ולטעות מאשר לא לבקש בכלל???????

berrale

New member
קינטמטיקה ועוד

א. אני מכיר בעיקר את "ברזילי" וזה לא בדיוק דוגמא לביה"ח ... הרי בסה"כ מדובר שם בחדר הלם מסכן, ובדר"כ במקרה זה אין זה משנה אם תבקש חדר טראומה או לא. ובכל זאת, לעניננו. כשלעצמי, נראה לי מוגזם על סמך קנמטיקה בלבד (קו תחתון על "בלבד") לבקש חדר טראומה, לא שאני מזלזל בטראומה. לא פעם פיניתי בדחוף רק על סמך קינמטיקה (אגב, קינמטיקה ללא סימנים/סימפטומים נלווים כלשהם == (לדעתי) רגיל בדחוף ככלל אצבע , קרי ללא הזמנת נט"ן). כך שעל סמך תאורך, ענבל, אם אין סימנים כלשהם רק קינמטיקה - הייתי כנראה מפנה בדחוף ולא מבקש חדר טראומה. יתכן והייתי מבקש רק להודיע לביה"ח. אם היינו מבקשים חדר טראומה על כל קינמטיקה קשה ... ב. טומי - נו נו נו. אם אתה לא מסכים אם נהג הנמצא בשטח - עמוד על טעותו אפילו בקשר (ראה ערך יהודה/יהודית ("4") באזור לכיש), אבל לא להודיע למיון שהנהג מבקש ?? (אגב, בגלל אי הודעות כאלו תורני המוקד כיום מתבקשים להודיע לצוות למי בביה"ח הם הודיעו בין השאר ע"מ שלא יבלפו..). ג. אשר לאמור לגבי אסף הרופא - על אחת כמה וכמה שהדבר קורה בברזילי, שם גם במקרה בו כן מחכים לך, הרי שעדיין אין זה מובטח שהחולה יקבל את הטיפול לו הוא נזקק - והמבין יבין. ד. מצד שני, לא פעם הגעתי למיון עם מקרים קלים (מקסימום לוח גב) ונזפו בי על שלא הודעתי על כך.. ה. באזורי כלל אין נוהל ברור בעניין וחבל שכך.

paradan

New member
ישנם שיקולים נוספים../images/Emo101.gif

בנוסף לנאמר כבר, ישנה גם חשיבות למרחק פינוי לביה"ח לעומת זמן הגעה לנט"ן. ואגב, ממתי פצוע קשה יציב ככל שלא יהיה מפנים באמבולנס רגיל?! פצועה ראש קשה יציב המודינמית עדיין נזקק לנט"ן! במידה ונט"ן זמין כדאי להשתמש בו (מבלי לפגוע בשיקול לעיל). הלא כך? דני

chanand

New member
מה?

למה? למה שהרגיל לא יפנה פצוע ראש יציב? בהכרה? נושם ספונטנית? יציב המודינמית? מה הנט"ן יכול לעשות? האר נא את עיני

paradan

New member
לא מעט

1. הרדמה, טובוס, תרופות... 2. פצוע קשה יכול להידרדר... 3. למה להסתכן?

chanand

New member
לא כל פגיעת ראש

מצריכה טובוס... אם הוא לא יציב, או שאני יחשוש שהוא ידרדר אז אני יבדוק אפשרות של חבירה...

paradan

New member
נכון לא כל פגיעת ראש

אבל אנחנו מדברים על פצוע קשה. הנשמה בהיפרוונטילציה בפגיעת ראש הינה שיטה להתמודדות ראשונית עם לחץ תוך גולגולתי מוגבר, מעבר לנתיב אויר דפיניטיבי... כיום גם בנט"ן בשילוב קאפנומטר (מד CO2) ניתן לעשות זאת מבלי להזיק, כלומר לא להוריד ריכוז CO2 יותר מדי. ומתי בעצם תוכל לא לחשוש מהדרדרות אצל פצוע קשה?!

אני אישית לא נתקלתי

בפאראמדיק שמנשים או אומר לנו להנשים בהיפרונטילציה בפגיעות ראש(למרות שעם הקפנומטר זה מבוקר) יש הרבה מחקרים שאומרים ששיטה זה גורמת נזק לא? תקן אותי אם אני טועה

למעלה