שאלה לחכמי הפורום - האדם הלבן מול איתני ההנדסה?

שאלה לחכמי הפורום - האדם הלבן מול איתני ההנדסה?

השאלה הבאה נשאלת מסקרנות טהורה ולא חלילה ממניעים גזעניים -

אנ יודעת שכבר כתבו כאן שקנדים לומדים פחות מדעים מדוייקים ומדעי המחשב וגם פחות הנדסה אבל עד היום חשבתי שזה בגדר מיתוס. וגם מיהו בכלל "קנדי"?
הלכתי לפני שבוע לרשום את הבן שלי לקייטנה כאן ביום הפתוח. זו הייתה קייטנת רובוטיקה ומדע אז הלכתי לברר לראות אם מתאים. כשפתחנו את הדלת, מאתי מולי משפחה סינית אחת וליד כמה בחורות הודות עם כיסוי הראש הסיקי. אמא שלהם כך מסתבר היא ממארגנות הקייטנה - גם היא הודית. בשולחנות חליד עמדו והסבירו מספר ילדים לגבי הדגמים שהם בונים והרובוטים וגם הם הודים, אומנם כבר נולדו וגדלו כאן אבל ההורים מהודו. רק ילד לבן אחד נמצא שם במקרה - וגם הוא כך התברר דור שני למהגרים מפולין
ונזכרתי שכשלקחתי את הילד לבית-ספר ונתקלתי שם באחד האבות שהוא יועץ השקעות ודיברנו על חברות ומניות הוא התפלא עלי כשאני אמרתי לו שאני לא מכירה אף חברה קנדית שעוסקת בטכנולודיה. הוא הסתכל עלי קצת בהלם וענה לי שבקנדה לא מתעסקים בזה, כאילו שזה היה אמור להיות ברור מאליו.
חשבתי על כל הלבנים שאני מכירה באזור (עיר בה אחוז הלבנים כ-75%). יש מהם בהתאם ליחסם באוכלוסיה מורים, גננות, מחנכות לגיל הרך, חשמלאים, קבלנים, הגי אוטובוס, רואי חשבון, עורכי-דין, אנשי הובלות, עובדים בתעשיית הבניין, מורים לנהיגה, בנקראים ועוד כך וכך מקצועות אבל כשגירתי את פדחתי הבנתי שאחוז הלבנים שעוסקים בתכנות, בהנדסה ובתחומי המדעים המדוייקים נמוך להפליא ביחס לשיעורם באוכלוסייה. דבר זה תקף עדיין גם לבני הדור השני.
השרת אצלינו בבניין היגר מהפיליפינים ושני בניו למדו הנדסה באוניברסיטה.
גם בגזרת הרפואה המצב אומנם טוב יותר אבל לא בהרבה. אין כמעט קנדיים לבנים רופאים. מחצית הרופאין כאן הם או מוסלמים שהיגרו או דור שני או מהמזרח הרחוק

אז נשאלת השאלה למה זה והאם יש סיבות תרבותיות לכך שקנדים לבנים לומדים פחות ומתעניינים פחות בתחומים הנ"ל?
 

michaelbl

New member
קנדים עצלנים וטיפשים

הם בטלנים ןעצלנים ולומדים בעיקר מקצועות קלים של מדעי הדשא, והחביב עליהם הוא מנהל עסקים שנשמע כמו תואר רציני ומרשים מהשם, אבל הוא בעצם עוד ץואר של כלום עם שום דבר.
כל מה שקשור בלימוד מתמטיקה ומדעים והשקעה רצינית בלימודים הוא מהם והלאה. דווקא בגלל שאפשר יחסית להסתדר בקנדה גם במקצועות שבמקומות אחרים מוגדרים נחותים אז אין לקנדים מוטיבציה לקרוע את התחת באוניברסיטה, ולכן רבים מהם לומדים מקצועות בקולגים או עושים תארים שטותיים באוניברסיטה, מה שמאפשר להם להעביר את שנות הלימודים במסיבות שתיה וסמים. אני רואה את הבן שלי והחברים שלו. הוא לומד מדמח, החברים האסייתים לומדים מקצועות הנדסה שונים, והלבנים לומדים בעיקר מנהל עסקים, או שבכלל לא לומדים כלום. אני רואה את החברה הצעירים בניומארקט היכן שנמצאת המסעדה שלנו ויש שם אחוז מאד גבוה של קנדים לבנים, או שלא לומדים בכלל, או שלומדים אירגון מסיבות או אילוף סוסים (אמיתי מבחורות שעבדו אצלנו לפני הלימודים), או שלומדים באוניברסיטה שטויות כמו יחסים בינלאומיים או מקצועות חסרי משמעות אחרים.
 
אני אפילו לא יודע מאיפה להתחיל להגיב

מההכללות המזלזלות והמתנשאות (קנדים בטלנים ועצלנים)? או אולי מהתפיסה הטכנוקרטית ("מדעי הדשא" שום דבר לא נחשב מלבד טכנולוגיה) שמאד אופיינית לישראלים.
אולי פשוט אתחיל ממה שאומר על-כך חתן פרס נובל לכימיה, אהרון צ'חנובר:
"קיימת הידרדרות השכלתית בכל הרמות. אצל בעלי תארים אקדמיים אני מוצא לשון עילגת, העדר עומק תרבותי, בורות בהיסטוריה כללית ובתולדות עם ישראל. היכן אישי הרוח הדגולים מן העבר? אני רואה קשר הדוק בין שקיעת הרוח הישראלית לבין שקיעת המדינה." (ציטוט מ https://shalem.ac.il/content-channel/humanities-in-israeli-academy)
ועוד כאן
https://www.news1.co.il/Archive/001-D-349073-00.html?t=173646&t=173646
 
אני מסכימה איתו

הימים בהם אנשים משכמם ומעלה כמו יוסי שריד, אמנון רובינשטיין ושולמית אלוני בתור שרי חינוך בימיה הגדולים של מרצ אינם עוד
במקום זה גיבורי התרבות של הימים הם מירי רגב, דוד ביטן, ישראל כץ, איציק זוהר, מאי דול, אורן חזן וכמובן הראשונים לשמם הקיסרים ביבי ושרה.
לפעמים אני קוראת פוסטים בפייסבוק של בני נוער איוז שפה אלימה, שנאה לגל מי ששונה מהם ובעיקר לערבים, שטופי מח, מחרחרי ריב ומדון - זה דור העתיד של ישראל?! אבל בעצם מה לנו כי נלין. הדור לשנו הרי הכשיר את השרץ
 
זה מתחיל מנקודת הזלזול שמיכאל מבטא

("מדעי הדשא") וגם את העלית בלי לשים לב ("במקרה הגרוע פילוסופיה"). האם פילוסופיה נופלת ממתימטיקה ביכולת ללמד פתרון בעיות- אחד הכישורים שמחקרים שעל פי מחקרים מעסיקים מעמידים באופן קבוע בראש רשימת הכישורים הנדרשים מעובדים?
בעיני הזלזול הזה הוא תמצית הגישה שמבטאת את איבוד הערכים ועלולה להוביל לחברה טכנוקרטית שבה מהנדסים יעשו את החישובים הנדרשים כדי לבנות צינור שיוביל דם מחיפה לאילת בלי לשאול למה צריך צינור כזה- כפי שמספרת האגדה האורבנית על סטודטים בטכניון.

וצ'חנובר לא לבד. עוד חתן פרס נובל, מהקצה השני של הקשת הפוליטית- ישראל אומן- אמר דברים דומים. ואם תשאלי חוקרים מובילים במדעי הטבע ובתחומי ההנדסה והטכנולוגיה, כמעט כולם יגידו שלמדעי הרוח חשיבות עצומה ושצריך להשקיע בהם יותר משאבים במקום לקצץ.
 

michaelbl

New member
אני מצטער אבל פילוסופיה היא מקצוע מיותר

יש לא מעט מקצועות באקדמיה שחסרים כל חיבור למציאות שמחוץ לשערי האוניברסיטה ונטולי כל צורך או משמעות. מתי בפעם האחרונה היה צורך בפילוסוף מחוץ לכתלי האקדמיה.
אם לקחת את הדוגמא שלך של צינור דם, להציג מהנדסים כרובוטים חסרי נשמה זאת הגזמה, גם למהנדסים יש רגש ויש מוסר, ולא צריך מישהו שלמד פילוסופיה כדי לדעת מה מוסרי ומה לא.
 
זה רק מראה כמה מעט אתה יודע על פילוסופיה

אני לא רואה את עצמי כמומחה גדול, אבל הקורס שלמדתי בהיסטוריה ופילוסופיה של המדע הוא בעיני הקורס החשוב ביותר שלקחתי באוניברסיטה. הוא נותן לי הבנה עמוקה של מחקר (בכל תחום שהוא), שזה העיסוק העיקרי שלי היום.

הדוגמא של צינור הדם היא כמובן הגזמה- ואגדה אורבנית כפי שציינתי. אבל, ישנן לא מעט דילמות מוסריות שבהן אין תשובה ברורה. רופאים למשל מתייעצים לא מעט עם מומחים לביואתיקה כשהם צריכים לקבל החלטות קשות (לפעמים של חיים ומוות)- ו(ביו)אתיקה היא תחום אחד בפילוסופיה. אז התשובה לשאלה מתי היה צורך בפילוסוף מחוץ לכתלי האקדמיה היא כנראה "היום בבוקר".

ואני יכול להביא עוד דוגמא או שתיים לאיך גישות פילוסופיות יכולות לעזור בפתרון בעיות יומיומיות, אבל אני חייב לחזור לעבודה. אולי בהמשך..

אגב, סמנכ"ל אמדוקס בעבר (שלצערי אינני זוכר את שמו) היה בעל תואר שני בפילוסופיה. כנראה שהם הצליחו לראות מעבר...
 

TrigATUSA

New member
זה חסר משמעות להשוות מהגרים דור ראשון למקומיים

המהגרים הישראלים הם הרבה הרבה הרבה מעל הממוצע הישראלי
באופן כללי מי שמצליח להגר בשיטה הקנדית עם הנקודות והכל זו אליטה של ארצות המוצא
&nbsp
אם תסתכל על הישראלים בכללותם בישראל הם לא ייראו יותר תחרותיים ולא יותר אינטליגנטים מהקנדי הממוצע, נראה לי שלהפך, אם מדברים על האלימות והעלגות שרואים כל יום ברחוב הישראלי
הקנדי הממוצע, גם אם לא משכיל לפחות יודע להיות מנומס ולא להתנהג כמו בהימה
 

michaelbl

New member
מה שאמרת הוא נכון אבל

עדיין, איך תסביר את העובדה שנאמרה בתחילת השירשור, שאין קנדים שלומדים מקצועות טכנולוגיים ומדעים מדוייקים, והתשובה לכך היא עצלנות
 

TrigATUSA

New member
התשובה היא ביטחון

אנחנו מהגרים ועם הרבה אמביציה וגם הרגשה שאין לנו שום רשת בטחון ככה שאנחנו נאבקים ועובדים קשה
&nbsp
מי שנולד כאן יש לו הרבה יותר ביטחון
אגב זה בדיוק כמו בישראל בה פחות ופחות לומדים הנדסה ומדעים ויותר ויותר מקצועות קלים יותר כמו מנהל עסקים ומכללות למשפטים למיניהן
וזה למרות שבישראל יש ייתרון ענק לעבוד במחשבים בגלל שהמשכורות הגבוהות יותר מכל דבר אחר
&nbsp
חכה חכה, הילדים של הילדים שלך יהיו "עצלנים" בדיוק כמו קנדי לבן 10 דורות כאן
 
זה לא סותר את מה שמיכאל כותב

כי אפשר לטעון גם שתחושת הביטחון היא זו שמובילה לעצלנות
יש לי בנקאי שלמד כלכלה או מינהל עסקים, עבד כברוקר כמה שנים ועשיו עובד בסניף המקומי של אחד הבנקים הגדולים.
הוא מקבל משכורת מנופחת ואין לי מושג כל-כך למה. הוא נשמע יותר כמו איש מכירות מכל דבר אחר.
בכל מקרה, יש לו בית ומשפחה וגיליתי דרכו שהוא לא יודע לעשות כלום בבית ךכך דבר יש להם עזרה. הוא ואשו מרוויחים יחד 150,000 דולר אז יש להם עוזרת בית, גנן לחצר האחורית, מבשלת, מנקה וכשתיוולד הילדה, הם יקחו לה מטפלת.
 

mishmish910

New member
בתור בוגר הנדסת אלקטרוניקה באוניברסיטה קנדית,

אני יכול להעיד שמספר ה״לבנים״ האותנטיים בפקולטות להנדסה הוא לא גדול, ואלה שישנם בדרך כלל מוכשרים. רוב הסטודנטים להנדסה הם סינים, הודים, אירנים, וערבים (אל תהרגו אותי על ההכללה, הסינים וההודים פשוט משננים ספרים שלמים, האירנים מוכשרים מאוד, והערבים עצלנים).
הקנדים הולכים ללמוד מקצועות בפקולטות art and science (עלק מדעים :)) וההורים שלהם, שמפוצצים בכסף, אומרים להם go study what makes you happy...
האמת, גם אני הייתי הולך ללמוד אומנות, פילוסופיה, או הסטוריה, אם פרנסה לא היה אישו. זה כיף ופותח את הראש.
 

michaelbl

New member
ואגב, המצב לא שונה בהרבה בארהב

גם בעמק הסיליקון חלק מאד גדול מהמהנדסים הם מהגרים, בעיקר הודים וסינים עם תיבול של ישראלים, פרסים ועוד כל מיני מדינות. אמריקאים קלאסיים כמעט ולא רואים שם מחוץ למחלקות הכספים וחדרי ההנהלה
 

dannyk27

New member
בכל זאת, הלבנים הם אלו

שמנהלים את הענינים כאן, בממשל ובחברות לא?
 

michaelbl

New member
מסיבות היסטוריות בלבד

אם תסתכל מה קורה בעמק הסיליקון למשל, יותר ויותר חברות מתמלאות במהגרים בעיקר מאסיה, ויותר ויותר מהם נכנסים לשדירות ההנהלה
 
צריך להסתכל על זה הפוך

מי הם אלה שלומדים מדעים ?
כמו שאמרת.....סינים, ישראלים, הודים
מאיפה הם הגיעו?
ממקומות שבהם הייתה תחרות מאד קשה
הם היו חייבים להצטיין כדי לפלס את דרכם כדי לשרוד
לא כדי להיות בראש שרשרת המזון
החיים בקנדה עם מרחבים אין סופיים, אוצרות טבע ושקט ביטחוני
הופך אנשים "לעצלנים"
אין צורך להלחם
לא על ביטחון מפני אוייבים
לא על חניה
לא על תעסוקה
לא על מקום לגור
אז אפשר להיות אינסטלטור או נגר ולחיות נהדר מזה

אבל
מה רע בלהיות אינסטלטור?

בניגוד למיכאל אני לא רואה באנשים שלומדים משהו אחר חוץ מהנדסה
כאילו זה "מקצועות שטותיים"
זה פשוט "האמונה שלנו" ,אבל אנחנו פשוט לא יודעים שיש דברים כאלה
אני זוכרת שהעולים מברה"מ הגיעו לארץ
והיו שם מהנדסי יערות
מה זה מהנדס יערות?
פשוט בישראל אין את זה
הבעיה היא אצלינו. אנחנו עדין מסתכלים דור חור המנעול
זו גם הסיבה שהדור השני עדין ממשיך באותה דרך
כי הדור הראשון עדין נאבק, הרבה יותר מהקנדי הממוצע
וגם עדין משפיע על הדור השני בבחירת המיקצועות ש"יסדרו" אותו
 

michaelbl

New member
מה שכתבת נכון ולא נכון

כל זה נכון לדור הקודם לפני שהמהגרים מלאו את קנדה. עכשיו כן יש מלחמה על מקומות עבודה וכבר הרבה יותר קשה לקנות בית במחיר סביר אפילו במקומות יחסית מרוחקים. כשאני אומר מקצועות שטותיים הכוונה היא ללימודים אקדמיים של מקצועות שאין בהם באמת תעסוקה, גם מנהל עסקים זה תואר של כלום עם שום דבר לא יותר ממחצית החברים של הבן שלנו לומדים אותו.
אני גם רואה את זה כשאני מפרסם משרה של איזור השכר מינימום ומקבל קורות חיים רבים של אנשים שסיימו אוניברסיטה במקצועות שונים ומשונים, חלקם גם הספיקו לעשות שנתיים בקולג במקצוע כלשהו בנוסף, ועדיין לא מוצאים עבודה ואני לא מדבר רק על בוגרים טריים.
זה לא רק עניין של מלחמה במדינות המוצא של המהגרים. צעיר קנדי ממוצע תני לו רק לעשות סמים ולהשתכר עד שהוא מקיא והוא מרוצה מהחיים, אין להם שום שאיפה להתפתח מעבר, להצליח יותר מההורים. הם יודעים שבבוא היום הם יקבלו את הבית של ההורים כי ברוב המקרים מדובר על ילד יחיד או שניים לכל היותר.
&nbsp
 

CanBonly1

New member
מחיר הלימודים העל תוכוני

אסור לשכוח גם שמחיר הלימודים העל תוכוני הוא מאד גבוה
בעיקר בארה״ב
ואינו מאפשר לצעיר ממוצע ממעמד הבינים לבחור בדרך הזאת
מבלי לצאת עם חוב כבד בתום הלימודים

אני דווקא רוצה לציין משהו שנראה לי שהקנדיים והאמריקאים דווקא יותר טובים מאשר אנחנו וזה בגלל הסביבה והחינוך שהם מקבלים.
נראה לי שאחוז העצמאים פה מאד גבוה יחסית לישראל.
ועצמאים יזמים אני לא מדבר על סטאראפים (שזה הדבר הראשון שעולה בראש של הישראלי הממוצע) אלא בעלי עסקים קטנים שיפוצניקים, מתקיני טלוזיות ובתים חכמים, חברות שילוט, מורי נהיגה, חשמלאים ועוד
הקלות של אנשים לבנות עסקים פה (מבחינת בירוקרטיה ומס) ,מוסר תשלומים גבוה יותר וחובת השתייכות לאיגוד מקצועי מחייב, גורמת לאנשים להיות יזמים בקלות רבה יותר
אנחנו עדין חושבים על להיות שכירים
אבל האמריקאים חושבים כסף
אם הם יכולים לעשות כסף ממכירת מיקסרים להכנת מילקשייק
הם יעשו את זה
ישנם רבים בעלי עסקים קטנים שאני מכיר שממזמן העבירו את העסק המשפחתי הקטן (עד 10 עובדים) לילדים וחיים טוב מאד
 
התגעגעתי לתגבות הסרקסטיות


גם בישראל של היום רב האנשים לומדים שטויות, אם לצטט אותך. יש ממש שכבה דקה של אנשי הי-טק מבריקים שמכניסים את הכסף הגדול למדינה.
רב בני התמותה במולדתינו לומדים משפטים, ריפוי בעיסוק, פיזיותרפיה, כלכלה, פסיכולוגיה ושאר ירקות במקרה הטוב ופילוסופיה במקרה הרע. יש גם רופאים ומהנדסים בתחומים שונים אבל המדינה לא עושה את קופתה עליהם.
ואתה יודע מה? כנראה שלא צריך יותר מזה.
אני לא יודעת לגבי קנדה אבל אני חושבת שזה דווקא לא רע בכלל שלאדם יש את האפשרות לבחור את משלח ידו לפי נטיית ליבו ולא לפי היוקרה ו/או הכסף שיוכל להשיג דרך המקצוע. זכור לי הויכוח האינטליגנטי לגבי אחת ממסקנות של עימנואל טרכנטנברג על החינוך המקצועי. הנה ציטוט:

ויכוח סוער פרץ היום (ד') במהלך ישיבת הממשלה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לשר סילבן שלום בנוגע ללימודים בבתי הספר המקצועיים. הוויכוח התפתח לאחר שהשרים הקשיבו לסקירה שנתן פרופ' מנואל טרכנטברג, יו"ר הוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, ובה אמר כי 50% מהצעירים לא יגיעו לאקדמיה ודיבר על כך שחלקם יישלחו לבתי הספר המקצועיים.

הדברים האלה עוררו סערה, כאשר השר שלום התפרץ ואמר: "אף אחד פה לא היה שולח את הילדים שלו או את הנכדים שלו לחינוך מקצועי. אבל זה בסדר שאחרים ילכו. כשאתם תשלחו את הילדים שלכם לבתי הספר האלה אני אחזור מדבריי. אתם שולחים לבתי הספר הכי טובים ושאחרים ילמדו רתכות ופחחות", קרא שלום והוסיף לעבר נתניהו, "שלח אתה את הבן שלך להיות פחח או רתך".

תניהו השיב, "אתה חי בעולם של האתמול, היום פחחים ורתחים מרוויחים הרבה כסף". על כך השיב שלום: "אתה רוצה להחזיר אותי לעולם של אתמול. במקום לעודד צעירים ללכת לאקדמיה אתה שולח אותם להיות פחחים".

הדברים המפתיעים בבוטתם הביאו לסערה בחדר הישיבה, ושרים אחרים התערבו כדי להרגיע את הרוחות, בהם השרים עמיר פרץ ומאיר כהן שתמכו בדבריו של שלום. על כך השיב נתניהו כי הדברים שלהם נאמרים כנראה מתוך "טראומה" שעברו כמי שלמדו בבתי ספר מקצועיים ושלום השיב כי אין שוב טראומה וכי למד במגמה ריאלית: "אני לא מדבר על עצמי, אני מדבר על הרבה ילדים ובני נוער שנאלצים ללכת בגיל הזה ללמוד מקצועות כמו פחחות וככה אנחנו מנציחים את עתידם במקום לדאוג שיגיעו לאוניברסיטה".

אני אגב מעולם לא הסכמתי עם נתניהו, אך דווקא בנקודה זו הוא צודק. יש הרבה כסף בפחחות, במסגרות, בשרברבות.
באחד הפרקים של "צומת מילר" מראים את החבר של אדיר שלכאורה הגיע ממשרה נוצצת בטלוויזיה לעבודה במשאית זבל וזוכה לבוז.
קשה לי לדמיים משהו כזה מוקרן בטלוויזיה הקנדית וקשה לי להעלות על הדעת שדיון כמו ההוא בין סילבן לביבי מתקיים בבית הנבחרים הקנדי. כנראה שאין שום בושה בכך בקנדה.

אז לא, אין שום פסול בלהיות בעל מקצוע. זה מקצוע ככל המקצועות וכך גם נהג אוטובוס, גננת (נדמה לי גם שאשתך הייתה גננת בעברה), מטפלת או "לא עלינו" מוסכניק.
גם ההגדרה של טמטום או טפשות לא נכונה בעייני. הרי אדם שמצליח בעסקים או במשלח ידו ועושה כסף, נשמע לי כמו אדם ששכל בראשו. לא מכירה הרבה אנשים עם פיגור שכלי (אמיתי) שמרוויחים טוב.

ולבסוף, החיים בקנדה יותר נעימים בישראל ועל זה אני בטוחה שיש כאן קונצנזוס. אולי כשלא צריך להילחם כל יום על כל דבר, לא צריך לקרוע את הכיס בגלל שירותים שהמדינה צריכה לספק בעזרת המיסים, אך שודדת את אזרחיה, לא צריך לריב על חניי, לא צריך לריב על קבלה לאוניברסיטה למקצוע "טוב" כמו היי-טק כי בשאר המקצועות לא ניתן להתםרנס בכבוד בתחילת הקריירה, לא צריך לריב עם נהג האוטובוס, עם יתר הנהגים בכביש, עם המורה של הילד, עם ההורים של התחמידים, עם העירייה, עם הממשלה, - אולי כל זה גורם לאנשים בקנדה להיות לשמוח בחלקם, גם אם הם סתם אנשים פשוטים שעובדים בעבודה פשוטה ושנהנים מללכת לדוג בנהר או לצפות במשחק הורי עם בירה ביד?
 

michaelbl

New member
אני קצת נחשף לאוכלוסיות היותר חלשות בחברה

זה לא שהם שמחים בחלקם, הם פשוט מתבכיינים פחות מישראל. לא מעטים מהם ממש לא שמחים בחלקם וקורעים את התחת ב7 ימי עבודה בשבוע או בעבודה ב2 משמרות ביום, בעיקר המהגרים שביניהם. קורות החיים של קנדים שאני לרוב מקבל הם כאלה של אנשים שכל כמה חודשים עובדים במקום אחר בתפקיד אחר.
נכון שבקנדה ניתן להתפרנס טוב יותר בעבודות כפיים, אבל עדיין אותם אנשים רחוקים מחיי נוחות, גם העצמאים שביניהם, ורבים מהקנדים פשוט בוחרים בנתיב הקל בסיום בית ספר שיצריך מהם מינימום שנות לימוד, ועם מינימום השקעה.
אני אתייחס לקיפי באותה נשימה, ישנם מקצועות לא מדעיים שהם נחוצים ומועילים, אבל ישנם הרבה מאד מקצועות מיותרים, שהתואר שמקבלים בתום הלימודים לא שווה את הנייר שהוא מודפס עליו, ואחת הסיבות שהסטודנטים בוחרים ללמוד אותם היא קלות הלימודים. כך הם יכולים לבלות במשך 3-4 שנים, להשתכר, לחגוג ועדיין לקבל תואר. הבעיה מתחילה כשהם מסיימים את התואר ואז אין בכלל עבודה במקצוע הזה (אין בכלל מקצוע כזה).
גם בתחום המקצועי יש אינפלציה של מכללות שמלמדות כל מיני קורסים לדיפלומה שאחר כך אין לבוגרים שלהם הרבה סיכוי למצוא עבודה, כשלא מעט מהמכללות האלה משמשות צינור להעברת כספים מהממשלה שמיועדים להכשרה מיקצועית למובטלים ולכן הן בונות קורסים קיקיוניים.
זה לא שונה בהרבה מישראל, אבל בישראל אין מצב כל כך קיצוני שבו הותיקים לומדים שטויות והמהגרים לומדים מקצועות מדעיים, למרות שבשנות ה90 אני מניח שאחוז הרוסים באוניברסיטאות עלה על אחוזם באוכלוסיה. בקנדה המצב הזה ממש קיצוני, אין כמעט לבנים בפקולטות הטכנולוגיות ואלי שיש הם מהגרים כמו הבן שלי.
כן, מהגרים רוצים להתקדם בחיים ולשפר את החיים שלהם, בעוד הקנדים יושבים על התחת וכל עוד הם יכולים לראות משחק הוקי בבר ולשתות עד שהם מקיאים הכל טוב.
 
למעלה