כמה הערות ושאלות:
קודם כל, אני מוכרח להבין - אילו עדויות, ארכיאולוגיות או אחרות, ניתן למצוא לשימוש בשפה דבורה? ידוע שהכתב הוא המצאה ממש חדשה, משהו כמו 5000 שנה אם אני לא טועה, אבל אין ספק ששפה דבורה הייתה הרבה לפני זה, ואני לא רואה כל דרך לדעת על כך (ההערכות נעות בין 10,000 ל- 100,000 שנה, ואני לא ממש יודע אפילו על מה זה מסתמך). לכן חוסר העדויות במקרה זה - תקן אותי אם אני טועה - לא אומר כלום על השאלה הנידונה. בקשר לנפחי המוחות - אני אשמח אם תוכל למקם אותנו בזמני הפעילות של החברים שהזכרת (וחברים אחרי, כמו הניאנדרטל). ועוד הערה - פליאונטולוגים בד"כ מדברים במונחים של נפח המוח, כיוון שזה הנתון היחידי שיש להם ביד. אבל הוא נתון בעייתי, וכדאי להיות מודעים לבעייתיות. בהשוואת מוחות של יצורים חיים, משתמשים בד"כ במשקל. גם הנתון הזה בעייתי. לפילים, לדוגמא, יש מוח כבד וגדול (6 ק"ג, לעומת כ- 1.35 שלנו) ועדיין - ככל הידוע לי אין אף אחד שטוען שהם פיתחו יכולות שפה טבעית. (בנושא דולפינים ולוייתנים, שגם להם מוחות גדולים משלנו, יש עדויות על צורות תקשורת מורכבות שיש הקוראים להן שפה, אבל כיוון שאין לנו את הידע לפענח תקשורת זו, וקשה מאוד עד בלתי אפשרי לחקור יצורים אלו - במיוחד לוייתנים - אני חושב שכרגע אנחנו לא יכולים להגיד שום דבר לגבי האפיונים של התקשורת הנ"ל). אם תשאל מדעני מוח, במיוחד כאלו העוסקים בחישוביות וברשתות עצבים, רובם יגידו לך שמה שחשוב הוא לאו דווקא הנפח או המשקל, אלא מדדים אחרים, כמו מס' הנוירונים וחשוב אף יותר - מס' הסינפסות. כמובן שמספרים אלו קשורים לנפח ומשקל, אבל לא בצורה פשוטה. דבר נוסף שראוי להזכיר הוא שאין שום דבר, הידוע כיום, שהוא ייחודי למוח האנושי. לא תאים מיוחדים, לא חומרים מיוחדים, לא מורפולוגיה (כמובן שהמורפולוגיה והאנטומיה שונות בכל מין, אבל אין שום דבר מיוחד למשל באנטומיה ובמורפולוגיה של איזורים שנהוג לפעמים לייחס אותם לשפה במוח האנושי). השאלה למה דווקא בני אדם פיתחו יכולות שפה, ולא שום מין אחר הידוע לנו, היא שאלה לחלוטין פתוחה, שאין עליה שום תשובה טובה היום.