שאלה מסקרנת

Y. Welis

New member
מחקרים על המוח מראים שיש הפרדה בין איזורי

הרגש, לאיזורי הניתוח ההגיוני; הרגש הרבה יותר 'פרימיטיבי' ומהיר (וקשור לאינסטינקטים), וגם נמצא במיקום שמעיד על היותו קודם אבולוציונית לניתוח ההגיוני, שעיקרו נעשה בחלקים ה'חדשים' של המוח. דניאל גולמן עוסק בזה הרבה בפתיחה לספרו 'אינטליגנציה רגשית', וכדאי לעיין בו כדי להתרשם. מה שאפשר להסיק מכך, הוא שאנחנו מנתחים את העולם בשתי רמות, שלעיתים מנוגדות זו לזו - הרגשית והרציונאלית. הרגשית היא הבסיסית והמשכנעת ביותר, ואילו הרציונאלית היא השלב שאחרי, שנועד לנתח את התהליך. קל לכן לתרץ את הרגש בהגיון, אבל האמת היא שהרגש לא חייב הגיון (לפחות לא רציונאלי) ויש לו הגיון משלו, שונה מההיגיון הרציונאלי, ויותר קשור לתחושות בסיסיות מאוד שקשורות לשרידה - הנאות, פחדים, תאוות ועוד (ה'איד' אצל פרויד). אני מאמין (רגשית נטו, אבל לדעתי זו אינטואיציה - היגיון בלתי מודע) שמאחורי כל החלטה רציונאלית יש בסיס ריגשי.
 

Handy Alley

New member
אבל, שפה משפיעה על אינטרפרטציה.,

ואינטרפרטציה היא כל מה שיש. כך שאתה "מנתח" כמו שאמרת פעמיים. מיידית-קונקרטית, פרספטואלית-מרחבית, האם לזה התכוונת גם אתה Welis..? =] והאם תסכים לטענה ששפה והשימוש בה משפיעים על מבנה המוח ומכאן כל התפיסה שלנו של המציאות. (אני לא יודע עד כמה., אבל נניח ששפה במובן העמוק יותר כוללת זכרון במובן העמוק יותר, ואגרגציה של ידע, וארגונו. באופן אסוציאטיבי. בוא נגיד, במקום לכתוב תת-מודע, ששמתי לב שיש אנשים שלא אוהבים לשמוע כבר את ההבחנות האלה, מודע, לא מודע, תת מודע.., וכו'.) ומן הסתם כל השאר שכתבת פחות או יותר אני מקבל, i have no discrepancies..,
 

Y. Welis

New member
היא משפיעה, אבל יותר במישור הטכני

מהבחינה הזו אני לא מקבל את טענות של הפוסט-מודרניסטים לגווניהם (כמו גם בדיון בעניין בפורום 384), שהשפה קובעת את המחשבה, ומרגע שניסחת משהו בשפה מסויימת, כתובה או מדוברת, אז המחשבה עברה שינוי מוחלט. כך שלדעתי, מחשבה נטו אינה מנוסחת במלים, אלא בתחושות ו'הבנות'; אתה יודע מיד שאתה מבין משהו, גם מבלי שאמרת לעצמך את זה (כי אילו היית אומר זה היה קורה הרבה יותר לאט). הידיעה היא כמו אינסטינקט, שמפורש מיד למילים, אבל לא מתחיל כמילים. אני לא חושב ששפה משפיעה על מבנה המוח - יותר מלימוד של משהו אחר, למשל. כמובן שלימוד שפה הוא מאמץ ענקי ומפתח את המוח אולי יותר מהבה דברים אחרים (לכן כדאי מאוד ללמוד שפה בגיל מבוגר - זה הוכח כדבר שעוזר מאוד לשמור על צלילות הדעת בשנים המאוחרות), אבל ההבנה כשלעצמה היא דבר לגמרי אינסטינקטיבי לדעתי: אם היינו יכולים לתקשר בתלפאטיה, לא היינו טורחים ללמוד לדבר בכלל, או להמציא שפה. היינו מבינים מיד את המחשבה של הזולת ו*חשים* אותה כאילו חשבנו אותה בעצמינו. לכן אגב 80 אחוזים מהרושם שלנו מאנשים הוא לא-מילולי, והמלים שהם אומרים הן משהו מאוד משני בין מרכיבי ההחלטה שלנו לגביהם - אם הם נחמדים או שלא, מתאימים לנו או שלא.
 

y o s i k a t z

New member
זה מעניין שהמיתוס זאת תופעה כל כך

אוניברסלית, ושתרבויות כה שונות בחרו להסביר את החיים דווקא כך (בכל זאת אני מניח שאפשר לחלק בין מיתולוגיות "מיסטיות" יותר או "חילוניות" יותר).
 

בדנתמ

New member
אתה מתכוון...

לעם שהיה אתאיסטי, או לעם שלא היתה דת שהיא רק שלו? כי אם תסתכל על הנוצרים והמוסלמים, יש להם הרבה עמים שונים, ולא לכל אחד מהם יש זרם דתי נפרד משלו.
 
למעלה