שאלה על המפץ הגדול

dani878

New member
שאלה על המפץ הגדול

לפי מה שהבנתי היקום התחיל מנקודה סינגולרית- נקודה שבה הצפיפות של החומר אינסופית ולכן הזמן "קופא" בנקודה כזו, ולכן ארבעת המימדים לא היו קיימים לפני המפץ הגדול. אז השאלה שלי היא למה בעצם הזמן לא קיים מחוץ לנקודה הזאת? למה שלושת מימדי המרחב לא קיימים? תודה.

volkanian

New member
מה זה מחוץ לנקודה?

כשאתה אומר "מחוץ" למה אתה מתכוון? לפי תאורית המפץ הגדול הנקודה היתה כל מה שיש , אין בחוץ.

dani878

New member
אז לא הבנתי

איך זה שהנקודה זה כל מה שיש? הנקודה לא קיימת במרחב?

kaplanal

New member
נקודה סינגולרית זאת לא נקודה במרחב

אם לזה אתה מתכוון.כאשר אתה אומר נקודה אתה כבר מניח שישנו לפחות מימד אחד שמכיל אותה. יש תאוריות האומרות שלפני המפץ הגדול כל המימדים היו מקופלות,ולאחר המפץ הגדול ארבעת המימדים התחילו להתפשט.

Forever Odd

New member
המפץ הגדול לא ממש הוכח

הוכח שהיקום מתרחב ולכן משערים שזה בגלל מפץ.. אבל זה לא יותר מתאוריה. יש הרבה בעיות אם התאוריה הזאת.... אבל באופן היפוטתי הנקודה היא כל מה שקיים, המימדים והזמן הם יחסיים וקיימים רק בזכות החומר.

dani878

New member
אני יודע שלא הוכח

אבל אני רוצה להבין את התאורייה. אילו בעיות קיימות בתאוריה? מה זאת אומרת המימדים קיימים רק בזכות החומר? מרחב קיים רק בין שתי מאסות? אם נרכז את כל החומר ביקום בכדור אחד גדול, מחוץ לכדור לא יהיה מרחב?

Forever Odd

New member
מרחב הוא יחסי לחומר

בדיוק כמו זמן, ולכן אם אין חומר אז אין מרחב ואין זמן.. קודם כל הבעיה הברורה ביותר, מאיפו בא הנקודה הזאת שממנה נוצר המפץ הגדול, יש הרבה פראדוקסים, המפץ הוא חלק מהתאוריה הגדולה יותר שהיא אבולציה, או בתת נושא אבולוציה קוסמית. יש הרבה "חורים" לגביי התאוריה של המפץ הגדול, החומר ביקום היה אמור להיות שווה ולא מפוזר, יש קצת מידי סופר נובות לעומת גילו המופלג של היום שהוא כ 17 מיליארד שנה... מצד שני הקרינה הקוסמית מעידה שפעם היה סדר כלשהוא ביקום וזה נקודה אחת לטובת התאוריה הזאת... כמו שאמרתי, המרחב הוא תוצאה של החומר, ללא חומר אין מרחב ואין זמן, ולכן מחוץ לכדור לא יהיה כלום, לא יהיה זמן ולא יהיה מרחב.

volkanian

New member
הבעיה היחידה

שאני מכיר בתאוריית המפץ הגדול היא שעוד לא הגיעו לתיאור מתמטי של "רגע" המפץ. אני לא מסכים עם הקביעה שמרחב-זמן קיים בזכות חומר (הם יותר גוררים אחד את השני בצורה שווה). לגבי מה שיש מחוץ לנקודה, זה קשה להסביר כיוון ש(רוב)בני (ה)אדם לא רגילים לחשוב בצורה רב מימדית ורק ככה אפשר באמת להבין את זה.

Forever Odd

New member
לפי מה שאני מבין

זמן ומרחב כפופים לחומר, זמן ומרחב לא יכולים להיות קימים ללא חומר אבל מצד שני מזה חומר בלי זמן ומרחב, זה מין היגיון מעגלי. בקשר למה שמחוץ לנקודה, אין לנו באמת מידע על מה שנמצא למחוץ לה... יש אבל השערות, אומרים שהגבולות של היקום הם גבולות החומר ולכן אין שום דבר מחוץ לנקודה, אבל מצד שני לאין היקום מתפשט? לפי דעתי אנחנו לא יכולים לענות על זה מכל פרוספקטיבה שהיא אם אין לנו עוד נתונים.... ד"א ברמת העקרון יש יותר מארבע מימדים שמוכרים לרוב בני האדם, מה שנותן לשאלה יותר מתשובה אחת אפשרית..

kaplanal

New member
המימדים הנוספים לא פותרים את הבעיה

הם רק מעלים אותה לרמה יותר גבוה.נניח שיש 12 או 11 מימדים ומה הלאה?עוד הפעם אין כלום?כאשר מישהו אומר שמחוץ ליקום אין כלום,הוא בעצמו לא מבין מה הוא אומר.כנ"ל גם לגבי האינסוף.

volkanian

New member
אני חושב שהכשלים

שיש בהבנה של הדברים נעוצים בעובדה שאנכנו משתמשים בשפה בעלת כפלי משמעויות כדי לתאר את הדברים (בפורום). ברגע שאתה מנסח הכל בעזרת מתמטיקה הכל נהיה ברור יותר וחד משמעי.

kaplanal

New member
אבל ברגע שמתרגמים את זה

משפת מתמטיקה לשפה שאמורה לתאר מציאות,אנחנו רואים סתירה.

Forever Odd

New member
כל עוד לא יודעים בידיוק

מה שאר המימדים יוכל להיות שהם קריטים לתשובה. זה נכון שקשה להסביר את הכל בצורה של כתיבה במקום בצורה מטמתית, אבל זה עדיין תאוריה ובשתיי השפות יהיו סתירות

kaplanal

New member
אני טוען שאופן ההבנה שלנו הוא מוגבל

זה נכון שאפשר לפתח את זה מתמטית,אלגנטית ואסבטרקטית.כמו שיש מודל מתמטי של חורים שחורים,ויש גם חורים שחורים אמיתיים,פיסיקליים.ואינסוף זה מושג מתמטי מופשט שלא קיים באמת.אנחנו לא יכולים להתעלות על עצמנו ולראות עולם בלי מימדים,רק בגלל שהאבולוציה של המוח שלנו לא מאפשרת לנו להבין דברים שלא ניתנים למדידה.אז אפשר להתקרב לזה כמה שיותר קרוב.אבל להבין את זה באמת אי אפשר.כל פעם כשמישהו אומר מימד,הוא מגביל את העצמו בתוך עולם מדוד.

kaplanal

New member
אם קוסמולוגיה לא תעסוק במה שקיים באמת

אז בשביל מה צריכים אותה? אם היא לא יכולה לגשר בין אבסטרקטי למציאותי אז איזו תועלת יש לה?

niv1990

New member
התכוונתי ל"ואינסוף זה מושג מתמטי מופשט

ואינסוף זה מושג מתמטי מופשט שלא קיים באמת" - אני חושב שאינסוף (או לפחות שאיפה לאינסוף) זה מושג שאמור לתאר את מה שקיים באמת. כמובן שתאוריות בקוסמולוגיה גם.

kaplanal

New member
ואתה בעצמך מבין את זה?

בגלל שאני מבין את זה רק בהקשר של מתמטיקה מופשטת. כאשר יודעים שעצם אחד הרבה יותר גדול מהעצם השני,אנו יכולים להניח שהעצם הוא אינסופי.היות ואינסוף זה מושג מתמטי הגדרתי זה עוזר לנו בחישובים רבים,שאפשר להגיע אליה לתוצאה מאוד טובה.לאף אחד לא מעניין את הגודל האמיתי של העצם הגדול,הרי אינסוף זה רק הגדרה.ברגע שאתה אומר שמחוץ ליקום זה רק הגדרה,אתה בעצם אומר שמחוץ ליקום זאת ארץ האגדות של פיטר פן,ומה שלא יהיה.אם אתה מניח שיש יקום יותר גדול שמכיל את היקום שלנו,וליקום הגדול אתה קורה אינסוף,זה לא פותר שום דבר כי גם היקום הגדול צריך להכיל איפשהו. נדמה שהמדע יכול לתאר דברים נכונים בקנה מידה יותר קטן.אבל כאשר מדברים על יקומים וחוקי פיסיקה שונים זה מבוי סתום אינלקטואלי.

niv1990

New member
אני חושב שיש פה 2 נושאים

1. אני לא חושב שהיכולת שלנו להבין אינטואיטיבית את המתמטיקה צריכה קשורה להאם היא תאור טוב של היקום. שאיפה לאינסוף מופיעה גם בתאוריות מקובלות כמו מכניקה ניוטונית, שגם אם היא שגויה, כבודה כתאוריה מדעית במקומה מונח. לדוגמא אני לא חושב שאפשר לדמיין חזותית את מרחב מינקובסקי, אבל הוא עדיין חלק מתאוריה טובה לתאור תופעות נמדדות. 2. אני חושב שיש באפשרותנו לעסוק במחקר מדעי גם של דברים כאלו כל עוד נקפיד שהתאוריה צריכה להיות טובה כתאוריה מדעית עבור התופעות שאנחנו כן יכולים למדוד (ולא אגדות פיטר פן). אני לא חושב שיש לי סיכוי כרגע "להבין" אינטואטיבית תאוריות כמו תורת המיתרים (פה גם את המתמטיקה אני לא מבין), אבל אם היא תאפשר לחזות את חוקי הפיסיקה שכיום הם חוקים בסייסים, מתוך מספר מצומצם יותר של הנחות יסוד אני בעד.

למעלה