שאלה על המפץ הגדול

kaplanal

New member
התאוריות האלה לא צריכות להיות קשורות

לאינטואציה שלנו.הרי יש בה פגם ,ותורת היחסות היא דוגמא לכך. לדעתי זה גם שגוי לחשוב בהתנשאות ,שהתאוריות המדעיות יכולות להסביר את כל מה שקורה ביקום. אני חושב יש פגם עקרוני באופן המחשבה שלנו,לא של רוב האנשים,אלה של מוח האנושי בכללותו שיכול להתפתח אומנם ולהתקרב להבנה יותר מלאה,אף עד לגבול מסויים. התאוריות המדעיות שיש כיום על איך נוצר היקום,הם יותר תאוריות האגדיות מאשר תאוריות הפיסקליות. גם כאשר מקבלים את כל האקסיומות הפילוסופיות שהמדע צריכה להתבסס עליהם,שתקפותם ניתנת לוויכוח פילוסופי גם כן,עדיין מקבלים שאנו גרים בקופסאת שימורים יותר גדולה.

niv1990

New member
על איזו תאוריה אתה מדבר?

אני דיברתי באופן כללי על האפשרות לתאוריה מדעית לגבי הנושאים האלו. אם כל מה שקורה ביקום, זה כל התופעות הנמדדות - אז אני לא חושב שיש דרך לדעת בוודאות מה נוכל להסביר ומה לא, אבל לדעתי בהחלט שווה ניסיון
הייתי אומר שאני מסכים איתך בקשר לתאוריות הנוכחיות, אבל אני לא ממש מבין אותן לעומקן אז כדי שאני לא אגיד כלום
רק אומר, שגם אם כרגע הן שגויות, או גרוע מכך, אין זה אומר שלא נצליח לשפר אותן או למצוא תאוריות חדשות בעתיד. "עדיין מקבלים שאנו גרים בקופסאת שימורים יותר גדולה." נכון, אבל אם המדע מתקדם כמו שצריך, כל פעם קופסת השימורים מתארת יותר תופעות בפחות בעיות מושגיות. עם זה שאין לנו אפשרות להפטר מקופסת השימורים לגמרי (כלומר להגיע לתאוריה ללא הנחות כלל) אני מסכים.

kaplanal

New member
אז שוב אני שואל

איזו תועלת יש בלעסוק בקוסמולוגיה (חוץ מהתעלות אישית)? התאוריה היגיונית ביותר בעיני שמנסים לפתח אותה כיום זה תאוריה באומר שישנו אינסוף חלוקות של חומר,כלומר אינסוף חלקיקים אלמנטריים ומצד השני היקום שלנו,הוא רק חלקיקי קטן באנסמבל של יקומים,שכל האנסמבלים מהווים אוסף,וכך הלא עד האינסוף,בצורה מקבילה לעולם החלקיקים. חוץ מזה שיש פה בעיה עם מושג אינסוף,גם בפיסיקת חלקיקים אלמנטריים מדברים על כך שישנם חלקיקים שאין יותר אלמנטריים מהם.

niv1990

New member
אתה מדבר על תועלת פרקטית?

אם כן אז שוב - יכול להיות שיש, יכול להיות שאין. היסטורית, רוב הפעמים שמגלים דברים חדשים על היקום, מפיקים מכך תועלת במוקדם או במאוחר. היה אפשר באותה המידה לדעתי לשלול תחומי מחקר אחרים לפני התגליות שהושגו בהן, שלאחר מכן התבררו כתגליות חשובות ביותר גם לצרכים פרקטים. אני חושב שהבעיות בקוסמולוגיה קשורות, או יכולות להיות קשורות, באופן משמעותי לבעיות בפיזיקת החלקיקים או לפיתוח תאוריה של שדה מאוחד. בשבילי בכל מקרה, מספיק גם המחקר כתכלית בפני עצמו.

kaplanal

New member
זה נכון,אבל לא בקנה מידה כזה

יש מספיק תאוריות לא מעשיות כגון חורים שחורים,פיסיקית חלקיקים,תורת המיתרים. אבל אף אחת מהם לא כל כך סתמית כמו קוסמולוגיה.

niv1990

New member
קוסמולוגיה זה לא תחום?

האם ב"קוסמולוגיה" התכוונת לתאוריה שנקראת קוסמולוגיה? אני חשבתי שהתכוונת לעצם האפשרות לחקור חלק מהנושאים בהם עוסקות תאוריות (ולכך התיסחתי בהודעות). למיטב הבנתי גם תאוריות כמו תורת המיתרים יכולות להחשב כעוסקות בתופעות שקשורות בקוסמולוגיה.

kaplanal

New member
תורת המיתרים זה תאוריה הבסיסית

תאוריות בקוסמולוגיה משתמשות בתורת המיתרים,כדי להצדיק את עצמם.

niv1990

New member
אז לדעתך הבעיה היא עם תורת המיתרים?

אני מסכים שהיא בעייתית מבחינה זו, אבל אולי גילוים חדשים מCERN או התפתחויות אחרות יוכלו לעזור. בכל מקרה זו לא סיבה להוציא שם רע לכל התחום

AnarchistPhilosopher

Well-known member
יש לך ציטוט שלו? כי זה נשמע כמו האימרה

מהספר של מיצ'ו קאקו, שמישהו היה מצוטט כשהוא אומר שיש אינסוף מימדים, זה נשמע יותר כמו ניחוש. (ובמקרה של המימדים זה אכן כך).

kaplanal

New member
זה לא משנה,זה לא נושא לדיון פה

אני לא טענתי שמה שהוא אומר זה נכון,לדעתי כל תאוריה קוסמולוגית מובילה לסתירה בסופו של דבר.

niv1990

New member
לדעתי הבעיה היום היא הפוכה

יש תאוריות שעלולות לא להביא לסתירה בשום מקרה.

kaplanal

New member
כאשר הם כתובות על הנייר

הם מאוד היגיונית ולא מביאות לשום סתירה

spake

New member
אני חייב להעיר כמה דברים:

א. ה"נקודה" הסינגולרית הזו שאתה מדבר אליה לא קיימת כמו שאתה מתאר אותה. ב. המפץ הגדול קרה בו זמנית בכל הנקודות הקיימות היום ביקום לכן לא קיימת נקודה אחת סינגולרית מיוחדת ביקום כעת שממנה כל העולם התפשט. (אם תחשבו על זה קצת תגיעו למסקנה שזה הגיוני). ג.1. בכדיי להבין קצת יותר על הבעיות עם התיאוריה של המפץ הגדול צריך ללמוד קצת הרבה קוונטים ותורת היחסות, אני מבטיח שזה לא כל כך פשוט. 2. נוסיף כי ההשערה קיום אומרת כי היקום שלנו הוא צורה בעלת 4 מימדים שקל מאוד אגב לתאר אותה מתמטית אך גרפית בלתי אפשרי שמתפשטת כל הזמן ה-בעייה בתחום היא תאוצת ההתפשטות שאני לא ממש סגור על הפרטים שלה רק אני יודע שבשנים האחרונות גילו שהתאוצה גדולה ממה שציפו. ד. אף אחד לא יודע מה היה לפני המפץ הגדול קשה לקבוע אם היה משו בכלל לפניו ואם אי פעם נוכל להגיע לפתרון הבעיה. ה. קיימות תיאוריות פילוסופיות בלבד על מה היה לפני המפץ הגדול. כמו תיאורית היקומים המקבילים וכד' אך אני מדגיש שוב זו אינה תיאוריה פיזיקאלית!!!

Astroclub

New member
המפץ הגדול

לקריאה נוספת על קוסמולוגיה והמפץ הגדול: http://astroclub.tau.ac.il/astropedia/Cosmology.html http://astroclub.tau.ac.il/astropedia/The_Cosmic_Microwave_Background_Radiation.html הרצאות וידאו בנושא תוכל למצוא בדף הרצאות הוידאו באתר המועדון האסטרונומי: http://astroclub.tau.ac.il/ (מומלצת במיוחד הרצאתו של פרופ' מריו ליביו) והערה אחרונה - לגבי "הוכחת" קיומו של המפץ הגדול - העדיות המדעיות למפץ הגדול הינן רבות ומרשימות וזאת התאוריה היחידה המסוגלת להסביר את מכלול התצפיות - בנוסף התאוריה הנ"ל איננה סובלת מבעיות (כפי שנרמז כאן). עדיות חותכות לכך שהיקום היה במצב של צפיפות וטמפרטורה גבוה מאד בעבר אנו מוצאים משכיחות היסודות הכימיים בטבע, קרינת הרקע הקוסמית וספקטרופ ההפרעות שלה, התפלגות החומר ביקום, התפשטות היקום ועוד.

spake

New member
כפי שכבר אמרתי...

אף אחד לא באמת יודע מה זה "המפץ הגדול" ולכן קצת קשה להגיד על משו שהוא קרה אם הוא לוקה בערפל גדול כל כך. למרות שאופן כללי אתה צודק שישנם עדויות רבות לכך שצפיפות החומר ביקום לפני כ-13 מיליארד שנים הייתה גבוהה בהרבה מצפיפות החומר קיום.

dani878

New member
אתה יכול להסביר

למה אתה מתכוון כשאתה אומר "המפץ הגדול קרה בו זמנית בכל הנקודות הקיימות היום ביקום לכן לא קיימת נקודה אחת סינגולרית מיוחדת ביקום כעת שממנה כל העולם התפשט" ? אני חשבתי להיפך, שמנקודה אחת מיוחדת ביקום כל העולם התפשט. אתה יכול לפרט?

niv1990

New member
זה היה גודל היקום

ומה שהתפשט עם הזמן היה המרחב עצמו. כל המרחב היה מכונס בנקודה אחת (לפי התאוריה), לא רק החומר.

למעלה