שאלה על הספרים של סטיבן קינג

SignedIncognito

New member
שאלה על הספרים של סטיבן קינג

קראתי לפני הרבה שנים את "מיזורי" ואת "גרין מייל" ונשאר אצלי רושם חיובי.
לא מזמן החלטתי לקרוא עוד כמה מהיצירות של קינג ואחת מההמלצות הכי חמות היה ספר בשם IT.

עכשיו שסיימתי לקרוא אותו, הגעתי למסקנה הפשוטה שהחומר בספר הזה יכל להיות אחלה סדרת טלויזיה(2-3 עונות) אבל כספר הוא רדוד מדיי למרות שהוא פונה לקהל בוגר והספר עצמו מפומץ בסיפורים משלימים שלא תורמים כלום לעלילה עצמה, ויחד עם זאת(בלי להרוס יותר מדיי) הספר לא עונה כמעט בכלל על השאלות המרכזיות לעומק, כלומר מה זה IT.....מדובר על אחד הספרים הכי רדודים שיצא לי אישית לקרוא.

הספר השני שהומלץ לי אצל קינג הוא ה"עמדה"....השאלה האם בכלל יש טעם או שמדובר באותו הסגנון?

avivs

New member
זה לא אותו סגנון,

חוץ מזה שמדובר בשני ספרים של בערך 1,000 עמודים.

את "זה" אהבתי מאוד. לא ראיתי שם משהו שטחי, אם כבר ההפך.
את "העמדה" אהבתי מעט יותר. הוא כתוב שונה, עם יותר דמויות ובלי התמקדות בעיר קטנה ואירועים קטנים. שם האירועים משני עולם.
בכל מקרה, מומלץ בחום.

kenny66

New member
באיזה שפה קראת את "העמדה"?

מעולם לא הייתי חובב קינג, וכאשר החלטתי לתת לו הזדמנות נוספת לפני שנתיים-שלוש, התחלתי לקרוא את "העמדה". עשירית הספר שקראתי לא עשתה לי את זה, אבל מה שממש שבר אותי היה התרגום. הוא פשוט מזעזע.

avivs

New member
קראתי בעברית,

אבל לפני שנים. אולי התרגום היה מפריע לי יותר היום.

הספר הכי מוצלח לדעתי.

ואני אומרת את זה בתור חובבת קינג מושבעת

restored

New member
הספר "זה" הוא פסגת היצירה של קינג

ומהספרים הטובים מסוגו.
ואני אומר כאחד שקרא כ-15 ספרים שלו.
ספר מצוין בהרבה רמות.

SignedIncognito

New member
הבעיה הכי גדולה שלי עם הספר היא המריחה

האין סופית....לא רק שהספר מרוח אז הסופר גם מכניס כל מיני סיפורים שקשורים לIT והתרחשו בהיסטוריה של העיר...התרומה שלהם לעלילה היא אפסית....אתה קורא שם(גאנלוגיה) סיפור שלם על איזו דמות שלא קשורה לסיפור רק בשביל לגלות שבסוף הסיפור שלה היא ראתה את הIT.

מעבר לזה, אין בספר מספיק עומק...ספר פחות עוסק בעומק הדמויות ויותר באינטרקציה בינהן.

סצנת מין מסויימת שמאוד מטרידה ולא באמת תורמת משהו לעלילה.

ואולי מה שהכי הפריע לי אין מספיק בשר במה הוא הIT עליו הספר מדבר...

is00

New member
הוא IT. זה. משהו לא ברור וידוע.

למה שקינג יינסה להסביר את זה. אם הוא היה רוצה לתת לך את המקור שלו ולהסביר בדיוק מה הוא IT הוא לא היה קורא לספר IT.
בכל מקרה, חוץ אולי מסצנת המין שהזכרת, אני לא מסכים איתך על כלום לגבי הספר. אחד הטובים ביותר של קינג. אתה רוצה עומק רב יותר לדמויות אל תקרא ספרות מתח/אימה/פנטסיה.

ואני לא מסכים עם המשפט האחרון שלך.

אין שום סיבה שבז'אנרים שהזכרת, או בכל ז'אנר שהוא, לא יהיה עומק לדמויות, ויש המון דוגמאות שיש.

is00

New member
תן לי דוגמאות של ספרי מתח ואימה כאלה...

אבל יותר מ- 5 מכל אחד אם אפשר...

לגבי ספרות פנטסיה... אתה צודק, את הז'אנר הזה אולי לא הייתי צריך להזכיר גם.

kenny66

New member
מתח? לא קשה

ארקני רנקו והדמויות שסביבו של מרטין קרוז סמית
ג'ורג' סמיילי של לה קארה (ודמויות אחרות של לה קארה, אבל ננסה להגביל את זה לסופרים)
אדוארד דילייני ודמויות אחרות בסדרה של לורנס סנדרס
לא מעט מהדמויות של ריימונד צ'נדלר
חניבעל לקטר ורוב הדמויות שסובבות אותו בסדרת הספרים של תומס הריס

למרות שרוב השמות שציינתי הם גיבורי סדרות, אלה דמויות מלאות ומעניינות גם בספרים הראשונים בכל סדרה.

is00

New member
אתה מרמה.
אתה נותן לי סדרות ספרים.

תן לי ספרים שעומדים בפני עצמם לא כאלה שהם חלק מסדרה בכיכוב דמויות די קבועות. זאת לא חכמה לפתח ולתת לדמויות עומק בסדרות כאלה.

kenny66

New member
קראת את המפשט האחרון שלי?

נסה לקרוא פעם את "דרקון אדום", הספר הראשון שחניבעל לקטר מוזכר בו. שים לב למה שאמרתי, מוזכר. בחטף. אבל העיצוב של וויל גרהם ופרנסיס דולרהייד מדהים. כנ"ל לגבי העיצוב של דילייני בספר הראשון, העיצוב של רנקו ועוד ועוד. אני לא יודע כמה אתה קורא ספרי מתח, אבל אני חושש שאתה סובל מהתדמית שכולם דומים להרלן קובן.

אבל ענה לי על השאלה הזו - למה לדעתך אי-אפשר לעצב דמויות טובות בספרות מתח או אימה? למה ספרות טובה לא יכולה להיכתב בז'אנרים האלה? זה בדיוק סוג ההכרזות (המטופשות, ואני מתנצל על הביטוי) שנשמעו לגבי שנשמעו מדע בדיוני ופנטסיה בחיתוליהם, ולמרבה הצער עדיין נשמעות מפעם לפעם.

is00

New member
עיצוב דמויות? חשבתי שאנחנו מדברים על עומק.

מה בדיוק הקשר?

ולגבי ספרות מתח... אני קראתי הרבה, ולא יצא לי להיתקל בהרבה ספרי מתח(שהם לא חלק מסדרת ספרים שסובבת סביב אותה הדמות) עם המון עומק. אולי אני פשוט לא קראתי את הספרים הנכונים. בגלל זה ביקשתי דוגמאות לכאלה. מה כל כך נורא בזה?

kenny66

New member
הה?

אמרת: "אתה רוצה עומק רב יותר לדמויות אל תקרא ספרות מתח/אימה/פנטסיה." ועכשיו אתה אומר: "עיצוב דמויות? חשבתי שאנחנו מדברים על עומק. מה בדיוק הקשר?"
אתה מכיר דרך אחרת להקנות לדמות עומק מאשר לעצב אותה היטב?

ביקשת דוגמאות, נתתי לך. קרא את האריס, את סנדרס ואת השאר. קרא את יו נסבו (אם כי השלישי היה מאכזב למדי). קרא אפילו את סטיג לרסון, ליסבת סלאנדר קצת חד ממדית אבל לפחות הממד הזה מעוצב לא רע. קינסי מילהון של סו גרפטון לא רעה. רוברט פרקר מצליח ליצור דמויות סבירות מפעם לפעם.

אני מסכים עם אביב באלף אחוזים - אפשר לעצב דמויות עמוקות גם בסיפור קצר.

ועדיין לא ענית לי - למה אתה חושב שאי-אפשר לכתוב דמויות עמוקות בסוגה הזו.

על הדרך גם בחרת להתעלם ממה שאמרתי לגבי הדמויות העמוקות כבר בספר הראשון, כולל דמויות שלא מופיעות כלל בספרים הבאים, אבל זה לא קריטי.

is00

New member
לא אמרתי שזה לא אפשרי.

אבל כשאני בא לקרוא ספר מתח, אני לא בא אליו כמחשבה - "וואו אני מקווה שיהיה לדמויות עומק", אני רואה בספרי מתח כיותר משהו לקרוא, כדי להעביר את הזמן, בלי יותר מדי ריכוז וניתוחים עמוקים. אם יש גם עומק לדמויות, זה יכול רק להוסיף, אבל זה ממש לא חשוב לי בספרי מתח.

avivs

New member
חוץ מזה שמבחינתי אפשר

לכתוב דמות עם עומק אפילו בסיפור קצר, לא לדבר על ספר שלם, אנחנו מדברים פה על ספר של 1,000 עמודים. הוא בקלות יכול היה להפוך את זה לטרילוגיה של ספרים עם 300 עמודים.

קינג יודע לתת עומק לדמויות שלו, וזה אחד הדברים שהכי אהבתי בו. עם הזמן הוא נעשה פחות ופחות טוב בזה, בעיקר בזוועה כמו "מתחת לכיפה". אבל IT בהחלט אחד מהספרים בהם הדמויות זכורות לי עד היום.

SignedIncognito

New member
אבל קינג בהחלט נותן הסבר לIT, פשוט ההסבר

שיטחי וחסר עומק לחלוטין ומשאיר ים חורים.

את כל השטחיות הזאת הייתי מקבל אם לא היה מדובר על ספר של אלף עמודים ששזורים בו הרבה סיפורים מהיסטוריית העיר בה מתרחש הסיפור ושלא תורמים כלום לעלילה עצמה.

למעלה