שאלה על נזיקין בעקבות משפט פלילי

שאלה על נזיקין בעקבות משפט פלילי

המקרה : נער בן 14 וחצי האשים את אביו ואת דודו של אביו ועוד אדם בעשיית מעשים מגונים בו בגיל 10-13, בלי קשר בין המקרים. הוא האשים גם במעשה סדום, בעילה וכו'. נגד האדם השלישי לא נפתח משפט ולא ברור לאן התיק שלו נעלם. האבא של הנער הורשע לאחר משפט "רק" במעשים מגונים ועדיין לא נפסק עונשו. הדוד של האבא הגיע להסכם טיעון (ניסה לחזור בו מיד - אך ביהמ"ש סרב לבקשתו. יחי הצדק) הורשע על מעשים מגונים ונידון ל- 3 שנים. וכן נקבעו לנער פיצויים של 30,000 ש"ח. כל ההליך התחיל לפני 5 שנים והסתיים בערך כעת. הנער כבר בן 20. השאלה היא כזו : נקבעו לנער 30,000 ש"ח פיצויים ע"י ביהמ"ש המחוזי. האם הוא יוכל להגיש תביעה אזרחית נגד אותו דוד? אם כן, האם באותו משפט הדוד יוכל לטעון לחפותו (כפי שטען לחפותו בביהמ"ש המחוזי ולא ניתן לו אפילו להגן על עצמו) או שברגע שישנה הרשעה אז ביהמ"ש שידון בעניין יתייחס לזה כאמת? ואם יתייחס לזה כאמת - האם המאשים יוכל לטעון שהיה גם מעשה סדום? דבר נוסף : האם המאשים יצטרך להוכיח נזק? ולייחס אותו דווקא לאותו דוד? (בסך הכל הוא הספיק להאשים 3 אנשים וגם אמר במשפט נגד אביו שבמוסד שבו למד "גם אני עשיתי כמה דברים"?! ואם כן - מה בערך סכום הפיצויים שיוכל להקבע לו? האם הנאשם יעשה בשכל אם יעביר את ביתו וחשבונותיו על שם אשתו בלבד אובניו כדי למנוע עיקולם? תודה מרא.
 
תשובה

ניתן להגיש תביעה אזרחית סמוך לאחר שפסה"ד בהליך הפלילי הפך חלוט, לאותו בית משפט שדן בהליך הפלילי (ביהמ"ש הפלילי), אשר כל שיוותר לו הוא ניהול הליך בנוגע לשאלת הנזק. הפיצוי שנפסק בהליך הפלילי יובא בחשבון. ניתן יהיה להביא ראיות נוספות לעניין הנזק ולהוכיח נזק גבוה יותר. לחילופין ניתן לנהל הליך אזרחי בבימ"ש אזרחי, בפני שופט אחר, ולהסתמך על ההרשעה בהתאם לקבוע בפקודת הראיות בנוגע לפס"ד מרשיע, שיהווה ראיה לכאורה לחבותו של הנתבע. בד"כ לא "נכנסים בעובי הקורה" בשאלת החבות, כיוון שביהמ"ש הפלילי כבר עשה זאת, אלא עוברים לדון בשאלת הנזק. אין בכך כדי למנוע מהנתבע לנסות ולסתור את חבותו או לטעון כל טענה בנוגע להיקפה (וזה בהחלט עשוי להיות רלוונטי שמדובר בנתבע אחד מתוך 3 פוטנציאליים). לגבי סכום הפיצוי - זה תלוי בנזק. יש להוכיח הנזק באמצעות חוות דעת מומחים, ואני מניח שמדובר בנזק נפשי.
 
תודה ושאלת המשך :

1. כמה זמן מסיום פסק הדין רשאי הנפגע לכאורא להגיש תביעת נזיקים ? 2. האם ברגע שמגישים תביעה כזו - באופן אוטומטי חל עיקול על נכסי הנתבע (כדי שלא יעביר רכוש)? 3. האם יעשה נכון הנתבע אם מראש, עוד לפני הגשת בקשה כזו, יעביר את רכושו (דירה, חשבון) ע"ש אחד מקרוביו? תודה מראש.
 
תשובה

1. 30 יום מיום שפסה"ד הפך חלוט. 2. לא. צריך לבקש במפורש. 3. יתכן שכן. תלוי איזה רכוש. יש להניח כי ניתן יהיה להתחקות אחר ניסיון "להבריח נכסים" המצריכים רישום בעלות כגון רכב או דירה.
 
למעלה