ואם חזרנו לבלק ולבלעם...
יש לי הצעה לגבי פסוק מסוים בנבואתו של בלעם (שהתוודעתי אליו רק בזכות שירשור קודם בפורום זה)... אני מדבר על במדבר כ"ד, י"ז: "דָּרַךְ כּוֹכָב מִיַּעֲקֹב, וְקָם שֵׁבֶט מִיִּשְׂרָאֵל, דָּרַךְ כּוֹכָב מִיַּעֲקֹב, וְקָם שֵׁבֶט מִיִּשְׂרָאֵל, וּמָחַץ פַּאֲתֵי מוֹאָב, וְקַרְקַר כָּל-בְּנֵי-שֵׁת." בדקתי במפרשים, והמלה "וקרקר" מפורשת כניתוץ (למשל של חומות) או אף כטעות כשכוונה ל"קודקוד" ("ד" במקום "ר") מתוך השוואה לפסוק בישעיהו. בכל מקרה, הפיסוק הוא כפי שהבאתי. אני מציע אופציה לפסק אחרת... "...וּמָחַץ פַּאֲתֵי מוֹאָב וְקַרְקַר, כָּל-בְּנֵי-שֵׁת". בעקבות פיסוק זה, אני מעלה השערה שאותו פסוק בנבואת בלעם מתייחס למציאות של אמצע המאה ה-9 לפנה"ס. קרי: לימי אחאב. (ולכן אותו "שבט מישראל" שיקום הוא ממלכת ישראל ולמעשה בית אחאב) אנו יודעים שבימי אחאב ממלכת מואב היתה משועבדת לישראל. זה ידוע בעקיפין מהתנך, כשנאמר "ויהי אחרי מות אחאב ויפשע מואב בישראל"... ומכאן למדים שבימי אחאב מואב שועבדה לישראל. וזה ידוע ישירות ובצורה מפורשת מתוך מצבת מישע, שבה מישע מצהיר על שעבוד ארצו לממלכת ישראל בימי עמרי ואחאב. אנו גם יודעים מתוך המונוליט מכורח (אסטלה של שלמנאסר השלישי) ש"אחאב הישראלי" היה אחד השותפים הבכירים בקואליציה שלחמה נגד אשור בקרב קרקר (853 לפנה"ס), והוא תרם לקואליציה 2000 מרכבות ו-10,000 חיילים. אמנם שלמנאסר מצהיר על נצחון בקרב, אבל עובדתית ההתפשטות האשורית נעצרה וזה כנראה מראה שהאשורים ספגו מכה מידי הקואליציה. ואם נחזור לפסוק מנבואת בלעם... "ומחץ פאתי מואב וקרקר". "פאתי מואב" יכול להיות החלק הדרומי של מואב, וזוהי הנקודה הדרומית ביותר שבה שלטה ממלכת ישראל. "קרקר" היא כאמור הנקודה הצפונית ביותר בה הפגינה ממלכת ישראל את כוחה, כשהיתה שותף בכיר בנצחון על האשורים. (זה גם נותן הסבר למילה המוזרה קרקר ללא צורך לבצע בה תיקונים ועיוותים דקדוקיים") יוצא שהפסוק מדבר על כוחה של ממלכת ישראל בתקופת אחאב, ומציין את הקצה הדרומי והקצה הצפוני שאליהם הגיעה השפעתה. ראוי גם לשם לב שבפסוק כ"ב ובפסוק כ"ד מוזכר השם "אשור" (כנראה כיחידה אתנית). בימי יציאת מצרים אשור היתה גורם זניח, אבל החל מתקופת אחאב היא הפכה בהדרגה למעצמה איזורית. לכן יש הגיון להזכירה רק אם מתייחסים לתקופה זו ואילך. דרך אגב, אפשר לטעון שהנבואה מדברת על הממלכה בימי דוד (שגם אז שלטה על מואב ועל ארם). אלא שאפילו אז איזור קרקר היה לכל היותר בטווח ההשפעה שלה (ארץ חמת), ולא בתחום בו צבא דוד נלחם ממש. מבחינה זו, המלחמה של אחאב בקרקר הביאה את הצבא של בני ישראל לנקודה הצפונית ביותר בה פעלו עד אז. לכן אולי זה תיאור שהתאים להדגשת כוחו העתידי של עם ישראל.