שאלה

שאלה

איזה סוג של סיפורים נכנסים תחת הכותרת "פנטזיה ומדע בדיוני"? כל סיפור שלא קרה באמת?

Boojie

New member
לא.

כי ככל שאני יודעת, לפחות, "החטא ועונשו" לא קרה באמת, והוא ממש לא מוגדר מד"ב או פנטזיה. הגדרה כללית ובסיסית של ז'אנר המד"ב היא ספרות (שבה אנחנו עוסקים כאן, אבל כמובן גם כל מדיום אחר) שבה יש שינוי כלשהו מהעולם המוכר לנו, והשינוי הזה מבוסס על עקרונות מדעיים/טכנולוגיים. זה יכול להיות שינוי מתחום מדעי הטבע (עולם שבו ישבו את המאדים - שימוש בטכנולוגיה; עולם שבו גילו שהמתמטיקה שידועה לנו לא נכונה; עולם שבו מוצאים דרך להשתיל לבני אדם איברים מבני אדם אחרים באופן חופשי; עולם שבו אוכלוסיית העולם היא עשרים מיליארד; עולם שבו אין הבחנה בין זכרים לנקבות; וכולי וכולי וכולי). לגבי הפנטזיה, בגדול מאד זה אותו דבר, רק עם קסם במקום עם מדע. זו הגדרה מאד כללית, ויהיו סיפורי פנטזיה שיחרגו מהאמירה הזאת (אם כי, כמובן, הכל תלוי בהגדרה של "קסם"), אבל זה אומר עולם שבו יצורים מיתולוגיים שונים חיים לצד בני אדם; עולם שבו יש קוסמים ומכשפים; עולם שבו בני אדם יכולים לעוף בכוח קסם; וכולי וכולי וכולי. לא, ההגדרות האלה לא מדויקות, יש להן יוצאי דופן, ואין להסתמך עליהן בצורה מוחלטת. הן רק כדי לתת את התחושה.

murmur

New member
איזה ספר מספר על עולם שבו גילו

שהמתמטיקה שלנו לא נכונה?

ange noir

New member
טוב, לא ספר (שזכור לי) אבל...

באוסף של טד צ'יאניג (סיפור חייך ואחראים) יש סיפור בשם חלוקה באפס שעוסק בדיוק בזה אני מניח גם שאפשר לנכס את (ותכף יצעקו עלי על זה) את "תהילת עולם" של גיא חסון (ראה אור לראשונה בעברית ב"מימד העשירי" 16 אם אני זוכר נכון)

Boojie

New member
הסיפור של צ'יאנג הוא *בדיוק*

מה שחשבתי עליו.

Yuli Gama

New member
"סיכויים"

ב" הצג האפל" של גיא חסון. או שזו הייתה פיסיקה?

עד הלום

New member
סיפור שיש בו יסודות שחורגים מהמדע..

..המוכר לנו , הוא סיפור פנטזיה

murmur

New member
../images/Emo12.gif סיפור עם יסודות החורגים מהמדע

המוכר לנו הוא סיפםור מד"ב... סיפור עם יסודות החורגים מהמציאות המוכרת לנו ללא שימוש בטכנולוגיה, הוא סיפור פנטסיה.

עד הלום

New member
סיפור מד"ב הוא סוג של פנטזיה.

בכל סיפור פנטזיה יש יסודות החורגים מהמדע המוכר לנו. מה זה משנה אם זה נעשה בעזרת קסמים , טכנולוגיה שטרם הומצאה , טכנולוגיה בלתי אפשרית וכו' .. בדיוני זה בדיוני.

Boojie

New member
מד"ב זה לא פנטזיה.

הז'אנר הידוע בשם "מד"ב" הוא ז'אנר אחד, והז'אנר הידוע בשם "פנטזיה" הוא ז'אנר אחר, ושניהם נמצאים תחת כנפיה של הספרות הספקולטיבית. נא לא לערבב בין השניים.

Boojie

New member
נו, אז לא מקובל עליך. מה לעשות.

אתה מוזמן להביא נימוקים לדעתך. אתה מוזמן גם לא. לא ממש משנה לי מה מקובל עליך ומה לא, האמת.

עד הלום

New member
אם זה לא משנה , למה הגבת ?

ונימוקים כבר הבאתי . המדע הבדיוני הוא סוג של פנטזיה = משהו לא אמיתי. זה תת-ז'אנר.

Yuli Gama

New member
אם אתה לא מוכן להקשיב,למה אתה שואל?

התחלת את השרשור משאלה. זכותך לא להסכים אם האנשים, אבל אם אתה באמת רוצה לדעת, כדי שגם תקשיב, נכון? ושוב, תקרא את המאמר שהמלצתי בקישור הבא : לינק

עד הלום

New member
יולי , תסתכלי שוב מי פתח את האשכול

לי אין שום שאלה . ההפך , אני מוצא את עצמי מסביר כאן דברים ברורים מאליהם.

Boojie

New member
חומד, יש לך בעייה מושגית קשה.

בוא אני אסביר לך לאט: למילים יכולות להיות משמעויות שונות, לפי ההקשר שלהן. במטבח, "מלח" זה אבקה גבישית לבנה שאתה מוסיף לאוכל כדי לעשות אותו מלוח, והוא מורכב מכמעט מאה אחוז נתרן כלורי. בכימיה, "מלח" זה משהו אחר לגמרי. ממש ככה, "פנטזיה" שהיא "משהו לא אמיתי" ו"פנטזיה" הז'אנר הם לא אותו דבר. לז'אנר הפנטזיה יש הגדרה שהיא ספציפית הרבה יותר מ"משהו לא אמיתי", ושאינה חופפת את הגדרתו של ז'אנר המד"ב. אין דין ז'אנר הפנטזיה כפנטזיה שיש לך על מירי מלכת הכיתה. אני מקווה שהבנו זה את זה. ז'אנר הפנטזיה זה לא "כל דבר שאתה מעלה בדמיונך" (אחרת גם "החטא ועונשו" הוא פנטזיה), והוא לא כולל בתוכו את ז'אנר המד"ב. ומי שאין לו יכולת הבחנה בדקויות לשוניות, אולי עדיף לו לא להתווכח על מושגים.

עד הלום

New member
אני לא חומד שלך ...

א. המלח הכימי הוא לא משהו אחר לגמרי מהמלח השולחני. המלח השולחני הוא סוג אחד של מלח מבין מלחים רבים אפשריים בכימיה. ב. אני מצטט- "פנטזיה" שהיא "משהו לא אמיתי" ו"פנטזיה" הז'אנר הם לא אותו דבר. לז'אנר הפנטזיה יש הגדרה שהיא ספציפית הרבה יותר מ"משהו לא אמיתי", ושאינה חופפת את הגדרתו של ז'אנר המד"ב " את זה אני או מישהו אחר אמורים לקבל כי אתה החלטת ? אתה כמובן יכול להחליט שפנטזיה היא רק מלפפון חמוץ או אזדרכת . אבל אדם סביר יתחס למושג פנטזיה כפשוטו. ג. מעולם לא אמרתי שז'אנר הפנטזיה הוא כל דבר שאתה מעלה בדמיונך" ההכללה שלי לגבי המושג פנטזיה הייתה הגיונית בהרבה. ד. מי שאין לו יכולת לקבל את העובדה שלא כולם חייבים לאמץ את ההגדרות המאולצות שלו ... שלא יתווכח על מושגים לשוניים או אחרים , שלא יתווכח בכלל , ויכוח מטבעו מכיל שתי דעות מנוגדות.

למעלה