שאלה

קליל 1

New member
הקשר הרופף בין הילדים להורים

היחס המזלזל של הילדים בהורים.. המחשבה כי ההורים הם אנכרוניסטים..ולא ניתן ללמוד מהם כלום.. כי הורים תמנים לא השקיעו בעצמם והתקדמו יחד עם הילדים. כי התמנים עשו ילדים בלי סוף..כשבן גוריון הבטיח להם הרים וגבעות..רק שיעשו ילדים. ויוקר המחיה ריתק את ההורים למקומות העבודה שעות רבות ביום..ולא התפתח קשר קרוב והדוק וצמוד עם הילדים. כי לא הייתה לעולים החדשים מתימן דמות חיקוי שהצליחה בפוליטיקה או בשלטון בארץ..כי את כל המקומות תפשו העיליתות מפולין ורוסיה. כי את העדה התימנית פזרו לכל עבר בארץ.עיר אחת יש בארץ שבה יש ריכוז תימנים והיא ראש העין.ושם..הילדים כן יודעים תמנית. יש עוד ועוד סיבות..

בעוונותי הרבים...

אשתי , שתחיה, פולניה. והיא יודעת אידיש על בוריה, אף על פי שהוריה אינם חרדים כלל וכלל. בנוסף לחרדים, שהם מיעוט, אני מכיר עוד רבים, לא דתיים ששפת אימם עברית, אבל יודעים גם את השפה בה דיברו אבותיהם. אין בזה שום פגם, וזה לא מעיד על גלותיות. נהפוך הוא, לדעת את השורשים, ולכבד אותם, מבטיח שגם העתיד יהיה יציב ואיתן. יש לי הרגשה, שהורינו כל כך רצו להיות חלק מהמדינה היהודית, שהם ויתרו על ייחודם, והחליטו שלא נאה לדבר ערבית במדינה היהודית. למזלנו, את התימנית-עברית, לא הייתה להם אפשרות לזנוח, הם הורגלו כל חייהם להתפלל בה, ואנחנו הרווחנו בגדול מכך. בשבתות, סביב השולחן הערוך, אנחנו נוטים לפצוח מדי פעם בשירים מהדיוואן, ואני כל כך מצר על כך, שאני שר ללא ידיעת הפירוש של השיר. כשיש בסביבה אחד מהותיקים, אנחנו נעזרים בו לתרגום, וכשיש הבנה, כל השירה מקבלת צביון אחר.

יידיש זו לא שפה חרדית

חרדים משתמשים ביידיש כדי לעצבן וזה מכער את השפה
. הם הרי מאמינים שעברית היא שפת הקודש ואין לטמא אותה בשימוש יומיומי. בקשר להבנת שפות אירופה אצל אשכנזים...זה תלוי על איזה אנשים מדברים... העליות הראשונות נלחמו למען השפה העברית והשרשתה בארץ וטבעי היה שיוותרו על שפות האם שלהם. העליות המאוחרות יותר היו עליות יותר נרדפות, במיוחד אלה שעלו אחרי השואה...ואני מאמין שהוויתור על השפה היה ע"מ לנתק קשר עם העבר...בעיקר לנתק את הילדים מהמדינות שמהם העולים הגיעו ולהשריש את הקשר שלהם לארץ. המשפחה שלי למשל יכלה ללמד אותי מגוון שפות והם בחרו שלא. ואני מאמין שהסיבה המרכזית היא שהם לא ראו בכך צורך כי המשפחה שלי מאוד ציונית, וכנראה ראו בשפות אחרות דבר מיותר.

למעלה