שאלות לגאונים וסתם שאלות !

haleth

New member
שאלה לגאוני הפורום

כמה אחוז חלבונים מכילים פתיתי הסויה (אלה שנראים כמו בונזו), וכמה מכילים השבבים? והאם החישוב הוא לפי משקל הפתיתיים היבשים או המושרים?
 
שאלה לגאוני הפורום

ידידה טובה שלי צמחונית וטבעונית מזה 15 שנה (!). עד כאן הכל טוב ויפה.. אולם, יש לה בעיה של תת-פעילות בבלוטת התריס. היא נוטלת כדורים (אינני יודע בדיוק מאיזה סוג) שמווסתים (או לפחות, אמורים לווסת) את ההורמונים הקשורים לבלוטה. היא טוענת שיש לה תנודות בפעילות הבלוטה ולכן היא מדי פעם משנה את המינון (בשינויים קטנים) באופן עצמאי. עד כאן, עדיין, הכל היה טוב ויפה. אולם בסופו של דבר היא סובלת מחולשות רבות, כאבים בגוף ולמעשה כל (או כמעט כל) התסמינים הקשורים בתת-פעילות של הבלוטה. נסיונות נואשים שלה לבקש עזרה רפואית מקופות החולים הסתיימו במשפטים כגון: זה טבעי בגיל שלך (היא בת 50) . אולם לדעתינו אין הדבר טבעי כלל וכלל. לפני מספר ימים היא החליטה ללכת לתזונתאית (תזונאית?) פרטית. התזונאית שינתה לה כמובן את כל התפריט. אמרה לה לאכול כל מיני דברים שהיא לא אכלה בעבר (כגון ביצים וחלב) ולמעט בדברים אחרים שהיא כן אכלה, כגון לחם ועדשים. כמו כן היא אמרה לה לאכול דגים (כנראה בגלל היוד) וכשנשאלה אם אכילת אצות אינה מספקת, ענתה בתשובה שלילית. אני, בעקבות טבעונותי (הכמעט עיקשת, לפעמים) מיהרתי לקטול את התזונאית. אולם ידידתי הטובה החליטה לנסות את הצעתה של התזונאית לשבועיים. היא אכלה כמה ביצים, אכלה כמה יוגורטים, ואפילו לעסה דג (!). למרות כל הגועל שבדבר, היא טוענת שהרגישה שהגוף שלה קיבל משהו שהיא הכחישה שהיה חסר לו כל אותם שנים. אני לא ממש מבין גדול בבלוטת התריס. קראתי על זה בכל מיני מקומות, אבל פיתרון לבעיה אין לי. אני נוטה להאמין שיש פיתרון לבעייה שלה מן הצומח. וגם אם אין, מישהו נורא חכם יצטרך לשכנע אותי שהוא לא קיים בשביל שאני אוכל לסלוח לה בקשר למה שאכלה (כן, עד כדי כך). האם אצות באמת לא יכולות לספק את כמות היוד הדרושה? האם אני צריך להמשיך להחרים את התזונאית? האם כל תזונאי שמטיף לאכילת בשר, דגים ביצים חלב דבש וכל שאר הדברים שאנחנו לא אוכלים יש להחרימו מיד? אני רק רוצה לומר שאני טבעוני וצמחוני יחיד במשפחתי (אם כי אינני גר עוד עם ההורים). אני רגיל לראות עוף על הצלחת (של מישהו אחר) ולא רק עוף. אולם ידידתי הטובה תמיד היתה עבורי איזה פתח לנאורות, מודל מסויים לחיקוי ולהערצה, ולעיתים גם משענתי האחרונה. זה ההסבר הטוב ביותר שיכולתי למצוא להשפעה הגדולה של הדברים עלי. אנא, הצילו אותי אותה ואת דגי הטונה האומללים. אגב, מה זה dolphin friendly ואיפה אפשר להשיג את זה? (לא שאני מתכוון לקנות)
 
לא יודע אם אני מ"גאוני הפורום"...

אבל לפי החוק כל מוצר צריך לדווח על ערכים תזונתיים. בהתייחסות לשבבי הסויה של "כמו כבד", הערכים התזונתיים הם 48 גרם חלבונים לכל 100 גרם של המוצר יבש. כלומר 48%. לא ברור לי מה ההשפעה של ההשרייה במים על הערכים התזונתיים.
 

CowLover

New member
אכן בעיה רצינית

לפי מיטב ידיעתי, אין שום בעיה בלא לצרוך מוצרים מחי ואין בקהילה הרפואית שום הוכחה שאי אפשר לחיות אפילו באופן בריא יותר על תזונה צמחית. ושאלה - ידידה שלך לקחה תוספים או כדורים לאיזון התזונה? וההמלצה שלי היא - שתמצא תזונאית טבעונית..... היא בטוח תדע במה יש הכי הרבה ממה שהיא צריכה וכולי. ויש הרבה תזונאים שאומרים שלא לאכול בשר זה בריא אבל הגוף "צריך" את שאר תוצרי החי (ביצים, חלב וכו´), זה לא אומר שהם צודקים וזה לא אומר שצריך להחרים אותם בצורה מיידית. צריך לזכור שגם תזונאים - כמו רוב האנשים, יכולים להיות צרי מוחין ולא פתוחים לאפשרויות הצמחיות לחלוטין שיש בעולם, ויכול להיות שאינם מכירים אותן בכלל. לכן תמיד עדיך תזונאי/ת צמחונית ואף טבעונית. לשאלתך השנייה - dolphin friendly זו טונה שלא ניצודה ע"י רשתות וככה היא לא פגעה גם בדולפינים בתהליך של דיג הטונה. איפה משיגים את זה? ת´אמת לא חשבתי על זה אף פעם (אולי בגלל שזה די אבסורדי לאכול טונה אבל כל עוד שהרצח של הטונה לא פגע באף חיה אחרת.....) אבל אני מניחה שאפשר למצוא את זה בחנויות טבע וכולי.....
 
perfect flavor

היתה תקופה שהיא לקחה איזו תרופה שאמורה לטפל בבריחת סידן, וגם כדורי סידן. אולם התרופה הזאת (אינני יודע את שמה) גרמה לה לדלקת בקיבה ולכן היא החליטה להפסיקה.. לאחר מכן היא התחילה לעשות יוגה ומאז (היא טוענת שזה בזכות היוגה) בריחת הסידן שלה קטנה... מעבר לזה, היא לוקחת B12 זה כל מה שידוע לי. האם מישהו מכיר תזונאי טבעוני? (הייתי שמח ללכת אליו בעצמי) אגב יש לכם פורום מגניבבבב... יש לסבתא שלי ("העיראקית") פילפלים ממולאים מטורפים שרק סבתות עיראקיות יודעות להכין. נכון, זה עם בשר, אולם סבתא שלי "המהפכנית" מכינה אותם בלי בשר. תמיד הייתי סבור שחייב להיות צד עיראקי במשפחה בשביל להצליח להגיע לאותו perfect flavor . אני אנסה להוציא ממנה את המתכון ולהעבירו לפורום.
 

vegan

New member
לגבי יוד וסידן

יוד קיים בכמויות גדולות באצות ים. אפשר לעשות סושי או להוסיף לתבשילי ירקות ומרקים. לפני שמוסיפים למרק או תבשיל, משרים 10 דקות במים ושופכים את המים. הגורם העיקרי לבריחת סידן הוא עודף חלבון מהחי. בתזונה צמחית, מחסור בסידן הוא נדיר מאד. ייתכן שמחסור כזה קשור לבעיות הרפואיות האחרות וייתכן שזה סתם שגעון של רופא שמושפע מדי מהפרסומות השקריות של תנובה לגבי חלב וסידן. בכל מקרה, טופו וטחינה מלאה (חמאת שומשום של עינן) הם דוגמאות למקור מעולה לסידן. לגבי תזונאים טבעונים - אם מדובר באיזור גוש דן (או שאפשר להגיע לשם לצורך העניין) יש שמות באנונימוס 03-5226992.
 

vegan

New member
ג´לטין

במילקי יש ג´לטין שזהו חומר המיוצר מעצמות או עורות של בעלי חיים, לפעמים גם בעלי חיים שלא נשחטו בשחיטה כשרה. למרות זאת הוא מוכר על ידי רוב הרבנים ככשר פרווה מהסיבות: 1. חומר חדש - הג´לטין עובר עיבוד כה רב ושוהה באפר המעכל את שאריות הבשר, כך שניתן (לדעת רבנים) להתייחס אליו כחומר חדש שאינו קשור במקורו מחיות. 2. בטל בשישים - השימוש בג´לטין הוא לרוב כחלק קטן מאד במוצר הכולל ולכן הוא אינו משפיע על כשרותו של המוצר כולו. אחרים, במיוחד כשרויות המהדרין, אינם מכירים בהיתרים אלה. למרות זאת גם "כשר פרווה למהדרין" אינו נותן ביטחון מכיוון שניתן לייצר ג´לטין גם מדגים כשרים וג´לטים כזה מוכר ככשר פרווה גם בעיני המחמירים.
 

MooN aka asdfgh

New member
לפי מה שהמורה שלי לביולוגיה הסבירה

לי... היום עושים ג´לטין גם מאצות (היא אמרה לי את זה אחרי שלא הסכמתי לעבוד עם חומר שמכיל ג´לטין... אגר...). אני לא יודע בדיוק ממה מכינים את המילקי, אבל שווה לבדוק...
 

vegan

New member
ג´לטין עשוי מחיות, אגר עשוי מחיות

ג´לטין תמיד עשוי מחיות. ישנם תחליפים מהצומח, חלקם מבוססים על אצות. אגר (ידוע גם כאגר אגר או פתיתי קאנטן) עשוי מאצות ים, ניתן להשיגו בכל חנות טבע ולהכין ממנו מעדני ג´לי. בתעשייה משתמשים גם מקרג´ינן העשוי גם הוא מאצות. אגר משמש בביולוגיה כמצע בצלוחיות פטרי. יש אנשים המתבלבלים בין ג´לטין לאגר, אבל על גבי התוויות לא ידוע לי על בלבול - ג´לטין הוא מהחי, אגר וקרג´ינן הם צמחיים. לפעמים כתוב רק מייצב ואז היא אפשר לדעת. מייצב צמחי הוא כמובן כשמו, מהצומח. לא בדקתי אם יש ג´לטין במילקי, נמסר כך בעבר בפורום ומהודעתך הבנתי שעל זה מדובר. אם כתוב על המילקי ג´לטין, זה מה שיש בו. אם כתוב מייצב, לא ניתן לדעת, אפשר לברר עם הייצרן. לגבי מוצרי תנובה, לפי אתר תנובה, רק במעדני קרלו יש ג´לטין.
 

MooN aka asdfgh

New member
היא אמרה לי שיש בזה ג´לטין מן החי

שעשוי מאצות... אתם אומרים שזה למעשה לא עשוי מאצות?!?!?! (אני מריח ויכוח בשיעור ביולוגיה הבא...)
 

Carl Freeborne

New member
לדעתי הטעם בעקרון.

אני צמחוני ואני מכבד את אלה שהחמירו ובצדק הפכו טבעונים גמורים. אך לדעתי אין עלינו לדקדק במזון כאילו היינו דתיים. אי אכילת מוצרים מהחי מטרתה העקרית ירידה בצריכת מוצרים אלה וכך גם הרג פחות חיות וגם מחאה מסויימת. אם בכשרות יש מושג של בטל בשישים, אני לא מבין למה לנו (או לחלק מאיתנו) מפריע לאכול משהו שיש בו כמות מזערית של תוצרת מהחי (ולאו דווקא מילקי.. כי שם יש עצמות אם זה נכון, אלא דברים אחרים).. לא צריך להגזים. לי אין בעיה לאכול תפוחי אדמה שבושלו בסיר עם עוף (אני לא הייתי מבשל ככה אבל זה לא אני)...
 

HaMsTeR

New member
סילחו על הבורות, אבל אצות זה יצור

חי?
אם כן.. (אופס) ולא הבנתי את סיפור הג´לטין. מה שכן הבנתי זה, שאם הבנתי נכון, אז עכשיו אני צריכה לוותר על כמה עוגות לא טבעוניות שאני אוכלת. (אני חצי טבעונית, בערך
)
 

vegan

New member
אצות זה צומח, ג´לטין זה לא מאצות

עוד פעם. אצות אלה צמחים הגדלים בים. ג´לטין (אם זה באמת ג´לטין) הוא תמיד מהחי, מעצמות או עורות. ישנם תחליפי ג´לטין העשויים מאצות. זה לא ג´לטין. אם כתוב על האריזה ג´לטין - זה בוודאות מהחי. לגבי עוגות - לא ידוע לי על עוגות עם ג´לטין, פרט לעוגות עם ג´לי או עוגות גבינה. בשני המקרים אפשר להשתמש במקום הג´לטין באגר או באבקת ג´לי שאינה מכילה ג´לטין, כמו זו של אוסם (לבדוק במרכיבים שיש מייצב צמחי ולא ג´לטין). אם החשש הוא בגלל שכתוב מייצב, ברוב המקרים לא מדובר בג´לטין אבל אין זה וודאי. אפשר להתקשר או לכתוב לייצרן כדי לוודא שאין ג´לטין.
 

MooN aka asdfgh

New member
אז אגר זה צמחוני?

אני צריך תשובה בטוחה (התערבתי עם חבר שלי שאם זה צמחוני, אז פעם הבאה שנעשה ניסוי עם אגר אני לוקח ביס...)
 
ברשימת הרכיבים

של מילקי אכן מופיע הג´לטין... בקשר למה שנכתב פה,על תפוחי אדמה שבושלו עם עוף-לפני שנתיים בערך שרק התחלתי עם הצמחונות,גם אני חשבתי לעצמי שאין צורך להעליב את סבתא שלי,ואני אוכל ממרק העוף שלה גזר או קישוא... אבל אחרי חודש שחשבתי על זה,הגעתי למסקנה שאנשים מבשלים את הירקות (או תפוחי האדמה,במקרה זה) עם עוף,פשוט כי זה חלק מהתבשיל שלהם..אם תסרב לאכול תפוחי אדמה שבושלו עם עוף,אתה תקרא תיגר על התבשיל הזה-ובפעם הבאה,אם משפחתך מתחשבת,הם לא יבשלו את זה עם עוף. למשל סבתא שלי כבר מכינה לעיתים מרק פטריות\ירקות "כי אני רוצה שגם טלטול תאכל מהמרק שלי" אם אוכלים תפוחי אדמה שבושלו עם עוף,אך ללא העוף,בעיני זה יותר לצאת ידי חובה מאשר לפעול למען אידיאולוגיה. טלטול
 

monkilita

New member
אמא שלי

פשוט עושה שניים.. מנה לי וכל השאר עם בשר.. אז לא נראה לי שהתיגר תמיד עובד. היא פשוט מבשלת את הירקות ולפני שמוסיפה את הבשר מוציאה חלק. חוצמזה, עד שאני מגיעה הביתה, להתחיל לבוא ולהתלונן למה לא עשיתם לי ככה ולמה ככה.. לא בא לי. אז אני פשוט אוכלת את מה שהם הכינו ומשאירה את הבשר בסיר. מה שכן יעול שעשיתי לאחרונה. אני מביאה את כל המצרכים הטבעוניים שלי ומבשלת אצל אמא שלי. ואז לא אוכלת מהאוכל שגדל בו בשר.. וככה מלמדת את אמא שלי במסווה איך להכין לי ארוחו בריאות (אורז מלא, חיטה מלאה וכו וכו וכו וכוכוכוכוכו)
 

vegan

New member
למתכון ג´לי מאגר ראו במתכוני הפורום

נכנסים למעלה ל"מאמרים" ומשם למתכונים מתוקים.
 
למעלה