שאלות ליו"ר דעת אמת מר ירון ידען

שלום לך מר ידען

זכורני לפני כמה שנים. כשעוד הייתי מתפלל. הייתי בשטיבלאך ולהפתעת כולם בכל סידור היה תקוע קונטרס של "דעת אמת"... . ושאלתי האם אתה חושב שזה שיטה להפיץ את דעותיך? אני זוכר שאז אספו את כל הקונטרסים וזרקו אותם לפח.. מה גם שאני חושב שזה גם עניין של הטרדה להכניס לאנשים בתוך הבית כנסת דברים שבשבילם זה מוקצה מחמת מיאוס. אני זוכר שאז זה עשה לי הרגשה שמדובר באנשים אוהבי פרובקציות . דבר שלא תורם לכך שיתקבלו דבריכם על הלב.
 
שלום אלי

אין ספק שפעילות מהסוג שהזכרת היא פעילות שאינה ראויה לכתחילה, היא אינה תורמת תרומה נאותה כמו שתורמת פעילות על ידי דיאלוג בהסכמה. אך ההכרח לא יגונה, מי כמוך יודע שהחברה החרדית מונעת מתלמידיה כל מידע שהוא מחוץ לכותלי בית המדרש. כלומר מונעים הם את אפשרות הבחירה. בחור ישיבה שקרא את הקונטרסים בדרך ללא דרך ושאל את אחד מגדולי עולם הישיבות את השאלה הבאה: מדוע אי אפשר לעורר שאלות אמוניות כמו שדעת אמת שואלת. ותשובתו הייתה בנוסח הזה בערך: "כל בר דעת מבין שאין צריך להבין". אשאל אותך שאלה מתוך רצון עז לקבל עיצה ממי שחווה את עולם הישיבות: כיצד נוכל להגיע לבחורי הישיבה הרוצים לקרוא את הקונטרסים עם מינימום נזקים. למען הסר ספק, הדבר ברור שאם עולם הישיבות היה פתוח לדיון ורבי שיח כפי שנוהגים בחברה החילונית, ולפחות היו מתירים לבחורים לקרוא חומר כפי רצונם מחוץ למסגרת הישיבתית, הרי שהיינו בשמחה נמנעים מפעילות לא נעימה זו.
 

rachel21

New member
למר ידען שלום!

אולי אני חוזרת על שאלת רבים-1)מה מטרת ארגונך? 2)למה אתה נכנס עם דעותך לציבור החרדי?במילא קורעים שם את החומר שלך? 3)אתה עובד במטרה לעזור לאנשים או במטרה להשתיק את מצפונך? תצליח בכל.סקרנית.
 
שלום רחל 21

את מטרת הארגון כתבתי בתשובותיי הקודמות. "דעת אמת" לא הייתה מצליחה לחדור לתודעתם של הציבור החרדי ללא פעילות של כניסה לישיבות. נכון שאת רוב הקונטרסים הם קורעים אך תמיד יש שיקראו מתוך סקרנות וזהו שכרנו, שכרנו במובן שעזרנו לאדם שרוצה לדעת מעבר למה שמלמדים אותו בישיבה. אם תתבונני היטב בפעילותינו תגלי, שכל עשייתנו היא החלפת דיעות הרצויה ונדרשת בחברה פתוחה. לא הבנתי איזה מצפון בדיוק אני אמור להשתיק.
 
שלום!

יש לי שאלה, והיא- מה גורם לאנשים חילונים לשמור מסורת? זה בא מתוך אמונה? מתוך הרגל? מתוך רצון לכבד? הרי אין להם שום מחוייבות, או כמו החרדים- לחץ חברתי? מה דוחף את הבנאדם לצום ביום כיפור? ועוד שאלה- איך אני, בתור אחת עם "רגל אחת בחוץ" יכולה להסתדר עם הקונפליקט הזה? בעצם אני עדיין לא גיבשתי דעה בקשר לאמונה שלי, אבל איך אני יכולה לעבור עבירות, במקרה ואני מאמינה באלוהים?! זה קצת יוצר לי בעיות בנשמה. שנה טובה!!!
 
שלום תיכוניסטית

אמונת האדם היא מהדברים שאין התבונה נוגעת בה, וכל הסיבות שנקטת נכונות ויש עוד רבים כמו פחד, הצורך בטקסים וריטואלים. לגבי בעייתך האישית , שעדיין לא גיבשת דיעה, מומלץ לך לקרוא את דברינו באתר, הכרת הדת וידיעתה על בוריה עוזרת לגיבוש הדיעה. אם יש לך ספיקות נוספות את מוזמנת ליצור איתנו קשר ונשוחח.
 
אאמממממ...

ירון, שלום! ראשית, ברצוני להחמיא לך על המאמרים המעניינים, שאתה מפרסם באתר 'דעת אמת'. פעמים רבות אני מוצא שם דברים, שחשבתי עליהם עוד בהיותי בישיבה וזה נחמד לראות אחרים, שחושבים באופן דומה. עקב העניין, שיש לי בדבריך, הרשה נא לי לשאול שאלות לא קלות. מהו יחסך לחרדים, או לדתיים בכלל ? האם אתה מרגיש כלפיהם שנאה, או עויינות ? האם אתה חושב שהחרדים שונאים את החילוניים ? ביחסי חילונים חרדים, מהו המאפיין היותר חשוב: היותנו עם אחד ? או הייתנו בעלי תרבות שונה ? האם חשובה לך אחדות חלקי העם היהודי ? ואם כן, איזה מחיר אתה חושב, נכון לשלם על כך ? האם יש בך יצר של מחלוקת ? האם כדאי לדעתך, גם [ובעיקר] במצב של חילוקי דעות, להזכיר ואולי אף להדגיש את המשותף בין הצדדים ? אני מקווה שלא התשתי אותך
בעיקר כיוון, שאני מחבב אותך ואת דבריך
 
שלום מלח השמים

תודה על המחמאה. ולשאלתך, עד כמה שאני יכול לפשפש בניבכי נפשי, נראה לי שאין בי שנאה לחרדים או לדתיים כבני אדם. אלא אני דן כל אדם באשר הוא, מאבקי הוא באידיאולוגיה הדתית שאותה אני מתעב. לגבי החרדים, איני חושב שאפשר לענות באופן גורף בשם חברה גדולה ומגוונת. אני מניח שיש שונאים ויש מחבבים אך דבר זה אינו רלוונטי. בשכנותי גר חב"דניק שמשתדל מאוד להביע את אהבתו לכלל ישראל בכלל ואליי בפרט ואף על פי כן הרי שאת תנועת חב"ד כתנועה חשוכה ופונדמנטליסטית אני מתעב בכל רמ"ח אבריי ושס"ה גידיי. ומאידך, ברמה האידיאלוגית הדתית מחוייבים החרדים לשנוא את "שונא ה'". לא הבנתי את שאלתך " מהו המאפיין היותר חשוב... איני יודע למה אתה מתכוון באומרך "אחדות" . העם היהודי, ברמה העובדתית כלומר התודעתית, מורכב מקבוצת אנשים בעלי דיעות שונות וקוטביות המפוזרים בעולם כולו: חילוניים, מסורתיים, דתיים וחרדים. השאלה הרלוונטית לנו היא כיצד תראה מדינת ישראל? דמוקרטית או תיאוקרטית. לדידי אין דמוקרטיה למחצה שליש ולרביע. קבלת ערכי העולם הנאור הוא תנאי ללא פשרות. ושאלה זו אינה נוגעת כלל ועיקר לקבוצת האנשים המגדירים עצמם "יהודים". המשותף לנו - החילונים והדתיים - הוא הרצון במדינה ריבונית עצמאית - וחלוקים אנו על תוכנה ומהותה.
 
אם תעמוד במצב, בו עליך להכריע...

בין חייהם של יהודים חרדים ובין שמירה על התרבות הנאורה [על כל המשמעויות שבזה], מה תעדיף ? ובמילים אחרות- האם עדיפה פרה אחת בדגניה, על עיירה יהודית אדוקה בפולניה ? [כפי המיוחס לאחד ממנהיגי החלוצים בארץ בזמן השואה (ולענייננו לא חשוב האם היחוס מדוייק או לא)]. ואף, שמדובר בשאלה היפוטטית לחלוטין, עקב היותך נושא דגל במאבק מסויים חשוב לי להבין את גישתך. אני איתך. (נקודה) אך אני רוצה לדעת עד כמה אני איתך
תודה
 
שלום מלח השמים

אם הבנתי נכון את שאלתך, אתה מתכוון לברר האם אסכים להריגת חרדים כדי לשמור על רוב חילוני במדינת ישראל, למטרת שימור התרבות הנאורה. אם זאת שאלתך, הרי שעצם העלאת השאלה מעלה בי זעזוע ושאט נפש, כיצד אתה מעלה על דל שפתיך מציאות מתועבת כזו? האם לשלוחי רסן דימתנו או למושחתי האדם עשיתנו.
 
ממש קיויתי שתענה תשובה מעין זו

[וסליחה על אי הנעימות, שגרמתי לך, בדרך לתשובה הזו]. חן חן על תשובתך
ביקשת כאן, בשרשור זה, עצות מאנשים לשיפור תדמית 'דעת אמת'. ובכן זו עצתי(*): הדגש, בכל הזדמנות, את היותם של החרדים בני אדם ככל בני האדם ושווי זכויות ככולם. אף אם בעיניך, אמירה זו היא טריוויאלית ומובנת מאליה, להערכתי, יש באמירה כזו חשיבות מרובה לשם שיפור האטמוספירה בציבוריות הישראלית. ואם אתה חושב, שאין אנשים (לא אני, אחרים), שעשויים לחשוד אותך בשנאה כזו. לדעתי זה אינו רחוק כל כך. הרי ב'דעת אמת' אתם מציגים את היהדות כמי, שמקלה בחייהם ובערכם של לא-יהודים ושל חילוניים. אז מדוע שלא תחשד בתגובה לכך. ושוב, רק בכדי למנוע אי הבנות, אני ממש לא מאשים אותך כלל וכלל. אך ראוי לדעתי, להביע, במילים מפורשות את היחס למי שחלוקים עליו. וכבר הכברתי במילים. אלא ששאלתי המקורית בשרשור הזה, ובניסוחה המעודן, לא הובנה על ידך [כפי שכתבת]. לכן ירדתי [וצר לי על ירידה זו] לפרוט זה. (*) אני עצמי איני תומך בפעילות אקטיבית לשינוי תרבות אצל החרדים. אך משאלתי היא, שאלו שכן נוקטים בצעד זה, יעשו זאת בידידותיות מפורשת.
 
שאלותי

שלום. אקדים ואומר שאני לא מכיר אותך או את ארגונך, מעולם לא קראתי קונטרס "דעת אמת" (פעם אחת בלבד עילעלתי בו) ולמרות כל זאת הספיקותי לקבע במוחי דעות קדומות לגביך ובעיקר לגבי ארגונך, מטרת שאלתי היא לקעקע את הדעות שלי או לבסס אותם. שני שאלות לי הא בהא תליה. מהתרשמותי עד כה מפי השמועה נראה כי ארגונך מהותו מיסיון אנטי דתי. שאלתי הראשונה היא: האם אכן כך הדבר? האם "דעת אמת" הוא ארגון מיסיונרי השואף לפקר כל בר בי רב? ואם התשובה היא "כן" שאלתי השניה תהיה: כשאני רואה מיסיונר מחב"ת השאלה שעולה אצלי כלפיו היא "מי שׂמך?" (בשין שמאלית), מי שמך להאיר את דרכי במה שאתה חושב שהוא האור? מי שמך לנסות לשכנע על דרך החיים הנכונה היחידה בעיניך? כלומר גם אם אתה חושב שיש רק דרך אחת נכונה בחיים, האם עצם הידיעה הזו נותנת לך זכות לנסות ולשנות לאנשים את דרך חייהם הם? המחב"ת הממוצע עונה לשאלה "מי שמך" בתשובה: כל ישראל ערבים זה לזה וכו וכו בבל"ת", האם גם אצלך זו הסיבה למעשיך? ואם לא מה כן? לסיכום אחזור על שאלותי בניסוח מקוצר: 1) האם "דעת אמת הוא ארגון מיסיונרי? 2) אם כן, מהי ההצדקה\סיבה לפעילות מיסיונרית זו? אשמח לתשובה כנה.
 
שלו אנדרנליסט

אתחיל משאלה השנייה ואמשיך לראשונה הכרעה למהפך בחיים, ולא משנה לאיזה כיוון, היא הכרעתו של האדם עצמו, אדם לא חי בחלל ריק אלא חי הוא בחברה עם אנשים ודיעות. כל אדם שומע דעות שונות ובוחר ומחליט דרכו על פיהם. וכי אדם עם השקפות מדיניות ימניות לא יביע צידקת השקפתו אל מול אדם שהשקפתו שמאלית? רצוני לומר , כל אדם זכותו ואולי אף חובתו להציע את מה שהוא חושב שיועיל לאדם ולאושרו והשומע ישמע ויחליט. מה שצריך לבדוק האם הדרכים להצגת השקפת העולם נעשית באופן ישר והגון ללא הסתרת מידע ,שקרים וסילופים. ולשאלה הראשונה אעתיק לפניך מה שכבר עניתי בפורום חופש: ראשית צריך הקורא להבחין בהגדרות - למען לא יהיה ערבוב תחומין - בין הבעת "חופש ביטוי" לבין "מסיונריות". "חופש ביטוי" הינו ערך יסוד בכל מדינה דמוקרטית , שכמובן מתיר לומר את דעתי בפני ציבור המתנגד להשקפותיי. הרי לית מאן דפליג (אין חולק) שמותר ל"דעת אמת" להפיץ דבריהם ברשות הרבים במסגרת חופש הביטוי. מה שיש לתת את הדעת האם מותר לאנשי "דעת אמת" להיכנס לבתי מדרש ובתי כנסת הפתוחים ולהניח את "הקונטרסים" על השולחנות ובתוך ספרי התלמוד, ושאלה זו אינה נשאלת משום מיסיונריות [שאם היה בזה מיסיונריות אף ברשות הרבים היה אסור] , אלא משום "הסגת גבול" ויש לדון את בתי המדרש כמקום פרטי. על פי היעוץ המשפטי שניתן לעמותת "דעת אמת" אין בפעולה זו משום הסגת גבול ולכן במסגרת חופש הביטוי מותר לנו להניח את הקונטרסים בבתי כנסת ובבתי מדרש. מיסיונריות או בלשון החוק "המרת דת" מוגדרת רק כאשר יש מתן הטבה כפיתוי להמרת דת, או כשמדובר בקטין אזי עצם השידול אסור, להלן לשון החוק: חוק העונשין, התשל"ז-1977 (להלן – החוק), קובע מספר עבירות בנושא איסור שידול להמרת דת, כמפורט להלן: סעיף 174א, "מתן הטבות כפיתוי להמרת דת": הנותן או מבטיח לאדם כסף, שווה כסף או טובת הנאה חמרית אחרת כדי לפתות אותו להמיר דתו או כדי שיפתה אדם אחר להמיר דתו, דינו - מאסר חמש שנים או קנס 50,000 לירות. סעיף 174ב, "קבלת הטבות תמורת המרת דת": המקבל או מסכים לקבל כסף, שווה כסף או טובת הנאה חמרית אחרת תמורת הבטחה להמיר דתו או לגרום לכך שאדם אחר ימיר דתו, דינו - מאסר שלוש שנים או קנס 300,000 לירות. סעיף 368, "המרת דתו של קטין": (א) העורך טקס המרת דתו של קטין או עושה פעולה אחרת המביאה לידי המרת דתו של קטין, בניגוד להוראות סעיף 13א לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962, דינו - מאסר ששה חדשים. (ב) המשדל קטין, בפניה ישירה אליו, להמיר דתו, דינו - מאסר ששה חדשים. בתקופה האחרונה יש חברי כנסת המנסים לשנות חוק זה, ולהוסיף גם איסור שידול בלבד אף לבוגר. (הצעת חוק של גפני – לפיד) : " לפיכך, מוצע כי לצד האיסור על מתן הטבות כפיתוי להמרת דת, ייאסר גם עצם השידול להמרת דת, כשזה נעשה בפניה ישירה לאדם. מוצע להבחין בין מצב בו האדם אותו מנסים לשדל הוא בגיר, שאז העונש המקסימלי המוצע הוא שנת מאסר, לבין מצב בו מנסים לשדל קטין, שאז העונש המקסימלי המוצע הוא שנתיים מאסר (ולכן מוצע במקביל למחוק את סעיף 368(ב) לחוק, הדן בשידול קטין להמרת דת)". כמובן שלדעתי הצעת חוק זו היא בניגוד לערך יסוד "חופש הביטוי ". דבריי אלה נאמרו גם אם יש בליבו של מחלק הקונטרסים כוונה להחזיר בשאלה. אך כל הקורא את מטרות דעת אמת באתר: http://www.daatemet.org.il/he_aboutus.html יראה שכל כוונתנו היא לעורר חשיבה ביקורתית ולעודד את התרבות הליברלית ללא שום קשר לקיום תורה ומצוות. דעת אמת אינה מפתה במתן הטבות ואף לא מבטיחה "אושר" או "חיי משפחה זוהרים" וכיוצא באלה הבטחות הבל שאין להן ביסוס עובדתי כפי שנוהגים חלק מאנשי הדת . איננו פונים לקטינים כפי שנוהגות עמותות חרדיות כדי למלא את ספסלי "החיידרים". "דעת אמת" יוצרת דיאלוג אמיתי עם הציבור הדתי חרדי בשפתו ובלשונו. ויתירה מכך, כל מי שערכי הדמוקרטיה והציבור הנאור חשובים לו צריך להיאבק מאבק בלתי מתפשר עם כל אדם המתנגד לערכים אלה ולא משנה אם הוא דתי, חרדי, מסורתי,חילוני, ערבי… ועכשיו אשאל את גולשי הפורום שאלה. האם פלישת ארה"ב לעיראק באופן פיזי וכוחני (כפייה) כדי להופכה למדינה דמוקרטית יש בה משום מסיונריות? כיוצא בו האם דעת אמת הנאבקת - ברמת התכנים בלבד - ללא הפעלת כוח פיזי, להפוך את אזרחי מדינת ישראל בכלל והציבור הדתי בפרט לליברלים ודמוקרטים יותר יש בזה משום מסיונריות? אתמהה!!
 

uri80

New member
מעניינת אותי מה דעתך?

האם באמת לדעתך מותרת כפיית דמוקרטיה בעולם באמצעים אלימים? (לי יש דעה מגובשת משלי בעניין, אבל לא אני הנשאל
) אוריאל
 
שלום אורי

מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית, ומי שישלול את חירותו ורכושו של האדם הרי שאנו ננקוט באמצעים אלימים ונכניסו לכלא. מי שיפטר אישה מעבודתה בגלל היותה אישה אנו נקנוס את המעביד בקנס כספי שגם זה אקט אלים. רצוני לומר שכל חברה הרוצה לשמור על ניהול תקין חייבת לאכוף את חוקיה אף באמצעים אלימים. ואם כוונתך בשאלתך , לאלץ אדם לשנות את דעתו והשקפתו שתותאם לערכים הדמוקרטיים אף באמצעים אלימים, התשובה חד משמעית איסור מוחלט. אחד מעקרונות הדמוקרטיה הוא: חופש הדיעה, חופש האמונה וחופש הדיבור.
 
ולשאלותיי ../images/Emo13.gif

למה לאמץ את הגישה המסיונרית של החרדים כדי להחזיר בשאלה? האם אתה רואה בטקסטים של היהדות כמו התנ"ך כמשהו חשוב לתרבות שלנו, או שהם שווים כקליפת השום? בתודה מראש על התשובות.
 
שלום יוני

איני יודע למה כוונתך במונח "הגישה המסיונרית של החרדים" דעת אמת כותבת חומר ביקורתי העומד במבחן הביקורת האקדמי. אנו מביאים מקורות לכל טענה, משתדלים לבסס את דעתנו על פי המתודה האקדמית. הרי אינך טוען כלפי מי שהוציא ספר הטוען: שיציאת מצרים לא הייתה ולא נבראה, כפי שנהגו פרופסורים לאריכאולוגיה, שהוא נוהג מנהג מסיונרי. ולשאלתך השנייה : כתבי הקודש וספרות חז"ל , וכל ארון הספרים היהודי עד עצם היום הזה הוא חלק בלתי נפרד מתרבותינו. תרבות נבנית מעבר הווה ושאיפה לעתיד, ואת העבר אין להכחיש. המציאות מעידה כמאה עדים שחלק מתרבותינו הוא עברנו הדתי, חגי ישראל שבתות ומועדים הם חלק מתרבותינו. במגילת העצמאות לא פסחו על התנ"ך כנכסי תרבות העם היהודי, למרות שפסחו על נכסי התרבות של ספרות חז"ל, שלדעתי אנו מושפעים מהם יותר מאשר התנ"ך עצמו (אך זה עניין אחר ולא אכנס לזה).
 
למעלה