שאלות נפוצות

שאלות נפוצות

עברתי על מדור השאלות הנפוצות שנמצא בפורום ומצאתי שם כמה שאלות שלא נענו. על חלק מהשאלות שכן נענו אפשר להוסיף עוד. אז למה שלא נתחיל בזה? אחת השאלות הפשוטות יותר לכאורה שנותרה ללא מענה היא "האם לפגנים יש חגים"? זו שאלה כללית מאוד, והתשובה היא בוודאות כן. מן הסתם, דרוש פירוט נוסף. הרעיון שלי הוא לתת כמה מסורות לדוגמא ולציין את שמות החגים (לא תמיד אפשר את כולם, אז כדאי את העקריים שבהם). התשובה תהיה בסגנון הזה: "אכן כן. בדתות הפגניות השונות ישנם חגים, לכל דת החגים שלה. לעיתים החגים הללו חופפים בתאריכיהם לחגים במסורות אחרות, לעיתים לא. במסורות המוכרות בארץ חוגגים את החגים הבאים: בוויקה, חוגגים 21 חגים בשנה, בהם 13 הם ימי הלבנה המלאה (אם כי יש המעדיפים לחגוג את מולד הלבנה) ו-8 חגי אש אשר עוסקים בעונות השנה ומחזור השמש. 8 חגים אלו הם - יול (בסביבות 21-22 בדצמבר, היום הקצר בשנה), אימבולק (1-2 בפברואר), אוסטרה (21 במרץ, יום שיוויון), בלטיין (31 באפריל, 1 במאי), מידסאמר (21 ביוני, היום הארוך ביותר), לונאסה (1 באוגוסט), מאבון (21 בספטמבר, יום שיוויון) ו-סא-ווין (לעיתים נהגה סאמהיין, 31 באוקטובר, 1 בנובמבר). 4 חגים מתוך ה-8 - אימבולק, בלטיין, לונאסה וסא-ווין, שאולים מהמסורת הקלטית ו-4 האחרים מושפעים מאמונות אירופאיות אחרות (בעיקר סקנדינביות). באסאטרו..." אז נותר להוסיף את האסאטרו, החגים הכנעניים, גם את החגים של דרך האבות הקלטית, הלניסמוס ועוד - כל מה שתרצו להוסיף.

gwizard

New member
Esbats הם לא חגים.

בוויקה יש רק 8 חגים: 4 חגי שמש (יול, אוסטארה, מידסאמר, מאבון) המוקדשים לאל ו-4 חגי ירח המוקדשים לאלה (סמהין, אימבולק, בלטיין, לונאסה). מולד הלבנה/לבנה מלאה הם לא חגים, אלא סיבות/תזמונים לחלק מן הוויקאנים לעשות טקסים בגלל האופי המיוחד של הזמנים הללו. זה נכון שהמועדים הם חגים עבור מעטים מבין הוויקאנים, אך זה לא כך לכולם ולהגיד שלוויקה 21 חגים זה ממש ממש לא נכון.

אני לא מסכים

ולו רק בגלל מה שנכתב ב- Charge of the Goddess: "Whenever you have need of anything, once in the month, and better it be when the moon is full, you shall assemble in some secret place and adore the spirit of Me who is Queen of all the Wise. You shall be free from slavery, and as a sign that you be free you shall be naked in your rites. Sing, feast, dance, make music and love, all in My presence, for Mine is the ecstasy of the spirit, and Mine also is joy on earth. אבל אני בהחלט מברר את הנושא בעוד כמה מקורות. בנוסף, אתה מחדש לי בכך שסמהין, אימבולק, בלטיין ולונאסה הם "מוקדשים לאלה". אתה הראשון שאני פוגש שטוען כך. דווקא נוצר הרושם שאלו הם פסטיבלי אש, מכל מה שלמדתי עד כה, ומקושרים לאל ולאלה. עמוד הבלטיין הוא דווקא סמל פאלי מאוד, לדוגמא.

gwizard

New member
אני מניח כי לא

מה שכתוב בצו האלה לא אומר שמדובר על חגים. שים לב שכתוב "ברגע שתצטרכו משהו". זה כבר מצביע על כך שמדובר על אירוע לפי צורך ולא בגלל שזו חגיגה כלשהיא. אני לא יודע אם קראת את אראדיה או לא, אך אני ממליץ לקרוא כי צו הלאה מגיע ישירות משם. לגבי שיוך חגים לאל או אלה אני ממליץ לך להסתכל טוב טוב על גלגל השנה ואז לחשוב טוב מה מטרת כל חג, את מי מכבדים בעיקר ומה המצב של אל ואלה מבחינת עלמה-אם-זקנה ו-גיבור-מאהב-מלך-מכשף. עמוד בלטיין הוא לא מהות החג, הוא אביזר. מהות בלטיין זה הנישואין הקדושים - איחוד בין האלה הנמצאת במעבר בין עלמה לאם לבין האל העובר בין מאהב למלך. וכמו בכל נישואין, מדובר בעיקר על האישה
לאור מה שכתבת נוצרת לי ההרגשה שאתה לומד וויקה עם השכל בלבד ולא משלב את אלמנט החוויה הרגשית. אם זה אכן כך, אז א) אין לך מושג מה זה וויקה באמת וב) אולי כדאי שתתחיל ? שים לב - זו לא ביקורת ואני לא מנסה להעליב אותך או להתנשאות מעליך ! אני רק מציע הצעה בתום לב. אם אני טועה אז קבל את התנצלותי.

לגבי מה זו וויקה באמת

לא נתחיל להתווכח, כי לא נצא מהוויכוח הזה - כבר היינו בו. Let sleeping lions lie. לגבי החוויה הרגשית - התחלתי ממנה. אם הייתי מתחיל דווקא בשכל, לא הייתי מגיע בכלל לדת ולעולם המאגיה. חגגתי וחשתי את החגים, ואני חייב לציין כי לא חשתי את מה שאתה טוען. הרבה פעמים, היו חגים שבהם נוכחות האלה היתה חזקה יותר ושנה לאחר מכן באותו חג נוכחות האל היתה חזקה יותר. לפעמים לא זה ולא זה. לפעמים זה גם היה תלוי במשתתפים עצמם. בבלטיין האחרון שהייתי בו אכן חשתי את האלה חזקה יותר, אבל זה בגלל שהמכשפה-כוהנת בחג הזה הצליחה ב-Aspecting מדהים של האלה. לרוב, חשתי בכך שאין משקל רב יותר למי משניהם באיזשהו מ-8 הפסטיבלים. התחושה שנוצרה אצלי היא כזו - 8 החגים, הם חיצוניים בעיקר. אין הכוונה שאין עבודה פנימית -יש הרבה ממנה, אך במקור החגים נועדו לשתף בין הפנים לחוץ, בין המחזור השנתי האישי שלנו למחזור השנה. החגים הללו הם גם בעלי אופי "ציבורי" יותר, ובימי קדם היו משתתפים בהם גם אנשי הדת וכן האנשים ה"פשוטים". לעומתם, ה- Esbats קשורים למחזור אחר, הרבה יותר אישי (וכן גם הרבה יותר מאגי) ונחוגו במסגרת הפרטית של הקוון. בוויקה, הירח המלא הוא העיתוי לבצע את Drawing Down the Moon, אחד מהטקסים העיקריים של פולחן האלה (כך לפחות בוויקה המסורתית). יש לי שאלה - החלוקה של ה- Lesser Sabbats כחגים השייכים לאל לעומת ה- Greater Sabbats השייכים לאלה, היא במסורת הקורליאנית?

gwizard

New member
OK

הבנתי את מה שאתה אומר, אך אני אישית לא מסכים. כלומר, זה מאוד לגיטימי, אך אני אישית לא עובד ככה. חשתי צורך לציין זאת אם כבר אתה כותב FAQ כקביעת עובדה לכולם. לגבי שאלתך, התשובה היא לא. המסורת הקורליאנית רואה את כל 8 החגים בצורה זהה ללא חלוקה. בעצם, הם לא מפרטים יותר מדי מעבר לתיאור המקובל של כל חג ומשמעותו. החלוקה מגיעה ממני וממה שאני מרגיש וחווה. אני תוהה אם יש עוד אנשים שמרגישים את זה כמו שאני מרגיש....

לגיטימי

אז כדי שזה יהיה מוסכם על כולם, נעשה את זה טיפה יותר PC. כשאכניס דברים לתוך ה- FAQ, אשנה את עניין "21 החגים" ולא אציין אותם כמקשה אחת, אלא שיש שתי תצורות של חגים - האחת פסיטבלי גלגל השנה, והשניה ה- Esbats.

T i a

New member
כמו שאמרת הכל תלוי בחוויה.

קראתי את הדיון והבנתי מאיפה באה ההבנה שלך. אני מתייחסת לשמונת החגים מאוד אישי. הם יכולים להיות ציבוריים אבל התהליכים האישיים מאוד חזקים ואין צורך לפסול אותם. החלוקה של חגים המוקדשים לאל\אלה מתחלקים אסטרונומית=ימים סולארים וימים לונארים.

ימים לונאריים?

את ארבעת ה- Lesser Sabbats אני יכול להבין כסיווגים לסולאריים, אפילו שחג כמו אוסטרה הוא חג של אביב וצמיחה מחודשת ובעיקר של האלה, אם כבר (הוא אפילו על שם של אלה), אך לי אישית נראה שלקרוא ל- Greater Sabbats לונאריים זה לא מדוייק. אין שם שום אירוע הקשור לירח. זה נראה יותר כ"תגובה" על כך שה- Lesser הם שמשיים. אך כמו שכבר נאמר כאן, לונאסה הוא החג של האל לו, שהוא אל שמש... בתגובות שקבלתי מכמה וכמה אנשים (ואחד מהם אמר נכון - תשאל 10 וויקנים, תקבל 15 תגובות) קבלתי חלוקות שונות. היו שחילקו את השנה לחצי של האל (החצי החורפי) ולחצי שנה של האלה (החצי הקייצי). היו שלא חילקו באופן כזה, אלא כל אחד ומשמעותו הוא. אחרים שמו דגש על איזון בכל חג וחג. מה שכן, העירו על כך שהוויקה לקחה שתי מערכות חגים שלא היו קשורות אחת לשניה עד לוויקה. האחת קשורה במסלול השמש, השניה קשורה בחילופי העונות והאקלים (באירופה אין חפיפה. בארץ דווקא יש יותר חפיפה ממה ששמתי לב). אפשר להבחין שה-Greater Sabbats הם יותר חילופי העונות, והם לקוחים ישירות מהמסורות הקלטיות (ובאו מהשבטים הקלטיים שישבו לפני פלישת הסקסונים, האנגלים ושאר שבטים גארמאניים). ה- Lesser, גם לפי חלק מהשמות, נראים לקוחים יותר מהמסורות הגארמניות והסקנדינביות שהשפיעו על האנגלים.

וגם היתה כמובן

החלוקה שאת ואלון עושים, אך גם כחלוקה פרטית של מכשפה ממסורת הריקליימינג.

T i a

New member
לא הייתי מסתמכת על שמות

אני לא חושבת שהשם של החגאומר הכל. זה נכון ששמות של החגים הויקאנים נלקחו מאיזור ההוא, אבל זה לא אומר שכולם חוגגים כמו סקנדיבנים. לי יש שמות נוספים לחגים שבכלל לא קשורים לאיזור. כמו שאמרת, כל דעה לבן אדם
ובן אדם לכל דעה.

אין ספק שיש עוד

שמות ועוד מנהגים. הוויקה נולדה באנגליה, ולכן מושפעת מהחגים שנחוגו שם. משמעות החג במקום אחר עשויה להיות שונה לחלוטין - כך למשל באזור ישראל - מעגל השנה הוויקני והמיתוס המלווה אותו לא מתאים לעונות השנה בארץ, גם שחוגגים חגים הקרובים האחד לשני בתאריך. מאבון למשל, הוא חג ההולך לכיוון הדעיכה (הקציר השלישי ולאחריו סא-ווין, מותו של האל) של השנה בגלגל השנה הוויקני בעוד בארץ החורף מביא עימו חיים.

T i a

New member
מסכימה

אבל היות וחלק מהחיים שלי גדלתי במדינה אחרת, בו גלגל השנה יותר ארופאי, אני יותר מתחברת אליו. מי יודע איפה אהיה מחר
כמובן שחלק מהאנשים יכולים לראות את החורף כחיים כאן בארץ בגלל הגשמים.

La Bruja Buena

New member
באמת???!!! (שעשית סלט?)

בוויקה יש שמונה חגי שמש, עם תאריכים גרגוריאניים קבועים פחות או יותר. חוץ מזה יש [כמה-שרק-רוצים] חגיגות לבנה, שאותן אפשר למקם בכל זמן שרוצים, בדרך כלל לבנה מלאה, אבל לפעמים דווקא חוגגים דווקא את מולד הלבנה. הכל בהתאם למה שמתאים לקבוצה, למטרת ההתכנסות, או למצב הרוח(כלומר, אם יש רוח פראית וסוערת, למה לא לחגוג דווקא מצב לבנה אחר
)... עכשיו, חוץ מזה, אתה מוכן להסביר לי איך לונאסה, שחוגגים לכבוד אל אירי ספציפי, שהוא גם ~במקרה~ אל שמש, יכול להיות חג ירח המוקדש לאלה???

למעלה