מעט סדר בדברים
שלום רב. עברתי בסביבה, היה לי מעט זמן, התחשק לי לכתוב והרגשתי צורך ללבן כמה עניינים. מה שמביא אותי באופן בלתי נמנע לכתיבת טיוטה זריזה של כמה דברים על קצה המזלג אשר יתכן ויעשו מעט סדר בדברים ויפריחו כמה שמועות שנפוצו בפורום: לשם התחלה, בניגוד למה שנטען כאן, לחסידי תנועת הסנקירתנה והסמפרדאיה הגאודיה-וישנוית ("אנשי הרא-קרישנה") דווקא אין שום בעיה עם הגדרת אלוהים בדמות אחרת, שם אחר או ממסורת אחרת. בהתייחס לגיתה: הבהגוד-גיתה מתארת בפירוש התגלויות שונות של הריבון והוודות מפרטות סוגים ושמות שונים של התגלויות. הטענה שהגיתה מתייחסת לאלוהים תוך בלעדיות על הדמות של קרישנה, או כל דמות אחרת, היא פשוט שגויה. באופן ממוקד יותר, בהתייחס לזרמים הוישנוים בצורה נקודתית, אפשר להביא מספר דוגמאות מיני רבות אשר עולות בזכרוני כרגע: • מדהואצ'ריה עצמו ראה באלוהות האיסלאמית ובאלוהות הוודית כאחד. ישנו בהקשר זה סיפור מפורסם בו מדהואצ'ריה וחסידיו חצו נהר סוער בלי פגע ולשאלת המלך המוסלמי שצפה בהם אשר התעניין לדעת בעזרת איזה "כוח עליון" הם נחלצו מן הסכנה ענה מדהואצ'ריה "בעזרת אותו כוח עליון אשר אתה מכנה אללה ואני מכנה נריאנה". • נקודתית בזרם הסנקירתנה תמיד היתה התיחסות לאלוהות אוניברסאלית הבאה בשמות שונים וצורות שונות. הרידאסה תאקורה, תלמיד של שרי צ'יתניה מהאפרבהו (מייסד תנועת הסנקירתנה) הטיף דרך קבע למוסלמים תוך התייחסות לאללה וקרישנה כאחד. הדגש כאן הוא לא על "המרת דת" משום סוג אלא פשוט על החדרת ערכים של אהבת אלוהים אל אנשים תוך פניה לכל דמות או שם של אלוהים אליה הם מעוניינים לפנות. • חיזוק מובהק של התפיסה התיאיסטית האוניברסאלית בא כמובן משרילה בהקתיודאנתה סוואמי פרבהופאדה, מייסד "האגודה הבינ"ל לתודעת קרישנה" (ISKCON) במאה ה20, אשר הצהיר במפורש כי תודעת קרישנה משמעה לפתח אהבה כלפי העליון בכל שם או דמות שלא תהיה והדגיש כי אין הדבר כרוך בשום "המרת דת". כמו כן, הוא הצהיר פעמים רבות כי ניתן לעשות מדיטציה על כל שם או כינוי של האלוהות אליו רגילים בכל שפה או מסורת שלא תהיה. מכל מקום, בניגוד למה שנטען כאן, תודעת קרישנה אינה "דת" כי אם עיקרון על-דתי (סנתהנה-דהארמה) אשר יכול להיות חל על בני כל דת ומסורת תהא אשר תהא. אין לי מושג באיזו נסיבות נפוצה לכאן השמועה כאילו מדובר באיזושהי כת דתית או צורה כלשהי של פונדמנטליזם קנאי אך הניחוש שלי הוא שהדבר נובע מידיעה שטחית של הנושא תוך עירוב סטריאוטיפים שגורים באשר לאנשים "יראי שמיים" ומה שמקובל לצפות מהם על פי ההבנה המערבית-ליברלית בכלל והישראלית-חילונית בפרט. משמע, סטריאוטיפים כגון: קנאות, פונדמנטליזם, ותפיסת מסורות אחרות כ"כפירה". אולם מדובר אך בסטריאוטיפיזציה גרידא ולא בהבנה אמיתית של הנושא. אני ניתקל בסטריאוטיפים וסיווגים אוטומאטיים שכאלו כל הזמן ועל כן אני רואה את הצורך להזהיר מפניהם. מכל מקום: הן הבהגוד-גיתה והן תנועת הסנקירתנה וזרם הבהקתי המקובל עליה מציגות תפיסות אוניברסאליות מובהקות. התייחסות לאלוהים בשם אחר, דמות אחר או מסורת דתית אחרת כ"כפירה" או דבר לא ראוי – אין זה המצב כלל וכלל לא בבחינת הבהגוד-גיתה ולא בבחינת הפילוסופיה של תודעת קרישנה או התנועה לתודעת קרישנה.