שאלות שעלו מקריאה בספר "בגן האמונה":

GMjoy

New member
גור, אתה יודע מה המילה הנרדפת שלי לשפע?

המילה הזו - אלוהים. אלוהים - הוא השפע בהכל
העולם והטבע לא מציע דבר מלבד שפע
ממקור האל - מגיע אור ואהבה גדולה
הכל בא מתוך האהבה - וגם אחנו באנו מאהבה הזו :) וככל שאני יותר מתקרב לשפע - האלוהים - אני מרגיש יותר חי
אני מתקרב לשפע, ומתרחק מהשאר, וזה מה שחשוב

man-o-war

New member
תגובה שנייה

דבר ראשון יש כאן נקודה חשובה שצריך לזכור, הדיון הזה הוא אתיולוגי ותאורתי לחלוטין. אנחנו דנים על דברים שמאוד קשה להוכיח לשניי הצדדים וזה בעיקר עניין של אמונה. כך שאף אחד מאיתנו לא יכול להרגיש בעלות על האמת, הדברים האלו מתפרשים לכמה כיוונים וזו בדיוק הסיבה שהדיונים האלו מתקיימים במשך אלפי שנים. להשקפתי, היקום הוא עצום, אנחנו יצורים מאוד חדשים וטריים כאן. לפעמים אנחנו שוכחים את הפרופורציות שלנו. על כדור הארץ שלנו התהלכו כל כך הרבה יצורים לפנינו. אנחנו כל הזמן לומדים, יש המון שאנחנו עוד לא יודעים ולכן יש מקום לטענות שלך אבל עם הזמן אנחנו מתקדמים ומבינים עוד ועוד. רק בשנים האחרונות מדענים הצליחו להוכיח ולשחזר באופן מסביר דעת את תאוריית המפץ הגדול, עד אז הטענה היתה שאלוהים ברא את השמים ואת הארץ בשבעה ימים לפניי 4000 שנה. אנחנו כל הזמן מתקדמים, המדע היום הוא מתקדם באופן שאנשים לא דמיינו לפניי עשרות ומאות שנים. אנחנו יודעים היום המון ובאותו זמן אנחנו עוד לא יודעים כלום. הנדסה גנטית הכוללת שחזור רקמות היא מדע מופלא שעתיד לגלות לנו עוד רבים מסודות היקום והחיים. פיזיקת הקוונטים היא עוד נושא שרק התחלנו באמת להבין. אנחנו עומדים כיום בפתח של מהפכה מדעית ועוד מספר שנים (לך תדע כמה) אנחנו כן נוכל לקרוא תיגר על הרבה חוקי טבע. כבר היום אפשר למצוא מדענים אשר טוענים שיש להם את הרעיונות הבסיסיים שבסופו של דבר יעזרו לנו לקרוא תיגר על המוות, כח הכבידה, נסיעה בזמן וכ"ו. כיום אין לנו הוכחה שחיים בכוכבים אחרים קיימים אבל לכולנו כבר ברור שהתשובה היא ככל הנראה כן. לפניי 40 שנה התשובה הרווחת היתה שלא ובעוד 200 שנה כנראה שכולנו נדע בדיוק איך נראים החיים האלו. אנחנו לא יודעים המון וזה בסדר לא לדעת. אני לא מתבייש להגיד שלהרבה שאלות אין לי תשובה. אני לא נותן לעצמי להאמין בדברים מסויימים כי לא מרגיש טוב עם הספק. אתה לא יכול להשוות את העובדה שבאתי בסופו של דבר מההורים שלי לטענה שבאתי מאלוהים. אתה מערבב עובדות ואמונות. אתה יכול להגיד שאני לא יכול להכחיש את העבודה שכולנו באנו מהקוף כמו שאני לא יכול להכחיש את העובדה שבאתי מההורים שלי. זה יותר נכון. לדבר על גורל זה קל אבל מאוד חמקמק. אתה שואל אם הצלחתי לשנות את הגורל שלי במשהו, איך אני אמור לענות על השאלה הזאת? כנראה שאני לא יודע את התשובה מכיוון שאני לא יודע מה היה הגורל שלי ואולי בכלל לא היה לי כזה מעולם. אני מאמין שאני יוצר את הגורל שלי בכל בוקר שאני קם. כמובן שאני נתון לחוקי טבע שאנחנו לא יכול לשנות אבל אני מחליט בסופו של דבר איך החיים שלי יראו. כמובן שאתה יכול להגיד שהכל קבוע מראש וגם בחירות שאני חושב שלקחתי באופן אוטונומי היו קבועות מראש. אני לא מאמין בזה, אני מסרב להאמין שהגורל של חבר טוב שלי היה למות בגיל 19 ואני מניח שלא אני ולא אתה נדע את התשובה במאה אחוז. אני לא מתיימר להגיד שאני שולט באופן מוחלט בחיים שלי ובאופן שבו הם מתפתחים, לצערי רובנו לא מצליחים ליצור את המציאות סביבנו ולעצב את חיינו באופן מודע ובשליטה מלאה. אבל אני כן מתחיל להבין שאני הוא ששולט בחיים שלי. אנחנו יוצרים את המציאות סביבנו. כמובן שאנחנו כפופים לחוקים כאלו ואחרים שאנחנו צריכים להתחשב בהם. בסופו של דבר אנחנו יצורים מוגבלים גם מבחינה שכלית. אנחנו גם לא חיים בעולם לבד ותמיד צריכים להתחבש ומושפעים מאנשים אחרים. אבל אני לא קורא לחוקים ולמגובליות האלו אלוהים. ולאט לאט עם התקדמות הטכנולוגיה והמדע החוקים האלו יגבילו אותנו פחות ופחות. מוח האדם הוא דבר מופלא ונפלא אשר עתיד לגלות לנו עוד כל כך הרבה על עצמו ועל הדרך שבה אנו חווים ותופסים את המציאות. כמו שכתבתי בהודעה הקודמת, במשך אלפי שנים אנשים האמינו שישנו אל חיצוני. יישות כלשהי אשר חורצת גורלות, משנה עולמות וכל יכולה. מכל הדברים הרעים שיצאו מהעניין הזה הדבר הגרוע ביותר לדעתי הוא תחושת חוסר האחריות. אנשים פשוט השליכו מהם את האחריות וזו הסיבה העיקרית שבימינו רוב האנשים עדיין לא מבינים שהם היוצרים של המציאות שלהם. תחושבת הקורבן והנשלטות מלמעלה כל כך מוטבעת ומושרשת בנו. אני אשמח אם תרחיב קצת על מה הוא בעצם אלוהים (בשבילך כמובן) כי בעיקר כתבת על למה אני לא יכול להתכחש לקיומו.

GMjoy

New member
המשמעות נמצאת בתגובה שלי לגור, תקרא :)

אני לא כתבתי שאתה לא יכול להתכחש לקיומו - אני לא מחליט בשבילך כלום. אני לא מנסה אפילו להחדיר אמונה כלשהי לשום אדם...אתה תחליט - בשביל עצמך. אני גם לא נותן "הוכחות חותכות" בנושא - אין לי שום כוונה ורצון לזה. אני בסה"כ נותן את ההסתכלות שלי בתפיסת העולם, ולא יותר מזה. אני הגעתי היום למצב מאוד נפלא בחיים, אחרי הכל, השקעתי המון מחשבה ועשייה בשביל זה. אני מאוד מודה לדרך הזו, ואני מקבל אותה בשלמות שהיא באה אליי..! אני מקבל את מה שאתה אומר, ואני לא מתכוון לשנות את דעתך - בשום אופן לא. תעשה, תלמד, תאמין ותחיה - אבל דאג שכל יום, אבל כל יום שיעבור - יעבור בצורה שתרגיש בה חי. אם אתה מרגיש חיות (מלשון "חי") אז השאר לא משנה... והכי חשוב: תהיה בן אדם - ללא קשר לדברים שנכתבו פה.

man-o-war

New member
בסר גמור

אני באמת שמח בשבילך שאתה במצב טוב בחיים שלך. זה הכי חשוב. זה נושא בעייתי לדיון וכל היופי בו הוא שניתן לפרש ולהתכווח עליו כל כך הרבה זמן ותמיד שניי הצדדים יהיו צודקים. אני שמח שאנחנו מסכימים על לא להסכים ואני בטוח שיש הרבה נושאים שעליהם אנחנו כן מסכימים. אני גם בטוח שאני יכול ללמוד ממך הרבה. איש איש באמונתו יחיה :)

ההבדל היחיד בינך לביני הוא סמנטי ../images/Emo13.gif

אתה כתבת: "אני לא קורא לחוקים ולמוגבליות האלו אלוהים" ואני כן. למעשה, זוהי ההגדרה שלי למושג "אלוהים" - מכלול כל החוקים של היקום. אנחנו בסך-הכל משתמשים במילים שונות כדי לתאר את אותו הדבר. והשאלה המעניינת באמת איננה איך אתה רוצה לקרוא לדבר, אלא מהן התכונות האמיתיות שלו. מהם החוקים שלפיהם פועל היקום? מהו אופיו של האל? אלו שני ניסוחים שונים לאותה השאלה בדיוק.

הדילמה של "פנימי" מול "חיצוני" היא מדומה

כמו שאמרת בעצמך - הכל קשור להכל. ברמה הכי הגבוהה של המציאות, הפנימי והחיצוני מתאחדים. בוא ואשאל אותך שאלה פשוטה: כשאתה זורק אבן, היא נופלת לאדמה בגלל כוח הכבידה של הארץ. מה המקור של הכבידה? פנימי או חיצוני? מצד אחד, מדובר בבירור בחוק טבע חיצוני. הרי אתה לא יכול לבטל את הכבידה בכוח האמונה. מצד שני, היה צורך בתגלית של מדען בשר-ודם כדי להכניס את "חוק הכבידה" למציאות שלנו. אמנם אבנים נפלו כלפי מטה גם לפני שסר אייזיק ניוטון גילה את הכבידה, אבל אנשים הסבירו את הדבר בדרכים אחרות (או התעלמו מהתופעה לגמרי). כלומר, במובן אמיתי מאוד, המקור לחוקי הטבע האלה הוא דווקא פנימי. אפשר להתפלסף על הנקודה הזאת עד אין קץ בלא להגיע להכרעה, אבל זה חסר טעם. כי בפועל, שתי הגישות נכונות. הכל שאלה של נקודת המבט שלך.

naty3

New member
"יש אטאיסטים שלא מאמינים בכלום. "../images/Emo2.gif

אני אתאיסטית, יחד עם זאת מאמינה באלוהים -לא של התורה כמובן, פשוט אלוהים. כל אחד תופס אחרת את אלוהים

GMjoy

New member
נתי, כתבתי *יש*. לא כתבתי *כולם*.

יש כאלה שמאמינים כמוך, ויש כאלה שלא מאמינים בכלום - גם לא בעצמם חח יש גם כאלה שמאמינים שיחיו עד אין קץ. יש כאלה שמאמינים שהם "אדוני עולם" ויש ויש ויש....

אז את לא "אתיאיסטית" (ואין שום קשר לתורה)

אתיאיסט פירושו מישהו לא מאמין בכוח עליון משום סוג שהוא. יש הרבה אנשים שבזים לדת המאורגנת ומאמינים בכוח עליון מסוג כזה או אחר, אבל זה לא נקרא אתיאיזם.

GMjoy

New member
גור, נתי מעדיפה לפרש את זה בדרך שלה

והיא מאמינה שהיא "אטאיסטית" שפשוט מאמינה באלוהים (סתירה מוחלטת), אבל תן לה...

גיא, אם זו אכן ההגדרה העצמית שלה, לא אתווכח

העניין הוא, שהיה לי הרושם ש-naty פשוט לא מודעת למשמעות המילה "אתאיסיט", ולכן היה חשוב לי להעמיד את הדברים על דיוקם.

man-o-war

New member
אני חולק עלייך

אני מצטער שאני חולק על כל כך הרבה אנשים היום. אני באמת לא מתכוון. אתאיסט הוא אדם אשר לא מאמין בקיומם של אל או אלים. יש אנשים אשר יגדירו כח עליון ככל מיני דברים אך בהחלט לא כאל ולפיכך הם אתאיסטים.

אולי דאיזם (deism)? פנתאיזם (pantheism)?

תלוי במה את מאמינה בדיוק. מה שבטוח, זה ש"אתאיזם" זה לא.

למעלה