שאלת דיווח

floating1

New member
שאלת דיווח

לחברה טובה שלי יש ידיד כבר זמן מה (כשנה), והם בקשר מאוד טוב, והיא תמיד סיפרה עליו שהוא בחור נורא תמים ונורא חיובי. לפני שבוע בערך הוא שפך בפניה את ליבו וסיפר לה שלפני כ-3 שנים היה מעורב בפשע כלשהוא (פשע חמור שמערב פגיעה בחיי אדם. היא לא הייתה מוכנה לפרט מעבר לזה). לטענתו המשטרה יודעת על המקרה ומעורבת באיזשהוא אופן משוחת (שוב, היא לא רצתה לפרט אבל אני דואגת לה), ולכן הוא ושותפיו שוחררו והם מסתובבים חופשי. היא ניסתה לשכנע אותו שלא יחזור לדרך ההיא אבל הוא אמר שהוא לא יכול להבטיח לה ב-100%. העניין הוא כזה - קשה לה לדווח על ידיד שלה כי הם מאוד קרובים, אבל זה מילא. שתי הבעיות העיקריות הן: 1. אם המשטרה יודעת על זה ולא עשתה כלום כי יש שם משהו מושחת ורקוב, אז למה לדווח ולחשוף את עצמה לסיפור המסוכן הזה? המשטרה תשחק אותה כאילו היא לא מאמינה לה ואף עלולים להתנכל לה. מצד שני, אולי הוא שיקר לה שאמר שהמשטרה מעורבת (למרות שזה לא סביר. צריך הרבה יצירתיות בשביל להמציא דבר כזה). 2. היא מפחדת שאם תספר למישהו (כל אחד, גם לא למשטרה) אז יפגעו בה ובמשפחתה. יש לציין שהיא חושבת שהוא לא יבצע פשע שוב, אבל כאמור, היא לא יכולה להיות בטוחה. מה עושים? יש מישהו שנמצא מעל המשטרה במקרים האלו? תודה רבה.
 
תשובה

לא הצלחתי להבין מה חברה שלך רוצה לעשות. לדווח או לא לדווח? אם אני מבין נכון היא לא יודעת שום דבר מעבר למה שסיפר לה וגם זאת באופן כללי בלבד וללא פרטים? אולי סתם שיקר אז? אולי משקר היום? מה היא רוצה לעשות? אם בכלל? למה הכוונה מישהו מעל המשטרה במקרים האלה? במקרה והמשטרה לא חוקרת?
 

floating1

New member
היא אמרה לי ש...

היא רוצה לדווח - כי מדובר בחיי אדם, אבל מאוד חוששת. היא לא יודעת הרבה פרטים, ואני יודעת עוד פחות כי היא לא רצתה לספר שומדבר. יכול להיות שהבחור משקר, היא טוענת שמההיכרות איתו זה לא נראה ככה ושזה היה מאוד רציני. מאז היא גם דיברה איתו שוב ושאלה אותו אם יכול שהמציא או הגזים והוא אמר שלא, שזה מה שהיה. הכוונה ש'מישהו מעל המשטרה' היא שאם המשטרה מושחתת ומעורבת בסיפור, אז מישהו שיאמין לסיפור שלה, יבדוק אותו וימצא דרך להגן עליה.
 
תשובה

אני מקווה שאת לא מאמינה שכל המשטרה מושחתת. תמיד יש דרגים גבוהים יותר ברמת המרחב, המחוז והמטה הארצי ועד היועץ המשפטי לממשלה. אם יש טענות כנגד המשטרה יש גוף שאמון לחקור אותו ושמו מח"ש = מחלקה לחקירות שוטרים. יש גם את מבקר המדינה ועוד ועוד. קשה לי להבין היא כבר התלוננה או מסרה את המידע ואמרו לה בסדר ומאז זה לא טופל? היא מסרה תלונה רשמית או שוחחה עם רכז מודיעין בתחנה? בלי קשר תכתבו בגוגל הרשות להגנת עדים ותקראו קצת. אף כי כל הנושא הזה עדיין בחיתוליו.
 

floating1

New member
תשובה לתשובה

היא לא מסרה את המידע לאיש (לפני שבוע בערך התקשרה אליי בוכה ונסערת והתחילה לפרוש את הסיפור בלי יותר מדי פרטים). בודאי שאני לא מאמינה שכל המשטרה מושחתת - השאלה היא למי ניגשים? האם האזרח הפשוט יכול לגשת לדרג גבוה יותר (מפכ"ל בעיר מסוימת למשל)? האם זה יכול להבטיח (ברמה מספקת) הגנה מפני התנכלות (גם מצד המשטרה וגם מצד המעורבים בפשע)? כבר היו מספיק שידורים בטלויזיה על התנהלות משוחתת של המשטרה והתנכלות לאזרחים שבחשו בעניינים של המשטרה, וזה מפחיד אותה, ואני יכולה להבין למה. שאלה נוספת - בהנחה והוא לא שיקר לה והמשטרה יודעת על זה, האם זו עדיין חובתה לדווח על פשע חמור שהיא יודעת שבוצע?
 
תשובה

בהנחה והיא אינה מסייעת לאחר מעשה, מה שלא נראה, אין לה כל חובה לדווח על פשע שנעשה כבר בעבר למעט בנושא של פגיעה בקטין או בחסר ישע שאז ישנה חובת דיווח ספציפית בחוק וגם אז יש תנאים ספציפיים. מעבר לכך אני מבין שהיא בכלל לא יודעת פרטים והיא בספק בכלל אם הדברים נכונים או לא? הגנה על שלומה וכו' המשטרה אמורה לספק לה וכפי שציינתי לצורך זה הוקמה הרשות להגנה על עדים. אבל כפי שציינת כבר היו מקרים של התנכלויות וכו'. לעולם אין ביטחון מוחלט. היא יכולה ללכת לבקש להיפגש עם קצין החקירות הראשי של המחוז שבו היא גרה. למשל: מחוז תל-אביב-יפו ועוד פשוט שתכנס לאתר משטרת ישראל ותראה שם את דרכי יצירת הקשר ועוד. בכל מקרה בטרם שתנקוט במהלך כלשהו כדאי שתתייעץ עם עו"ד שיוכל גם ללוות אותה במשא ומתן, ככול שיתקיים, לגבי התנאים וההגנות שיוענקו לה. הכל תלוי בטיב המידע, איכותו וביחס למי ולמה.
 

floating1

New member
תודה רבה

על העצות. כפי שאמרתי, היא לא יודעת הרבה פרטים (ומספרת עוד פחות), ואכן נמצאת בספק באשר לאמיתות הדברים. כך או כך, היא לא מסייעת לאחר מעשה מכיוון שהבחור פשוט סיפר לה מה עשה לפני כ-3 שנים על בסיס של שיחת נפש... היא רוצה לדווח בעיקר בגלל החשש שהבחור יבצע פשע נוסף, למרות שאין לה מושג במי הוא רוצה / ירצה לפגוע אם בכלל. אעביר לה את המידע שנתת לי והיא תחליט. רב תודות.
 
תשובה

לגבי חשש עתידי התמונה שונה שכן כאן יש עבירה ספציפית אך יש לה הגדרות ברורות להלן סעיף החיקוק הרלוונטי: סעיף 262 לחוק העונשין אי מניעת פשע "מי שידע כי פלוני זומם לעשות מעשה פשע ולא נקט כל האמצעים הסבירים למנוע את עשייתו או את השלמתו, דינו - מאסר שנתיים".
 

floating1

New member
היא לא יודעת שהוא זומם פשע...

הוא פשוט לא הבטיח לה שהוא לא יעשה פשע. לא נשמע כאילו יש לו תוכניות קונקרטיות. עדיין - אני מניחה שהיא רוצה לדווח ליתר בטחון.
 
למעלה