שאלת סקרנות..

Shablup

New member
שאלת סקרנות..

למה ביהדות(או שמא לא רק?) דגים לא נחשבים לבשר ולכן נחשבים ל"פרווה"? מה ההבדל בעצם?
 

דדי שי

New member
הסבר ששמעתי, די בטוח שהוא לא נכון

הנה הסבר אחד שאני שמעתי, ואני די בטוח שהוא לא נכון, אבל למרות זאת הוא הסבר מעניין: בבראשית, בפרשת נח, נאמר: "וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים לְנֹחַ, קֵץ כָּל-בָּשָׂר בָּא לְפָנַי--כִּי-מָלְאָה הָאָרֶץ חָמָס, מִפְּנֵיהֶם; וְהִנְנִי מַשְׁחִיתָם, אֶת-הָאָרֶץ." (בראשית ו י"ג). הפסוק הזה מציב בעיה: הרי הדגים לא ימותו במבול, כי הם כבר חיים במים, לכן ישבו חכמים וקבעו שדגים הם לא בשר, ולכן שהביטוי "קץ כל בשר" מתיחס לכל בעל-חיים אחר פרט לדגים. ומאז דגים לא לא נחשבים לבשר. ההסבר הזה לא נראה לי כל-כך הגיוני מכמה סיבות: 1. הסבר מעניין, אבל עדיין קצת דבילי. 2. כנראה שגם הדגים היו מתים במבול כתוצאה מהעליה בלחץ המים. 3. לא רק ביהדות דגים לא נחשבים לבשר אלא גם בהרבה תרבויות נוספות. בהרבה מקומות בעולם, באופן מעצבן, אם תבקש מנה צמחונית עלולים להציע לך לאכול דג. הסבר שנראה לי קצת יותר הגיוני: דגים הם יצורים הרבה יותר שונים מאיתנו מאשר עופות ויונקים, ובניוגד להם מעוררים הרבה פחות הזדהות ואמפטיה, ולכן אנשים לא כל-כך חושבים על האכילה שלהם כעל אכילה של יצורים חיים.
 

d a p h n a

New member
לא רק ביהדות

גם בנצרות, דגים אינם נחשבים לבשר (ההסבר המקורי די קרוב למה שדדי שי הביא). במסורת הנוצרית ימי צום (בין היתר כל יום שישי, לזכר צליבתו של ישו ובחודש לפני חג המולד ובחודש לפני הפסחא) היו ימים שבהם אסור היה לאכול בשר ולעיתים קרובות גם מוצריו. בימים כאלה דגים היו מותרים למאכל מאחר והם לא נחשבים בשר לפי המסורת הנוצרית. במדינות קתוליות המסורת הזו מקובלת עד היום. הפרוטסטניות לכאורה ביטלה את הכלל הזה, אבל עד היום גם במדינות פרוטסטנטיות מאוד מקובל שביום שישי אוכלים דגים. למעשה, במסגרת הדיון פה על הגדרות ו"מיהו צמחוני" הייתי די משועשעת. כי היו כאן אנשים שפרצו בזעם על זה שלא ייתכן להגדיר צמחוני כמי שאוכל דגים, כאילו ברור מאליו שזה המצב. אני אמנם צמחונית שלא אוכלת דגים, ובאמת חושבת שאכילת דגים היא לא ממש צמחונות, אבל למעשה אם תשאלו את רוב האוכלוסיה, בארץ ובעולם המערבי, מי הוא צמחוני, הם יגידו לכם שזה מישהו שלא אוכל בשר אבל אוכל דגים. כך שאף שאני (ואני מניחה שרוב הצמחונים) לא מסכימים עם ההגדרה הזו, בהחלט ייתכן להגדיר כך צמחוני, כי עובדה שאנשים רבים בכל העולם עושים זאת. ואגב, באחד המילונים שיצאו בשנה שעברה בארה"ב, נכנס מושג חדש pescitarian, שהוא "צמחוני" שאוכל דגים.
 
זה שאנשים בורים בקשר למיהו צמחוני

לא עושה זאת לנכון . הנה דוגמא : יוצא לי הרבה פעמים כאשר אנשים מציעים לי אוכל באירועים שונים, לומר להם שאני צמחוני ( הם ממילא לא יודעים מה זה טבעוני אז אני אומר שאני צמחוני ) אז הם אומרים "מה אתה לא אוכל בשר" ? "לא, בכלל לא" "עוף אתה אוכל" ? "לא ולא". "ומה עם דגים" ? "גם דגים אני לא אוכל" .
 

Philosopher

New member
לי יצא להיות בצד האחר

כלומר, כאשר מילצרתי בגן אירועים, ונתקלתי באורחים שהגדירו עצמם צמחונים, היה חייב להגיע השלב (פעם אחר פעם) שהם ביקשו דג. בהתחלה השתוממתי בתוכי ואז הבנתי שיש תפישה אחרת ממה שחשבתי (ועדיין חושבת) לגבי 'מהו בשר'.
 

d a p h n a

New member
כאמור, גם ההגדרה שלי של צמחוני

לא כוללת בתוכה אכילת דגים. אבל הגדרות טיבן להיות גמישות משהו, ופשוט רציתי להעיר שעבור חלק גדול מן האוכלוסיה ההגדרה אחרת. אגב, כשהייתי בקורס בצבא, הגישו לנו מדי יום בתור מנה צמחונית שניצל טבעול תירס. אחרי כחודש וחצי של זה התחלנו להתלונן ולדרוש קצת גיוון. ואז יום אחד הגענו לחדר האוכל, וגילינו שאכן החליטו לגוון לנו - שמו שניצל דג בתור המנה הצמחונית! נזעמות כולנו הלכנו כל הצמחוניות בקורס (משום מה היו רק צמחוניות ולא צמחונים), להתלונן בפני המפקדים על העניין. התגובה של מפקדי הקורס כשאמרנו ששמו לנו שניצל דג בתור מנה צמחוני היתה "נו? מה הנקודה שלכם?". היינו צריכים להבהיר להם שדג הוא חיה ולכן מנה עם דג היא לא צמחונית. זה היה חדש עבור כולם. ואז עבר גם הרמ"ד האחראי, והוא לא רק הופתע לגלות שאנחנו לא רואים בדג חלק מאוכל צמחוני, אלא גם הודיע לנו ש"חדר האוכל לא יכול להתאים את עצמו לגישה קיצונית והוא הולך לפי הגישה המקובלת של צמחונות". אותו רמ"ד היה אדם דתי. עד היום אני מצטערת שלא היה לי האומץ להגיד לו שבאותה מידה חדר האוכל יכול ללכת לפי גישה מתונה יותר של כשרות, שודאי תהיה מקובלת על רוב היהודים בעולם (בהתחשב בזה ש-70% מן היהודים בעולם הם רפורמים).
 
לא רק בדתות

דרך אגב חדשה פה הרבה פעמים אני אנשים אומרים לי את צמחונית אבל למה אתלא אוכלת דגים זה לא בשר
 

Shablup

New member
תודה

רבה לכולכם.. החכמתי =) ואכן,גם אני צמחונית שלא אוכלת דגים("אפילו לא טונה???"),כי אני לא מוצאת הבדל משמעותי בין בשר דג לבשר פרה. זה באמת מוזר. בברכת ערב טוב,אני.
 

פלגיה

New member
אבל זה לא קשוא לעניין צמחונות

זה קשור לעניין כשרות, לעניין הפרדה. יש גם הלכות שונות לבשר בקר ולעוף. יש גם הלכות שונות לגבינה לבנה ולגבינה "קשה".
 

אלי ו.

New member
גם עוף במקור לא היה בשר

התורה אוסרת על "גדי בחלב אמו" וחז"ל מפרשים את זה כאיסור בישול בשר בהמה בחלב. חז"ל גזרו שגם עוף יחשב לבשר כדי למנוע בילבול וטעויות. עד האיסור היו אנשים כמו רבי יוסי הגלילי שאכלו עוף בחלב. קשה לתאר שמישהו יטעה לחשוב שדג הוא בשר ולכן הגזירה היא רק על עוף ולא על דג.
 
למעלה