אחד אחד
מה ההבדל בין אינטיליגנציה וגאונות? הרוב טוענים שאינטלגנציה אינה גוררת גאונות (אבל בהחלט עוזרת). גאונות מתגלה ביצירה מיוחדת או בהמצאה שאינה שגרתית.
כיצד נמדדת אינטיליגנציה? ע"י מבחני IQ, לשם כך הומצאו.
ומהו המדד של אינטיליגנציה? האם זה נמדד בזכרון גבוה? האם ביכולת מילולית? האם ביכולת מתמטית? האם בכושר הבעה בכתב? כישרון אומנותי? יצירתיות? דמיון מפותח? האם בקסם אישי ויכולת שיכנוע? האם בחשיבה אסטרטגית? חשיבה אנליטית? ידע טריויאלי? עיבוד מידע? יכולת למידה? כושר הסתגלות? כישרון מוזיקלי? חשיבה אנליטית בלבד, לפחות הIQ שבד"כ נמדד (ישנם מבחנים המודדים דברים אחרים). מציאת דפוסים, דימיונות ושונויות. יכולת הפשטה. נתתי היום הגדרה מילונית בשרשור אחר...
ואיך בכלל אפשר ליישם מבחן סטנדרטי על מין לא סטנדרטי כלל ועיקר? (אפילו כאשר המבחנים מותאמים לארצות ושפות שונות) האם יכולתו של המין האנושי יכולה להמדד כמו מחשב? (מהירות מעבד, זכרון, כרטיסי הרחבה, לוח אם, רוחב פס) האם בזה מסתכמת היכולת האנושית? לא, אך זהו מדד לא רע ליכולות האדם: למהירות תפיסתו, לעומק ההבנה שלו... אין טעם לדבר עם אדם עם IQ 80 על הסיבות שבעטיין פיתחו את תאורית המפץ הגדול (אם כי מנסים כל הזמן בפורום
אתאיזם ודת...)
האם פיקאסו לא פחות מוכשר משיקספיר או קארל מארקס או ניטשה או סטיבן הוקינג? כשרון הוא דבר סובייקטיבי.
ומי מהם יותר אינטיליגנטי? שכחתי לעשות להם מבחנים, תזכיר לי בפעם הבאה שאתה רואה אותם
.
ואם שייקספיר ופיקאסו וניטשה לא היו עוברים את מבחן הIQ בהצלחה הם היו מנועים מלהצטרף למנסא? כנראה שכן. רק בגלל שהם מתים זה נותן להם את הפריוילגיות האלה של להחשב אינטלגנטים ללא בדיקה
.
והאם זה אומר שתרומותיהם לאנושות פחותות מאלו של מארקס והוקינג? אין קשר בין אינטלגנציה לתרומה. ישנם אנשים מאד חכמים שכל מעשם מסתכם בפתרון תשבצים תוך 20 שניות, ולעומת זאת אנשים מתחת לממוצע ששינו את העולם לחלוטין.
כיצד אפשר לתת מדד ליכולת שיכלית דרך מבחן כה מוגבל? הרי הידע שלנו על המוח האנושי עדיין לא מלא, ולכן אין לנו את הכלים "לאבחן" יכולת אינטלקטואלית באופן מלא. המבחן נותן מדד של אדם מול אדם. מדד סטטיסטי. בכך הוא מצליח דווקא טוב מאד (סטייה של עד 10 נק' בד"כ).
ומה הטעם לאבחן אנטיליגנציה? השימוש הכי חשוב לדעתי: איתור מחוננים מגיל צעיר ע"מ להתאים להם תוכנית לימודים.
האם זה לא יותר ממדליה של כבוד? מן אמירה של "אני יותר טוב מכם!" אני מניח שיש כאלה אנשים. חבל לי עליהם..
(מסתבר שגם החכמים והטובים שביננו פגיעים להיבריס המתעתע) דווקא החכמים והטובים...