שאל

ברנדו11

New member
״הזהר מעשות ספרים הרבה״ (משלי)

בשונה מהספר,למאמר,הרצאה,ראיון ומכתב,יש להן את האפיון הפרופוציונאלי,והזמניות הארעית,ולכן היחס להן הוא תמיד בהבנת המגבלות הקיימות ביכולת האנושית,וכך הכתוב מקבל את הפרופורציה והפרספקטיווה הנכונים.
לעומת זאת,הנכתב במסגרת של ספר מקבל בגלל הענין הצורני,סוג של נצחיות אשר מצריך שהדברים שנכתבו יעמדו במבחן הזמן תמיד,וזאת כמעט משימה בלתי אפשרית.
לכן אפשר לומר שרובם המוחלט של הספרים לא עמדו במבחן הזמן,ואיבדו מחיונותם.
הסבר זה תקף לענ״ד לאיסור שהיה נוהג בעבר על ״דברים שבעל״פ אי אתם רשאים לכותבם״(התושב״ע).
ידיעת הנאמר לעייל,עמד למול עיניהם של אנשים גדולים כמו הרב סולוביציק,ישעיהו ליבוביץ ועוד.

iricky

New member
זהו, גם אני סבור שזה בגדול העניין

וזה לא קשור רק לאיסור שאתה מזכיר כשלעצמו, אלא בכלל ליחס שבין תורה שבע"פ לבין תורה שבכתב כפי שליבוביץ הציג אותו, ולמעמד הבכורה המובהק שיש לתורה שבע"פ בעולמו של ליבוביץ. אכן לאותן צורות ספרותיות שבהן ביטא ליבוביץ את עצמו יש אופי של תורה שבע"פ, והוא סירב להפכה לתורה שבכתב, מן הטעמים שאתה עמדת עליהם פחות או יותר, אם כי לא ממש כפי שליבוביץ ניסח אותם.
עכשיו רק נותר למצוא את הניסוחים הרלוונטיים שבהם ביטא ליבוביץ עצמו את הדבר הזה.

יחיאב

New member
חברנו יונתן ציטט בחור בשם יהונתן שפיגלמן

שאמר דבר שבעקיפין מחזק את ההסבר שלך:
"פילוסופים של המוסר הם בסך הכל מדענים תועים המתיימרים לכתוב לאדם אלגוריתם שעל פיו הוא ינהג, אך מתעלמים מעובדה אחת פשוטה, בו ברגע שינהג האדם על פיהם הוא יחדל להיות אדם".

u r i el

New member
אני מניח

שכל מה שכתבת ידע גם ליבוביץ.

יכול היה לכתוב ספר ולנסח 'מבוא' או 'הקדמה' או 'פתח דבר' ובו להתייחס לעניין שכתבת עליו, ממש כשם שנהג למשל ב - ' שיחות על 8 פרקים לרמב"ם ' כשכתב על מחשבותיו והסתייגויותיו מהעלאת דברים שבע"פ על כתב. יכול היה, אם כן, גם לכתוב דברים ברוח דבריך ובזה לצאת ידי "חובת נצחיותם". ובכלל, ליבוביץ הטיב לנסח דברי מבוא כך שוודאי יכול היה.
לכן אני סבור שזו לא הסיבה שלא כתב ספר שטתי ולדעתי הסיבה שנתתי לעיל קרובה יותר לאמת.

אגב, ידוע לי אישית, משיחות אתו, כמה עוגמת נפש הייתה לו סביב הוצאת הספרון האחרון ' חמשה ספרי אמונה ' שיצא לבסוף רק לאחר פטירתו אולם לא לפני שכל ענייני המו"לות גרמו לו צער וכאב ראש לא קטן.

יחיאב

New member
כן. שמעתי שזו חרא של חברה כי

היא משתמשת בהודעות-דמה בפורומים כדי להגדיל את כמות הקישורים אליה לאתר ובכך להגביה את מיקומה בתוצאות של גוגל.

למעלה