הערה קטנה
לא מזמן הבאתי כאן קישורים להודאה מרעישה של ה-CDC שהניתוח של המחקרים ש"לא מצאו קשר" היה "שגוי" ואי אפשר ללמוד מהם שום דבר. את מוזמנת לחפש קצת אחורה. לעומת זאת, מחקרים חוזרים ונשנים כן מוצאים קשר. וככל שהזמן עובר, יותר ויותר. אנחנו כל הזמן מביאים כאן מחקרים כאלה, וקל למצוא אותם ברשת. הדעה כאילו המדע תומך בלעדית בדעה שאין קשר בין חיסונים לאוטיזם או בין כספית לאוטיזם היא דעה שהפיצו אנשי המימסד והמימשל למטרת יחסי ציבור, מהווה טיעון אד הומינם בדיון (טיעון לגופו של אדם ולא לגופו של עניין) ואין לה על מה להסתמך. יש הרבה מאוד אנשי מדע מכובדים ממקומות לא תלויים כמו אוניברסיטת הרוורד, קרנגי מלון ועוד שעל סמך מחקרים סוברים שיש קשר ועוד איך. העדויות מצטברות ויש מספיק מהן כדי להצדיק מחקר ממומן מכספי ציבור - שהתמהמה עד היום, לצערנו, מטעמים שאינם מדעיים טהורים. לגבי הגנים - אין ספק שיש מרכיב גנטי באוטיזם, אבל בגנטיקה בלבד אי אפשר להסביר את המספרים הגדלים והולכים (אין מגפות גנטיות!). יש קונצנזוס היום שהמספרים אכן גדלים ושלא מדובר בשינויים באיבחון בלבד. הדעה הכי משכנעת היום לדעתי היא שילוב של פר-דיספוזיציה גנטית עם טריגר סביבתי, או כמו שאמר מישהו חכם - הגנטיקה דורכת את האקדח, והסביבה לוחצת על ההדק. אז מה בסביבה הוא הטריגר? יש ראיות לא מעטות שמצביעות על כספית (שהחשיפה אליה אינה רק בחיסונים), אבל יש גם עוד תאוריות מעניינות. ואגב, גם המילה "גנטיקה" היא לא משהו שעומד לבד, במציאות. גנטיקה מושפעת מסביבה בצורה קריטית (למשל, בקביעה אלו גנים "יירו" ואלו לא) וגם על כך יש הרבה מאוד מחקר. בדיון על הקשר האפשרי בין חיסונים לאוטיזם יש להבדיל לפחות בין שתי טענות שונות. האחת מקשרת בין האוטיזם לתמירוסל - חומר שימור מבוסס כספית. האחרת מדברת על חיסון ה-MMR שבעצם מדביק את הילדים במוטציה של הנגיפים שמחסנים מפניהם (חיסון ה-MMR אינו מכיל כספית). אז בואי נעשה קצת סדר. הטענה לגבי הקשר בין כספית לאוטיזם חזקה ומבוססת מאוד וכנראה רלוונטית לגבי הרבה מאוד ילדים. הטענה לגבי הקשר בין MMR לאוטיזם היא טענה שנכון להיות מגובה פחות במחקרים, והיא גם מלכתחילה טענה שמתמקדת בתת-קבוצה של אוטיזם (גם לפי עורכי המחקרים עצמם - כן, בהחלט יש יותר ממחקר אחד בנושא, ומחוקרים מכובדים ובלתי תלויים) ואינה מתיימרת להסביר את כל המקרים. אולי הילד שלך אינו שייך לתת הקבוצה הזו. אני יודעת שהילד שלי אינו שייך אליה כי הוא בכלל לא קיבל את החיסון הזה, וכי בדקנו. לגבי האמירה "הבן שלי הראה סימנים מלידה" - היא אינה מוכיחה דבר. ראשית, ילדים מקבלים היום חיסונים כבר בלידה ובגיל חודשיים. גם האימהות מקבלות חיסונים, או קיבלו חיסונים, או שיש להן סתימות אמלגם שדולפות, או שהן אכלו הרבה דגים (כמוני...). בניגוד לדעה המקובלת, ילד בהחלט יכול לקבל יותר מדיי כספית בחיסון יחיד - למשל, אם הוא מקבל מתחתית הבקבוק, או אם הבקבוק עמד באור (מה שהמיר את הכספית לצורתה היותר רעילה). אבל הרי הם לא מקבלים רק חיסון אחד, גם בלידה. כמות התמירוסל בחיסונים שמקבלים תינוקות מסוכנת בשבילם לפי אמות המידה של ה-FDA עצמו ועולה במאות אחוזים על הגבול שנקבע כבטוח. מישהו שם שכח לעשות פעולת חיבור פשוטה (אני לא ממציאה, רק מצטטת דברים ידועים). יש קליניקה של רפואת ילדים בשיקגו שיש בה כעשרים אלף ילדים שלא חוסנו. לא מדובר באמיש שלגביהם ניתן לטעון ואף נטען שהגנטיקה שלהם שונה מכלל האוכלוסייה (כי הם נוטים להתחתן בתוך הקהילה) ולכן אין ביניהם אוטיסטים, אלא בילדים רגילים לחלוטין שהוריהם פשוט בחרו שלא לחסן. את יודעת כמה מקרי אוטיזם יש שם? אין בכלל. את יודעת כמה מחקרים נעשו עליהם, מאז שהם הובאו לתשומת הלב הציבורית לפני כמה שנים? אפס. משום מה, אף גוף מדעי ממוסד לא רץ לבדוק את התעלומה הזו. מה זה מוכיח? שימי לב: זה לא מוכיח דבר. אבל גם האמירה "הבן שלי הראה סימנים מלידה" לא מוכיחה ההפך. באופן כללי, ראיות אנקדוטליות אינן מהוות ראיות מספקות מבחינה מדעית. לכל טיעון אפשר למצוא דוגמה. מה שקובע הוא מחקרים איכותיים, מגמות לאורך זמן וניתוחים סטטיסטיים שנעשים כהלכה. דגש על כהלכה. אני ממליצה לך מאוד לקרוא את הספר EVIDENCE OF HARM אם את מעוניינת לקבל תמונה קצת שונה (לא בדיוק מאוזנת, אבל לפחות נוטה לצד השני). אחרי כן, כדאי לך להתעדכן במה שקורה בעולם בנושא, כי קורה - כל הזמן. יותר ויותר. הטענה "מחקרים הראו שאין קשר" היא טענה שעורכי המחקרים עצמם זונחים בימים אלה, אבל עדיין ממשיכה להישמע, כנראה מכוח האינרציה.