שימוש בתמונות בכתיבת ספר

שימוש בתמונות בכתיבת ספר

אני כותב ספר מקצועי בנושא מדעי-טכנולוגי ונזקק לתמונות רבות. יש לי הרבה שאלות ואודה על כל תשובה. איזה סוג תמונות מחוייב בזכויות יוצרים ואיזה לא? (למשל, תמונה מקטלוג מסחרי? תמונת מוצר שאני מצלם? תמונה מאתר אינטרנט שלא מציין זכות יוצרים? תמונה מזורנאל?תמונה מאתרי תמונות?) איך ולמי פונים כשמדובר בתמונות באינטרנט? מה התשלום המקובל במקרה כזה? האם אני יכול לפטור את עצמי מזכויות אם אני משנה את התמונה בפוטושופ? יש הגדרה לשינוי מהותי? החוק של איזו מדינה קובע? המדינה בה מתפרסמת התמונה המוגנת או המדינה בה מוצא לאור הספר (הפרת הזכות)? שוב, תודה על כל התייחסות.

זכויות יוצרים

שלום תיקונציק, כל תמונה שאתה נתקל בה מוגנת מכח זכויות יוצרים אלא אם בעל הזכויות ציין במפורש כי התמונה חופשית לשימוש. בתמונה שאתה מצלם לך הזכויות יוצרים, אולם יש לבחון גם מהו אובייקט הצילום ולהיזהר שלא להפר זכויות אחרות (כמו הפרת סימן מסחרי, דילול מוניטין). אתה לא יכול "לפטור" את זכויות היוצרים בשום צורה. שינוי התמונה באמצעות תוכנה לעיבוד תמונה תיצור יצירה נגזרת אולם עדיין אתה חייב לקבל אישורו של בעל הזכויות בתמונה המקורית. החוק החל הוא שאלה שלא ניתן לענות עליה מאחר וזה תלוי היכן ההפרה אותרה, היכן בעל הזכויות וכדומה. בכל מקרה, מאחר ואנחנו מדברים על העולם המערבי - חוקי זכויות היוצרים אינם שונים במהותם העיקרית בד"כ. בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים

כמעט אף פעם לא מצויין שהתמונה חופשית.

אם כך מדוע בכלל לציין זכויות שמורות? קיוויתי לפחות שתמונות מתוך תקנים, קטלוגים או פרסומות הם נחלת הכלל. המצב קשה גם מפני שלא קל לאתר את הצלם או בעל הזכויות.

ציון "כל הזכויות שמורות" אינו חובה

ציון "כל הזכויות שמורות" אינו חובה, מציינים זאת רק למען הסר כל ספק. אכן, כמעט אף פעם לא מופיעה הודעה שהתמונה חופשית וזאת משום שכמעט ואין מקרים שבהם אנשים מוותרים סתם כך על זכויותיהם. לפני שמוציאים ספרים לאור נהוג לבצע copyright clearance, על מנת לוודא שלא תתבצע הפרת זכויות יוצרים. אגב, יש מאגרי תמונות שמחזיקים בזכויות על עשרות ומאות אלפי תמונות ומהם ניתן לרכוש רישיונות שימוש בהתאם לסוג השימוש הנדרש. בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים

הייתי שם סמיילי אבל לא אסתכן. בכל אופן תו

הייתי שם סמיילי אבל לא אסתכן בהפרת זכויות. בכל אופן תודה רבה על התשובות. ורק עוד שאלה, אולי קצת נאיבית: אם פניתי לקבלת רשות לפרסום בדואר אלקטרוני, האם הסכמה באמצעות מייל תקפה לכל דבר? (הרי היא לא כוללת חתימה וקלה לזיוף). תודה

אדנדום

New member
הסכמה באמצעות מייל

השאלה היא לא האם הסכמה באמצעות מייל תקפה או לא, השאלה היא מהי העוצמה ההוכחתית של המייל. בבית משפט, ברור שיהיה קשה יותר לאדם להתכחש למסמך מודפס שחתימתו מתנוססת עליו, ויהיה לו קל יותר לטעון שהמייל זוייף. עם זאת, הניסיון מלמד שמיילים משמשים לתכתובת רשמית בהרבה תחומים, אפילו במשרדי עו"ד - ללמדך שברמה הפרקטית אין ממש בעיה. ההחלטה הסופית אם לטרוח ולהשיג מסמך פיזי חתום היא שלך...

אכן

גם בעסקים בינלאומיים כבר מאוד נפוץ לעגן הסכמות גם באמצעות הדואר האלקטרוני. כדאי לוודא ששומרים את ההודעה בצורתה המקורית, על מנת למקסם את הערך הראייתי של ההודעה. בברכה, אפלפלד זר פישר, עורכי דין ועורכי פטנטים

למעלה