שירשור שאלות לאירוח מחר 18/9

סמדר בנ

New member
אירוח בפורום

ביום א', 18.9.05 בין השעות 21:00 -18:00 עו"ד בני קוזניץ יתארח בפורום וישיב לשאלות בענייני משפט וצבא. עו"ד קוזניץ, המוכר לנו מביקוריו ועזרתו בפורום, מתמחה בענייני הדין הצבאי, שימש בעבר כתובע צבאי וכיום מייצג חיילים מעברו השני של המתרס כסניגור פרטי בענייני גיוס, בתי דין צבאיים, דין משמעתי וכו´. אתם מוזמנים להעלות שאלות לקראת האירוח בנושאים הרלוונטיים כגון משפט צבאי, נפקדות ועריקות, זכויות וחובות החיילים, עזרה משפטית בצבא, מתן עונשים ללא משפט, פקודות מטכ"ל וכד'.

אשד4

New member
יופי..

סמדר שלום, כל הכבוד על היוזמה - יישר כוח... בתור אמא מגייסת טרייה, יש לי הרבה מה ללמוד בנושא. ערב נעים אשד

oshiko

New member
שאלה לאירוח

בני, אחת הבעיות המעסיקות את הפורום, במיוחד לאחרונה, היא היחס לבעיות רפואיות ונפשיות. אין צורך להסביר מדוע בבעיות מסוג זה מהירות התגובה קריטית. ממקרים רבים שדווחו בפורום (ראה שירשור נפרד) אנחנו למדים שהצורך הדחוף של חייל לראות רופא או קב"ן תלוי באישור מפקדו. במקרה שדווח עליו בפורום, חייל שנעדר עקב פגישה עם רופא מומחה באותו בסיס, לאחר שמפקדו סירב לאשר לו פגישה עם אותו רופא, נחשב כנפקד, כפי שאתה עצמך ציינת באותו מקרה, מפני שלא התייצב למשימתו. שאלתי: 1. האם על פי הפקודות כיום יש גיבוי לחייל שלא אושר לו להיפגש עם רופא או קב"ן, אך נסיבות המקרה מוכיחות שפגישה כזו אכן לא סבלה דיחוי? 2. אם לא - האם יהיה זה נכון להציע שינוי כזה בפקודות? (אנא ענה על השאלות בשירשור הזה, כולל שאלה זו, בזמן האירוח - אז תהיה להן חשיפה יותר גדולה, גם מחוץ לפורום).

תשובה

oshiko שלום, אני נורא לא אוהב להתחיל כך תשובה אולם התשובה הנכונה במקרה זה היא: "כל מקרה לגופו". חייל אמור לבצע פקודות מפקדו אלא אם הפקודה היא בלתי חוקית בעליל (אני חוזר: "בלתי חוקית בעליל" ולא "סתם" בלתי חוקית). מעטים המקרים בהם נתן להוכיח כי הפקודה שלא לגשת לרופא כזה או אחר היא בלתי חוקית בעליל (ביהמ"ש העליון הגדיר פקודה כזו פעם כפקודה ש"דגל שחור מתנוסס מעליה") ועל כן יש לנסות ככל הניתן ולהגיע לפתרון עם המפקד. במקרה הצורך ניתן לערב סמכות בכירה יותר כגון מפקד בכיר, קצין העיר, קפ"צ וכו'. בניגוד למקרים אחרים, בהם לדעתי יש לעשות מספר רב של שינויים בפקודות, דווקא במקרה זה אין לדעתי לעשות שינוי כלשהו בפקודות שכן נורא בעייתי לקבוע מראש מהו המקרה הרפואי הנכון להפר את החלטתו של המפקד. עם זאת, בטוחני כי במקרה המתאים החייל שיפר פקודה לא יישפט ואם יישפט משפטו יבוטל. בברכה, קוזניץ בני, עו"ד www.k-law.co.il

סמדר בנ

New member
בהמשך לשאלה הקודמת

מה התייחסות פקודות מטכ"ל לגבי חובת הפניית חיילים לטיפול רפואי. האם יש פרק זמן המוגדר שהיחידה צריכה להפנות חייל לטיפול, ומה משקל שיקול דעת המפקד לעומת המלצות רפואיות.

אשד4

New member
בהמשך...

שלום רב, האם מוגדר בהוראות מטכ"ל מהו פרק הזמן שצריך לעבור בין המלצת רופא מומחה לועדה רפואית לבין קיום הועדה בפועל. בתודה אשד

תשובה לאשד4

אשד4 שלום, הפקודות קובעות כי חייל שהופנה לועדה רפואית יישלח להתייצב מיד בפני הועדה. בנסיבות מיוחדות, ובהתאם לשיקול דעתו ולהמלצתו של רופא היחידה, יישלח החייל להתייצב בפני הועדה במועד מאוחר יותר, עד שבועיים ימים מיום התייצבות החיל בפניו. בברכה, קוזניץ בני, עו"ד www.k-law.co.il

תשובה

סמדר בנ שלום, כל חייל זכאי לבדיקה רפואית לפי דרישתו, בהקדם האפשרי. חייל הנזקק לבדיקה רפואית יופנה על ידי מפקדו על פי המועדים שנקבעו ביחידה למסדר חולים. חייל הדורש בדיקה רפואית מחוץ לשעות מסדר חולים, יתייעץ מפקדו עם הגורם הרפואי ביחידה לגבי מועד שליחתו לבדיקה. בכל מקרה, לא ימליץ הגורם הרפואי על עיכוב בבדיקה למועד העולה על 24 שעות מהמועד בו ביקש החייל להיבדק. בנושאים רפואיים אין למפקד כמעט שיקול דעת ועליו לפעול בהתאם להוראות הגורמים הרפואיים. בברכה, קוזניץ בני, עו"ד www.k-law.co.il

סמדר בנ

New member
המשך

בני שלום לאור מקרים שעלו כאן בפורום - מה על חייל לעשות אם אינו מופנה בזמן סביר לבדיקה?

תשובה

היי, קשה מאוד לפתור בעיה שנוצרת בעזרת ביצוע עבירה מאחר ובסופו של דבר מי שייפגע במרבית המקרים הוא החייל. ניתן כאמור לפנות לגורמים בכירים יותר - קצין העיר, קפ"צ, מפקד בכיר וכו'. בברכה, קוזניץ בני, עו"ד www.k-law.co.il

סמדר בנ

New member
שאלה לאירוח

בני שלום נושא שעולה לעיתים בפורום הוא חוסר שביעות רצון של חייל מהמקום בו נמצא. יעזור אם תבהיר מה הצעדים (החוקיים כמובן...) שחייל יכול לעשות במקרה כזה.

תשובה

סמדר בנ שלום שוב, הצעד החוקי הינו בקשה לשינוי שיבוץ (טופס 55 הידוע). החייל אמור להגיש את הטופס ליחידתו. משך הטיפול הכולל בבקשת החייל הינו 35 ימים לכל היותר ממועד הגשת הבקשה למפקד היחידה. החייל יכול לערער על ההחלטה והחלטה בבקשת הערר תידון בבקו"ם. ניתן להגיש בקשה חוזרת לשינוי שיבוץ עם שינוי בנסיבות או קבלת מסמכים נוספים שלא היו בידי החייל בעת הגשת הבקשה הראשונה. בברכה, קוזניץ בני, עו"ד www.k-law.co.il

atypique

New member
שלום לעו"ד בני קוזניץ

על אף שיש לי עו"ד במשפחה, הוא לא כ"כ מעורה בדין הצבאי (לטיגציה ומסחרי זה לא כ"כ רע גם כן) ולכן אשאל אותך - נניח ורופא בבית חולים אזרחי ממליץ על קיומה של פרוצדורה (בדיקה, טיפול או ניתוח, לצורך העניין) שקריטית לתפקוד השוטף של החייל ולעומת זאת צה"ל שולל את המלצותיו ולא מאפשר את ביצוע אותה פרוצדורה, מהן האפשרויות הניתנות על מנת לכופף את ידי צה"ל ולחייב אותם לבצע את אותה פרוצדורה (מסגרת אשפוזית?)? תודה.

תשובה

atypique שלום, לטיגציה ומסחרי זה לא רע בכלל... מה שניתן לעשות הוא לפנות למדור פניות במקרפ"ר ולבקש לערער על החלטת הרופא הצבאי. בברכה, קוזניץ בני, עו"ד www.k-law.co.il

שלום

אני אשאל שאלה שכבר שאלתי כאן בפורום, אבל קצת בהרחבה. מה ניתן לעשות נגד האפליה בצה"ל ? מדוע סלבריטאים מקבלים שלל הקלות בשירות הצבאי וזוכים לאישור עבודה אוטומטי בעוד אחרים שרק רוצים להימנע ממינוס בבנק (יש גבול לכמה שאפשר לקחת מההורים) צריכים לספק שלל הוכחות ואלא אם כן הם במצב כלכלי ירוד במיוחד הם לא יזכו לכך. מדוע שירות חובה אינו נחשב עבודה, ולכן אין המשרתים זכאים לשכר מינימום ? מדוע בנות מקבלות תוספת שכר , הקלות כגון לבישת סנדלים בקיץ , שירות מקוצר ועוד ? מדוע לא קיימת ענישה סדירה כלפי מתחמקים משירות חובה ? השאלה העיקרית שלי היא : למה לא עושים שום דבר נגד זה ? מה אפשר לעשות כדי לשנות את הנ"ל ומקרים נוספים ? תודה

תשובה

אלי מזרחי שלום רב, שאלת מספר שאלות ואנסה לענות עליהן אחת אחת. אין לי תשובה באשר לאפליה לכאורה הקיימת בצה"ל. צה"ל קבע כי יהיו כאלה שיקבלו את ההטבות ויהיו אחרים שלא ואולי פניה לבג"צ תעזור בנושא... קיימת ענישה כלפי מתחמקים משירות חובה. בתי הדין הצבאיים מענישים בחומרה כאלה המבצעים עבירות נפקדות הן משירות חובה והן משירות מילואים. בברכה, קוזניץ בני, עו"ד www.k-law.co.il

J e s p e r

New member
בהמשך לשאלתו של אלי מזרחי

האם בג"ץ, בתור הסמכות המשפטית העליונה האמונה על אכיפת הצדק והשמירה על הערכים הדמוקרטיים המחייבים כל משטר דמוקרטי, ובכללם ערך השוויון שאין חשוב ממנו בדמוקרטיה, יכול להתיר לצבא להמשיך ולערוך אפליה (פסולה) ברורה, למשל על רקע מגדרי (תקופת שירות חובה שונה לגברים ולנשים), במקרה של עתירה? האם הצבא, בתור גוף לא דמוקרטי בתוך המדינה הדמוקרטית, רשאי על פי חוק לערוך אפליה שכזו, ולכן בג"ץ יוכל להתיר לו להמשיך לעשות זאת, או שהצבא מחוייב לערכים הדמוקרטיים של המדינה ועל כן בג"ץ לא יוכל להתיר לו להמשיך ולערוך אפליה? לא שאני מתכוון להגיש עתירה שכזו, אך בכל זאת מעניין אותי איך מתאפשר מבחינה חוקית במדינה דמוקרטית שתהיה כזו אפליה ברורה ומרגיזה

pilot117

New member
ערב טוב עו"ד בני קוזניץ

בני שלום, אני אמא לחייל משוחרר(כיום הוא כבר שנה לאחר השחרור). במהלך שרותו הקרבי של בני התגלה אצלו בעיה רפואית בשם "וריקוצלה" שזו התרחבות ורידים הנמצאים באזור הבטן ומגיעים עד לאשכים. התרחבות זו החמירה במהלך שרותו הקרבי וגרמה לירידה משמעותית באיכות הזרע.צה"ל היה קצת אדיש ולא היה מוכן להוציאו מתפקיד קרבי אך לאחר שאתעקש בני עבר ניתוח לתיקון הויריקוצלה ויותר מזאת במהלך הבדיקות לפני הניתוח התגלתה בעיה נוספת :שבר במפשעה. כשעבר את הניתוח לתיקון הוריקוצלה ולאחר מאמצים רבים הוא יצא משרות קרבי לתפקיד "גובניק". כשהשתחרר מצה"ל עבר עוד ניתוח לשבר במפשעה. כיום איכות הזרע נפגעה כנראה משרותו הצבאי ובנסוף לאחר הניתוח לשבר מפשעה הוא סובל כיום מכאבים בירך שילוו אותו לאורך חיוו. השאלה שלי האם יש אפשרות לעשות משהו בנידון כנגד צה"ל?

תשובה

pilot117 שלום רב, עלייך להיוועץ בעו"ד המתעסק בתביעות כנגד קצין התגמולים בכדי לבדוק האם ניתן לתבוע את הצבא והאם בנך זכאי לפיצוי. בגדול, כלל הברזל הוא פגיעה שאירעה במשך השירות הצבאי ובעקבותיו. בברכה, קוזניץ בני, עו"ד www.k-law.co.il

למעלה