מאבק השכר
אני לא מתיימר להיות הדובר של האיגוד או מי שיוצר קשר בין האיגוד לחבריו. זה האחריות של האיגוד לעדכן. אם אתם לא מקבלים עידכונים, אז תפנו לצירים שלכם ו/או לראשי האיגוד ותדרשו לקבל תשובות, כפי שאני עשיתי.
גילוי נאות: אני לא מייצג אף ארגון או אדם כזה או אחר, ואין לי שום זיקה לפוליטיקה פנימית באיגוד או מחוצה לו. אני רק רוצה להביע עמדתי לאור המצב הנוכחי, וכמעט אפס מידע שיש בידי לגבי מאבק השכר הבא.
עצם העובדה ש-4 חודשים לפני תום ההסכם הקיים, שנחשב בעיני רבים מהעוס"ים ככשלון של המאבק הקודם, האיגוד לא מעדכן את חבריו לגבי המשך המאבק בסמוך למועד תום ההסכם הנוכחי, יכל להעיד על כך שאיגוד רדום, וחובת ההוכחה על האיגוד. להזכירכם שהמצע של כל המתמודדים לראשות האיגוד כלל התייחסות למאבק השכר הבא. מישהו שמע משהו מהם בעניין לאחרונה ????
שאלות נוספות שעולות: האם בכלל מונו בעלי תפקידים (פנימיים ו/או חיצוניים) לניהול המאבק ? האם ישנה רשימת דרישות מסודרת ? האם התקיימו או מתוכננים להתקיים פגישות עם הממונה על השכר במשרד האוצר ? האם יש תוכנית מאבק סדורה ? האם תוכנן ו/או אושר תקציב לניהול המאבק ?
באדיבות גוגל, להלן המידע הזמין שמצאתי :
1. פרוטוקול ישיבת מזכירות האיגוד מס' 2 מיום 12.6.2013, בו נדון העניין האם יש לקחת יועץ חיצוני או לא, ולבסוף אושר מימון לשכירת יועץ חיצוני.
2. בפרוטוקול ישיבת הנהלת העמותה מיום 12/1/14 נכתב ש: "יעדי העמותה לשנת 2014 – התקיים דיון בין החברים וסוכם שפעילות העמותה תתמקד בשני נושאים מרכזיים ולא להתפזר בנושאים רבים שבסופו של דבר אנו לא ממוקדים. הנושאים שעלו לעת עתה; מאבק לשינוי חברתי למען מעמד המקצוע העבודה הסוציאלית. והשני הכנת נייר עמדה לשיפור תנאי השכר של העובדים הסוציאליים הקהילתיים. כמו כן, סוכם כי נחשוב על נושאים נוספים ובישיבה הבאה נחליט סופית. "
3. פרוטוקול ישיבת הנהלת עמותה מיום 28/4 נכתב ש: "מאבק השכר – סוכם להמתין לישיבת יו"ר התאים עם יו"ר האיגוד ולאור זאת נחליט על דרכי פעולה."
מכאן ניתן להסיק שנכון ל-28/04 (כחצי שנה לפני תום הסכם השכר הנוכחי), אין ממש תוכנית פעולה.
אגב, אני מניח שכל העוסי"ם וכל חברי האיגוד מעוניינים לקחת חלק במאבק הבא ולשפר את תנאי ההעסקה של העוסי"ם. הבעיה המרכזית להבנתי היא שהאיגוד כפוף להסתדרות העובדים, ועל כן המאבק של העוסי"ם (כפי שחווינו מהמאבק האחרון) כפוף גם הוא לתמיכת ההסתדרות, זאת כאשר להסתדרות יש אג'נדה וסידרי עדיפויות משלה, שלא בהכרח מתלכדים עם האינטרסים של העוס"ים. לדוגמא: אם להסתדרות חשוב מאד למנוע פגיעה בעובדי הדואר או בעובדי הנמלים, אז ההסתדרות תפעיל את מנופי הלחץ שלה בעניינים האלו, ותהיה מוכנה לוותר (להקריב) למשרד האוצר על אינטרסים אחרים (למשל תנאי העסקה של העוס"ים). לכן, רק אם יופעל לחץ משמעותי מהשטח (חברי האיגוד) לקיים מאבק ממשי ובילתי מתפשר על עקרונות בסיסיים, יש סיכוי סביר שהמאבק יקרום עור וגידים ואף יצליח. עוד דבר חשוב הוא שיתוף פעולה בין האגודה לקידום העבודה הסוציאלית לעמותות או איגודים אחרים של העוסי"ם - כש"נאבקים על הבית" יש להשאיר את המחלוקות בצד.
נכון שבעקבות מבצע "צוק איתן" ככל הנראה עומדות להגיע גזירות כלכליות (הטלת מסים ו/או קיצוץ בתקציבים), אך אין הדבר אמור לפגוע או לעכב יציאה למאבק על השכר. לא רק בגלל שהמאבק הוא צודק, אלא גם משום שסקטורים אחרים במגזר הציבורי נלחמים על מעמדם ותנאי העסקתם.
בהצלחה לכולנו.....