שכתוב וקצת המשך

שכתוב וקצת המשך

החופש הגדול הוא זמן לבילויים.
או שלא. חשב רפאל בזמן ששפשף את הכתם האפור והדביק מהרצפה. היו רק עוד שני כתמים גדולים – אחד על הקיר מעל המיטה והשני ליד החלון. רפאל רכן למטה ורחרח את הכתם. לא היה לו ריח. מצד שני, לחדר עצמו הייתה ארומה חמוצה שסתמה לו היכולת להריח כל דבר אחר. למרות שהחלון היה פתוח לרווחה, הרוח החמימה מבחוץ כאילו לא רצתה להכנס פנימה כדי לאוורר קצת את החדר. הוא סיים לנקות את הכתם וחייך למראה עיגול השיש הלבן והנוצץ שנותר במקום שבו שפשף את הרצפה. הוא קם ולמרות הכאב שחש בברכיים שהיו מקופלות תחתיו כשעבד, הכריח את רגליו להתיישר. הכל היה יכול להיות נסבל יותר אם בקומה מעליו לא היו דופקים עם פטיש. הדפיקות הגיעו במקבצים: עשר דפיקות מהירות, הפסקה ואז עשר איטיות. וחוזר חלילה.
הוא עבר אל הכתם שליד החלון.
רפאל הזיז הצידה חולצת בית ספר ששכבה על הרצפה כאילו זה המקום הטבעי שלה, הסיט מחברות קרועות ובקבוקונים סדוקים וכשעמד להעביר מהמקום צלחת עם דייסה, שם לב שהיא בצבע ירוק ופרוותית. הוא נאנח והתיישב מתחת לחלון. אריק, אריק, אריק... איזה מין ילד מטונף אתה?! הוא מצא מקום נקי במטלית וניגש לעבודה.
עם הכתם שעל הקיר רפאל כבר היה פחות סובלני. הוא לא סבל לשבת על המיטה הדביקה והמסריחה של אחיו התאום והרגיש שככל שהוא יושב שם יותר, כך הוא הופך להיות מטונף יותר בעצמו. אגלי זיעה התגלגלו במורד עמוד השדרה שלו ונבלמו על ידי הגומי של המכנסיים שלבש. הוא ניגב את המצח עם גב ידו ותהה למה מישהו חייב לשפץ את הדירה של אסתר, השכנה הצעקנית מלמעלה, כשהיא בכלל מתה לפני יומיים. הוא התאים את קצב השפשוף לקצב הדפיקות מלמעלה.
אבל נראה שלא משנה כמה חזק הוא התאמץ, הכתם הזה פשוט היה עקשן יותר. איך לעזאזל מלכלכים ככה את הקיר שאי אפשר לנקות אותו כמו שצריך? הוא הציץ מעבר לכתף כדי לראות אם מישהו עובר ליד הדלת הפתוחה. סבא וסבתא דיברו במטבח. אריק, שהפסיק להעמיד פנים שהוא מאוד חולה, הלך להתקלח. אף אחד לא ישים לב אם יעשה את זה מהר...
הוא קפץ מהמיטה ובדילוגים מהירים ושקטים עבר אל החדר שלו. שם הוא פתח באיטיות את אחת ממגירות השולחן שבה שמר את בקבוקוני הכשף. רפאל שלף בקבוקון קטן שהכיל קצת פחות מרבע תמיסה בצבע לבן-אפרפר. הוא פתח את פקק השעם ושפך את הכל על כף ידו הפרושה. בין רגע התמיסה נספגה לתוך העור ורפאל הרגיש את ההרגשה הזאת שכולם חוו אבל אף אחד לא הצליח לתאר: הרגשה של כוח מחודש, של יקיצה טבעית, של ריח הרעננות בבוקר אחרי שכל הלילה ירד גשם. רפאל מיהר לחזור אל החדר של אריק. הוא סגר מעט את הדלת למקרה שמישהו יעבור במקום ונחרד כשהיא השמיעה חריקה חלושה. אבל לא נראה שסבא וסבתא שמו לב לכך.
הוא נעמד מול הכתם והושיט את ידו לפנים. מתוך כף היד המושטת יצא עשן דקיק ומסולסל, כמעט בלתי נראה, ונמשך לעבר הקיר. הוא פגע במרכז הכתם ואז התחיל להתפשט וניקה כל מקום שאליו הגיע.
"רפאל!" הוא קפץ במקום והסתובב לעבר הדלת. סבתא עמדה שם, פניה הרזות זעופות. "אתה מנקה עם כשף?!"
"מה?" הוא הצביע קודם על התקרה ואז על האוזן שלו, למרות שהדפיקות בדיוק נפסקו.
"אתה מנקה עם כשף." היא קבעה.
"לא!" הוא הסתיר את הבקבוקון מאחורי גבו.
היא התקרבה אליו קצת ונעמדה כשידיה הדקיקות שלובות על חזה. "אני לא מבינה למה אני צריכה לפקח עליך כמו על ילד בכיתה א'. אמרתי לך לנקות את החדר של אריק. לנקות – ביד."
רפאל כיווץ את שפתיו. זה היה הכשף שלו, הוא לא הבין למה היה לה אכפת לאיזה מטרות הוא משתמש בו. אבל הוא לא אמר כלום.
"ניקית את כל החדר בצורה כזאת?"
"לא."
היא נשפה אוויר. "אל תנקה ככה יותר, גם אם זה הכשף שלך.
רפאל הנהן. אז למה שאריק לא ינקה את החדר שלו בעצמו אם הוא מרגיש מספיק טוב? חשב.
"תבוא לארוחת ערב אחרי שתסיים." היא אמרה ויצאה.
רפאל השליך בכעס את המטלית על הרצפה. "סיימתי." אמר לעצמו כשסבתא כבר לא הייתה שם.
ארוחת הערב הייתה משעממת וידועה מראש: קודם סבתא ריכלה על בתה שבורת הלב של שכנתם לשעבר אסתר, שבלילה בהיר אחד נדרסה למוות על ידי מכונית, אחר כך סבתא וסבא רבו על כך שאריק אוכל מעט מדי ארוחות ביום. כתוצאה מכך אריק הפסיק לאכול ופשוט בהה בצלחתו בעודו מפרק את הסלמון שלו לגזרים ולא אוכל אף חתיכה. רפאל ישב, שעון על גב הכיסא, וחיכה שהארוחה תגמר. הוא הרהר במה שיעשה לאחר מכן. אולי ישחק במחשב. אפשר גם לראות טלוויזיה. הוא חשב על כל הספרים החדשים שקנו לו לקראת שנת הלימודים החדשה ולרגע חשב לרפרף בהם כדי לראות מה הם ילמדו בשנה הבאה, אבל משחקי מחשב היו מפתים יותר.
"סבתא, סיימתי. אני יכול לשחק במחשב?" אמר לפתע אריק והמציאות חזרה אל רפאל.
"אני רציתי לשחק במחשב!" רפאל קפץ על רגליו וחטף את הצלחת הריקה שלו כדי להניח אותה במהירות בכיור ולרוץ על מנת לתפוס את המחשב – אם ריצה תדרש. "ואני ניקיתי את החדר שלך, אז מגיע לי!"
אריק לא אמר כלום ורק תלה בסבתא זוג עיניים חומות וגדולות, שקועות עמוק בתוך ארובות העיניים. גם רפאל תקע בסבתא זוג עיניים זהות. סבתא לקחה נשימה עמוקה ואז פרעה קצת את שיערו הבהיר של אריק. "קודם תאכל ואז תשחק במחשב."
"לא בא לי לאכול, אני לא מרגיש טוב!" הוא הדף את הצלחת המלאה שלו קדימה.
"ובשביל לשחק במחשב אתה מרגיש מספיק טוב?"
"רפאל!" סבתא ירתה לעברו מבט מצמית. רפאל שילב את ידיו על חזהו.
"אני אוכל תפוח." התרצה אריק.
סבתא חשבה על כך במשך שניה ואז אמרה: "טוב, בסדר." אז היא הישירה מבט מתנצל אל רפאל. "הוא לא מרגיש טוב, תן לו לשחק היום."
רפאל הרגיש שעוד שניה הוא עומד להתפוצץ. אריק – לא מרגיש טוב? אמנם לפני ארבעה ימים הוא באמת שכב במיטתו ומתוך גופו עלו להבות אדומות וצהובות שבאופן מוזר כלשהו לא שרפו אותו, אבל אתמול הוא כבר התהלך בבית בקלילות ורפאל גם היה משוכנע ששמע אותו יוצא החוצה באמצע הלילה. היום הוא הרגיש מעולה. זה היה ברור לכולם חוץ מסבתא, שעדיין חיפשה באינטרנט כתבות על אנשים שגופם עלה בלהבות והם לא נשרפו. והנה עכשיו, אחרי שהוא ניקה לו את החדר המסריח שלו, הוא גם אמור לוותר לו על משחקי מחשב? רפאל הכריח את עצמו לעמוד במקום ולא להתנפל על אחיו במכות.
"אתה יכול לפתור תשבצים עם סבא." הציעה סבתא.
רפאל גלגל את עיניו. כן, בטח. בילוי שווה ערך למשחק מחשב. "אני אראה טלוויזיה." הוא אמר ביובש וכבר פנה ללכת לכיוון הסלון כשאז נשמעה דפיקה בדלת. הוא שינה את כיוון התקדמותו והלך לפתוח אותה.
מולו עמדה אסתר.
רפאל הרגיש גל של צמרמורת חולף בגופו. הוא עצם את עיניו במשך כמה שניות ואז פקח אותן. אישה שמנה עם שיער אדום מתולתל עדיין עמדה שם. היא חייכה אליו חיוך מלא שיניים צהובות והוא נרתע לאחור. הוא הרגיש שרגליו כבדות כעופרת והיד שאחזה בידית הדלת כאילו נדבקה אליה. הוא רצה לטרוק את הדלת אבל פשוט לא היה מסוגל להזיז שום איבר בגוף. מחשבה בודדה אחת נתקעה בראשו: כישוף שחור. הוא מעולם לא חזה בכישוף שחור, תמיד הוזהר לא להתקרב לשום מקום שבו היה צל של כישוף מהסוג הזה, והנה הכישוף הזה עומד כאן על מפתן ביתו. הוא בהה באסתר מבלי למצמץ, מצפה שהחזות האנושית תתחלף בחזות מפלצתית כלשהי, או שהיא תתקוף אותו לפתע עם איזה כישוף שעליו הוא מעולם לא שמע, אבל זה לא קרה. היא פשוט המשיכה לעמוד שם ולחייך במשך עוד כמה שניות עד שכנראה נמאס לה. "אפשר להכנס?" קרקרה.
רפאל המאובן המשיך לבהות בה ולא אמר מילה.
"סבתא בבית?" היא שאלה והציצה מעבר לדלת. כשרפאל לא ענה גם על זה היא עזרה לו עם הכנסת האורחים ופתחה את הדלת במקומו. היא עשתה כמה צעדים בתוך הבית ואז עצרה כדי להתבונן בציור נוף שהיה תלוי בכניסה כבר שנים.
"רפאל, מי שם?" נשמע קולה של סבתא מן המטבח.
"אה – " רפאל לא הצליח להוציא מעצמו יותר מזה. הוא הסתכל על אסתר כשהיא עמדה עם הפרופיל אליו. בגלל שהמכנסיים היו הדוקים מדיי באיזור המותניים, הם מחצו לה את הבטן, ופיצלו אותה לבטן עליונה ובטן תחתונה. הוא תהה איך זה יהיה לגעת בה. האם היא באמת שם?
"רפאל, מה – " סבתא הציצה מן המטבח וכשראתה את שכנתם, נאלמה דום. "אסתר!" היא קראה ומחאה כף. "ארטימון הגדול, אסתר. ארטימון הגדול." היא לא הפסיקה למלמל וכמו רפאל פשוט נעצה בה מבט ולא זזה ממקומה.
אסתר פלטה צחוק קצר. "אנורה, מה נשמע? אתם כבר עומדים לשתות את התה? מצוין! אפשר להצטרף? לצערי לא הספקתי להכין עוגיות..." והיא עקפה את סבתא והתיישבה במקומו הקבוע של רפאל. אריק העיף מבט באסתר ואז חזר להתעלל בתפוח אדום וגדול שסבתא הביאה לו.
סבא ישב מול צלחתו הריקה בפה פעור.

המשך

"מה איתך, אדי? הכל טוב? הרגל עדיין כואבת?" היא דיברה כמו שמדברים אנשים שלא התראו שנים, וזה היה מוזר, אם להתחשב בעובדה שרק לפני יומיים היא צרחה על רפאל שיזהר כשהוא והחברים שלו עוברים ליד ערוגות העגבניות שהיא גידלה בגינה הציבורית של הבית.
"את – את – את – " משקפיו של סבא החליקו במורד אפו והוא לא טרח להרים אותם.
"אני התחלתי לשפץ את הבית." אמרה אסתר. "אני רוצה להעיף החוצה את כל הרהיטים ולישון על הרצפה. ואני רוצה גם לשתות תה עם השכנים שלי. לדעתי זאת המהות של להיות שכנים. לא ככה?"
סבא וסבתא החליפו מבטים.
זאת בלי ספק לא הייתה אסתר, אם כי היא נראתה בדיוק כמו השכנה מלמעלה ומדי פעם גם נשמעה כמוה.
"למה חזרת?" רפאל סוף כל סוף הצליח לומר משפט שלם, למרות שהוא בכלל התכוון לשאול איך היא עשתה את זה.
לשניה זה נראה כאילו היא נעלבה מהשאלה אבל ברגע הבא היא חבטה את כף ידה על השולחן. "שאלה מצוינת!" והיא פרצה בצחוק רם שהזכיר נביחות של כלב.
"את – את מרגישה טוב?" גיששה סבתא, שהתיישבה באיטיות על קצה כיסאה.
"הו, כן. מעולה. כל היום לא עישנתי ואת יודעת מה? זאת הרגשה מצוינת."
ככל שעברו הדקות ואסתר המשיכה לקשקש, כך רפאל השתכנע שהיא לא הולכת להרוג אותם בעזרת כישוף שחור והתחיל להרגיש נינוח יותר. נראה שגם סבא וסבתא הפכו להיות חופשיים יותר בשאלות שלהם. היחיד שנראה משועמם מכל העניין היה אריק, שהצליח לסיים את רוב התפוח ואז התקפל בכיסאו, תפס בבטן ועיווה את פניו.
בין רגע ההתעניינות של סבתא באסתר התפוגגה ונותבה לעבר נכדה. "הכל בסדר? מה קרה?"
"כואבת לי הבטן." הוא יילל.
"אז לך תשכב במיטה, חמוד. תשכב במיטה. זה יעבור. זה בטח הקיבה שלך. היא לא רגילה לאכול – " סבתא הישירה מבט אל אסתר. " – הוא לא אכל כמעט כלום כל השבוע –" וחזרה אל אריק. "אז הבטן שלך לא רגילה לכזה עומס, זה ברור. לך, לך תשכב."
רפאל גלגל את עיניו. היא דיברה אליו כמו אל ילד בן חמש ולא אל ילד בן שלוש עשרה, וזה היה מעצבן. אבל אז העצבנות התחלפה בשמחה אדירה. המחשב שלו! הוא ציווה על עצמו לא לחייך. החל מאותו הרגע אסתר והאופן המסתורי שבו היא חזרה לחיים כבר הפסיק לעניין אותו והדבר היחיד שעליו הוא חשב הייתה דרך טובה לחמוק לעבר המחשב מבלי שסבתא תכריח אותו לעשות משהו עבור אריק.
ואז נשמעה דפיקה נוספת בדלת וגל של התרגשות חלף בחזהו של רפאל. עוד מישהו חזר לחיים?
בדלת עמדה ילדה רזה בעלת שיער שחור קלוע בצמה עבה, מכנסיים רחבים עם הרבה כיסים בצדדים וחולצה רחבה בצבע כתום. חברתו לספסל הלימודים שגם הייתה השכנה מהקומה הראשונה.
"אתה לא תאמין לאן בן רוצה ללכת!" עיניה השחורות בעלות הריסים הארוכים הבריקו.
"את לא תאמיני מה קורה פה."
"מי זה עכשיו?" סבתא קראה מן המטבח.
"סיקרה." הוא צעק לה בחזרה.
"כשפשרעף!" אמרה סיקרה בהתרגשות. "בן שמע על הדרכה של כשפשרעף."
הוא אפילו לא היה צריך לחשוב על כך לרגע. הדרכה של הספורט הכי מחתרתי שקיים בארטימוניה? זה נשמע הרבה יותר מוצלח מלשחק במחשב. ועם היבבות המתגברות של אריק מתוך החדר רפאל היה משוכנע שהוא לא יסיים את הערב בלפתור תשבצים אלא בלשרת את הוד מעלתו. "אסתר חזרה לחיים." הוא שמע את עצמו אומר.
סיקרה פתחה את פיה כדי לומר משהו ואז קמט הופיע בין גבותיה. "מה?"
"רפאל, תוכל להביא לאריק תה?" סבתא צעקה מן המטבח. "אני מכינה לאסתר סלט ירקות."
"כלום, בואי נלך." אמר רפאל ודחף אותה החוצה.

ברגע שרפאל יצא מהבית הוא כבר התחיל להרגיש יותר טוב. בחוץ נשבה רוח חמימה ומלטפת והרבה ילדים התרוצצו ושיחקו בחצרות הבתים. הוריהם של הילדים השגיחו עליהם מהצד. והיו גם זקנים, שפשוט ישבו על ספסלים והתמוגגו מהצעירים שמולם. בן פגש אותם מעבר לכביש, בכניסה לבית שלו. הוא חלק ספסל עם שתי זקנות, תופס חלק נכבד ממנו, ואכל לחמניה. כשראה אותם הוא קם בכבדות ובירך אותם לשלום.
"נסעתי באטובוס ושמעתי שני ילדים מדברים על כשפשרעף, אז שאלתי אותם והם נתנו לי את כל הפרטים." בן פלט נחירת צחוק. "וזה אמור להיות מחתרתי. אני דיי בטוח אבל שלא יהיו שם בכלל בנות. איך את עם זה, סיקי?"
סיקרה הזעיפה את פניה.
"גם אומרים שבנות פחות טובות מבנים בכשפשרעף." בן המשיך.
"אולי, אבל למזלי אני הולכת לשם עם בנות." היא הצליפה בחזרה.
בן פער את עיניו, לרגע עצר את נשימתו, המום ממה ששמע, ואז פרץ בצחוק.
לרוב רפאל היה משועשע מחילופי העקיצות בין חבריו אבל באותו הרגע הן היו מעצבנות. הוא לא היה יכול להפסיק לחשוב על מה שקרה לפני כן בבית. הוא לא אמר כלום לסבים שלו, פשוט הסתלק משם כשאריק היה הכי צריך את התה שלו, וסבתא כנראה תזכור את זה עד שיחזור הביתה. ובנוסף, התחוור לו שחוץ מזה שהוא לא יודע לאן הם הולכים הוא גם לא לקח איתו מספיק כשף בשביל השיעור.
"זה נמצא ב'סנפיר'." אמרה סיקרה. "עמנואל מעביר את השיעור."
רפאל הרים את גבותיו. "עמנואל?!" מסעדת הדגים הייתה ממוקמת ממש על גדות אגם מליבר, עשרים דקות של הליכה מהבית. הוא נקרע בין שמחה מכך שעמנואל ילמד לבין כעס בגלל שהוא לא שיתף אותו בתוכניותיו. ברגע שידע את הכיוון, התעודד קצת והתחיל ללכת מהר יותר, וכדי למנוע מבן וסיקרה התגוששות מרגיזה הוא סיפר לבן על אסתר. מייד התפתחה התגוששות נוספת בין שני חבריו. בן טען שזה טריק ידוע וסיקרה טענה שלקום לתחיה זה בלתי אפשרי.
"אה, כן? ואיפה בדיוק ראית את זה?" שאל רפאל, מרגיש שהוא מתחיל להתעצבן על כך שבן בכלל לא הופתע מהידיעה שרפאל הרגע סיפר לו, כשהתגובה האמיתית שלו הייתה אמורה להיות פעירת עיניים ושמיטת לסת.
בן חשב על כך קצת. "מממ. בעיתון."
סיקרה חבטה בעורפו בכף ידה. "נראה לך הגיוני מה שאתה אומר?"
"מה?! אנשים כל הזמן נעלמים ואז חוזרים!" התעקש בן.
היא גלגלה את עיניה. "אף אחד לא יכול לחזור אם הוא מת!"
"נגיד שבאמת מתישהו ראית את זה," אמר רפאל. "אותי מעניין לדעת: מכל האנשים שאיי פעם מתו למה דווקא היא חזרה?"
"מה אכפת לך מי חזר?" שאל בן וסיקרה הזעיפה לעברו פנים.
הם חלפו על פני חנויות מזון ענקיות בעלי שלטים זוהרים ומגשי עוגיות מרחפים ליד הכניסה ומזמינים את הלקוחות שלהם לבוא לטעום, להכנס, לקנות. בן רצה לעבור ליד כדי לקחת צידה לדרך ("מגש או שניים, לא יותר", הבטיח) אבל רפאל וסיקרה משכו אותו משם. הם המשיכו הלאה ועברו ליד חנויות קטנות של כלי בית, נעליים, מסעדות. כשמצדו השני של הכביש התגלה איזור בית הקברות, רפאל הסתכל לכיוונו בהפגנתיות ובזווית העין ראה שסיקרה מגניבה לעברו מבטים מודאגים. הוא שנא את הרחמים האלה.
"אה," בן קלט את המצב וזה גרם לו לחייך. "טוב, תשאל את אדם. אבל אפילו הוא יגיד לך שזה טריק של טלוויזיה."

כעבור רבע שעה של הליכה אל אוזניו של רפאל הגיעו הרעש וההמולה המייגעים שאפיינו את איזור הבילויים של אגם מליבר. כשעברו דרך השער הכניסה רפאל ראה ילדים קטנים מתרוצצים על הטיילת, הורים רודפים אחריהם. אצנים חלפו על פניו בנחישות מבלי להסתכל ימינה או שמאלה. בכל הפעמים שהוא הגיע לשם כדי לדבר עם עמנואל זה היה בשעות שבהן המקום לא היה מפוצץ באנשים. היו שם ציירי רחוב וכאלה שפתחו דוכני בגדים וצעצועים. אבל היו גם דוכנים מושקעים יותר: סבא אחד פתח דוכן גלידה והבטיח שהיא בתוצרת עצמית מתוך הכשף שהוא עצמו שאב ועיבד מהצד השני של אגם מליבר. שרשרת ארוכה של אנשים התחילה מהדוכן ונגמרה שלושים מטר משם. כשהם חלפו ליד השולחן המאולתר, רפאל ראה שעל המפה המשובצת יש מתקן שמחזיק גביעי גלידה בצד אחד ובצד השני עמדה קדרה, כף מתכתית בצבצה מתוכה ובקבוקונים עם תמיסות צבעוניות ריחפו מסביבה. כל כמה שניות בקבוקון כלשהו שפך את התוכן של עצמו לתוך הקדרה והכף בחשה בתנועות סיבוביות. בכל פעם שהכף נעצרה, הרוכל שלף אותה החוצה ומילא את הגביעים. במבט ראשון הם נשארו ריקים, אבל במבט שני רפאל ראה שהאוויר מעל הוופל מנצנץ לאור הפנסים והדוכן הדיף ריח של תותים, אננסים, קוקוסים ועוד פירות טעימים אחרים. ילד שהרגע קיבל את הוופל שלו ליקק את אותה גלידה שקופה בהנאה ואז הוציא לאמו לשון בצבע בורדו ופזל עם עיניו למטה כדי לנסות לראות באיזה צבע היא באמת.
בדרך ל'סנפיר' הם חלפו ליד גבר ששר לצלילי גיטרה, תופים ואורגן שהפיקו צלילים מבלי שמישהו ינגן עליהם. קבוצה לא קטנה של אנשים הקיפה אותו וכל כמה שניות מישהו מהקהל ניגש אל קערת עץ שעמדה בסמוך לזמר ושפך לתוכו קצת כשף.

הסוף של הקצת

"זה רווחי לבזבז כל כך הרבה כשף על זה שכלי נגינה ינגנו לבד?" שאלה סיקרה כשהם עברו ליד הלהקה.
"מן הסתם." אמר בן. "כמה כשף כבר צריך בשביל להפעיל גיטרה?"
היא משכה בכתפיה. "אתה יודע לנגן על משהו?"
"לא. אבל אני יכול לעשות לך חישוב של כמות הכשף הדרוש בשביל להפעיל שרירים ושכל כדי לנגן."
"קדימה. תעשה חישוב." היא התריסה.
"תביאי לי דף ועט – ובלי בעיה." אמר בן בחיוך מנצח.
סיקרה חישקה את שפתיה והנידה בראשה מצד לצד. "הייתי מכשפת לך פה דף ועט, אני פשוט לא רוצה לבזבז כשף על חישוב שאתה לא יודע לעשות!"
"קמצנית." החיוך של בן התרחב.
סיקרה פתחה את פיה כדי להגיב ואז רפאל הניח יד על הכתף שלה והיא סגרה אותו.
מסעדת 'הסנפיר' הייתה ממוקמת ממש במרכז הטיילת, שלט עם השם וציור של סנפיר היו מעל הכניסה. בחוץ מלצרים ממהרים זגזגו בין השולחנות ושירתו סועדים. בירכתי המסעדה, ליד דלת עם שלט 'לעובדים בלבד', הייתה דלת נוספת ולידה עמד גבר גבוה עם כתפיים רחבות ולסת מרובעת, בעל שיער שחור ותווי פנים חמורי סבר. הוא השפיל לעברם מבט כשהם התקרבו אליו ואז חייך, והפנים הפכו להיות חביבים ונעימים.
רפאל אגרף את ידו ונתן לגבר מכה חזקה בזרוע השרירית, בתקווה שזה יעביר את המסר שהוא כועס, אבל נראה שהמהלומה כלל לא השפיעה עליו . "עמנואל! למה לא אמרת כלום!"
"לא רציתי שתכנס לעניינים לא חוקיים. אבל היה צפוי שתגלו על זה." עמנואל הישיר את מבטו לעבר הצד השני של המסעדה ואז אמר בקול רם: "ליבי, תטפלי בבקשה בשולחן שתיים. הם מחכים כבר הרבה זמן."
מלצרית גבוהה שעמדה בעמדת האירוח הנהנה, לקחה שני תפריטים וניגשה לשרת את הלקוחות הרעבים.
"אתה לא מפחד מהמשטרה?" שאלה סיקרה.
בן צקצק בלשונו. "כל כך הרבה שיעורי כשפשרעף מועברים כל יום שלמשטרה כבר לא אכפת."
עמנואל נענע בראשו לשלילה. "ועדיין מי שנתפס – מקבל קנס של חבית כשף מלאה."
"חבית שלמה?!" נדהם רפאל. הוא אפילו לא העלה על דעתו שעמנואל מסתכן עד כדי כך.
עמנואל הנהן ואז הוא הוריד אליהם את ראשו ואמר בקול שקט, "אלא אם כן יש לכם חבר ממש טוב במשטרה..."
רפאל חייך וכל הכעס שלו כלפי עמנואל התפוגג. בעצם, גם הכעס שלו כלפי אריק נעלם. כל מה שקרה בבית לפני חצי שעה – כאילו מעולם לא התרחש. רפאל לא ידע אם באמת היה לו חבר במשטרה או שהוא סתם אמר את זה כדי להרגיע אותם, אבל הוא היה כזה. מרגיע. והוא תמיד גרם לו לראות את כל הבעיות והכעסים שלו באור אחר לחלוטין.
עמנואל הניד בראשו לעבר הדלת וזז קצת הצידה כדי לתת להם לעבור. "קדימה, תכנסו. אדם כבר מחכה לכם בפנים."
רפאל פתח את הדלת והם נכנסו לתוך אולם עגול ענק בעל תקרה גבוהה ומקושטת בציורי ארטימון הגדול נלחם בפאסור בעל העיניים הלבנות. על הקירות נתלו תמונות של מאכלי דגים. לא היו במקום חלונות והאולם הואר על ידי פמוטים שנתלו על הקירות במרחק של מטר אחד מהשני. רפאל ידע שהאולם היה קיים אבל אף פעם לא שיער שזה השימוש שעמנואל מתכנן לעשות בו. כעשרים ילדים ישבו בקבוצות קטנות במרכז החדר, דיברו וצחקו בקולות רמים. במרחק מה מכל השאר ישב לבד ילד, בעל שיער שחור אסוף בזנב סוס על עורפו, לבוש כולו בשחור, הרבה שרשראות וצמידים נתלו על צווארו וידיו. ברגע שראה אותם, קם על רגליו וניגש אליהם.
"הייתי בטוח שלא תבואו." אמר אדם.
"גם אני." אמר רפאל והוביל את כולם לעבר המרכז.
בזמן שהמתינו לעמנואל, נכנסו עוד כמה ילדים, תפסו לעצמם שטחים פנויים בחדר והתיישבו. רפאל ניסה לראות אם הוא מכיר שם מישהו אבל חוץ משני בנים שהיו בשכבה שלהם בשנה שעברה הוא לא הכיר אף אחד. ילד שמנמן, בעל שיער בלונדיני-ג'ינג'י והמון נמשים על הלחיים, עמד בזמן ששאר הילדים בחבורה שלו נשאו אליו את מבטיהם והדגים להם איך הוא מצליח לכשף ברקים ורעמים יש מאין בתוך החדר ולהבהיל בכך עכברושים שנוצרו שם רק בשביל ההדגמה. רפאל ידע שאם סבתא הייתה רואה אותו עושה משהו בסגנון רק בשביל להשוויץ, היא הייתה צורחת עליו עד לצרידות מוחלטת. ככל שהמשיך להסתכל על הילד, כך הוא מצא חן בעיניו פחות ופחות, והוא אפילו לא הכיר אותו.
"... בכל מקרה, קניתי אותה ממש בזול." אמר אדם והציג לכולם את ידו הימנית שעליה הוא ענד טבעת כסף עם סוג של עין צהובה ממוקמת במרכזה. העין עפעפה כמה פעמים. "זאת טבעת רוחות. קניתי גם שרשרת תואמת אבל עם המזל הדפוק שלי איבדתי אותה. ידעתי שזה יקרה ועדיין קניתי אותה, אני ממש סתום לפעמים. רפאל? סיק? אתם מקשיבים?"
רפאל הקשיב בחצי אוזן, אולי בגלל שכמעט כל יום אדם הציג להם איזה פריט מיסטי חדש וכבר מזמן התגובות שלו לתכשיטים האלה הפסיקו להיות "ואו!" והפכו להיות "אה". אבל עכשיו הוא הקשיב עוד פחות כי כעת הילד השחצן שם לב שכולם מסתכלים עליו ובכל פעם שהנחית ברק על עכברוש הוא קד קידה כאילו עשה איזה מעשה גבורה מטורף.
"אנחנו לא מקשיבים, אדם. זה משעמם." אמר בן מבלי להסב את מבטו מן הילד.
אדם קימט את מצחו והעיף מבט בילד הברקים. "וזה מעניין?"
"נתחיל בשיעור לפני שהמורה הגיע? שירלי, אני נגדך. מה את אומרת?" הוא נפנה אל הילדה היחידה שהייתה בחבורה שלו אבל זאת רק החמיצה פנים.
"אני בת. בנות לא נלחמות נגד בנים, זה לא שוויון!" היא צחקקה.
"מה?!" רפאל שמע את סיקרה לידו ולפני שהוא הספיק להגיד משהו היא קפצה על רגליה והתקדמה לעבר הילד המנומש בצעדים מהירים. קול פנימי אמר לו שהיא עושה טעות, במיוחד לאור העובדה שהיא אף פעם לפני כן לא התאמנה בכשפשרעף. גם רפאל לא התאמן בזה הרבה, אבל לפחות הוא כישף מדי פעם כל מיני דברים והיא חוץ ממה שהיה דרוש בבית הספר לא עשתה כלום. עד כמה שהוא ידע.
הילד נפנה אליה ושפתיו התעקלו בחיוך. "את – נגדי?"
"כן." אמרה סיקרה. היא עמדה מולו בגב זקוף, פיסוק רגליים וידיה על מותניה.
"עזוב, טייל, זה לא כוחות." אמרה הילדה. היא נשמעה משועממת, אבל כל השאר – לא. כל השאר הצטופפו סביבם בציפייה למכות או כשפים.
"כמובן שזה כוחות." סיקרה נהמה לעברה.
"את בטוחה? כי אני סתם צחקתי. בנות באמת לא שוות כוחות לבנים." אמר טייל. "אנחנו הרבה יותר טובים."
פניה של סיקרה הפכו להיות אדומות ורפאל חשב שעוד שניה היא עומדת להתפוצץ. הוא זז קדימה כדי לעמוד לצדה אבל בן תפס בידו והחזיר אותו אל הרצפה.
"אנחנו יותר טובות מכם."
טייל צחק. "כן, בטח. בגלל זה יש כדורגל לבנות בלבד? בגלל זה תחרויות כשפשרעף זה רק בנים נגד בנים?"
"בוא נראה אותך." היא סיננה.
"טוב. בסדר." הוא נפנה אל הקהל ופרש את ידיו לצדדים בדרמטיות. "גבירותי ורבותיי, ארטימונים מכובדים. הסבב הראשון ייערך בין טייל לומנז לבין – מה השם?"
"סיקרה." היא הוציאה מעצמה, עיניה רושפות ברקים.
"הוא סתם מתגרה בה." לחש אדם לידו. "והיא הולכת להפסיד."
בן הניף את ידו בביטול. "אתה סתם שלילי. סיקי היא גבר אמיתי."
"אז מתחילים. הראשון שישיג ארבע נקודות הוא המנצח. אחת, שתיים, שלוש!" ולפני שהיא הספיקה להגיב טייל הנחית עליה שלושה ברקים, בדיוק כמו אלו שלפני כמה דקות הנחית על העכברושים. שלושתם פגעו בה והיא השתטחה על הרצפה בחבטה.
רפאל קפץ על רגליו ודילג לעברה, אבל לפני שהספיק להגיע אליה כוח פתאומי העיף אותו מחוץ למעגל הילדים. הוא נפל על הרצפה, החליק על השיש המבריק ונעצר ליד הקיר. מיידית הוא התרומם על רגליו אבל רק אחרי שעשה צעד לפנים התחיל להרגיש את הצריבה הכואבת בכתפו השמאלית, זאת שנחבטה ברצפה. עווית חלפה בפניו אבל הוא לא שפשף את הכתף כדי להעביר את הכאב מהר יותר ובמקום זאת חזר אל המעגל.
"למה עוזרים לה?" צעק טייל. "זה לא בסדר!"
סיקרה נעמדה על רגליה, בריאה ושלמה, כצפוי. שום כישוף ממה שהוטל על מישהו בזמן ההתמודדות לא היה יכול לפגוע במתמודד השני.

בלגונה

New member
איזה כיף

שכתוב מעולה !!! התייחסת לביקורות, ועשית עבודה ממש טובה.
הדמויות אדירות, הסיפור מעניין, העולם מאגניב. אהבתי את הכשף על משקל של כסף
. קיצר ממש נהנתי לקרוא וולדי. תמשיכי לכתוב- אני רוצה לדעת מה קורה בהמשך.

אלודאה

New member
מעניין, אבל...

בתור התחלה (ואני יודעת שאמרתי את זה בעבר) - הכתיבה עצמה, טכנית, מצוינת. יש ניסוחים שאפשר לשנות, אבל לא הייתי מתעכבת על זה כרגע. ברור שהדמויות, העולם והסיטואציה מאד ברורה אצלך בראש, וגם לזה אני לא רוצה להכנס.
מה שכן - חסר המון מתח בסיפור, וזה נובע מהניסיון (שנראה מכוון) להפוך את הדברים הסופר-מגניבים שקורים בסיפור שלך לדברים סטנדרטים.
קחי את ההתחלה כדוגמה: את בונה את הדמות של רפאל שמנקה את הקיר, ועצבני על אחיו, וחושב על מליון דברים, ואז הוא הולך להוציא כשף מהמגירה שזה דבר ממש ממש ממש מגניב, אבל את מיד מפוגגת את זה וחוזרת לדברים הנורמלים.
כדי לשמור על מתח החלק הסטנדרטי (ניקוי החדר) צריך להיות מאד מאד קצר. מספיקים שני משפטים, שלושה לכל היותר, ואז שרפאל יתעצבן, ילך להוציא את הכשף, *ועל זה צריך להתעכב*. הדברים המגניבים צריכים לתפוס את החלק המשמעותי בסיפור, לא להיות רקע לדברים שקורים בחיים של כולנו.
&nbsp
השאלה אם יש לך כוח לשכתב קטע-קטע, או שאת מעדיפה לשכתב את כל הפרק הראשון?

כמובן שיש לי כוח לשכתב, אני פשוט לא לחלוטין מסכימה

אנחנו נמצאים בתוך עולם הקסם שלהם. למה צריך לפרט על משהו שהוא רגיל אצלהם? זה כמו שתכתבי סיפור על בנאדם שנוסע באוטו. זאת המציאות כרגע (אולי למישהו לפני 300 שנה זה היה נראה מטורף אבל כרגע לא) אז למה לפרט על כך? אני חושבת, ואולי אני טועה, שהפירוט של העולם יבוא עם המשך הספר.
ולגבי הלפרט בכמה משפטים בלבד את איך שהוא מנקה ופעולות שגרתיות - זה בכוונה מתוך ניסיון (וכנראה לא ממש מוצלח) ליצור הזדהות כלשהי עם הגיבור ואולי גם לספר קצת על העולם הפנימי שלו. איך אפשר לעשות את זה ב2-3 משפטים בלבד?

phoenix2000

New member
אני דווקא חושב שהקטע הזה הוא טוב

לא רואה צורך לפרט עוד על הכשף שם. אולי אפשר להוסיף איזו שורה לגבי איך זה מרגיש כשיוצא לך כשף מהיד אבל לא יותר מזה.

בלגונה

New member
גם אני לא חושבת שצריך לשנות

לי דוקא היה מאוד ברור מהסיפור, שהקסם הוא חלק בלתי נפרד מהעולם- ובגלל זה אין יותר מדי התלהבות מפעולה פשטוה כמו ניקיון החדר באמצעות כשף.

ויימס

New member
אני מסכימה עם האנשים שהסכימו עם וולדי שלא הסכימה עם אלודאה.

קטע הניקיון הוא משעשע, מעורר הזדהות ומעניין. אם כבר, הרגע שבו הוא שולף את הבקבוקון היה פחות מעניין, כי זה שימוש די בנאלי ומאכזב לקסם. (אמרתי לך את זה כבר, וולדי) ובכלל, רמת הזוהמה המופרכת היא מה שיוצא דופן שם.
קטע שקורים בו דברים רגילים לא חייב להיות משעמם, אם את מצליחה לתפוס את הרגשות האנושיים המעניינים. נניח, תסתכלו על החיים עם שותפים- כל כך הרבה משחקי כוח, אמוציות ודרמה סביב משהו רגיל כמו מכונת כביסה או טיגון בצל.

אלודאה

New member
<מניפה אגרוף מתוסכל לשמיים>

כן, האגרוף שלי מתוסכל. אנחנו שולחים אותו לפסיכולוג.
&nbsp
תשמעו, אפשר לכתוב קטע של נקיון בצורה מעניינת. אפשר לכתוב הכל בצורה מעניינת. אבל החלק המעניין הוא לא החלק של הנקיון, כי אם הוא היה החלק המעניין הסיפור היה על רפאל שמנקה את החדר של אחיו ולא על רפאל שהשכנה הזומבית שלו מופיעה בדלת הבית.

ויימס

New member
ראיתי סרט שבו נסיכה קסומה סטייל דיסני מגיעה לעיר מציאותית.

וכמו ששלגייה שרה כדי לגרום לחיות היער הקטנות לעזור לה לנקות ולסדר, ככה הנסיכה בסרט הזה שרה כדי לגרום לג'וקים ולעכברושים בדירה לעזור לה לנקות ולסדר. XD

כמו כן, הוא מרחרח את הכתם מתוך סקרנות! how quaint!

אלודאה

New member
דוגמה מעולה

נגיד שאני כותבת על אדם שנוסע במכונית בימינו לקהל של ימינו - ברור שלא אפרט על המכונית. אבל אם אני אכתוב על אדם שנוסע במכונית בימינו לקהל בעוד מאתיים שנה או לקהל לפני מאתיים שנה, אני אהיה חייבת לפרט על זה, ולו על מנת שהקהל יבין על מה מדובר.
אם אני כותבת על אדם שקם בבוקר לעבודה במשרד שתפקידו להפנט מליוני אנשים כדי להאמין ש"מכוניות" קיימות בכלל, אני אספר בפרוטרוט על העבודה, אפילו שכולנו קמים בבוקר והולכים לעבודה.
הרעיון הוא שאפילו שמשהו הוא חלק מהחיים היומיומיים של הדמויות שלך, מה שאיננו חלק מהחיים היומיומיים של הקוראים שלך הוא החלק שעליו כדאי לפרט, לתאר, ולהכנס אליו, כי זה מגניב, ואלמנט המגניביות הוא קריטי להפוך את הסיפור למעניין.
&nbsp
אני אגדיר את זה אחרת - את רוצה לספר סיפור על ילד שמנקה את החדר שלו או שאת רוצה לספר סיפור על ילד שיכול לעשות קסמים?

לא זה ולא זה

הסיפור לא צריך להתמקד בילד שעושה קסמים. זה היה סתם על ההתחלה כדי להראות שהוא נמצא בעולם מעניין ששונה משלנו...

phoenix2000

New member
קצת באיחור אבל הנה הביקורת שלי לחלק השלישי

באופן כללי אהבתי את החלק הזה יותר מהקודם, בין היתר כי יש כאן התרחשות שלא עוסקת בדיון על מה שקרה קודם אלה משהו חדש, אבל אין ספק שזה לא משתווה לחלק הראשון שלך וכמובן שזה גם לא סותר את כל הביקורת שנאמרה על האופן שבו כל הסצינות הללו מתחברות אחת לשנייה.

בכל מקרה, לגבי הקטע עצמו:

"זה רווחי לבזבז כל כך הרבה כשף על זה שכלי נגינה ינגנו לבד?" שאלה סיקרה כשהם עברו ליד הלהקה.
"מן הסתם." אמר בן. "כמה כשף כבר צריך בשביל להפעיל גיטרה?"
(שתי שורות הדיאלוג הראשונות הן מצויינות כי הן נותנות לנו איזשהו מידע לגבי כשף אבל כל שאר הויכוח הויכוח בין בן לסיקרה מרגיש טרחני. כן, הבנו שהם אוהבים להתווכח עוד מהחלק הקודם. אפשר פשוט לקצר את זה ב'היא אמרה לו משהו, הוא החזיר לה, וזהו').

הסצינה עם אמנואל בכניסה למסעדה הרגישה לי מאוד סתמית. קיים אמנם איזשהו מתח ידידותי בינו לבין רפאל אבל זה די חולף לנו מעל הראש כי אין לנו מושג מי זה עמנואל ומה הקשר שלו לילדים. זה היה עובד טוב יותר אם היית מספרת לנו קצת על עמנואל בפעם הראשונה שהזכרת את שמו בסיפור (זה אחד מהמקומות שלדעתי עדיף לספר מאשר להראות).

"הייתי בטוח שלא תבואו." אמר אדם.
"גם אני." אמר רפאל והוביל את כולם לעבר המרכז. -למה בעצם הם היו בטוחים שלא יבואו? זה סותר את כל ההתלהבות שלהם שהצגת.

"נתחיל בשיעור לפני שהמורה הגיע? שירלי, אני נגדך. מה את אומרת?" הוא נפנה אל הילדה היחידה שהייתה בחבורה שלו אבל זאת רק החמיצה פנים.
"אני בת. בנות לא נלחמות נגד בנים, זה לא שוויון!" היא צחקקה. -משהו מוזר לי בכל הקטע הזה. אם בנים יותר טובים מבנות בכשף אז למה הילד הזה שכל כך משוויץ ביכולות שלו מזמין דווקא את הבת היחידה בחבורה להילחם נגדו? זה כאילו ניסית להראות שהוא כולו דיבורים כלפי חוץ אבל אפס מאופס מבפנים, אבל זה פשוט ברור מידי ולא אמין. כלומר אם הוא מנסה לצאת גבר גבר אז מה הוא ירוויח מכך שהוא ינצח בחורה? ולמה שירלי מצחקקת פתאום? זה לא תואם בכלל את שורת הדיאלוג שנתת לה.
עכשיו, אני מניח שכשפשרעף זה לא ספורט פיזי במיוחד אז למה בעצם גברים בהכרח יותר טובים מנשים? את אמנם לא חייבת לפרט על כך אבל זה נושא מעניין. הדבר שהכי מתאים לזה בעיניי בעולם שלנו זה ספורט דיגיטלי. אפילו בתחרויות הגדולות יש הפרדה בין גברים לנשים. אני מבין למה לאישה אין יותר מידי סיכוי להתחרות בגבר בריצת 100 מטר או באיגרוף. אבל בספורט דיגיטלי כמו starcraft 2? למה עושים שם הפרדה? אישה לא יכולה להזיז עכבר מהר כמו גבר? אפילו בטורנירים של שחמט אני חושב שעושים הפרדה, או שפשוט לא משתתפות בו כל כך הרבה נשים. אני מניח שהנושא הזה ראוי לפוסט משלו בפורום אחר אז נעצור כאן P:

סיקרה נעמדה על רגליה, בריאה ושלמה, כצפוי. שום כישוף ממה שהוטל על מישהו בזמן ההתמודדות לא היה יכול לפגוע במתמודד השני.- אם כשפשרעף לא מסוכן אז למה זה מוגדר כספורט מחתרתי? בעולם שלנו יש ספורט חוקי למהדרין שאנשים נפצעים בו בלי סוף כמו איגרוף, כדורגל, פוטבול, ואפילו המתאבקים המזוייפים של WWE שוברים איזו רגל או יד מידי פעם. אז למה דווקא כשפשרעף הוא לא חוקי? דווקא ממה שקראתי עד כה זה יכול להיות נחמד יותר אם יהיה מדובר בספורט חוקי ופופולארי ושלרפאל יהיה פוסטר של כמה מלוחמי הכשפשרעף הטובים ביותר תלויים בחדר שלו. ככה בעצם נוכל ללמוד מעט על הספורט הזה לפני שסיקרה באה אליו ומספרת שמישהו מלמד את הספורט הזה (וכמובן מכיוון שמדובר בספורט אלים אז טבעי שסבתא תתנגד מה שיהפוך את זה למחתרתי מבחינת רפאל).

אז חוץ מכל מה שהערתי לך כאן, לא מצאתי איזשהן בעיות מיוחדות ששווה להתייחס אליהן. הבעיה הכי גדולה אצלך היא אופן החיבור שבין כל הסצינות הללו. בביקורת שלי התייחסתי לקטע הזה בנפרד מהקטעים הקודמים אבל זה לא ששכחתי לרגע שבבית של רפאל יושבת גוויה מדבר ואנחנו לא שם כדי ללמוד עליה עוד. את צריכה למצוא איזו דרך 'יצירתית' לגרום לכל הקטעים הללו להתחבר ולהרגיש כאילו דבר מוביל לדבר, אחרת זה מרגיש כאילו הדמויות שלך מונעות לפי איזשהו סדר יום שקבעת להן ושום דבר שיקרה בדרך לא יכול להזיז אותן ממנו.

בכל מקרה, שיהיה בהצלחה

גברים לא יותר טובים מנשים, פשוט *טייל* הוא מניאק וזה מה

שהוא חושב. שירלי היא גירלי גירל שמסכימה איתו. זה פשוט לא הועבר כמו שצריך.

godright

New member
ממש לא הועבר טוב

גם בן מקניט את סקריה באותו אופן שבנות פחות טובות, היינו זו איזו מוסכמה, כמו בנות פחות טובות בנהיגה (יש לכך אלף ואחת הסברים) אבל ברור שיש נשים שיותר טובות מרוב הגברים בנהיגה. האם זה המצב?
או שאין בכלל דרך להפלות כי לא נתנו לבנות להתחרות עד עכשיו.
בכל מקרה העניין הזה זקוק לביאור.
&nbsp
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
&nbsp
די הייתי שמח לגלות שבדרך כלל בנות הן די חלשות אבל סקריה היא כשעפרפית האוויר האחרונה, וביחד עם חתול המחמד שלה היא מתכוונת להתחיל מפלגה של כשעפרפיות ולהשתלט על הפרלמנט שגם הוא מחתרתי והוא אלרגי לחתולים ולנשים מכשעפרפות...

הן שוות ערך לבנים! זה כמו שיש גברים

שאומרים בצחוק ש"בנות פחות טובות במתמטיקה". סתם ככה. בשביל הצחוק/לעצבן מישהו. אז זאת הייתה הכוונה פה.

ועכשיו אני רואה שגם המילה כשפשרעף היא מילה ממש קשה. היא מורכבת מ2 מילים: כשף וגם שרעף.

למעלה