על כרטיסי האשראי ועמלות
קצת מידע על עמלות וכרטיסי אשראי - עמלת שורה של הבנק - לא משנה כמות הרכישות בכרטיס, העמלה נגבית פעם אחת בלבד בחודש, בעת מועד חיוב כרטיס האשראי. הסכום שלה תלוי בסיכום מול הבנק, ורלוונטי - סביר להניח - לכל תשלום אחר שמבוצע מהחשבון, כולל הוראת קבע. "עמלת שורה" של כרטיס האשראי (מה שנקרא "עמלת חיוב נדחה") - עבור כל תשלום (בקניה בתשלומים בלבד) נגבית עמלה בת כמה עשרות אגורות. העמלה הזו לא נגבית עבור חיוב שבוצע בתשלום אחד בלבד. לדוגמה, אם חילקתי תשלום ל- 6 תשלומים, אשלם כ- 3 שקלים (כ- 50 אגורות לכל תשלום). אם שילמתי בתשלום אחד - לא אשלם כלל עמלה זו. כאשר מחלקים לתשלומים "ללא ריבית" - עמלת החיוב הנדחה היא התשלום היחיד הנוסף. לא משלמים לחברת האשראי ריבית. כאשר משלמים בקרדיט הסיפור אחר לחלוטין, ואז כמובן משלמים לחברת האשראי ריבית גבוהה למדי (בהתאם לתנאי הכרטיס). בנוסף, ישנם שלושה תשלומים קבועים שחברת האשראי עשויה לגבות - "דמי הגבלת אחריות" - תשלום שנתי של כ- 20 ש"ח, שהוא בעצם תשלום עבור "ביטוח חובה". אם מבוצע בכרטיס אשראי שימוש לרעה, חברת כרטיסי האשראי מחוייבת לפצות את הלקוח (בתנאים שונים, ובסכומים שונים - בסך הכל באופן הוגן למדי). "דמי חבר" - תשלום שנתי גבוה (עשרות עד כמה מאות שקלים), הנגבה בעבור הזכות להחזיק כרטיס. הגובה שלו תלוי בדירוג הכרטיס (כסף, זהב, פלטינה, אורניום וכל מתכת יקרה ובעלת שם מתוחכם אחרת). "דמי תפעול" - תשלום חודשי של כמה שקלים (כ- 7 ש"ח), הנגבה - שוב - בעבור הזכות להחזיק כרטיס. מרוב התשלומים האלה אפשר להמנע - על ידי חברות במועדונים שונים, קבלת הטבות במסגרת מקום העבודה וכד' - 1. עמלת שורה בחשבון הבנק - בהתאם עם הסיכום עם הבנק. יש בנקים שבהם העמלה הזו מבוטלת בתנאים מסויימים. 2. דמי הגבלת אחריות - מועדונים שונים, מקומות עבודה שונים - לעתים פוטרים מהתשלום הזה. הפטור די נדיר, להערכתי. 3. דמי חבר - בדרך כלל ניתן פטור מדמי חבר אם מבוצע מספר מסויים של פעולות בחודש, בממוצע שנתי. קל להגיע לממוצע הזה. 4. דמי תפעול - מועדונים שונים, מקומות עבודה שונים - כנ"ל. בשורה התחתונה, כאשר בוחרים כרטיס אשראי צריך לבצע סקר שוק בדיוק כמו בכל מוצר אחר. המוצר המקורי שיציאו ללקוח יהיה בדרך כלל היקר ביותר, וקצת משא ומתן ייעשה פלאים. לעתים, באופן מפתיע, משתלם יותר לקחת כרטיס אשראי חוץ בנקאי (כלומר, כזה שהמנפיק שלו אינו בהסדר עם הבנק שלך). באופן אישי אני משלם רק דמי הגבלת אחריות על כרטיס האשראי שלי (ועמלת חיוב נדחה, אם אני קונה בתשלומים).