שלום. אני צריכה להתייעץ איתכם

שלום. אני צריכה להתייעץ איתכם ../images/Emo13.gif

יש לי בעיה מסויימת. במאי הקרוב ימלאו 5 שנים להיותי צמחונית מאידאולוגיה. בזמן האחרון, עשיתי בדיקת דם והבדיקה לא הייתה טובה לפני כחצי שנה חלה ירידה משמעותית ברמות ה-FERRITIN והברזל שלי. כיום הם מתחת/ ברמה הנמוכה של הנורמה. אני לא יודעת אם הדבר קשור אחד לשני, אבל במקביל החלה גם תופעה של צמיחה מעוותת בציפורני הרגלים שלי. אני אובדת עצות. אני רק בת 18, אני הורסת את חיי ואת בריאותי במו ידי, אך איני מוכנה לאכול בשר או דגים. התזונה שלי היא מאוזנת. אני מקפידה לשלב בין קטניות לדגנים , ואח"כ אני בולעת ויטמין סי או אוכלת תפוז, אך הדבר לא עוזר, והבריאות שלי מידרדרת. כמו כן, החשש שלי הוא שהדבר יפגע בעצבים. הבנתי מרופא הילדים, שהוא לא חסיד כדורים, שלכדורי הברזל יש תופעות לוואי קשות, כמו השמנה ועצירות. איני מעוניינת כאמור לסבול מאותן תופעות לוואי, ורציתי לדעת מה אתם בתור צמחונים / טבעונים כמוני הייתם מייעצים לי לעשות בנידון. תודה רבה ויום טוב לכולנו.

tookmy

New member
הייתי מתחילה

מלקחת תוספים שאינם ממומנים על ידי קופ"ח. תוסף מעולה זה "פלורדיקס" וגם "פלורויטל" של אותה חברה מצויין. שימי לב להחזיק במקרר. זה יקקקקקקר אך מעולה. בשלב שני הייתי במקומך לומדת עוד על תזונה. את אומרת שהתזונה שלך מאוזנת אבל כנראה שזה לא נכון. לא בטוח שהסיפור של לשלב בין קטניות ודגנים נכון , יש על זה דעות חלוקות, וגם אם כן אם זה לא עובד אצלך אולי כדאי שתנסי דרכים אחרות. כדאי לאכול הרבה דברים שמכילים ברזל: מישמישים מיובשים (אורגניים בלבד, הם חומים, לא כתומים) , להמתיק את השתיה במולסה, לנסות חליטות סרפד - זה מגעיל אבל אפשר לערבב את החליטה עם הצמח האהוב עליך. בנוסף, להרחיק צריכת ברזל מאכילת מאכלי חלב, שכן חלב, אם את צורכת את הזבל הזה, מפריע לספיגת הברזל.

"הסיפור" עם שילוב קטניות ודגנים?

מעולם לא שמעתי דעות חלוקות בנושא. אני אשמח אם תסבירי לי איזה היגיון יכול לעמוד מאחורי כזה דבר.

tookmy

New member
כמו שכבר הסברתי לך

זה שלא שמעת זה בעייתי. מה שמשמעותי בעייני בשורה התחתונה זה שהעובדה והשורה התחתונה זה שבסוף עבור הרבה צמחונים זה לא עובד, אחרת הם לא היו נכנסים הנה וכותבים על החוסרים שלהם. באותה מידה, אני יכולה לספר לך על שיטות לרפואה משלימה שאין להם אולי את ההוכחות שאת רוצה לראות. מעשית, כשהגעתי שוב לרופאה של בתי ושאלתי למה בעצם עד היום לא הופנינו למומחים כדי לבדוק את בעיותיה יותר לעומק היא ענתה (ומדובר ברופאה קונווציונלית לגמרי) שלמומחים בתחום הזה אין מה להציע ומה שהיא מציעה לי זה רפואה משלימה ושלפה לי שם של מטפל בשיטה שתיארה אותה כמוזרה מאד ועוד התנצלה על מוזרות השיטה וכו', אבל מה- מניסיונה הפרטי זה בסוף מה שעובד. הוכחות מדעיות? אף פעם לא הבנתי למה אנשים מתעקשים לנופף במדע כאילו שהמדע כבר יודע הכל. אם בעוד 20 שנה יגלו שזה מדעי ולמה זה מדעי זה יהיה בסדר בעיינייך? עד אז אנשים שיש להם חוסרים והשיטה המוצעת כיום לא עובדת עבורם צריכים לסבול ולא לנסות דברים אחרים? אני באמת מנסה להבין את ההגיון ולא מבינה. אנחנו מדברים כאן על מישהי שאכלה לפי הספר. אולי הספר הזה לא נכון? או סתם לא נכון לה אישית?

d a p h n a

New member
שתי הערות

1) לא ברור שהיא אכלה "לפי הספר". היא אמרה שהתזונה שלה מאוזנת, אבל לא נתנה סקירה מקיפה של כלל התזונה שלה. אולי התזונה שלה לא מאוזנת כפי שהיא חושבת. 2) "אם בעוד 20 שנה יגלו שזה מדעי ולמה זה מדעי זה יהיה בסדר" - כן. בדיוק. ככה עובד מדע. המדע לא יודע הכול. המדע ממשיך לחקור. כל הזמן מתגלים דברים שבעבר חשבו שהם יעילים וכיום מתברר שלא ולהפך. כאשר יש הצטברות מספקת של עדויות מדעיות, אז הדברים הללו משכנעים. הבעיה עם חלק גדול מהשיטות של הרפואה המשלימה היא שחלקן סותרות כל הגיון מדעי שהוא. בנוסף, חלק מהשיטות של הרפואה המשלימה הופרכו באופן חד-משמעי על ידי מחקרים מדעיים, ובכל זאת אנשים ממשיכים לפעול לפיהן. כך למשל עם הומיאופתיה. נעשו מאות מחקרים מדעיים מאוד רציניים, כולל אחד מקיף שנעשה על ידי חוקרים מכל העולם, שהוכיחו באופן חד משמעי שלהומיאופתיה אין שום אפשרות שהיא להשפיע על גוף האדם, ושהכוח היחיד שיש לה בתור שיטה רפואית הוא דרך אפקט הפלסיבו. בכול זאת, אנשים ממשיכים להאמין בזה ולהוציא על זה הרבה כסף. עכשיו, אני לא מזלזלת באפקט הפלסיבו. אם מישהו מאמין שתרופה מופרכת כלשהיא באמת תעזור לו, ייתכן ואכן זה יעזור לו, ומבחינתי כל עוד זה לא משהו שיכול להזיק לו זה בסדר. אבל מה שמדאיג אותי הוא מצב שבו אנשים לא מנסים בכלל לטפל בבעיה בשיטה קונבנציונאלית ומשאירים אותה לכל מיני שיטות משלימות שאין לגביהן שום הוכחות ושלעיתים הוכח באופן ודאי שהן לא פועלות בשום דרך מלבד אפקט הפלסיבו. אגב, סתם כפרט מעניין - אני עוסקת כרגע במסגרת לימודי במחקר שקשור בהיסטוריה של הרפואה. כתוצאה מזה קראתי לא מעט טקסטים רפואיים מיוון העתיקה ועד המאה ה-17, שכולם מבוססים על שיטה שנקראת "רפואה גלנית", שהיא מופרכת לחלוטין לכל דבר ועניין ושלטה בכיפה רק כל עוד היו איסורים על נתיחות גופות והכרה אמיתית של האנטומיה האנושית. החל מהמאה ה-17 החל מחקר רפואי רציני שלאט לאט הפריך לחלוטין את כל התורה הזו, והראה באופן חד משמעי עד כמה היא לא רק חסרת ערך אלא גם מזיקה מאוד. חלק לא מבוטל מהתורות של הרפואה ה"משלימה", במיוחד כל מיני גישות שמגיעות מהודו, הן בעצם רפואה גלנית מיוון העתיקה שהגיעה להודו עם אלכסנדר הגדול - כלומר הן בעצם מה שהיתה הרפואה ה"קונבנציונאלית" באירופה עד המאה ה-17 כאשר מחקרים רציניים התחילו להוכיח עד כמה זה שטויות.

TheFinalCut

New member
מעניין |חצי-אוף-טופיק|

תודה על הרקע ההיסטורי בסעיף השלישי
- חידש כמה פרטים שלא ידעתי ויכול להסביר את התוכן של כמה שיטות "אלטרנטיביות" ששמעתי עליהן. אבל למיטב הבנתי, הרפואה הסינית התפתחה במקביל למערבית, ולא הושפעה ממנה במיוחד - לא? (אני יודע שאת מחזור הדם הסינים גילו הרבה לפני המערב, בדיוק בגלל האיסור על נתיחת גופות והמגבלות הגלניות)

d a p h n a

New member
לצערי

אני לא מבינה הרבה לגבי הרפואה הסינית. נשמע סביר שהיא התפתחה יחסית במנותק ממה שהתרחש באירופה. לכן ציינתי במפורש את הרפואה ההודית, מאחר ובין הודו ליוון העתיקה יש קשר מתועד וברור, וכאן אני יודעת שלמשל עדיין ישנם בתי חולים בהודו שבהם פועלים לפי תורת הליחות של היפוקרטס וגלנוס, כלומר ישנה רפואה יוונית שהפכה לחלק בלתי נפרד מרפואה הודית "מסורתית". וכמובן הרפואה הזו שמרה על כל מיני שרידים גם ברפואה האלטרנטיבית היום וגם במה שנקרא "רפואה מסורתית" או לחילופין "תרופות סבתא" מערביות. למשל, אני עוסקת כרגע משהו שקשור בהיסטוריה של בעיות פוריות. כתוצאה העברתי חלק גדול מהסמסטר בקריאת טקסטים גניקולוגיים של המאות ה-15-17. אחד הדברים שחוזרים על עצמם שם הוא שכאשר יש בעיות פוריות זה כי הרחם "קר" ו"לח" וכדי לאזן את זה צריך לאכול מזונות שנחשבים "חמים" ו"יבשים". תוך כדי שעבדתי על זה, נכנסה מישהי לאחד מהפורומים בהם אני משתתפת כדי לבקש עצה בענייני בעיות פוריות, ובין היתר סיפרה שהיא משתמשת בכל תרופות הסבתא שהיא מכירה, בין היתר שהיא מקפידה לאכול "תבלינים חמים כמו פלפלים חריפים" כי זה אמור לעזור. כמובן שלא אמרתי לה שום דבר (היא באה להתייעץ בנוגע לבעיה כואבת, אחרי הכול) אבל ממש הדהים אותי לגלות שהרפואה הגלנית עדיין מוצאת את מקומה בתרופות הסבתא של ישראל 2006.

diday

Member
מאד לא מדויק מה שאת כותבת

ביחס להומאופתיה. אבל זה אינו הנושא לפורום זה. המשפט "כולל אחד מקיף שנעשה על ידי חוקרים מכל העולם, שהוכיחו באופן חד משמעי שלהומיאופתיה אין שום אפשרות שהיא להשפיע על גוף האדם" שגוי לחלוטין.

d a p h n a

New member
לא שגוי לחלוטין...

שגוי רק קצת. לא מדובר על מחקר אחד שנעשה על ידי חוקרים מכל העולם, אלא על 110 מחקרים מכל העולם שנבדקו על ידי כתב העת היוקרתי לרפואה lancet, שקבע באוגוסט 2005 על סמך עיבוד הנתונים של אותם 110 מחקרים ניתן לומר בודאות כי לתרופות של הרפואה ההומיאופטית אין שום השפעה על גוף האדם מלבד אפקט הפלסבו. כרגע עומד לנגד עיני רק הקישור לכתבה ב-YNET על המאמר: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3133545,00.html שאני מודה שזה לא המקור הטוב ביותר לקריאה על מחקרים מדעיים, אולם בזמנו הלכתי להסתכל גם על המחקר כפי שהתפרסם בlancet עצמו. בנוסף ראיתי גם את המחקר שבוצע על ידי תכנית מדע בריטית, שניסה למצוא דרך מדעית להוכיח שתרופות הומיאופתיות הינן בעלות השפעה מדידה מדעית על מנת לזכות במיליון הדולר שמבטיח הסקפטיקן ג'יימס רנדי למי שיצליח להוכיח בקריטריונים מדעיים את קיומה של אחת מהתופעות או הטענות שהוא סקפטי לגביהן. גם בתכנית הזו הם לא הצליחו למצוא שום עדות לכך שיש חומר פעיל כלשהוא בתרופה הומיאופתית, או שלמעשה יש הבדל כלשהוא בינה לבין מים לאחר כל תהליך הדילול.

diday

Member
את מבלבלת מספר דברים.

על קצה המזלג, כיוון שלא שייך לכאן. הממשל השוויצרי הזמין בדיקת יעילות טיפולים הומאופתיים לעומת קונבנציונלים כדי לבדוק האם להכניס טיפולים הומאופתים ל'סל הבריאות'. החוקר החי בשוויץ בדק 110 מחקרים הומאופתים לעומת מספר מקביל של קונבנציונלים ואחרי שניפה את אלה שלא התאימו לאמות המידה המדעיות המקובלות במדעי הרפואה, נשאר עם מספר מועט של מחקרים שבהם לא הוכח, בהשוואה למחקרים קונבנציונלים מקבילים, שהצלחת ההומאופתיה הייתה גבוהה יותר מאפקט הפלצבו. שנוי נוסח קטן לעומת זה שלך, קטן אבל משמעותי. לא היה זה לנצ'ט ש'קבע', אלא לנצ'ט ככתב עת פרסם את המחקר. שני הצדדים צודקים כאן. החוקר השווצרי שהיה חייב לבדוק כפי שבדק וההומאופתים הטוענים שאי אפשר להחיל עליהם את כללי הבדיקה של הרפואה המדעית, כיוון שאינם יכולים לתת את אותה התרופה לכל חולה עם סמפטומים דומים. מה לעשות, הטיפול ההומאופתי עובד אחרת. בתוכנית הBBC נבדקו הטענות החוזרות ונשנות של חוקרים (רציניים) המגלים חומר פעיל בתמיסות שדוללו עד כדי כך שברור שלא יכל להיות בהם חומר פעיל, בדומה לחוקר הצרפתי שגילה לתדהמתו את ה"זכרון" של המים. בשני המקרים: גם בזה של החוקר הצרפתי וגם בתוכנית של הBBC, ההוכחה נכשלה אחרי שג'ימס רנדי שינה את תנאי הבדיקה כך שהחוקרים לא יכלו לדעת מהי תכולת המבחנה. את התופעה המוזרה שחומר פעיל מתגלה במבחנה שהאדם יודע מה היה בה קודם לא המשיכו (על פי הידוע לי) לבדוק. אף אחד לא יודע מדוע תרופה הומאופתית עובדת (בהנחה שהיא עובדת), שכן אין בה חומר שאנחנו יכולים לבדוק באמצעים הטכניים העומדים לרשותנו כיום. שטיפולים הומאופתיים עובדים יודעים גם מתנגדי ההומאופתיה. אותם מתנגדים טוענים לאחת מהסיבות הבאות להצלחת הטיפול: אפקט הפלצבו, כח החיים של הגוף = הרפוי היה קורה בלאו הכי, הזמן שהמטפל מקדיש למטופל = דומה להשפעת טיפול פסיכולוגי.

אין לי בעיה עם אנשים

שמחליטים להשקיע את זמנם, מרצם וכספם בשיטות משיטות שונות שאין להן כל בסיס מדעי. זו זכותם המלאה. אני אישית לא מאמינה בזה, וזו גם זכותי המלאה. ולכן, ממש לא ברור למה את מתלוננת על כך שאני לא השקעתי את זמני, מרצי וכספי בללמוד ו/או ליישם שיטות שפועלות בדרך שאני לא מאמינה בה? את חוזרת ונטפלת באובססיביות קצת מעיקה לצירוף המילים "לא שמעתי" במקום להתייחס לעניין, וזה מעייף. מן הסתם אני מכירה את כל שמות השיטות שצוינו בשרשור הקודם, בשביל זה מספיק לפתוח YNET פעם בשבוע. כשמישהו שואל האם מכירים שיטות תזונה צמחונית, ואני לא מכירה שיטות שכאלה שנבחנו בצורה מדעית - מבחינתי התשובה היא "לא שמעתי על שיטות כאלה". כי מה לעשות, שיטות קיקיוניות זה לא דבר שעולה לי בראש כשאני חושבת מה לענות למישהו. כמו שאמרתי, אין לי בעיה עם מי שמחליט שזה כן מעניין אותו. אותי זה לא. מי שיש לו ידע בנושא מוזמן לענות, מי שיש לו הסתייגות מוזמן להביע אותה זה לא פורום "שיטות אלטרנטיביות לתזונה צמחונית", ובכל זאת את נטפלת לכך שהמנהלת לא מתעניינת בשיטות אלטרנטיביות אלא מנסה ללמוד על תזונה (צמחונית ובכלל) כמו שהמדע המערבי מתייחס אליה. זו הבחירה שלי, זו ההעדפה שלי, זהו. זה לא פורום על בסיס "א. פקה עונה לשאלות הגולשים", אז מה יש להתרגש מזה כל כך? במקום להיטפל לסוגיה הזו, הייתי מעדיפה לקבל תשובה לעניין למה ששאלתי. את בעצמך אמרת שגם מאחורי שיטות אלטרנטיביות יש חשיבה מסודרת, וזה בדיוק מה ששאלתי - איזה היגיון יכול לעמוד מאחורי פסילת "הסיפור עם דגנים וקטניות". יש סיכוי שלזה אני אקבל תשובה, ואולי יצא מזה דיון מעניין שאפשר ללמוד ממנו משהו? או שהנושא ימשיך להיות החורים בהשכלה שיש או אין למנהלת?

tookmy

New member
אני ממש לא

בעניין של לתקוף אותך אישית. אני כן בעניין שהשיטה הקיימת לא עובדת בשביל הרבה אנשים ואם יש כל כך הרבה אנשים שהיא לא עובדת בשבילם אז אולי שווה לפתוח אתהעיניים לעוד דברים שקיימים. בקשר לדגנים וקטניות, יש הטוענים שהם דווקא צריכים להיות מופרדים. אני מכירה לא מעט אנשים שהפרידו והרגישו יותר טוב, כמובן, לא רק הפרידו אלא אכלו בצורה מסודרת לפי דרך אחרת, פחות או יותר כי כולנו לא בדיוק אוכלים לפי איזה ספר, או רובנו. יותר מזה, אני מכירה מישהי שמעולם לא סיפרה לי שהיא אוכלת לפי איזו שיטה או משהו, היא פשוט חיה. היא אחת הנשים היותר חיוניות שאני מכירה, גם מגדלת שני ילדים ובעל וגם מלאת מרץ בעבודה שדורשת הרבה כוחות פיזיים. היא לא הוכחה לכלום, אבל כשסיפרו לי על השיטות האלה של פירות בבוקר והפרדה בין קטניות וחלבונים ולהמעיט בדברים מסויימים פתאום נזכרתי בה ואמרתי לעצמי : וואללה. למה בעצמי לא מתעמקת בשיטות האלה אם הן נהדרות? כי הגעתי לאיזון שכרגע עובד בשבילי. לפני כמה חודשים כן חשבתי ללמוד לעומק , מכיון שהיה לי קשה פיזית, הייתי בחוסרים וכו'. הצלחתי להוסיף לתפריט של תוספים ומזונות שעובדים עבורי ובכלל למצוא דברים שסידרו עבורי את העניין. כל עוד שזה עובד, אני באמת לא טורחת להתנסות בזה. אם אגיע למצב שבו מה שאני עושה לא יעבוד ברור שאחפש דרך אחרת. אני לא צמחונית יום וגם לא יומיים, מעל 20 שנה. מתוך ההתנסות שלי העצות שאני רואה לגבי תזונה בפורומים הן לפעמים שטחיות כדרכו של המדיום הזה ולפעמים פשוט גרועות. רופאים לא מבינים בתזונה והרבה פעמים גם דיאטנים לא, לפחות לא בתזונה צמחונית, לכן לדעתי ושוב לדעתי בלבד, רצוי לפנות לכאלה שדוגלים בצמחונות כשיטה בריאה יותר ולא מתייחסים לצמחוני כאל מישהו שצריך לחפש לו תחליפים.

אלי ו.

New member
הפרדה בין דגנים וקטניות?

אני לא מכיר מישהו שממליץ על כך. התיחסו כאן לשילוב בין דגנים וקטניות במטרה להשיג חלבון עם פרופיל חומצות אמינו טוב יותר. את מתארת גם את "רזה לתמיד" (פירות בבוקר והפרדה בין פחממות לחלבונים) שגם היא שיטה לא מדעית אלא סיפור אלטרנטיבי חסר כל ביסוס. דברים שנבדקו מדעית זה דבר לא סיפור מסובך במיוחד, אם מישהו חושב שיש קשר בין מלפפונים חמוצים לסרטן יכול להיות "אלטרנטיבי" ולהמליץ לכולם להפסיק לצרוך מלפפונים חמוצים או להיות "מדעי" ולבדוק סקרי תזונה או לשאול חולי סרטן על צריכת המלפפונים החמוצים שלהם ולבדוק אם הם באמת צורכים יותר או פחות משאר האוכלוסיה. במידה וה"מדעי" יגלה שבאמת יש קשר סטטיסטי בין צריכת מלפפונים חמוצים לסרטן נתחיל להתיחס לתאוריה הזו ברצינות, יהיו עוד מחקרים כדי לודא שלא מדובר בתוצאות מקריות וכו'. עד אז, יכול להיות שהתאוריה נכונה אבל כל עוד אין לה ביסוס אין סיבה להעדיף אותה על פני אלפי תאוריות לא מבוססות אחרות.

tookmy

New member
נכון טעיתי

הפרדה בין פחממות וקטניות, בדרך כלל הכוונה לדגנים בהקשר הזה.

עצירות עשויה להיות תופעה של ברזל

אבל בדרך כלל מוצאים את סוג התוסף הספציפי שלא יגרום לך לזה. על השמנה כתופעת לוואי של תיסוף ברזל מעולם לא שמעתי וגם לא מצאתי לכך שום בסיס. פגיעה עצבית קשורה לחוסר (חמור) ב B12. גם הבעיה עם הציפורניים יכולה להיגרם מאנמיה, ולדעתי חשוב שתטפלי בזה (ותוספים זו דרך טובה מאוד). אני אישית דווקא בעד תוספים במרשם, זה מאוד זול ומהניסיון שלי עושה את העבודה מצוין. אם תוסף כלשהו יגרום לך לתופעות לוואי כלשהן (כגון עצירות) אפשר להחליף לאחר.

d a p h n a

New member
אמנם נכון...

שבחלק מהמקרים כדורי ברזל גורמים לתופעות לוואי מסויימות. יחד עם זאת, זה לא תמיד קורה ולא לכולם. בצעירותי צרכתי כדורי ברזל באופן יומיומי במשך כשנה בגלל אנמיה גבולית, ולא היו לי שום תופעות לוואי מיוחדות. כיום אני לוקחת כדורי ברזל לעיתים ושוב, אין לי תופעות לוואי בגלל הכדורים. כך שאני הייתי מציעה לך בכל זאת אולי לנסות לקחת כדורים ולראות האם את סובלת מתופעות לוואי או שלא (הרי תמיד אפשר להפסיק לקחת את הכדורים). בנוסף, לא ציינת בהודעתך במפורש האם את צמחונית או טבעונית. נוסף על זה, הייתי ממליצה לך להתייעץ עם תזונאי/ת על מנת לוודא האם התזונה שלך באמת מאוזנת.אמנם נכון שהעקרון הבסיסי הוא שילוב בין דגנים לקטניות, אולם יש גם משמעות לכמה חלבונים צורכים, אילו חלבונים צורכים ועוד. בנוסף, לא ציינת בהודעתך למשל האם ועד כמה את אוכלת ירקות. ירקות ירוקים הם אחד מהמקורות לברזל עבור צמחונים. בניגוד למה שטוקמי אמרה, אני גם לא חושבת שצריך לרוץ דווקא לתוספים היקרים שאינם ממומנים על ידי קופת החולים. אם כרגע את לא לוקחת שום תוסף שהוא, או רק כדורי ויטמין סי, יכול להיות שכדאי לנסות קודם לקחת תוסף שאינו עד כדי כך יקר, ולראות אם זה עוזר במשהו.

tookmy

New member
חי אישית היה

ניסיון רע עם תוספים ממומנים וניסיון מעולה עם חלק מהתוספים היותר עדינים וטבעיים. מה לעשות שכשרוצים משהו טוב צריך לשלם עבורו. גם לחם אחיד זה סוג של זבל זול ואם רוצים לחם טוב ממש אז צריך לשלם פי ארבע. חבל מאד, אבל ככה זה מניסיוני. אני לא מדברת רק על כאבי בטן כן או לא, אלא על תוצאות מיידיות בהעלאת הברזל. כמו כן מספר מטפלים אלטרנטיביים שאין שום קשר ביניהם ושלא הרויחו מהמוצר הזה המליצו לי עליו בזמנים שונים והקשרים שונים. בהריון כשקרניבוריות סביבי היו עם המוגלובין נמוך אני הצלחתי לשמור אותו גבוה.

למעלה