היכרות
טוב, אז שלום לכולם
, כפי שכתבתי אני יעל, ואבא שלי חולה כבר שנתיים בסרטן. לפני שנתיים גם נפטרה אימי בפתאומיות גמורה, מה שהותיר אותנו עם חלל מאוד גדול. אני חושבת שזה היה הטריגר להתפרצות המחלה. אני חושבת שאם דברים היו מתנהלים אחרת, המחלה הייתה בוודאי מקבלת איפיון שונה, אבל עדיין הייתה מתפרצת. אבא שלי אדם מבוגר, בן 78 יהיה בפברואר, אבל לא 78 טיפוסי או ממוצע- עד הסרטן היה עצמאי, לא חולה, עדיין עבד במקצוע שלו בתור עצמאי, אדם סקרן, חכם וכו'. אני כותבת וכו' כי איזו בת לא תכתוב את הדברים הללו על אבא שלה? אבל במקרה הזה זה נכון.
הסרטן התחיל בשלפוחית שתן, כרתו אותה- לאחר כל מיני ניקוזים וטיפולים נקודתיים שלא הועילו. כרתו אותה ובנו סטומה לשתן. ואז כימותרפיה חצי שנה באסף הרופא. לאחר חודשיים הפוגה, ביוני השנה הכל חזר אבל במקום שונה- פי הטבעת ובאזור המעי (מבחוץ, לא סרטן מעי הגס), מה שגרם לעצירות מטורפת. יחד עם הגידול ברקטום הוא לא היה יכול לשבת ומדובר על אדם שהיה יושב שעות כדי לקרוא, לעבוד או כל דבר אחר, מה שהטריף את דעתו והכאבים היו פשוט בלתי נסבלים. כל המצב הזה הביא לאשפוז זריז באיכילוב ולניתוח להוצאת סטומה שניה של המעיים. הניתוח הזה היה כשנה אחרי הניתוח של הוצאת הסטומה הראשונה. ושוב כימותרפיה. הבטן שלי לא אהבה את כל ההתרחשויות האלה, ולכן דיברתי אני באופן אישי עם הרופא שלו שלא נתן לי הרבה מקום לספק. אם הטיפולים יעזרו, הוא נתן לאבא שלי משהו כמו שנה, ואם הם לא יעבדו, אז פחות. לאן לא הגעתי עם הבירורים שלי- עד לרב פירר בכבודו ובעצמו הגעתי כדי לוודא שלפחות אנחנו נותנים לו את הטיפול הטוב ביותר. התייעצתי עם פסיכולוגים האם לספר לאבא שלי על "הקצבת הזמן" הזו, ובנתיים לא סיפרתי. אחת מהיועצות שלי, שגם מכירה אותו דרך טיפול משפחתי שעברנו לפני כמה שנים, אמרה לי שהכי נכון זה לעזור לאבא שלי מהמקום שלו. לפגוש אותו איפה שהוא נמצא ולעזור לו איך שטוב לו. אז ניסיתי לעשות את זה, ולכן לא סיפרתי. לאבא שלי היו המון הזדמנויות לשאול את הרופא כמה זמן נותר לו, והוא לא שאל, לכן הבנתי שאולי הוא עדיין לא רוצה לדעת. אני הבת הקטנה, יש לי עוד אח אחד גדול ממני ועוד אחד שאני לא מחשיבה אותו כי הוא רחוק מליבי וחיי (ולא בארץ וטוב שכך), ואני מנהלת את חיי בידיעה ובתחושה שיש לי אח אחד. אז אני וגילי פה. העניין הוא שרוב המעמסה, רובה ככולה, נופלת עליי. ויש לי תחושת בדידות גדולה מאוד, כי ציפיתי שלפחות במצב זה, גילי יהיה קצת יותר כמו משפחה. שלא תבינו לא נכון- אני מבינה את הקושי שיש לגילי, באמת שאני מבינה, ואני מאוד מנסה להיות שם גם בשבילו, לא רק בשביל אבא שלי. אבל הוא לא שם בשבילי, באלף ואחת צורות. ואני אוהבת אותו, הוא נשמה טובה ואדם מקסים וכובש עם תכונות נפלאות והוא הכי מצחיק אותי בעולם. אבל הוא גם המשפחה היחידה שלי והוא לא עוזר לי וזה מקור להרבה מאוד תסכולים וכאבים, והוא לא ממש פתוח לשמוע אפילו שמץ ביקורת על העובדה שהוא אפילו לא זמין לי בטלפון..... טוב, הנה אני נכנסת לשזה שוב, כשהבטחתי לעצמי לא להיכנס לזה. הרעיון הכללי הוא שככה זה נראה עכשיו בכמה חודשים אחרונים, התקשורת הבין משפחתית לא בשיאה והעול נופל בעיקר עליי. אומנם יש מטפלת, אבל גם אז, ההפקות ליד, גדולות או קטנות, הן עליי. כתבתי פה לאחר פיצוץ נוסף שקרה ביום שלישי האחרון, שאני חושבת שהיה אחר, כי קיבלתי כל מיני תובנות שהן לאו דווקא נעימות למחשבה או לאמירה, אבל קיימות ובאיזה שהוא מקום אולי התנפצו אשליות שכבר היה ראוי שלא יהיו. אני מאוד קשורה להוריי, במותה לקחה אימא שלי את כל ליבי, לפחות את רובו, וכל מה שקורה עם אבא שלי הוא לא נתפס בכלל. היפוך העולם שהסרטן גורם לו הוא פשוט לא ייאמן. אני מאוד קשורה גם לאבא שלי, ואני חושבת שכל יום כבר מיוני, הוא סוג של פרידה בדרך כזו או אחרת. אומנם אני לא חושבת שזה חקוק בסלע שזה יהיה שנה כמו שאמר הרופא, אבל אני מנסה להכין את עצמי לשנה, וכל מה שאקבל אחרי זה יהיה בגדר מתנה וכיף. אני לא רוצה שאבא שלי יגמור את חייו מחובר למכונות ומסומם ממורפיום כדי שלא ירגיש את כאביו. גם אבא שלי לא רוצה את זה. נכון להיום הוא התאושש מאשפוז וכאבים שפקדו אותו בשבוע וחצי אחרון (האשפוז היה בגלל חום מדלקת), והוא צלול עם עיניים עירניות וסקרניות, אבל מאוד לא מרוכז ומאוד מפוזר דעת. אני כבר כמה חודשים מדברת איתו שילך לקבוצות מתיכה של הסטומות והסרטן, אבל הוא לא ממש משתף פעולה. פתאום לאח שלי צץ הרעיון המדהים שאבא שלנו צריך ללכת לקבוצות תמיכה.... אז אולי עכשיו שזה מכמה כיוונים זה יכנס לו יותר טוב למוח. אני בטיפול כבר שלוש שנים, ובטח שבטח לאור מאורעות השנתיים האחרונות. אבל הרגשתי שאולי עליי למצוא דרך נוספת לדבר על הדברים, עם אנשים שעוברים דברים דומים, וכך הגעתי לפורום הזה. הטיפול עושה לי הרבה טוב, ובלי המטפל שלי, הייתי מרגישה גלמודה כמו נטשו אותי על הירח ואפילו פתק פרידה לא השאירו. הוא מקור תמיכה גדול מאוד. אין לי שאלות, יש לי רק תקוות- שאבא שלי ידע כמה שאני אוהבת אותו (ואני טורחת לספר לו את זה משהו כמו 10 פעמים ביום טלפונית). שהמוות שלו לא יתפוס אותי לא מוכנה (למרות שבינינו- כמה אפשר להתכונן למוות של מישהו בכלל?). שלא יהיו לי חרטות לאחר מותו. שלא אלקה את עצמי על שלא יכולתי לרפא את מחלתו (אני מטפלת ברפואה סינית, אבל יודעת שעם או בלי זה, אני לא יכולה לרפא את המחלה. ובכל זאת....). שלאחר מותו, הוא יפגש עם אימא שלי וביחד ישלחו לי מסר כלשהו שהם יחד ואוהבים אותי ושיבוא היום שניפגש כולנו שוב. שלאחר מותו, אוכל לומר לעצמי "יעל, עשית את מה שיכולת לעשות. ועשית הרבה מאוד". נורא מוזר להיפרד וקצת להתאבל על מישהו שעדיין פה, לא? טוב, נראה לי מספיק להודעת היכרות. ערב נעים, יעל