שלום לכולם!

דווקא מבחינה תוכנית

בני לילית הוא מקסים. הלוא האלפים הם ה- first born ואילו לילית היתה אשתו הראשונה של האדם הראשון, ולכן טבעי שילדיה הם הראשונים. בהתחלה (לפני כ-15 שנה) התחלחלתי כשקראתי את זה, אבל אחר כך הגעתי למסקנה שזו הברקה. ואם אתה מפקפק שאלפים יכולים להיות גם שדים ומזיקים, תעיף מבט בספריו של בריאן פראוד (brian froud ) על ה- faery

דרגורן

New member
מזכיר את העלפים/אלפים/בני לילית של

טרי פראצ´ט... אם אני לא טועה מ-Loads and ladies....

על ליליות ואלפים...

ב. אלפים - במקור שדונים ופיות. במקור יוחסו להם PRANKS ו PRACTICAL JOKES, וכן כוחות קסם. אלפים לא היו טובים, רק תעלולנים ועושי קונדס גדולים. טולקין לקח אותם, ויצורים מיתולגיים אחרים, ונתן להם משמעות מעט שונה. נכון שבתקופה בה כתב הם כבר חדלו מלהיות הפיות שהפכו את נילס לננס, אך הוא לקח אותם עוד צעד קדימה. בני לילית די תפס (כקונוטציה תרבותית) את מה שעשה טולקין לאלפים. יצורים קסומים במקור, בעלי עבר של גדולה ממנו הם "נפלו". מתקשר גם די טוב עם מה שנכתב בסילמריליון (מה שאני זוכר ממנו - קראתי מזמן ולא סיימתי). מילה עברית לאלפים? התנ"ך לא ממש משופע בשמות יצורים מיתולוגיים. רוב השמות שם שייכים לבעלי חיים רגילים לחלוטין (למעט אי אילו יוצאי דופן כמו בספר דניאל אאל"ט) והתנ"ך הוא המקור העיקרי לעברית כיום. המילה המקורית הקרובה ביותר תהה שדון, אך זה בעל קונוטציה שלילית בהרבה מצד אחד, וכבר משויך לסוג אחר של יצורים מיתולוגיים מצד שני. פתרון אפשרי עשוי להיות המצאת מילה, אך המצאת מילה שאמורה ליות מעוגנת בתרבות הקורא, ובעלת אסוציאוציות מידיות, היא בעייתית. אלפים הוא פתרון זול ופשוט אך ללא שאר רוח. עלפים הוא תועבה שלא מן העולם הזה. בני לילית הוא פתרון מעניין. זו דעתי, רק דעתי, ובשום פנים ואופן לא כל דעתי. ומיוחד לארז על אריוך, כיוון שנזכרתי בספר דניאל, שם אריוך היה רב הטבחים של נבוכדנצר. זה כבר בחלק הארמי של הספר, מה שמעורר תהיה לגבי משמעות השם בעברית.

Y. Welis

New member
האלפים במקור, בפולקלור הגרמאני, היו

כנראה פחות סימפאטיים. באנגליה יוחסו להם מחלות אצל הבקר (אותן הם גרמו בקליעת חיצים בלתי-נראים, Elves arrows). לפי מילון אוקספורד הם היו ´סוקובי´ ו´אינקובי´, כלומר מסוגלים להיכנס לגוף אנושי ולהשתלט עליו. בסקנידנביה עד היום נהוג לקרוא למפגרים ´ילדי אלפים´, לפי האגדה שהם נוהגים להחליף את ילדיהם באלה של בני אדם.

Y. Welis

New member
שמח לשמוע, בתור מי שכתב את זה...

(הקרדיט בפיסקה הראשונה). באשר ל´לילית´ - המקור הוא אכן באותה שדה בבלית, אבל בעברית התלמודית שאימצה את השם, נהוג להגדיר יצורים על טבעיים בשלושה שמות: ´שדין´, ´רוחין´ ו´לילין´, כאשר ההבדלים בינהם אינם ברורים לגמרי. מכאן ניתן להסיק ש´לילין´ הוא שם אפשרי ליישות על טבעית (נרמז שלרוב יש להם כנפיים ויופי רב, דבר שמקרב אותם במשהו לדמויות של טולקין). טולקין עצמו ב´מדריך לשמות בשרה"ט´ המליץ (למתרגמים לגרמנית) לבחור בשם ישן יותר, בעל קונטציות עתיקות ולא-חיוביות - דבר שתומך גם הוא ב´בני לילית´. (התרגום המקורי הוא אגב לא של לבנית עצמה; היא מצאה אותו במילון-כיס עברי גרמני של פרופ´ טור-סיני, משנות ה-30´).

wasaby

New member
לא הבנתי גם את הטיעון

שאלפים ישמע זר וחריג בשפה. עלפים נשמע יותר טוב? הייתי צריכה לקרוא כמה עמודים כדי להבין מי מתעלף שם כל הזמן וגם אחרי זה העין תנקעה לי כל פעם על הע´.

Y. Welis

New member
עלפים לקוח מ´בני עלף´ - התרגום

למקור הגרמני elfe בתעתיק אידישאי (ע=e), כי מדובר בתרגום שנעשה בשנות העשרים. כמובן שבעברית מודרנית אין מקום לע´, ומלבד הנוחות בהטיות לא הושג כאן דבר.

MuadDib

New member
דרך אגב, מי מנהל את הפורום?

לפי מה שכתוב: "המפלצת הדו-ראשית", אבל לא ראיתי הודעו של הכותב/כותבת בעמוד הראשון, ואין גישה לכרטיס שלו/שלה. אם כך, האם זה אומר שהפורום הזה לא מנוהל?

Boojie

New member
הייזל ואנוכי.

היא ראש אחד, אני ראש שני. פשוט יש בעייה להגדיר ניהול כפול.

הייזל

New member
../images/Emo98.gif הודעה נבחרת בתפוז

רק הגעת כבר נבחרת

tsahee

New member
בהחלט!

פתאום שמתי לב שמרוב עצבים על הודעות ששלחתי ולא נקלטו שכחתי להחמיא על הודעת הפתיחה הזו. נו... אז משתלם לפעמים להיות לא נחמד. כשקוצרים עשבים שוטים מספיק בנחישות בסוף יצמח גם משהו טוב. ברוך הבא, מואדיב! מי יתן ותמלא את הפורום בהודעות מלאות תוכן ומשמעות ממש כמו הראשונה שלך. כן כן, גם שטיח אדום צריך לדעת מתי לפרוס.

למעלה