שלום לפורום התנ"ך!

Smile 89

New member
שלום לפורום התנ"ך!

קודם כל, שלום רב, וח"ח על היוזמה של פורום מסוג כזה. שנית, שאלתי לגבי חיפוש מאמרים- עליי למצוא מאמרים על כל הנושא של קין והבל, העונים לשאלות על דברים הלוקים בחסר בסיפור עצמו, לדוגמא- מה היתה שיחתם של קין והבל לפני הרצח? מאיפה נולדו הילדים? וכ'ו וכ'ו... האם יש מאמרים שעונים על שאלות הנ"ל ואחרות בנושא? אשמח אם ישנו מקור שבו אוכל להיעזר, גם תמונות הקשורות לנושא יכולות לעזור בהחלט... תודה רבה!

יוסי ר1

Active member
קין והבל

לשואל שלום. לא תמצא מאמרים שיכולים לענות על שאלותיך מבחינה מחקרית, משום שהתקופה המדוברת היתה לפני המצאת הכתב, כך שתיעוד ארכיאולוגי אין. כל המאמרים שידונו בנושא, יסתמכו על ניתוח לשוני ורעיוני של הכתוב בתורה, והשוואה למיתוסים בדתות אחרות. ניתוח לשוני ורעיוני תוכל למצא באין סוף מדרשי חז"ל ופרשנים יותר מאוחרים. עצתי לך לפתוח חומש בראשית עם מפרשים, ולהתחיל משם. אם יהיו לך בעיות בהבנת דברי המפרשים, אני בטח שיהיו כאן חברים שישמחו לעזור.

Smile 89

New member
אין לי עניין

בתיעוד ארכיאולוגי, כך שניתוח לשוני ורעיוני יעזור לי הרבה יותר. אני מחפש מדרשים מעבר לדברי מפרשים, אלא מאמרים שלמים העוסקים בשאלה אחת או שניים. פרשנים "מודרניים" יותר, אם אפשר לכנותם כך. לדוגמת ישעיהו ליבוביץ', עדי צמח, ועוד רבים וטובים. בכל מקרה, תודה רבה על התגובה!

usa2003

New member
קין והבל הם משל ...

כאשר הנימשל הוא בעצם חיינו על פני האדמה . בסיפור קין והבל צריכים תחילה להבין מיהו מייצג האמת ומיהו מיצג השקר . ממש כמו החיים שלנו שבנויים משקר ואמת מעורבבים יחדיו או כמו שכולנו משתדלים לאמר---ת אין שחור ולבן יש משהו אפור . צריך להבין ומייד וגם לפי השמות כי קין (קניתי איש מאת ה') הוא מייצג האמת . מולו אחיו הבל (אשר לא כתוב מהו מקור השם ) המחבר מצפה מהקורא האינטילגנטי שיבין כי הבל --> הבל הבלים ---> זהו השקר . הבה נביט מה קורא כאן ---> רצף התרחשיות ---> אדם וחווה מגורשים מגן העדן עם מספר מסרים ברורים. 1)אין חזרה לגן עדן כי בכניסה לגן יש את להט החרב המתהפכת . 2) על האדם לעבוד את האדמה ולהוציא ממנה לחם ---> קרי האדם צריך להיות עובד אדמה ---> בזעת אפיך תאכל לחם וקוץ ודרדר תצמיח ואכלת את עשב השדה . ---> האדם צריך להיות צימחוני !! נולד קין ---> איש האמת ---> מבצע את מצוות השם במלואה הוא עובד אדמה .עובד קשה ומזיע כהוגן . נולד הבל ---> השקרן --> הוא לא עובד אדמה הוא רועה צאן .יש כאן חריגה מהמסר וההכתבה של ה'. הבל כמו שאומרים לא רוצה להיות פארייר כמו אחיו הוא יותר מתוחכם ועובד פחות קשה מגדל צאן ושוחט ! מביאים מנחה לה' ( עושים מסיבות עם החבר'ה) קין המסכן שמזיע מביא את פירות האדמה (פוטטו) . הבל שוחט כבש ועושה על האש . ברור כי צלי האש ושחיטת הכבש יוצר התלהבות אצל הבריות והם אכן אוהבים יותר את מנחת הבל ומעריכים ומעניקים לו כבוד בהתאם. קין שואל את אלוהים ---> אדוני מה פה קורה פה ---> אני עושה בדיוק מה שאתה אמרת ועובד את האדמה איך זה שהבל עושה מה שבא לו ומקבל יותר כבוד ממני . אומר ה' לקין עזוב שטויות (פתח לחטאת רובץ ) אל תדאג קין ידידי הוא הבל עם הכבשים יחיה חצי זמן ממך .אבל אתה תרגע קין שב בשקט אני ה' יקצר לו את החיים בעצמי. קין מקנא לה' ומקצר להבל אחיו את החיים בעצמו ורוצח את הבל אחיו מתוך קנאותו לשם . אז אלוהים מגן על קין ומעניק לו חסינות "אות קיין" שתגן עליו מפני רצח נקמה . אני יודע שהרבה אנשים יתנגדו למה שכתבתי כאן ,זה ברור לי כשמש שתזרח מחר . אבל צריך להבין שאלוהים נתן לנו את החיים זוהי המתנה . ה' לוקח חזרה מאיתנו את החיים כל אחד בזמנו החופשי ולפי מעשיו בעולם . מי שמאריך יותר חיים סימן שיש יותר אמת בתוכו . אם קין היה השקרן אלוהים היה דואג לקצר את חיו מכיוון שעשה מה שעשה להבל ( השקרן ) בגלל קינאתו לאלוהים שמר על חיו. זהו עד כאן ---> מקור הפרשנות אישי --> הבנת הנקרא.

פלגיה

New member
כלומר לפי מה שאתה אומר

היות והרב כדורי והרב שך (אם להביא שתי דוגמאות) האריכו ימים על פני האדמה, סימן שהאמת איתם? נראה לי שהם היו מתנגדים לפרשנותך על קין והבל ולמסקנות העולות ממנה. (ואגב - אות הקין לא עזר לקין. הוא נהרג בידי אדם)

masorti

New member
רעמסס השני מת בגיל 93...

אחרי ששלט 67 שנה. (זו עובדה הסטורית ידועה) מן הסתם פרעה של יציאת מצרים היה צדיק גדול והאמת היתה איתו.

שוחר1

New member
יד דיון שלם בגמרא האם ימי חייו של

אדם נקבעים מראש או תלויים במעשיו. ויש דעות לכאן ולכאן. הפשרה המקובלת היא שחייו של אדם נקבעים מראש, אך במעשיו הוא יכול לשנות זאת. הקביעה שצדיקים חיים יותר היא קביעה שיפוטית, אכזרית, מסוכנת ואינה הגונה. הסכנה היא להתייחס לאדם שהאריך חיים כאדם צדיק באופן אוטומטי, ללא כל קשר למעשיו היא עושה עוול לצדיקים שמתו צעירים, לילדיםן ועוד. ו

usa2003

New member
ואני מחר אלך ברחוב ואדרס על ידי נהג

משוגע ....אז מה ??????????????????? ברור שהיום החיים מורכבים ביותר ותלויים הרבה גורמים שןמים ומשונים. אבל סיפור קין והבל זהו ניתוח של גורם אחד בלבד וזהו יחודו. הוא זה שאמרתי. ברור הוא לי שקיימת התנגדות טיבעית לרוצח כדוגמת קין, זה היה ברור לי ומראש . אבל עכשיו כל המקטרגים יסבירו לי איך זה שהמהדרין מחכים לאליהו הנביא בכל סדר פסח ---> כן לאותו שוחט ,שרצח במו ידיו ( ככתוב ) 450 נביאי שקר. אליהו קינא לשם (ה') ממש כמו שקין קינא לשם . הראשון ,רצח את אחיו השקרן (הבל). השני רצח את כל צמרת השילטון של אחאב ( חברי הכנסת והשרים) במו ידיו. האם למשהו מענה ?

פלגיה

New member
בהחלט

אליהו עשה כדבר ה' קין לא. אליהו היה נביא קנאי. אמנם בקנאות מוגזמת, ואמנם בגלל זה הוא הפסיק להיות נביא, והנבואה הועברה לאלישע, אבל הוא היה נביא ועשה כדבר ה'. קין לא. זה ההבדל.

usa2003

New member
עכשיו הגענו לאמת ...

היכן מצווה ה' על אליהו לחסל 450 נביאי שקר( אנשי ממשל מושחתים) זו הייתה יוזמה פרטית שלו לבצע את ההתערבות שבעקבותה הגיע החיסול הנוראי הזה . אליהו ...אלוהים לוקח אותו אליו בגלל קנאותו איליו ,קנאותו לאמת גורמת לו לבצע את תפקיד האלוהים ולרצוח. או כמו שאומרים בלשון העם אלוהים מפטר את אליהו ומציב לו יורש את אלישע . צריך להבין שמעשה אליהו בדבר חיסול הצמרת השלטונית המושחתת של אחאב היה מעשה מסוכן ביותר שבעצם הותיר את הממלכה עם מנהיגות שלטונית חסרה . בהתחשב שאז היו אויבים חיצוניים לעם שאיימו לכבוש ולשעבד מעשה אליהו היה שגיאה בלתי נסלחת. דרך אגב באנגלית זה יוצא יפה , כי לפטר זה TO FIRE או לשרוף כולנו יודעים שאליהו עלה ברכב אש ופרשים בסערה השמימה ---> סיגנון פיטורים בשפה האנגלית. לגבי קין --> מדוע את מפרשת כי קין לא עשה את דבר האלוהים. רק מתוך השם קין ---> קניתי איש מאת ה' . ברור כי עשה את דבר ה' והיה איש אמת ---> עובדה כי הלך לעבור את האדמה כמו שציווה ה'. זה שלא קיבל כבוד ראוי בגין עבודתו כמצוות השם העבירה אותו מדעתו ,כי מולו היה אחיו שלא עשה מה שציווה ה' לעשות. אבל הוא הבל דווקא קיבל כבוד גדול .(רשע וטוב לו , צדיק ורע לו, מכירים ? אז,זה מסיפור קין והבל ) ברור כי אם היה חורג מדבר ה' לא היה מקבל את 'אות קין'( הפרס ) לקין יש זרע בעולם ומשפחה לתפארת (ככתוב). מולו ניצב לו הבל אשר אין לו זרע משלו. כלומר השקרן חוסל . אבל כאן מגיעה הפואנטה ---> נולד שת שהוא ממשיך זרע הבל( כי קין הרגו ) שממנו השתלשל עם ישראל . אולי כאן טמון ההסבר מדוע היהודים נחשבים בעולם לעם של תחמנים.(חה, חה ,חה.....) ברור לי כי קשה לקבל את הגישה כי קין הרוצח הראשון עשה את דבר ה' . גם אנוכי הייתי שבוי בגישה זו עשרות שנים . בגיל 40 החלפתי את הגישה וזיהתי את קין כאיש האמת בסיפור ----> אז לפתע הלוגיקה בסיפור הסתדרה ךי בצורה מופתית .

Scarlight

New member
אני לא מסכים בכלל

לאליהו יש מקום של כבוד ביהדות והוא הפך, לפי המסורת, למלאך. איך זה בדיוק פיטורין? ומה הקשר לזה שלקין היו צאצאים ולהבל לא? בהתחשב בכך שקין הוא הרוצח (=חי) והבל הוא הנרצח (=מת), זה מסביר את עניין הצאצאים לכל מי ששכל בקודקודו. דרך אגב, תפישת "צדיק ורע לו" מקושרת בדרך-כלל לאיוב ולא לקין (איך בכלל אפשר לקרוא לרוצח צדיק?).

usa2003

New member
אליהו רצח 450 אנשים במו ידיו

ואתה טוען שהוא צדיק .... האם אין סתירה בדבריך ? אינני מצדד ברוצחים כלל וכלל אבל רציחות והריגות בתנ"ך היו מעשה די שגרתי . לדוגמא : משה הורג את המצרי במו ידיו . דוד מצווה את שלמה בנו לחסל 3 אנשים בניהם יואב בן צרוייה שר הצבא ובן אחותו ואפילו את אדוניה בן חגית בנו. אז מה ההבדל ??? הרי רצח הוא רצח הוא רצח וחוזר חלילה ....

shushu10

New member
כדאי שתדע!!! "נביאי השקר" לא היו

סתם אנשי ממשל מושחתים, כדבריך. אלה היו חבורת שרצים שאיזבל הביאה מבית אביה אתבעל. נביאי בעל ונביאי אשרה (ככתוב) לא היו נביאים! הם החטיאו את העם ועבודת האלילים שלהם לסמל הנתעב ביותר של עבודת אלילות בכלל. ואם יש פה כמה ילדים קטנים - לא כדאי לפרט. גם איזבל - כשמה כן היא! נא לחשוב פעמיים לפני שפוסקים ומשווים.

למעלה