שלוש הודעות אודות חולשה

עיקרון III

"קבלו את המחשבות שלכם בהבנה" מחשבה שבאה והולכת, אינה גורמת סבל. לעומתה, מחשבה ש"נשארת" והופכת לאמונה, עלולה לגרום לסבל עמוק וממושך. אנשים שנקשרים אל מחשבה מסוימת ומאמינים ש"זאת האמת", כאילו מרשים לה להכאיב להם. מחשבות כמו - "אני אומלל ומתוסבך כי הורי התגרשו", או כמו שסירופ אמרה: "אני חרא של בנאדם"... ביירון קייטי ממליצה להתייחס למחשבות שעוברות לנו בראש, כמו עננים ששטים בשמיים: הן עוברות דרכנו וממשיכות הלאה. אם בודקים אותן "מבחוץ", כפי שמסתכלים על תמונה במוזיאון, ניתן לחקור אותן, לחשוב שהן מעניינות, ואולי אפילו מצחיקות או מופרכות; אבל אז הן כבר לא יכולות להכאיב לנו. בכל פעם שנותנים למחשבה "איזה אדם חרא אני" להשתלט - כאילו בהתנדבות אנו נותנים לעצמנו סטירה. "אבל מה אפשר לעשות? המחשבה הזאת כל הזמן עולה לי"... תהיה טענה נפוצה, לא כן? נכון, היא כל הזמן עולה - אבל אם לא תחזיקו בה בכוח, ולא תחזיקו ממנה אמת צרופה שאין שני לה, היא פשוט תעבור דרככם ותתפוגג. בשפה יותר "מקצועית" זה נקרא מטה-קוגניציה. זו היכולת לחשוב ובו זמנית לחשוב על עצמך חושב. כאילו עוד שכבה של מודעות 'נדלקת', נכנסת לפעולה, ומתבוננת על החשיבה שלכם עצמכם מעוד נקודת מבט. יש לי מטופלת אחת שלימדה את עצמה להגיד "עננים - פשוט עננים" כל פעם שעולה לה מחשבה כזו שבהתנדבות מורידה לה את האף למצב של חריש עמוק. היא מצאה שהתזכורת "עננים" עוזרת לה לא להתייחס למחשבות שלה כאמת צרופה.
 

דנטל

New member
אני לא חושבת שאני אדם חרא

וכשאני רעה זה בדרך כלל מתוך כוונה צרופה להיות כזו, כך שזה לא גורם לי סבל נפשי. הפעם היחידה שאולי עדיין מייסרת אותי בגלל התנהגות חרא שלי זה כשחברה ביקשה שאלך לקרוא למישהו כי אחותה קיבלה מכה בראש והתעלפה ואני לא הייתי מוכנה כי המישהו הזה אנס אותי. לדעתי, הייתי צריכה להתעלות על עצמי ולקרוא לו בשבילה, אבל בכללי אני בסדר ואני בטח לא מאשימה אחרים באופי שלי. דווקא לאחרים יש נטיה להאשים אחרים באופי שלי - בעיקר את האקס שבגללו אני לא מוכנה לזוגיות, ובעיני זה בכלל לא נכון ולא קשור אליו והוא היה בן זוג מעולה. אבל מה לגבי מחשבות כמו "אני שמנה מדי"? משהו שהמון אנשים במידות שלי חושבים לעצמם. אני מאמינה שהם מאוד מיוסרים, אחרת לא היו מענים את עצמם עם מיני דיאטות לא מוצלחות. זו הרי מחשבה נכונה ולקבל מחשבה כזו בהבנה זה מה שגורם להם לענות את עצמם. וזה לא שאני חושבת שאני לא שמנה מדי, זה רק שאני לא רואה מה הבעיה בזה אז יכולה להרשות לעצמי לאכול בלי חשבון. אז איך מחשבה כזו מתיישבת עם עקרון 3?
 
../images/Emo26.gif ככה:

עם השמנה יש בעייה רצינית כי מדובר באיזו פסיכוזה חברתית ונורמות מטורפות - שלא פלא שכולם מתעסקים בגודל התחת של כולם. אם על המסלול מראים דוגמניות מזות רעב והנורמות ל"יופי" באמצעי התקשורת כוללות עצמות בולטות ומבט נבוב, שכדי להתקרב לנורמה צריך לרעוב יום יום שעה שעה - קטונתי. מי שנכנס למשחק הזה, משחק באש. יש המון אנשים שבעקבות הפסיכוזה הזו, תולים את ההרגשה שלהם או את ההערכה העצמית שלהם במידת המכנסיים... ואם את שואלת אותי זה ממש חולני, כי במקרה הזה המסרים שמגיעים מהמציאות כביכול הם מטורפים. למה אני אומרת מציאות כביכול? מכיוון שמדובר רק בעולם האופנה בעולם המערבי ולא במציאות הכלל עולמית. הרי ברור לכולנו שבאפריקה איפה שכולם רעבים העצמות הבולטות לא נחשבות לשיא היופי. גם ברור לכולנו שזה די אבסורד לתלות את כל ההוויה שלך במידת המכנסיים... אבל המסרים הללו הם שם כבר הרבה שנים. כל מה שנותר לנו לעשות הוא לבחור כמה אנחנו מאמצים את אמות המידה הללו אל תוך החיים שלנו ומתייחסים אליהם כ"אמת" צרופה. נדמה לי שאמרתי איפה שהוא שלדעתי הקושי הכי גדול של האדם במאה העשרים ואחת קשור לבחירה. אנחנו מופגזים באינפורמציה ובמסרים - לעתים באופן ממש אלים (מי אמר פרסומות קופצות וצווחניות ולא קיבל), שהם חלק בלתי נפרד מהמציאות שלנו. אנחנו צריכים ללמוד להתגונן מחד ולהישאר מיודעים מאידך. איך עושים זאת לעזאזל? לומדים לבחור. לומדים לוותר. לומדים להחליט מה טוב עבורנו. קשה - אינספק!
 
עיקרון IV

" היו מודעים לסיפורים שלכם" כשקייטי אומרת 'סיפור' היא מתכוונת לרצף של מחשבות, שאנחנו מאמינים שזוהי האמת שלנו. לכל אדם יש סיפורים על עברו, על ההווה שלו ועל עתידו. יש סיפורים "גדולים" שאנו מספרים לעצמנו שוב ושוב ושמהווים מרכיב משמעותי בזהותנו- ויש סיפורים "קטנים" שצצים בזמן נתון, לרוב בתגובה על גירוי שאיננו חד-משמעי או גירוי נתון לפרשנות. לפעמים קורה שסיפור קטן תופח לסיפור גדול, והסיפור הגדול הופך למעין תיאוריות המכבידות על החיים - בסגנון תאוריות של "החיים בזבל ואני במיץ של הזבל". כשפועלים על-סמך סיפור שהתהווה לתיאוריה לא בדוקה לגבי המתרחש- ולא מודעים לכך, אנו שרויים במצב שקייטי קוראת לו "חלום". (הכי קרוב לסלנג בעברית זו המילה "סרט" - כשאומרים על מישהו שהוא "חי בסרט". כשמישהו מבחוץ שומע את הסיפור של מי שחי בסרט ושם לב למרכיב האשלייה או התיאוריה המופרכת עליה הסרט נשען). בכל אופן, חלום יכול להיות סתם מיטרד, אבל לעיתים הוא הופך לסיוט של ממש. כשמתרגלים את ה"עבודה", עשויים להתעורר מאותו חלום אל המציאות- שהיא תמיד פשוטה יותר... אפילו מאכזבת בפשטותה. יש הרבה אנשים שממש ניזונים אנרגטית מחלומות האימה שלהם - וקשה להם לוותר על ה לדוגמה, בוס שמזמין מישהו לפגישה בלתי מתוכננת בשבוע הבא. כל השבוע אותו מיסכן לא מצליח להירגע בגלל הפחד שעומדים לפטר אותו. הפחד הזה גורם לסבל מיותר רק בגלל הסיפור שהאיש סיפר לעצמו. ואגב, גם אם בסופו של דבר אכן יפטרו אותו, יותר-עדיף להתמודד עם המציאות החדשה - כמות שהיא בזמן אמת, ולא שוב להתחיל לספר סיפורים כגון "אני כשלון" או "עכשיו אהיה שנים מובטל, עני ואומלל"... גם הסיפורים הללו גורמים לסבל נוסף. אני יודעת למשל שסיפורים נבואיים כאלה, בעיקר נבואות זעם תמיד מפילות אותי... נורא קל לראות שחורות באופק, לא?
 

דנטל

New member
קרה לי כמה פעמים

אלה קטעים שבעיקר גורמים לי לדחות דברים. היתה הפעם שמשפחת תאקט התארחה בגלגלצ וגם אני הייתי שם. לירון תאני התקשר אלי יום קודם וחייב אותי לשאול אותם שאלה בשידור. מאותו רגע של שיחה עד הרגע שעמדתי מול המיקרופון הייתי הבן אדם הכי לחוץ עלי אדמות. רוצים סבל? חצי מהיום ההוא ביליתי בשירותים מרוב פאניקה. בסוף אפילו לא רעד לי הקול כשדיברתי במיקרופון והרגשתי ממש נח שם עם כולם. שלא לדבר על לא מעט לילות חסרי שינה בגלל כל מיני סרטים לא מוצדקים, אבל ככה זה אצל אנשים שסובלים מנדודי שינה. הבעיה עם ה"סרטים" האישיים שלי היא שהם פוביות או פוביות בפוטנציה. הרבה מהפעמים שאני רואה שחורות נובעות מפחד במה, למשל.
 
עיקרון V

"חפשו את המחשבה שמאחורי הסבל" אליבא דה קייטי, כל מועקות קשורות קשר ישיר למחשבות כאלו שמתווכחת עם המציאות. למשל מחשבות כמו: "החברה שלי צריכה להבין אותי", "האוטובוס היה צריך להגיע בזמן" "ההורים שלי צריכים לשים לב אלי"... (נכון, אולי הם "צריכים" אבל בפועל או יותר נכון במציאות הם לא!) אחרי מחשבות כאלה חווים מועקה, ואז נוטים לפעול על סמך התחושה הזאת(כלומר בוכים, מתעצבנים ועוד) ועל הדרך יוצרים לעצמנו לחץ נוסף... במקום לשנות את הפוקוס ולהבין שגורם הסבל המקורי הוא המחשבה שלנו, אנחנו מנסים לשנות את התחושות הקשות שהתעוררו באמצעות המחשבה הזו ע"י פנייה החוצה, ומאמצים לשנות משהו או מישהו אחר. להבדיל מאותם אנשים שמאמללים את עצמם במועקות בגין מחשבותיהם, יש אנשים שמנסים למצוא נחמה או לחוש אשליה של שליטה כלשהי במציאות הלא כל כך נעימה באמצעות אוכל, כסף, סקס, סמים, אלכוהול וכו'. כשמרגישים הרגשה קשה כמו חרדה, דיכאון,זעם וכו' או מועקה כלשהי - ההרגשה הזו אמורה להוות מעין צלצול של שעון מעורר, שמתריע: "הלו! נלכדת בחלום, בסיפור שמתרחק מהמציאות! wake up"! מה שקורה בפועל הוא שכמעט תמיד, המודעות שלנו נמשכת אל אותם רגשות חזקים, ונוצר מיסוך בין הרגשות הללו לבין המחשבות שעומדות מאחוריהן. טכניקת ה"עבודה" שמציעה קייטי (שעוד לא כתבתי עליה - אבל אולי יהיה מקום בהמשך, אם יהיה עניין) מלמדת אותנו לא ללכת שולל אחר הרגשות, ולזהות את אותן מחשבות-גורמות-סבל... ופשוט להתרחק מהן, כמו שמרחיקים את היד מן הלהבה כדי שלא לקבל כוויה. כשמצליחים להבין שזוהי בסך הכל מחשבה - שכמו שהיא באה היא יכולה גם ללכת - וכמו שהיא באה יכולות לבוא עוד מאה אחרות, רמות הסבל יורדות פלאים. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ זהו! סיימתי את העקרונות - עכשיו תורכם. מה אתם חושבים? משהו מכל זה דיבר אליכם? לא דיבר אליכם? נראה לכם נכון? מופרך? מה?
 

noosh

New member
אני לא יודעת

זה נראה נורא נכון בתאוריה, אבל גם נורא קשה ליישום. אני גם לא מאמינה שאפשר להגיד שהכל זה בגדר מחשבות. כשקורים לנו דברים רעים הם בד"כ קורים, אנחנו אולי חושבים עליהם ודשים בהם בראש שלנו, אבל רוב המחשבות הרעות שלנו נובעות בגלל משהו שקרה לנו. אני לא סתם אקום בבוקר ואחליט לחשוב משהו רע, בד"כ זה יקרה בגלל שבאמת קרה לי משהו רע שגורם לי להרגיש ככה. אז נכון, הרבה פעמים עצם ההתעסקות בדברים הרעים שלנו במחשבות רק גורם לנו להעצים אותם, אבל עדיין אי אפשר להעלים את המחשבות האלה מהראש ולהגיד שהן רק עננים חולפים. הן שיקוף של משהו מציאותי שאנחנו צריכים להתמודד איתו ביומיום שלנו. מה גם, ואולי זה נשמע ממש דפוק, אבל אני חושבת שזה קצת יקהה אותי רגשית. כלומר, אחד הדברים שאני אוהבת בי ולא-אוהבת בי זה את העובדה שהרגשות שלי נורא קיצוניים. זה אולי רע כשמדובר ברגשות שליליים, ואולי כשכואב לי אז כואב לי יותר מדי, אבל זה גורם לי להרגיש חיה. כבר היו לי מצבים בחיים שהרגשתי אדישה, כאילו שומדבר לא חודר אליי פנימה. כל מחשבה רעה נפנפתי בידיעה שזו מחשבה ואין לי סבלנות להתעסק בה, לא נתתי לדברים להשפיע עליי, ובאיזשהו מקום שנאתי את זה - זה גרם לי להרגיש כאילו אני לא מסוגלת להרגיש, גם אם זה לרעה. איפשהו, בין כל הנפנוף של הרגשות, גם חסמתי את הדברים הטובים. אני יודעת שזה לא צריך להיות ככה, שזה אפילו קצת מזוכיסטי, אבל לפעמים זה גורם לי להרגיש שאני באמת מרגישה. זה נשמע דפוק, אבל זה משהו שאני לא יודעת אם אינ יכולה לוותר עליו, גם אם זה אומר שכשהרגש הוא רע, אני סובלת. מה שכן - אני צריכה ללמוד לא להריץ תסריטים בראש ולהתמקד במציאות. את זה אני בהחלט מתכוונת לנסות.
 

PopPy

New member
אני חייבת לציין,

שאין לי זמן כרגע להגיב לכל אחד מהעקרונות, אבל הטכניקה נשמעת מרתקת, תודה שהצגת אותה כאן. אני מאמינה גדולה ביכולות של האדם לשלוט בגורלו וזה מתחיל מבחינתי בדבר הבסיסי ביותר - בחשיבה. אני מאמינה בשינוי המציאות באמצעות שינוי דרך חשיבה, לכן הטכניקה הזו מרתקת אותי. אומנם לצד כל האמונה קשה לי מאוד ליישם דברים מסוג זה, אבל אני בהחלט קוראת ומפנימה, ואת מה שמתאים לי - מנסה ליישם.
 
יעל...

אני יכול להעתיק את מה שכתבת כאן ולהעלות בתור מאמר לפורום שלי (20+) ? אני כמובן אכתוב את שמך בתור כותבת המאמר ואוסיף לינק לאתר שלך...
 
אמיתי -

קודם כל תודה - אבל זה לא מאמר שלי!! אנא אל תצטט אותי. זה בסך הכל עיבוד לדבריה של ביירון קייטי - שיש לה אתר וספר ומה לא. היא גם תבוא ארצה מתישהו השנה. אתה יכול להגיד שנתקלת בתורתה ולהפנות ללינק שלה
כאן. הייתה גם כתבה ב-NRG עליה בעברית - אתה יכול להפנות גם לשם
.
 
נכון, אבל

זה לא מאמר, מ-ק-ס-י-מ-ו-ם זו כתבה. מאמר על פי הבנתי, צריך להיות מקורי שלי - לפחות בחלקו. פה לא היה שמץ מזה. מצד שני כתבה יכולה להעביר אינפורמציה הלאה בעיבוד זה או אחר, זה כן.
 
אתה יכול

אבל לא עם הפנייה אלי ככותבת "מאמר" אלא ככותבת כתבה אודות ביירון קייטי וקישור אליה. בסדר?
 
למעלה