שמרים עם הגיון

terroir

New member
מאמר חדש: שמרים עם הגיון

בעמוד המאמרים של הפורום, תחת הקטגורייה "אפיית לחם", העלינו היום מאמר חדש הדן בשמרים ואפייה עם שמרים. במאמר סקירה היסטורית של התפתחות השימוש בשמרים להכנת לחם, תיאור תהליך ההפקה וסוגי השמרים המוצעים באופן מסחרי, הסברים על פעילות השמרים בבצק, דיון בהשפעת הסביבה על פעילות השמרים ומסקנות מעשיות לאלו המנסים את כוחם באפייה. אחנו מקווים שהחומר יסייע לאופים שבינינו להבין מה ההגיון (או חוסר ההגיון) במתכונים שונים של בצק שמרים, מדוע מתכונים מסויימים מצליחים ואחרים נכשלים, מדוע אותו מתכון יכול להביא לתוצאה שונה בהזדמנויות שונות אם לא מקפידים על התנאים בסביבת ההתפחה של הבצק, ואיך אפשר לשפר את איכות הבצק והמאפה הסופי בהתאם לרצון ולטעם האישי של כל אחד מאיתנו. הנכם מוזמנים לעיין, לקרוא ולהגיב כאן בפורום.
 

terroir

New member
ושכחתי

להודות לאלו מחברי הפורום שעברו על המאמר, העירו ותיקנו לפני הפירסום.
 

judi1

New member
יופי של כתבה..

מהבחינה המדעית היא מדוייקת , מספקת מידע מעניין ושימושית לי מואד. איך היית רוצה לנהל הדיון על שמרים? ..שלחתי תגובה במסגרת המובנית ליד המאמר, אבל אין לי מושג אם הגיעה..
 
מאמר מצוין, כל הכבוד ../images/Emo45.gif

ועכשיו אנחנו מחכים למאמר על קמח ולמאמר על מים!
 

asafyigal

New member
מאמר מצויין - ושאלה ../images/Emo35.gif

קראתי במאמרים אחרים וגם במספר מתכונים שאת השמרים היבשים מומלץ להוסיף לחומרים היבשים על מנת לוודא פיזור אחיד של השמרים בבצק. אני אישית נוהג לשים אותם במיים חמימים על מנת לוודא שהם חיים. אני מעוניין לשמוע מה דעתך בנושא.
 

judi1

New member
מה דעתך..

על לקחת מדגם קטן מהכמות, להתסיס אותו בצד עם אוכל טוב
ומים חמימים, לעשות הערכת מצב , ואז להשתמש בשמרים כפי שמומלץ?
 

terroir

New member
השימוש במים

המסת השמרים בנוזלים באה להבטיח פיזור אחיד שלהם בבצק. אם היית מוסיף חתיכה של שמרים טריים לקמח בלי להמיס אותה קודם, סביר להניח שלא היית מגיע לפיזור אחיד של שמרים בבצק, וההתפחה שלו לא היתה אחידה. שמרים יבשים אפשר להוסיף ישירות לקמח. אבל לא חובה. אפשר גם "להתניע" אותם קודם במים, ואז להוסיפם לבצק. יתרון נוסף להמסה קודמת בתערובת נוזלית: לשם בדיקה אם השמרים פעילים. ברוב המקרים, אם מאחסנים את השמרים בתנאים המצויינים על האריזה ואם משתמשים בהם לפני תאריך התפוגה, אין בכך צורך.
 
יש תיעוד כי הפרעונים השתמשו בשמרים

לאפית לחם ממש בטכניקות המשמשות כיום - כולל תבניות התפחה ותנורי אפיה. במקומות אחרים בעולם, ואירופה ביניהם, נהגו בתקופה זו והרבה זמן לאחריה, ליבש דגנים טחונים לרקיקים.נדמה לי שבתורה יש יותר מרמז התומך בכך. לעניין אחר: מנסיוני אני ממליץ לכל חובבי אפית הלחם הביתי להכין (תהליך חד-פעמי) ולהשתמש בשאור לאפית הלחמים שלהם.
 

terroir

New member
השתמשו בשמרים או בשאור?

המאמר מדבר על גידול של שמרים בפני עצמם לשם הוספתם לבצק, ולא על שימוש בשאור (שנעשה כבר לפני אלפי שנים). עד כמה שידיעתי מגעת, הרמזים בתורה מתייחסים למחמצות למיניהן, אבל לא לשמרים שגודלו לצרכים אחרים לגמרי (בתסיסה של משקאות אלכוהוליים) והוספו לאחר גידולם לבצק של לחם.
 

דמיתר

New member
אכן המצרים היו הראשונים שאפו לחם

הקמח עורבב במי הנילוס, הונח לתסוס ולהחמיץ (סופחו אליו נבגי שמרים) והוכנס לתנורים שנבנו במיוחד מאחר והאפיה על גבי אש גלויה או גחלים לא צלחה למטרה זו. במשך שנים רבות היתה תפיחת הלחם בתנור פלא או מתנת שמים שסגדו לה. במאה ה 17 היה אחד, וואן ליבנהוק שצפה במיקרוסקופ בתאי שמרים והקסם פג למראית העין. אגב, שאור שתמרח בשכבה דקה על נייר אפיה, תייבשו בעדינות בתנור - יהיה לאבקת שמרים לכל דבר...
 
בהמשך לשרשור על הבצק ושמרים:

יש לי כמה שאלות קצרות: ראשית אני חייבת להודות שקראתי רק את התקציר של המאמר, ואקרא אותו בעיון מאוחר יותר הוא נשמע מרתק. שנית בשבוע שעבר התמודדתי בפעם הראשונה עם אפיית לחם והכנתי פוקצ'ות עם שמרים יבשים. נרשמה התלהבות לא קטנה (ואני התעלפתי מהתרגשות ושימחה על שהבצק תפח ותפח). לכן ביום שישי שוב הכנתי פוקצ'ות אך הפעם היה עוד אוכל רב ונותרה חצי מכמות הבצק המותפח. בצר לי הקפאתי אותו ועדין לא ניסיתי לבדוק אם הוא שרד. האם למישהו יש ניסיון עם הקפאת בצק מותפח? האם הוא יגיב באופן זהה ללפני ההקפאה? שנית, מהו היחס בין שמרים טריים ליבשים? כי בספר מסוים שיש לי יש מתכונים עם שמרים טריים, ובידי כמות גדולה של יבשים שהייתי מעדיפה לנצלם. איך מחשבים את היחס והאם אם יש מתכון עם שמרים טריים חייבים להשתמש בטריים? בתודה מראש. ו...אם מישהו רוצה את המתכון (של אייל שני) אני אשמח לפרט.
 

terroir

New member
תשובות

הקפאת בצק שמרים: צריך להבחין בין השאלה על תפקוד השמרים אחרי ההקפאה, למאפה המתקבל מבצק שהוקפא. כשתקראי את המאמר בעיון תראי שבאופן עקרוני אפשר להקפיא שמרים, אם ההקפאה מהירה מספיק. אם היא לא מהירה מספיק השמרים ימותו. יכול להיות במקרה של המקפיא שלך, חלק מהשמרים ישרדו וחלק ימותו, מה שיגרום לבצק שהוקפא לתפוח פחות מבצק שלא הוקפא. לעומת השמרים, לחם מבצק שהוקפא מתקבל פחות טוב מלחם שהוכן מבצק טרי. גם בטעם וגם במרקם. דרך טובה לדעת (בחנות) אם הלחם הוכן מבצק טרי או קפוא, הוא לבדוק אם הקרום שלו צמוד היטב לפנים, או שהוא מתפורר ונפרד ממנו. הקרום של לחם שהוכן מבצק שהוקפא והופשר לפני האפייה מתפורר ונפרד בקלות מהלחם. יחס בין שמרים יבשים לטריים: במאמר מופיע יחס של 1:2 (כלומר להשתמש במשקל קטן פי 2 של שמרים יבשים לעומת המשקל של שמרים טריים). עם זאת, במקומות מסויימים ברשת מופיע יחס של 1:3. כמובן שלפני פרסום המאמר ניסיתי לקבל תשובות ענייניות מפאקא (יצרנית השמרים הישראלית), וכמובן שלא קיבלתי מהם נתונים מדוייקים לגבי עוצמות השמרים שלהם ביחד לאלו המיוצרים בחו"ל. שמרים טריים לעומת יבשים: מקובל לומר שלחם שמוכן בעזרת שמרים טריים מתקבל בטעם וארומה טובה יותר מזה המתקבל משמרים יבשים, וכי עדיף תמיד להשתמש בשמרים טריים. מצד שני, לשמרים היבשים חיי מדף ארוכים יותר והם זולים יותר. טכנית, אפשר להמיר את השמרים הטריים ביבשים בכל מתכון. מעשית, יש בזה משום התפשרות על הטעם.
 
Wawawiwa !!

תודה רבה על התשובה המלומדת. אני חושבת שאחרי ההתנסות החיובית עם בצק משבוע שעבר, אני אתנסה גם בשמרים טריים לפי מתכון מסוים ואשווה. בכל אופן נראה לי שבפוק'צות שהכנתי אי הריח לא הפריע, כי הן היו טריות מהתנור ונחטפו ישר. אבל בלחם מסוג אחר שבו אתנסה בקרוב (כך אני מקווה), אשתמש בשמרים טריים. אם יחזרו אליך לגבי היחס מפאקא, אשמח להתעדכן. יום טוף וטעים לכולם!
 

judi1

New member
הקפאת שמרים.

שמרים הם פטריות חד תאיות. ככל תא הן מכילות מים. אחת התכונות של המים היא האנומליה שלהם. - זה אומר שבטמפרטורה שבין אפס למינוס ארבע מעלות הם מתפשטים (בניגוד לכל חומר אחר המתכווץ בקור) התפשטות המים בתוך תא השמר גורמת לקריעת הקרום העוטף את התא, ולמות התא. הקפאה מהירה "מדלגת" כמעט על התחום המסוכן הזה ומגיעה ("אקספרס"...) לתחום שמתחת לו , בו המים מתכוונצים כמו כל חומר אחר. לכן, שמרים חיים שנקפיא,במקפיא רגיל, יהרסו ברובם. כשנפשיר את הקובייה, נגלה עיסה מימית הנובעת מתאים ששרדו ועוד כאלה שהתפוצצו והפרישו מים. בצק תפוח לא מקפיאים. לא יעלה טוב לאחר ההפשרה. לעומת זאת ניתן להקפיא בצק לפני ההתפחה האחרונה אמנם גם אז ימותו חלק מהתאים אבל לא כולם. ומדוע בצק מוכן, רגיש פחות מגוש שמרים נקי? פשוט. בצק מוכן מכיל חומרים נוספים, כולל סוכר. הסוכר גורם לחלק מהמים שבתאי השמרים לצאת החוצה בתופעת האוסמוזה (ראה ברינגינג..), וכך מתפנה בתוך התא עוד קצת מקום המאפשר לו להתרחב בקיפאון ועדיין לא לקרוע את גבול התא. ..זה בערך...
 

bouquet garni

New member
נכון מאד (ועוד המלצה)

ראשית תיקון פיזיקאלי קטן האנומליה של המיים גורמת להם להתפשט בתהליך המעבר מנוזל למוצק (קפיאה) בניגוד לשאר החומרים האחרים ומאחר ובטבע תהליכי חימום וקרור הם רציפים לא ניתן "לדלג" על התהליך והמיים יתפשטו. ההקפאה המהירה של מיים תגרום להם, לעומת זאת, ליצירת גבישים (קריסטליזציה) שונה מאשר הקפאה איטית ולכן יווצרו גבישים קטנים יותר וחדים פחות בהקפאה מהירה ודופן התא יוכל לספוג את גידול הנפח בגלל האלסטיות שלו. זה עדיין לא אומר שכל התאים יחיו לאחר ההפשרה. ההמלצה הנוספת שלי היא - במידה ורוצים להקפיא בצק צריך לקרר אותו טוב טוב לפני ההקפאה - אני ממליץ על שהות של לפחות לילה במקרר. הקרור נועד לצמצם את טווח הטמפרטורות בין הבצק למקפיא ולאפשר הקפאה מהירה יותר. האופציה השניה היא לקנות מקרר מקצועי שמכיל תא הקפאה של מינוס 40 או מינוס 70 מעלות ואז כל בעיותייך נפתרו. (כמובן שדברי באים כתוספת לדבריה של ג'ודי לגבי תזמון ההקפאה לשלב שלפני ההתפחה האחרונה)
 

קרמבולה

New member
מאמר מקצועי, מהוקצע ומעניין

תודה. הצלחת להפתיע אותי בנושא הוספת שמרים בבצק. הדיונים מסביב והאיסורים וכו'. בעצם די הגיוני שאנשים ירתעו מהוספת פטריות חד תאיות למזון.(אגב, אין קשר בינם לבין צמחים. שייכים לספרופיטיים) פתרון שאני מצאתי שעוקף גידול שאור בבית ותחזוקתו הוא לקחת 10 גר' שמרים יבשים לכמות כוללת של 1 ק"ג קמח וליצור סטרטר מכמות זו של שמרים, 400 גרם קמח ו500 מ"ל מים חמימים. הסטרטר נמצא בטמפרטורת החדר במשך 8 שעות לפחות ורק אז מתחילה לעבוד איתו. הטעמים שמתפתחים בלחם האפוי דומים ללחם שאור אבל לא בדרגת החמיצות של לחם שאור, המרקם אוורירי. זו תובנה שנוצרה בזמן האחרון בעקבות אפייה עם שמרים ותוצרים שהיו דחוסים. קרמבולה
 

terroir

New member
מזל טוב

גם אם לא בדיוק עם אותן כמויות, פיתחת בכוחות עצמך טכניקה צרפתית בסיסית שנקראת "פוליש" (poolish). אני משתמש בה תמיד לאפייה של בגטים.
 

terroir

New member
וכמובן - ברוכה הבאה

והתנצלות - ההודעה הקודמת שלי היתה אמורה להחמיא לך, ובמקום זאת יצאה לי צינית ומתנשאת. סליחה.
 

קרמבולה

New member
תודה על קבלת הפנים

הבנתי את ההערה כפי שהתכוונת ולא חשבתי לרגע שיש בה נימה של התנשאות. דווקא מעניין אותי היחסים בפוליש. אני מניחה שהם יותר מוצלחים משלי מכיון שהם תוצר של חוכמה רבת שנים. קרמבולה
 
למעלה