לידנו יש עץ אשכדיניה - הפרות קטנים, אבל שווים, בהחלט.מייחסים ליהונתן גפן את האמירה ששסק לא קונים, רק מפלחים. ואילו אני, סאקרית, קונה לפעמים מאהבתי לפרי ומתאכזבת. היום בסופר ראיתי מיד שמדובר בשסק מעפן למראה, אבל איזה מתק שפתיים!
גם השסק, כמו עצי פרי שונים שגדלים מזרעים, הוא עץ שמזכיר בני אדם. כשם שאין 2 אנשים זהים, כך לא תמצאי 2 עצי שסק זהים. האחד יישא פרי קטן אבל טעים לאללה, ולאחר פרי גדול עם טעם של דבק פלסטי. והתכונה שעפ"י רוב משותפת לכולם היא, שאין להם חיי מדף ארוכים. אז איך תוכלי להחזיק ערימות של שסק על מדפי הסופר, למכור אותם לפני שהם ירקיבו ולהרוויח מזה כסף?מייחסים ליהונתן גפן את האמירה ששסק לא קונים, רק מפלחים. ואילו אני, סאקרית, קונה לפעמים מאהבתי לפרי ומתאכזבת. היום בסופר ראיתי מיד שמדובר בשסק מעפן למראה, אבל איזה מתק שפתיים!
תהיה לי בריא, משהגם השסק, כמו עצי פרי שונים שגדלים מזרעים, הוא עץ שמזכיר בני אדם. כשם שאין 2 אנשים זהים, כך לא תמצאי 2 עצי שסק זהים. האחד יישא פרי קטן אבל טעים לאללה, ולאחר פרי גדול עם טעם של דבק פלסטי. והתכונה שעפ"י רוב משותפת לכולם היא, שאין להם חיי מדף ארוכים. אז איך תוכלי להחזיק ערימות של שסק על מדפי הסופר, למכור אותם לפני שהם ירקיבו ולהרוויח מזה כסף?
יש חיה כזו? כנראה שלא. אז עד לפני 2 או שלושה עשורים, השסק כלל לא היה מוצר מדפים בסופר.
אבל החקלאים הלוא אינם נחים על משכבם כך סתם, והם עמלים קשה. הם זורעים אלפי זרעים בשנה, ובוחנים פרי פרי על עץ עץ. ואז, הם מזהים עץ בעל פרי מרשים בגודלו, שגם מצליח לשרוד על המדף יומיים יותר מכל שסק אחר. ואז, הם קוצרים מהעץ הזה עיניים ומרכיבים מאות עצי שסק, שיתנהגו כאחיו הזהים של השסק הספציץ ההוא. [את שאר העצים שהם זרעו הם פשוט משמידים]. אז לאן הגענו? הגענו לעצי שסק שמניבים פרי גדול, בעל חיי מדף "סבירים" אבל עם טעם של האח הממזר והפיסח של הדבק הפלסטי. כי אי אפשר שהכל יהיה מושלם. ואז מגיעה הגברת דקל נור, רואה על המדף שסק מדהים ביופיו ומתפתה לטעום. אבל כשהיא נועצת ולו רק שן אחת בפרי,,, מכמירות פניה.
אבל תראי דקל... בענבים כבר פתרו את זה. כשהיינו ילדים, היו רק ענבי סולטנינה קטנטנים, חמצמצים ולא ממש כיפיים, שהופיעו על המדף ללא חרצנים.
כיום כבר יש ענבי גלי ודלי ושמאלי [גם בגווני המוסקט], שהם "סידלס", הם גדולים והם אפילו טעימים.
ואם פעם היה מישמש שנקרא "בכור", כי הוא הופיע בשל שבועיים לפני כל מישמש אחר, כיום כבר פותחו זנים שמקדימים בשבוע שלם את ה"בכור" (ואולי אפילו ביותר משבוע).
הנקטרינות, שהן בעצם הכלאה בין שזיף לאפרסק (ובעבר הן כונו "אפשרשזיף") והיה להן טעם לא מי יודע מה... עדיין נמצאות בתהליכי השבחה של זנים וכך הלאה.
אז בארץ כלשהי, פיתחו זן של תפוחי עץ "משו משו" והזן הזה נחשב כזן פטנט. כלומר: כל מגדל שמחליט לגדל את אותו זן תפוחים, צריך לשלם דמי פטנט למפתח.
אבל בארץ אחרת במזרח התיכון האנשים הם תחמנים: כשם שהם אינם רוצים לשלם עבור הפטנט, הם גם לא רוצים לחכות, עד שחוקרי משרד החקלאות ישחררו את החומר הזר לשוק, לאחר שייבחן ויאושר, כי אינו נושא עמו מחלות שכאלה טרם נראו בארץ. זהו תהליך שנקרא "הסגר" ולפני שההסגר מסתיים, אין מצב שחומר צמחי זר יסתובב במטעים.
אז מה עשו "חכמים"? הם ביקשו מטייס אלעל כזה חביב, שיעבור במטע ההוא בארץ הנכר, ויתלוש ענף מהעצים המופלאים. הוא עשה כן, וכשהעיניים הגיעו לארץ המיוחלת, הם הרכיבו עין או שתיים על 'חזיר' של עץ תפוח במטע שלהם. ואז, כשהענף התפתח לתפארה ונשא מספר פירות (טעימים טעימים), הם סיפרו, שצמח לו זלזל שנשא עליו פרי 'מארץ החלומות של ח.נ. ביאליק'.
אז יופי, כי אם כבר קרה נס שכזה? אפשר להרכיב מאות עצים שיהיו אחיו התאומים של אותו זלזל, ולמכור מהר מהר תפוחים, שכאלה טרם נולדו במזרח התיכון ואיש לא שמע את שמעם! אז הם עשו זאת והחלו למכור תפוחים [מזן פטנט], כמה שנים לפני שזן הפטנט כבר הוטמע במטעי הארץ הימתיכונית ההיא.
אבל נו. ניסים כאלה לא קורים כל יום, ולמרבה המזל הטוב, המגדלים ההם גם לא נתפסו בקלקלתם. אבל עזבי. זהו סתם סיפור הזוי שהמצאתי כרגע, רק כדי לרצות אותך דקל. כזה לא היה וגם אם היה, את לא תדעי שהיה.
תהיה לי בריא, משה
שאתה מאתגר אותי ככה בשבת בבוקר
עשיתי מאמץ להבין את ההסבר הארכני שלך
אויש זה היה ממש פשוט:תהיה לי בריא, משה
שאתה מאתגר אותי ככה בשבת בבוקר
עשיתי מאמץ להבין את ההסבר הארכני שלך
אז אין לך חשק לשסק?שסק טעים, אבל פיטנגו יותר.
לפני שנים היה לנו עץ שסק בחצר של בית משותף
מעולם לא הצלחנו לטעום
הציפורים התפנלו עוד לפני שלגמרי הבשיל
(נכון...צריך לעטוף בשקיות נייר...הציפורים תמיד הקדימו אותנו)
גם אותי מצער לראות גויאבות בסופר בחורף ובאביב. הורסים לנו את חמדת הסתיו.אז אין לך חשק לשסק?
כמעט בכל החצרות ברחוב הקטן בו אני גרה, צומחים עצי שסק (עבודתו של הגנן החרוץ) שנותנים פירות לא גדולים, לא מרוססים, קטוף ואכול. עסיסיים וטעימים.
ראיתי איפשהו שיחי פיטנגו. צריכה לשחזר איפה ולבדוק מה המצב. אי אפשר לקנות פיטנגו.
לעומת זאת, עץ הגויאבה שבאחת החצרות לא נותן פירות, כי זו לא העונה, אבל ראיתי שמוכרים ב-35ש'ח לק'ג.
מוותרת בעונה, מוותרת כעת.
קצת מצער אותי שכבר לא צריך לחכות ולהתגעגע לפרי עונתי.
מעטים הפירות שאי אפשר למצוא לאורך או כמעט לכל אורך העונה וכמעט לכולם כבר אין אותו הטעם של פעם.
אבל יש תותים קטנים וטעימים.
איזה כיף.
כל הכיף בעונות כמעט נעלם.גם אותי מצער לראות גויאבות בסופר בחורף ובאביב. הורסים לנו את חמדת הסתיו.
ופול בתרמיליו רק לקראת פסחכל הכיף בעונות כמעט נעלם.
מילא שמלפלפונים לא רק בקיץ, אבל תפוזים בטעם של קירור? בננה בקיץ?
אני חושבת שרק משמשים נשארו בתקופה הקצרצרה שלהם בקיץ. (זמן קצר מדי לאסוף המון גוגואים-א/עג'ואים).
לא צרכנית של פול, אבל פרסה מצאתי לפני פסח ויצא יופי של תבשילופול בתרמיליו רק לקראת פסח
לא אשכח לפני כמה שנים נעלמה ה"פרסה" ונעלם שורש הענק של הסלרי שמתאים ל- אפיו, שתורכים ובולגרים מבשלים עם הרבה לימון וקצת סוכר.
מאז התפתחות החממות כבר אין כזה הבדל בין חורף לקייץ.לגבי פירות: אבטיח בחורף, בחיי. מנדרינות זה הפרי, כיום, האהוב עליי ביותר, אז אני שמח. אני קונה רק את הקשות.
לא ממליץ על רכות.
גם לך הירקן סיפר את הסיפור הזה?תפוח "סיני" - הלחם של אגס ותפוח, כך הירקן. טעים מאוד.
וואלה, אבח"י , לא שזה משנה את טעם הפרי, אבל אתה היחיד שקורא לשסק/אסקדיניה- אשקדיניה.ואשכדיניה, אני קונה מהתפזורת, גדולים, מתוקים, ומעט מאוד.
מי שלא "טעם" טעמם של קוצי הצבר הנוראיים , לא יכול להבין איזו ברכה זו סברס נטול קוצים.לאחרונה - צבר ללא קוצים. קראתי שבמכסיקו מכינים מקליפה העבה של הפרי חמוצים.
זה היה נורא כשלא היתה הפרסה, כי חלק מהבסיס למרק: בצל, פרסה, גזר. תפו"ד [מה שנקרא - מירפואה], וקציצות פרסה שאני משתגע עליהן נאכלות אצל היידאלאך מתורכיה בפסחלא צרכנית של פול, אבל פרסה מצאתי לפני פסח ויצא יופי של תבשיל
האמת - לא זוכר חורף ללא מלפפונים, ואני יליד 1955 תמיד היו: עגבניות, מלפפונים. אני כן זוכר את הפלפל האדום הראשון שטעמנו ושאמרו לנו שהוא מיזוג של עגבניה ופלפל. גמבה. [אבל אבא שלי אמר לנו ש- 7 זיתים = ביצה אחת.. נו מילא.]מאז התפתחות החממות כבר אין כזה הבדל בין חורף לקייץ.
אבטיח בחורף, פעם לא היו מלפופונים בחורף...
כנראה שזה גם מה שסיפרו לו. והוא נמכר באריזות פלסטיק שמחקות מלמלה, לא פחות.גם לך הירקן סיפר את הסיפור הזה?
גם לי, רק שאני הלכתי לברר. ולא, זה אגס מארץ האגסים.
גירסא דינקותא. תשווי את הצליל שסק שהוא כמעט כמו יריקה [ תראי איך קלייטון כתב אותו] לציל האקזוטי המכושף שב"אשקדיניה" כמו שיהודי איזמיר קראו לו.וואלה, אבח"י , לא שזה משנה את טעם הפרי, אבל אתה היחיד שקורא לשסק/אסקדיניה- אשקדיניה.
האם גם את נהגת לאכול בילדותך סבר'ס, שהמוכר הערבי קילף למענך כשעל ידיו כפפה עבה, וסכין סופר חדה לקילוף? גדלתי בסביבות צברים, ניסינו לגנוב סבר'סים ואכלנו את קוציהם לתיאבון ולעונש ל"גזלנים".מי שלא "טעם" טעמם של קוצי הצבר הנוראיים , לא יכול להבין איזו ברכה זו סברס נטול קוצים.
ואם אפשר לכבוש קליפת אבטייח, מדוע לא סברס?
לא שסק. שסק זה רק לאלו שקונים.גירסא דינקותא. תשווי את הצליל שסק שהוא כמעט כמו יריקה [ תראי איך קלייטון כתב אותו] לציל האקזוטי המכושף שב"אשקדיניה" כמו שיהודי איזמיר קראו לו.
בהחלט.האם גם את נהגת לאכול בילדותך סבר'ס, שהמוכר הערבי קילף למענך כשעל ידיו כפפה עבה, וסכין סופר חדה לקילוף? גדלתי בסביבות צברים, ניסינו לגנוב סבר'סים ואכלנו את קוציהם לתיאבון ולעונש ל"גזלנים".
לא אכלתי מזה ולא אוכל מזה.
מה אכפת לי אני?לא שסק. שסק זה רק לאלו שקונים.
קוטפים אסקדיניה!!!!
לא שמעתי על אשקדיניה.
בהחלט.
אכלתי מאלו שמוכר הסברסים קילף. מאלו שקטפנו בזהירות בעזרת פחית על מקל וקלפנו בזהירות רבה.
אכלתי מאלו שקונים מוכנים לאכילה אצל הירקן.
טעים.
לא מתה על אפיו אבל נהנית לקרוא לו ליד השולחן "F U".זה היה נורא כשלא היתה הפרסה, כי חלק מהבסיס למרק: בצל, פרסה, גזר. תפו"ד [מה שנקרא - מירפואה], וקציצות פרסה שאני משתגע עליהן נאכלות אצל היידאלאך מתורכיה בפסח
האמת - לא זוכר חורף ללא מלפפונים, ואני יליד 1955 תמיד היו: עגבניות, מלפפונים. אני כן זוכר את הפלפל האדום הראשון שטעמנו ושאמרו לנו שהוא מיזוג של עגבניה ופלפל. גמבה. [אבל אבא שלי אמר לנו ש- 7 זיתים = ביצה אחת.. נו מילא.]
כנראה שזה גם מה שסיפרו לו. והוא נמכר באריזות פלסטיק שמחקות מלמלה, לא פחות.
גירסא דינקותא. תשווי את הצליל שסק שהוא כמעט כמו יריקה [ תראי איך קלייטון כתב אותו] לציל האקזוטי המכושף שב"אשקדיניה" כמו שיהודי איזמיר קראו לו.
האם גם את נהגת לאכול בילדותך סבר'ס, שהמוכר הערבי קילף למענך כשעל ידיו כפפה עבה, וסכין סופר חדה לקילוף? גדלתי בסביבות צברים, ניסינו לגנוב סבר'סים ואכלנו את קוציהם לתיאבון ולעונש ל"גזלנים".
לא אכלתי מזה ולא אוכל מזה.
מי שיודע מה זה מירפואה זוכה אצלי להרבה נקודות זכות.זה היה נורא כשלא היתה הפרסה, כי חלק מהבסיס למרק: בצל, פרסה, גזר. תפו"ד [מה שנקרא - מירפואה], וקציצות פרסה שאני משתגע עליהן נאכלות אצל היידאלאך מתורכיה בפסח
האמת - לא זוכר חורף ללא מלפפונים, ואני יליד 1955 תמיד היו: עגבניות, מלפפונים. אני כן זוכר את הפלפל האדום הראשון שטעמנו ושאמרו לנו שהוא מיזוג של עגבניה ופלפל. גמבה. [אבל אבא שלי אמר לנו ש- 7 זיתים = ביצה אחת.. נו מילא.]
כנראה שזה גם מה שסיפרו לו. והוא נמכר באריזות פלסטיק שמחקות מלמלה, לא פחות.
גירסא דינקותא. תשווי את הצליל שסק שהוא כמעט כמו יריקה [ תראי איך קלייטון כתב אותו] לציל האקזוטי המכושף שב"אשקדיניה" כמו שיהודי איזמיר קראו לו.
האם גם את נהגת לאכול בילדותך סבר'ס, שהמוכר הערבי קילף למענך כשעל ידיו כפפה עבה, וסכין סופר חדה לקילוף? גדלתי בסביבות צברים, ניסינו לגנוב סבר'סים ואכלנו את קוציהם לתיאבון ולעונש ל"גזלנים".
לא אכלתי מזה ולא אוכל מזה.
מילא שסק (שגם אותו אני לא מחבב) אבל גויאבות ?אז אין לך חשק לשסק?
כמעט בכל החצרות ברחוב הקטן בו אני גרה, צומחים עצי שסק (עבודתו של הגנן החרוץ) שנותנים פירות לא גדולים, לא מרוססים, קטוף ואכול. עסיסיים וטעימים.
ראיתי איפשהו שיחי פיטנגו. צריכה לשחזר איפה ולבדוק מה המצב. אי אפשר לקנות פיטנגו.
לעומת זאת, עץ הגויאבה שבאחת החצרות לא נותן פירות, כי זו לא העונה, אבל ראיתי שמוכרים ב-35ש'ח לק'ג.
מוותרת בעונה, מוותרת כעת.
קצת מצער אותי שכבר לא צריך לחכות ולהתגעגע לפרי עונתי.
מעטים הפירות שאי אפשר למצוא לאורך או כמעט לכל אורך העונה וכמעט לכולם כבר אין אותו הטעם של פעם.
אבל יש תותים קטנים וטעימים.
איזה כיף.
Copyright©1996-2021,Tapuz Media Ltd. Forum software by XenForo® © 2010-2020 XenForo Ltd.